Ухвала
від 12.05.2016 по справі 522/7419/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/7419/16-к

Провадження по справі №1-кс/522/8437/16

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

12 травня 2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , при розглянувши клопотання слідчого з ОВС першого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_2 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , та метеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР № 32016160000000043 від 07.04.2016 року, про надання дозволу на проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС першого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про надання дозволу на проведення огляду складського приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 300 кв.м., яке згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві приватної власності ТОВ «СК «Добробут» (ЄДРПОУ 38849361) та згідно договору оренди приміщень № 1/02-16 від 01.02.2016 року надано оренду ФОП « ОСОБА_4 », з метою виявлення та фіксації наявних товарно-матеріальних цінностей, в тому числі електронних побутових водонагрівачів (країна походження Македонія), які завозилися на територію України з використанням реквізитів ТВО «Транс Броклогистик»(ЄРДПОУ 39277053), ФОП « ОСОБА_4 » та ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням ФР ГУ ДФС в Одеській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №3201616000000043 від 07.04.2016 за фактом шахрайства, за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 190 КК України, правова кваліфікація правопорушення- зловживання чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

У зв`язку з викладеним, у органу досудового розслідування виникла необхідність у наданні дозволу на проведення огляду.

Слідчий в судове засідання не з`явився та не надав слідчому судді матеріали кримінального провадження, а також в клопотанні не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів; вказані в клопотанні слідчого документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити з наступних підстав.

Згідно до ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Зазначені міжнародні гарантії прав людини на недоторканість житла, таємницю спілкування, невтручання у приватне життя, недоторканість прав власності нормативно визначені в Конституції України та є, відповідно до положень ст.2 КПК України, загальними засадами кримінального провадження.

Для досягнення завдань кримінального провадження, визначених ст. 2 КПК України, орган досудового розслідування в даному кримінальному проваджені вправі з метою досягнення його дієвості застосувати інші заходи забезпечення кримінального провадження (тимчасовий доступ до речей і документів, виклик слідчим, привід, залучення експерта).

Разом з цим, відповідно до положень діючого кримінального процесуального законодавства, застосування такого заходу не допускається, якщо сторона кримінального провадження не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

При цьому, для оцінки потреб досудового розслідування, згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосовуваного заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Також слідчим суддею було встановлено, що слідчим в клопотанні не було дотримано вимог п. 1 ч. 3 ст. 132 КПК України, оскільки під час складання клопотання слідчий як суб`єкт, який безпосередньо здійснює досудове розслідування, повинен не лише констатувати наявність необхідності застосування заходу забезпечення кримінального провадження, а як суб`єкт, який найбільш обізнаний стосовно фактичних підстав їх застосування, навести суду відповідні аргументи, що підтверджують таку необхідність, переконати суд прийняти відповідне процесуальне рішення, а суд, ґрунтуючись на власному переконанні щодо наявності для цього достатніх підстав, постановляє рішення, яким задовольняє таке клопотання.

Зазначені у клопотанні підстави для проведення огляду є сумнівними, застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження не є виправданим та може призвести до порушення прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Для досягнення завдань кримінального провадження, визначених ст. 2 КПК України, орган досудового розслідування в даному кримінальному проваджені вправі з метою досягнення його дієвості застосувати інші заходи забезпечення кримінального провадження (тимчасовий доступ до речей і документів, виклик слідчим, привід, залучення експерта).

Аналіз наданих суду матеріалів клопотання слідчого, дозволяють суду прийти до висновку, що в проваджені відсутні достатні підстави, передбачені законом (а саме ст. 237 КПК України), а долучені до матеріалів клопотання докази є недостатніми для надання дозволу на проведення огляду, а тому в задоволенні клопотання слідчого слід відмовити з наведених вище обставин.

За таких обставин, керуючись ст. ст. 159-163, 237 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання слідчого з ОВС першого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення огляду відмовити з підстав, вказаних в мотивувальній частині ухвали слідчого судді.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

12.05.2016

Дата ухвалення рішення12.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57695333
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду

Судовий реєстр по справі —522/7419/16-к

Ухвала від 12.05.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні