Ухвала
від 13.05.2016 по справі 200/7977/16-к
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

13.05.16 Справа № 200/7977/16-к

Провадження №1-кп/200/362/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2016 року Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

за участю:

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м.Дніпропетровська клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не одруженого, не працюючого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності,

В С Т А Н О В И В:

До Бабушкінського райсуду м.Дніпропетровська 29.04.2016 року з прокуратури Дніпропетровської області надійшло клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримала клопотання та просила звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину невеликої тяжкості, з дня вчинення злочину пройшло більше ніж два роки, за цей час ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності не притягувався, у розшуку не знаходився.

Обвинувачений ОСОБА_4 також підтримав клопотання прокурора і просив звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку зі спливом строків притягнення його до кримінальної відповідальності. Підстави та наслідки звільнення йому зрозумілі.

Вислухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали кримінального провадження № 32016041640000030, суд вважає за можливе задовольнити клопотання прокурора та звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності з закриттям кримінального провадження з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні злочину при наступних обставинах, а саме: 04 березня 2014 року ОСОБА_4 , знаходячись в м. Дніпропетровську, в невстановленому органом досудового розслідування місці, познайомився із невстановленою слідством особою та погодився на пропозицію останнього за грошову винагороду стати засновником та директором ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи при цьому, що вказане підприємство придбається з метою прикриття незаконної діяльності і допускаючи, що в результаті діяльності цього фіктивного підприємства може бути заподіяна шкода державним або іншим інтересам.

Так, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника та власника придбаного з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), погодившись вступив у попередню змову з невстановленою досудовим розслідуванням особою, яка у березні 2014 року, в невстановленому органом досудового розслідування місці, за невстановлених слідством обставин, виготовила статут ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) та інші документи, необхідні для реєстрації підприємства, зокрема: статут від 04.03.2014 року, відповідно до якого ОСОБА_4 придбав товариство з обмеженою відповідальністю «ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), наказ № 06-03/14 від 06.03.2014 про призначення його директором ТОВ «ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), протокол № 2 Загальних зборів учасників ТОВ «ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) від 04.03.2014 року, реєстраційну картку від 06.03.2014 року про внесення змін керівника юридичної особи, які містяться в ЄДРЮОФОП.

Надалі, 04.03.2014 року ОСОБА_4 , у невстановленому органом досудового розслідування місці, за невстановлених слідством обставин, де за попередньою домовленістю проходила його зустріч із невстановленою особою, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що зареєстрований на його прізвище суб`єкт підприємницької діяльності буде використовуватись невстановленими досудовим розслідуванням особами для прикриття незаконної діяльності, підписав протокол загальних зборів та інші документи, необхідні для перереєстрації підприємства, та отримав за це грошову винагороду. Після чого, разом з невстановленою особою, 04.03.2014 року, в приміщенні приватного нотаріуса Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Виконкомівська, 45, підписав попередньо виготовлений невстановленою особою статут ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), як засновник і директор даного підприємства, про що приватним нотаріусом здійснено відповідний запис в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій за № 812, відповідно до якого він виступив одноособовим засновником і власником цього підприємства.

Після чого, ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що здійснювати заявлену в статуті ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) фінансово-господарську діяльність та працювати фактично виконувати обов`язки на посаді директора товариства згідно наказу № 06-03/14 від 06.03.2014 року не буде, згідно домовленості з невстановленим слідством особою, передав їй статутні та реєстраційні документи ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791).

Підписання ОСОБА_4 статуту та інших документів, надало юридичних підстав відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції 06.03.2014 року провести державну перереєстрацію ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), як суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), у формі товариства з обмеженою відповідальністю за реєстраційним №12241050004058313.

Незважаючи на те, що ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) було перереєстроване в державних органах влади, як суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа), ОСОБА_4 придбав вказане підприємство без наміру здійснення господарської діяльності, пов`язаної з продажем товарів, виконанням робіт чи наданням послуг з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Придбання ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) та перереєстрація його в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів юридичної особи назви, юридичної адреси, даних службової особи товариства та інших, надало можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам під виглядом зовні законної діяльності, здійснювати незаконні фінансові операції, шляхом конвертації безготівкових коштів в готівку, тим самим сприяти фізичним особам та службовим особам підприємств фактичним платникам в ухиленні від сплати податків до державного бюджету.

Дії ОСОБА_4 , які виразились у придбанні ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, вчинені в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємницької діяльності та порядок оподаткування, а саме:

1)ст. 19 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Усі суб`єкти господарювання зобов`язані здійснювати первинний (оперативний) та бухгалтерський облік результатів своєї роботи, складати статистичну інформацію, а також надавати відповідно до вимог закону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльності, інші дані, визначені законом»;

2)ст. 56 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виділення, поділу, перетворення) діючого (діючих) суб`єкта господарювання з додержанням вимог законодавства»;

3)ст. 58 Господарського кодексу України, якою передбачено: «Суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом»;

4)ст. 65 Господарського кодексу України, якою визначено: «Управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами»;

5)ст. 89 Господарського кодексу України встановлено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства;

6)ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», якою передбачено: «Власник, або уповноважена ним службова особа підприємства повинні організовувати бухгалтерський облік на підприємстві та забезпечити фіксування здійснення всіх господарських операцій у первинних документах»;

7)Стаття 16 «Обов`язки платника податків» Податкового кодексу України:

?пункт 16.1. Платник податків зобов`язаний:

?підпункт 16.1.1. стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України;

?підпункт 16.1.2. вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

?підпункт 16.1.3. подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

?підпункт 16.1.4. сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Тобто, ОСОБА_4 достовірно було відомо, що він відповідно до вищевказаних норм чинного законодавства України й статуту підприємства повинен і зобов`язаний знати про достовірність даних, вказаних у статутних і реєстраційних документах ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791), та вести фінансово-господарську діяльність даного підприємства.

Вищезазначені дії ОСОБА_4 , які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) з метою прикриття незаконної діяльності, призвели до того, що невстановлені органом досудового розслідування особи отримали можливість здійснювати фінансово-господарські операції за межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та директора, в порушення встановленого законодавством порядку.

З моменту підписання документів про призначення себе на посаду директора ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) ОСОБА_4 фактично у діяльності товариства участі не брав, розрахунковими рахунками товариства не користувався, а також не залучав з цією метою будь-яких фізичних осіб.

Умисні дії ОСОБА_4 , які виразилися у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, органами досудового розслідування кваліфіковані за ч.1 ст. 205 КК України.

Відповідно до ст. 49 КК України особа звільнюється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком суду законної сили минули встановлені законом строки, обчислення яких призупиняється в разі ухилення особи, яка вчинила злочин від слідства та суду та переривається у випадку скоєння зазначеною особою нового злочину.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження ОСОБА_4 28.04.2016 року пред`явлено обґрунтовану підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України, який згідно ст.12 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді штрафу від п`ятиста неоподаткованих мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Вчинення ОСОБА_4 зазначеного злочину, крім його повного визнання провини, підтверджується наданими суду доказами:

-реєстраційною карткою про внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «Фістінг Груп», які містяться в ЄДРЮОФОП, затвердженої наказом Мінюста України 14.10.2011 року №3178/5, згідно якої відбулася зміна керівника юридичної особи на ОСОБА_4 ( т.1 а.с. 16-22)

-наказом № 06-03/14 від 06.03.2014 року та протоколом №2 від 04.03.2014 року Загальних зборів учасників ТОВ «Фістінг Груп» про вступ до складу учасників ТОВ «Фістінг Груп» ОСОБА_4 та про призначення на посаду директора ТОВ «Фістінг Груп» ОСОБА_4 , у зв`язку з чим були внесенні зміни до Статуту Товариства та до державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Фістінг Груп». (т.1 а.с. 23-27)

-Статутом ТОВ «Фістінг Груп» (нова редакція), згідно якого затверджено зміну складу засновників товариства ТОВ «Фістінг Груп», єдиним учасником якого є ОСОБА_4 від 04.03.2014 року. ( т.1 а.с. 28-42).

-висновком судово-почеркознавчої експертизи № 196 від 27.04.2016 року, згідно якого підписи від імені ОСОБА_4 у реєстраційних документах ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) затвердженого протоколом № 2 загальних зборів учасників ТОВ«ФІСТІНГ ГРУП» (код 38902791) від 04.03.2014 року й зареєстрованого в реєстрі за №812 приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_5 , виконані самим ОСОБА_4 . ( т.1 а.с. 71-83).

-листом про надання інформації стосовно вчинення нотаріальної дії приватного нотаріусу Дніпропетровського міського нотаріального округу ОСОБА_5 № 42/01-16 від 27.04.2016 та копіями документів, що підтверджують даний факт. ( т.1 а.с.86-111).

Судом встановлено, що ОСОБА_4 раніше не судимий, інкримінований йому злочин вчинив 04.03.2014 року, за період проведення досудового слідства до кримінальної відповідальності за вчинення інших злочинів він не притягувався, від явки до органів слідства, прокуратури та суду не ухилявся та не переховувався від цих органів та суду.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає клопотання прокурора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню та приходить до висновку про необхідність закриття кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 32016041640000030 відносно обвинуваченого ОСОБА_4 та звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Керуючись ст. 12, 49 КК України, ст. 284, 286, 314 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 32016041640000030 відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України - закрити, звільнити відповідно до ст. 49 КК України ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

На ухвалу може бути подана апеляція до Дніпропетровського апеляційного суду, через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська, протягом 7 діб з дня її проголошення.

Суддя Бабушкінського районного суду ОСОБА_1

м. Дніпропетровська

Дата ухвалення рішення13.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57651057
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпропетровська, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не одруженого, не працюючого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —200/7977/16-к

Ухвала від 13.05.2016

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Карягіна Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні