Ухвала
від 17.03.2015 по справі 537/1217/15-к
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кс/537/270/2015

Справа № 537/1217/15-к

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.03.2015 року м. Кременчук

Слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши в м.Кременчуці Полтавської області клопотання слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся слідчий першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 з погодженим у встановленому законом порядку з прокурором прокуратури м.Кременчука клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, які містять банківську таємницю, а саме: до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків № НОМЕР_2 (валюта російський рубль), № НОМЕР_3 (валюта українська гривня), № НОМЕР_4 (валюта - євро), № НОМЕР_5 (валюта долар США) відкритих в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », м. Київ (МФО НОМЕР_6 , АДРЕСА_1 ) та можливість вилучення оригіналів наступних документів: договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунка (в тому числі системи «Клієнт банк») та додатків до них; карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства; довіреностей наданих до банку уповноваженими особами підприємства; грошові чеки, платіжні доручення, чекові книжки; кредитну справу, в тому числі кредитні договори, додатки, заяви, витяги; виписок по рахунку на паперовому носії в якій зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дата платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сума платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014 року; виписок по рахунку на електронному носії в якій зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дата платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сума платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014 року.

Слідчий ОСОБА_3 в судовому засіданні з розгляду клопотання, клопотання та його мотиви підтримав в повному обсязі, посилаючись на викладені у ньому обставини.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до судового засідання не з`явився з невідомих суду причин.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № №32015170090000003 від 12.02.2015 року, за фактом умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

Вказане кримінальне провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням оперативного управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області від 12.02.2015 року.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на протязі 2013-2014 років під час здійснення фінансово-господарської діяльності відобразили в бухгалтерському та податковому обліках фінансово-господарські операції, а саме придбання сої, з суб`єктами господарювання, які мають ознаки «фіктивності», а саме: ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП " ОСОБА_6 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) в наслідок чого занизили податок на додану вартість на загальну суму 1450000,1 грн., що в 2 380 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та призвело до фактичного ненадходження в бюджет коштів в значних розмірах.

На час розгляду клопотання будь якій особі повідомлення про підозру не вручено, досудове слідство не закінчено.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку ).

Згідно ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст.. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належить відомості, які можуть становити банківську таємницю.

В ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » використовувало у своїй діяльності наступні розрахункові рахунки відкриті в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » м. Київ (МФО НОМЕР_6 , АДРЕСА_1 ), а саме: № НОМЕР_2 (валюта російський рубль), № НОМЕР_3 (валюта українська гривня), № НОМЕР_4 (валюта - євро), № НОМЕР_5 (валюта долар США).

Враховуючи те, що документи по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » м. Київ (МФО НОМЕР_6 , АДРЕСА_1 ) та останні, самі по собі та в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, при цьому є доведеною можливість використання витребовуваних відомостей як доказів у кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, то клопотання слідчого в частині надання дозволу на тимчасовий доступ до документів по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014 року є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження та для встановлення осіб, які підписували фінансово-господарські документи по взаємовідносинах між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » постановою слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області майора податкової міліції ОСОБА_7 від 10 березня 2015 року призначено почеркознавчу експертизу.

В зв`язку з викладеним, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим в судовому засіданні належним чином доведено необхідність вилучення вказаних в клопотанні документів, що зокрема необхідно для проведення почеркознавчої експертизи, а саме до документів, які містять підпис громадянина ОСОБА_8 , який під час здійснення фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » був директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в зв`язку з чим клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до визначених в клопотанні документів з підписом громадянина ОСОБА_8 , з можливістю їх вилучення в оригіналах є законним та обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

При цьому слідчим не доведено, що без вилучення документів, в яких відсутній підпис громадянина ОСОБА_8 існує реальна загроза їх зміни або знищення і таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до них, то слідчий суддя приходить до висновку, що підстав для надання розпорядження про можливість вилучення оригіналів документів, які не містять підпису громадянина ОСОБА_8 , не вбачається.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164, КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю задовольнити частково.

Надати слідчому першого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області ОСОБА_3 право тимчасового доступу до охоронюваної законом банківської таємниці, а саме до оригіналів документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків № НОМЕР_2 (валюта російський рубль), № НОМЕР_3 (валюта українська гривня), № НОМЕР_4 (валюта - євро), № НОМЕР_5 (валюта долар США) відкритих в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », м. Київ (МФО НОМЕР_6 , АДРЕСА_1 ) з можливістю вилучення оригіналів документів, які містять підпис громадянина ОСОБА_8 , який був директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: договорів по відкриттю та обслуговуванню рахунка (в тому числі системи «Клієнт банк») та додатків до них; карток із зразками підписів та відбитком печатки підприємства; довіреностей наданих до банку уповноваженими особами підприємства; грошові чеки, платіжні доручення, чекові книжки; кредитну справу, в тому числі кредитні договори, додатки, заяви, витяги; виписок по рахунку на паперовому носії в якій зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дата платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сума платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014 року; виписок по рахунку на електронному носії в якій зазначено рух коштів з розшифровкою контрагентів, призначення платежу, дата платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сума платежу, вхідний та вихідний залишок коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014 року.

До всіх інших вищезазначених документів, які не містять підпису громадянина ОСОБА_8 надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення завірених належним чином їх копій.

Відповідальних за забезпечення тимчасового доступу попередити про те, що в разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 16.04.2015 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.03.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу57681449
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —537/1217/15-к

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Сьоря С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні