Ухвала
від 11.04.2016 по справі 761/6946/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1[1]

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Апеляційного суду міста Києва в складі:

головуючого суддіОСОБА_1 ,суддів при секретарі судового засіданняОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,розглянувши в залі суду у відкритому судовому засіданні 11 квітня 2016 року апеляційну скаргу директора ТОВ «ТД Укранафтпостач» ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 25 лютого 2016 року,

за участі: прокурора власників майна їх представника ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ВСТАНОВИЛА:

Вказаною ухвалою суду частково задоволено клопотання старшого слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_9 ,погодженого процесуальним прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_6 , у кримінальному провадженні, що внесене 22 квітня 2015року до ЄРДР під № 32015100000000102 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, ч. З ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України та накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) № НОМЕР_1 , що відкритий в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 60, поштова адреса - м. Київ, вул. Андріївська, 2/12, та заборонено розпоряджатися вказаними грошовими коштами, за винятком видаткових операцій зі сплати податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

Зупинено видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) на банківський рахунок № НОМЕР_1 , що відкритий в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005), та зупинено видаткові операції з коштами, які надійшли на адресу ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) та вже знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів.

В обґрунтування рішення, слідчий суддя зазначає, що існують достатні підстави вважати, що вказане в клопотанні старшого слідчого майно є набутим злочинним шляхом та безпосередньо доходом від вчиненого злочину, а також з метою запобігання службовими особам ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) відчужити дане майно, що створить перешкоди у кримінальному провадженні №32015100000000102 від 22 квітня 2015р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

Водночас, слідчий суддя не знайшов правових підстав для задоволення клопотання в частині зобов`язання ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) надати СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві довідку про залишок коштів на рахунку № НОМЕР_1 при накладенні арешту на кошти ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) та в подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на зазначеному рахунку за запитом СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві, оскільки дані вимоги не можуть розглядатись при вирішенні питання про арешт майна, а мають бути реалізовані в порядку застосування іншого заходу забезпечення кримінального провадження, передбаченого Розділом II КПК України.

Не погоджуючись з ухвалою суду, директор ТОВ «ТД Укранафтпостач» ОСОБА_5 , подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 25 лютого 2016 року та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні згаданого клопотання старшого слідчого ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_9 , у кримінальному провадженні, № 32015100000000102, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України, через недоведеність необхідності арешту майна, оскільки за викладених в клопотанні обставинах це порушуватиме справедливий баланс між інтересами власника, гарантованими законом і завданням цього кримінального провадження.

При цьому в апеляційній скарзі вказується на незаконність та необґрунтованість оскаржуваної ухвали слідчого судді, яка постановлена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а застосований арешт не базується на доказах кримінального провадження. Звертається увага, зокрема, на те, що ТОВ «ТД Укранафтпостач» фактично працює лише з середини лютого 2016 року і не має відношення до фінансових операцій до цього часу. При постановленні оскаржуваної ухвали власника майна не було повідомлено і про цю ухвалу стало відомо лише 17 березня 2016 року.

Крім цього, в апеляційній скарзі зазначається, що саме провадження не містить доказів того, що арештовані кошти набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, є доходами від нього або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, що службові особи ТОВ «ТД Укранафтопостач» вчинили кримінальне правопорушення і який саме розмір шкоди може бути інкримінований товариству.

Заслухавши доповідь судді, пояснення власників майна та їх представника, які просили задовольнити апеляційну скаргу, прокурора, який заперечив проти задоволення апеляційної скарги і вважав за необхідне ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Згідно з клопотанням про накладення арешту на майно та матеріалами провадження, першим відділом кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного 22 квітня 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32015100000000102, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України.

У ході досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що гр. ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою власного збагачення з групою невстановлених осіб на території м. Києва спланували та фактично здійснюють протиправну діяльність спрямовану на пособництво в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, службовими особами реально діючих суб`єктів господарської діяльності

Так, з метою прикриття незаконної діяльності та для досягнення своєї злочинної мети вказаними особами створено ряд суб`єктів господарювання, які задіяні у незаконній схемі направленій на надання послуг з ухилення від сплати податків, серед яких є і ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731).

Досудовим розслідуванням встановлено, що електронна звітність таких підприємств, направляється до податкових інспекцій з одних і тих же електронних адрес та ІР адрес, в той же час зазначені підприємства знаходяться на обліку у різних ДПІ, а засновниками та службовими особами вказаних підприємств є не пов`язані між собою особи.

У зв`язку з чим 23 лютого 2016 року старший слідчий СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_11 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_6 , звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) № НОМЕР_1 відкритий в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 60, поштова адреса - м. Київ, вул. Андріївська, 2/12. Крім того, слідчий просила встановити заборону розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , клієнта відкритого в ГІАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731), за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету та зупинити видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) на банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритий в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на адресу ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) та вже знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів та державних цільових фондів. Також, слідчий клопотала про зобов`язання ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) надати СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві довідку про залишок коштів на рахунку № НОМЕР_1 при накладенні арешту на кошти ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) та в подальшому надавати дану інформацію про залишок коштів на зазначеному рахунку за запитом СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві.

Клопотання мотивоване тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи TOB «ЕК «Екніс-Україна» (код 33784420), при проведенні безтоварних фінансово - господарських операцій з підприємствами, які мають ознаки «фіктивності», незаконно сформувало податковий кредит з ПДВ та витрати, що враховуються при обчисленні об`єкта оподаткування з податку на прибуток підприємства на загальну суму 9,5 млн. грн.

З ухвали слідчого судді від 25 лютого 2016 року та журналу судового засідання вбачається, що наведені в клопотанні старшого слідчого доводи про необхідність накладення арешту на згадані кошти, перевірялися судом першої інстанції, при цьому було заслухано доводи слідчого, досліджені матеріали провадження, а також з`ясовані обставини, які мають значення при вирішенні питання щодо арешту майна. Вказаною ухвалою задоволено клопотання слідчого, оскільки для цього було достатньо правових підстав.

З такими висновками слідчого судді колегія суддів погоджується, оскільки слідчим надано достатньо доказів на даній стадії кримінального провадження для висновку, що грошові кошти на рахунках ТОВ «ТД Укрнафтапостач» можуть бути предметом та доказом злочинів, а завданням арешту майна є запобігання можливості його відчужувати.

З урахуванням викладеного та з метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються державі діями щодо здійснення фіктивного підприємництва, проведення псевдо-розрахункових фінансово-господарських операцій, не сплати податків підприємствами реального сектору економіки, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170-173 КПК України, наклав арешт на рахунки ТОВ «ТД Укрнафтапостач».

За таких обставин посилання власника майна в особі директора ОСОБА_5 , який діє в інтересах ТОВ «ТД Укрнафтапостач» на те, що провадження не містить доказів того, що арештовані кошти набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, є доходами від нього або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, що службові особи ТОВ «ТД Укранафтопостач» вчинили кримінальне правопорушення і який саме розмір шкоди може бути інкримінований товариству, - не можуть бути підставою, в даному конкретному випадку, для скасування оскаржуваної ухвали, оскільки слідчому судді були відомі та враховані ці обставини і арешт слідчим суддею районного суду накладено з правових підстав, передбачених ч. ч. 1, 3, 7 ст. 170, ч. 2 ст. 172 КПК України.

Посилання апелянта на відсутність достатніх та обґрунтованих підстав, для накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ «ТД Укрнафтапостач», з урахуванням зазначеного, є безпідставними. При цьому колегія суддів враховує і те, що у відповідності до вимог ч. 1 ст. 174 КПК України власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Інші доводи апеляційної скарги також не можуть бути достатніми підставами для скасування ухвали слідчого судді про накладення арешту, оскільки не відповідають дійсним обставинам провадження, встановленим слідчим суддею.

Істотних порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегія суддів не вбачає.

З урахуванням наведеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог кримінального процесуального закону, слідчий суддя місцевого суду при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на банківські рахунки ТОВ «ТД Укрнафтапостач», а тому ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 25 лютого 2016 року, якою частково задоволено клопотання старшого слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_9 ,погодженого процесуальним прокурором прокуратури м. Києва ОСОБА_6 , у кримінальному провадженні № 32015100000000102, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України, та накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на поточному рахунку ТОВ «ТД Укрнафтапостач» (код 40213731) № НОМЕР_1 , що відкритий в ПАТ «УкрСиббанк» (МФО 351005) за адресою: м. Харків, пр-т Московський, 60, поштова адреса - м. Київ, вул. Андріївська, 2/12, - залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ «ТД Укранафтпостач» ОСОБА_5 , - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа №11-сс/796/1059/2016 Категорія : ст. 170 КПК УкраїниГоловуючий у першій інстанції ОСОБА_12 Доповідач: ОСОБА_1

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57334044
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/6946/16-к

Ухвала від 11.04.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Паленик Ігор Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні