Ухвала
від 29.04.2016 по справі 760/8064/16-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/8064/16-к

№1-кс/760/5457/16

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2016 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 2-го ВКР СУ ФР МГУ ДФС - ЦО з обслуговування ВП старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України старшим радником юстиції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів на підставі матеріалів досудового розслідування, -

В С Т А Н О В И В :

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання з якого вбачається, що у провадженні СУ ФР МГУ ДФС ЦО з ОВП перебувають матеріали кримінального провадження № 32016100110000027 від 26.01.2016р., за ознаками кримінального правопорушень передбачених ч. 2 ст. 205 КК України.

Слідчий вказує, що проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи створили з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »( ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що надало можливість ухилитися від сплати податків службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Так, в ході досудового розслідування кримінального провадження за допомогою інформаційно-аналітичних баз даних ДФС України встановлено, що особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) у своїй діяльності використовує банківські рахунки відкриті в ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ( МФО НОМЕР_8 ).

У зв`язку з чим, у досудового слідства виникла необхідність у наданні дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ( МФО НОМЕР_8 ) та становлять банківську таємницю, а саме: документи юридичної справи клієнта банку, передбачені «Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», яка затверджена Постановою Правління НБУ від 12.11.2003 року, відомості про стан рахунку особам ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) за період з 01.01.2015 року по теперішній час здійснення діяльності, зокрема: № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 та № НОМЕР_12 відкриті у ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ( МФО НОМЕР_8 ), інші документи, які необхідно дослідити в ході досудового розслідування, провести експертні дослідження та без яких неможливо іншим способом довести обставини, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

В зв`язку з вищенаведеним слідчий просив про задоволення клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Суд вважає за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, до яких просить надати доступ слідчий.

Надаючи пояснення з приводу заявленого клопотання, слідчий підтримав подане клопотання та просив його задовольнити з зазначених у ньому підстав.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, доводи слідчого, суд приходить до висновку про необхідність задоволення даного клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Статтею 60 Закону України "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2000р. №2121 зі змінами та доповненнями передбачено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта (в тому числі відомості про стан рахунків клієнтів), яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнтів є банківською таємницею.

Згідно з п.2 статті 62 Закону України "Про банки і банківську діяльність" від 07.12.2000р. №2121 зі змінами та доповненнями, інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, може розкриватися банками за рішенням суду.

Банківською таємницею є зокрема: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації.

Суд вважає обґрунтованим посилання слідчого на те, що тимчасовий доступ до документів згідно з запропонованим переліком, має на меті проведення повноцінного досудового розслідування за фактами, викладеними у відомостях, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та кваліфікованими за ч. 2 ст. 205 КК України, і така міра втручання держави у господарську діяльність товариства є виправданою, доцільною та відповідає засадам кримінального процесуального законодавства.

Беручи до уваги вищевикладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даним матеріалам, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю, у формі тимчасового вилучення їх копій, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС СУ ФР МГУ ДФС - ЦО з ОВП старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_2 або за дорученням в порядку ст. 40 КПК України старшому оперуповноваженим МОУ МГУ ДФС ЦО з ОВП ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на тимчасовий доступ до речей і документів, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), що містять банківську таємницю, які перебувають у володінні ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ( МФО НОМЕР_8 ), з можливістю вилучення їх завірених копій, а саме:

- документів, наданих службовими особами підприємства для відкриття рахунків № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 та № НОМЕР_12 їх обслуговування, ідентифікації уповноважених осіб;

- карток із зразками підписів керівників та відбитком печатки;

- виписок про рух коштів по рахунках № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 та № НОМЕР_12 за період з 01.01.2015 року по 29.04.2016 року, на магнітних носіях, з інформацією про: точний час надходження, включаючи години, хвилини та секунди та перерахування коштів по вказаних рахунках; залишок коштів на кінець та початок банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб - контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ;

- заявок на видачу готівки; заяв на отримання чекових книжок;

- договорів, платіжних доручень, інших фінансових документів, які стали підставою для руху коштів по рахунку;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», акти виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) та ТДВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( ЄДРПОУ НОМЕР_9 ) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт», протоколи системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта; документацію, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб.

- документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення;

- вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; кредитну та депозитну справи; інших документів, що свідчать про операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, містять відомості стосовно комерційної діяльності клієнта чи комерційної таємниці.

При відсутності вище перелічених документів, зазначити письмово про причину ненадання документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення29.04.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57594827
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/8064/16-к

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні