Ухвала
від 25.03.2016 по справі 757/13755/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13755/16-к

У Х В А Л А

25 березня 2016 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення позапланової перевірки з дотримання вимог податкового законодавства в рамках кримінального провадження № 42016100000000022 від 16.01.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про призначення позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства ТОВ «Призма Бета» (код ЄДРПОУ 34001316, Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 127б/10) співробітникам Головного управління Державної фіскальної служби України у Київській області.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження вказує, що першим слідчим відділом управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016100000000022 від 15.01.2016 за фактом вчинення службовими особами ТОВ «Призма Бета», АБ «Південний», Компанії «Стокман Інтерхолд С.А.», іншими суб`єктами господарювання та окремими громадянами кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Призма Бета», перебуваючи в злочинній змові зі службовими особами Компанії «Ассофіт Холдінгз Лімітед» (Республіка Кіпр) (надалі Компанія «Ассофіт»), Компанії «Стокман Інтерхолд С.А.» (Британські Віргінські острови) (надалі Компанія «Стокман»), АК Банк «Південний», службовими особами Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Києві та приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 , з метою невиконання рішення Лондонського третейського арбітражного суду (LCIA) у справі за позовом Компанії «Аррікано Ріел Естейт ПІЕЛСІ» (Республіка Кіпр) (надалі Компанія «Аррікано») до Компанії «Стокман» про зобов`язання останнього надати право зворотного викупу акцій Компанії «Ассофіт» з виплатою фіксованого доходу, здійснили розтрату майна ТОВ «Призма Бета», а саме: ТРЦ «Скай Молл», загальною площею 66810,10 кв.м., дворівневого паркінгу, загальною площею 38404,50 кв.м., які розташовані за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2-Т, та майнового комплексу, загальною площею 21235,8 кв.м., за призначенням: гіпермаркет з автостоянками, каналізаційна насосна станція, очисні споруди дощової каналізації, які розташовані за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2, чим самим спричинили матеріальні збитки ТОВ «Призма Бета» на суму понад 60 млн. доларів США, тобто в особливо великому розмірі.

Так, встановлено, що на території України інвестуванням будівництва ТРЦ «Скай Молл» займалось ТОВ «Призма Бета» шляхом укладання 20.03.2006 інвестиційного договору з забудовником - ЗАТ «Дніпровська пристань», яким фактично й був побудований зазначений торгівельно-розважальний центр.

Компанія «Аррікано», як інвестор будівництва, з метою завершення проекту ТРЦ «Скай Молл», який розташований за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2 та 2-т, в 2010 році заснувала Компанію «Ассофіт».

В подальшому між Компанією «Аррікано» (продавець) та Компанією «Стокман» (покупець) укладено низку угод купівлі-продажу акцій Компанії «Ассофіт», за наслідками чого Компанія «Стокман» набула право власності на 50,03% акцій Компанії «Ассофіт», а у розпорядженні Компанії «Аррікано» залишилося 49,97% акцій зазначеної компанії.

25.02.2010 року між Компанією «Стокман» та Компанією «Аррікано», укладена «Угода між акціонерами» щодо управління Компанією «Ассофіт» після купівлі Компанією «Стокман» частки акцій Компанії «Ассофіт».

Предметом «Угоди між акціонерами» стало виконання наступних дій, а саме:

- спільне управління ЗАТ «Дніпровська пристань» (володілець земельної ділянки під ТРЦ «Скай Молл»);

- спільне управління ТОВ «Призма Бета» (власник трьох об`єктів нерухомості гіпермаркета (майновий комплекс), дворівневого паркінгу, ТРЦ);

- передача позик, які на той момент надала компанія «Філгейт Кредит Ентерпрайзис Лімітед» на користь ТОВ «Призма Бета» для будівництва

ТРЦ «Скай Молл» під контроль спільної компанії двох акціонерів.

Одночасно з вищевказаною «Угодою між акціонерами», між Компанією «Аррікано» та Компанією «Стокман» за законодавством Англії та Уельсу укладено «Угоду опціону з правом викупу», відповідно до якої Компанія «Аррікано» мало право викупити продані Компанії «Стокман» 50,03% акцій Компанії «Ассофіт» за ціною продажу плюс 40% річних.

Після закінчення будівництва ТРК «Скай Молл», Компанія «Аррікано» набувала право зворотного викупу акцій Компанії «Ассофіт» у Компанії «Стокман», з виплатою останній фіксованого доходу, але Компанія «Стокман» відмовилась від зворотного продажу акцій, за наслідками чого виник спір, який розглянутий Лондонським третейським арбітражним судом та за рішенням першої інстанції задоволені вимоги Компанії «Стокман».

Високим судом правосуддя Англії та Уельсу апеляційну скаргу Компанії «Аррікано» задоволено, а справу направлено для перегляду в Лондонський третейський арбітражний суд.

19.08.2014 Лондонський третейський арбітражний суд виніс повторне рішення на користь Компанії «Аррікано», яким зобов`язано Компанію «Стокман» продати свою частку в Компанії «Ассофіт» до 01.01.2015.

Разом з цим, директор Компанії «Ассофіт» ОСОБА_5 31.01.2012 видала на ім`я громадянина ОСОБА_6 довіреність на представлення інтересів Компанії «Ассофіт» перед третіми особами, у тому числі й щодо проведення зборів учасників ТОВ «Призма Бета».

07.02.2012 у місті Києві ОСОБА_6 провів загальні збори учасників ТОВ «Призма Бета», за результатами яких змінено редакцію статуту ТОВ «Призма Бета» в частині визначення керівних органів та їх повноважень, місцезнаходження товариства та створено посаду виконавчого директора, який разом з фінансовим директором стали спільними керівниками товариства.

29.08.2013 та 31.08.2013 ТОВ «Призма Бета», яке на зазначений час було власністю Компанії «Ассофіт» та ПАТ АБ «Південний» уклали два договори іпотеки, предметом яких, відповідно до першого, є надавання іпотекодавцем в іпотеку нерухомого майна, а саме: торгівельно-розважального центру (літера «К») загальною площею 66810,10 кв. м, та, відповідно до другого, дворівневого паркінгу, загальною площею 38404,50 кв. м. та інших приміщень, які розташовані за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2 та 2-т.

За цими договорами, іпотекою забезпечується виконання зобов`язань іпотекодавця, що випливають з кредитного договору №GC2013-00004 від 12.02.2013 та всіх додаткових угод до нього.

Натомість, на момент укладання зазначених договорів діяли відповідні судові заборони, зокрема обтяження, встановлене ухвалою Дніпровського районного суду міста Києва від 18.02.2013.

Так, ухвалою Дніпровського районного суду міста Києва від 18.02.2013 у справі №755/3605/13-ц за позовом Компанії «Філгейт Кредіт Ентерпрайзіс Лімітед» до ТОВ «Призма Бета» та ОСОБА_7 про стягнення заборгованості за договором позики та поруки, вжито заходи забезпечення позову накладення арешту на торговельно-розважальний центр, загальною площею 66 810,10 кв.м., за адресою: м. Києв, пр. Генерала Ватутіна, 2-Т (Літера К) та заборонено ТОВ «Призма Бета» будь-яким способом відчужувати, передавати у заставу, іпотеку або будь-яким іншим способом здійснювати його обтяження. Окрім цього, відповідно до зазначеної ухвали суду накладено арешт на дворівневий паркінг за адресою: м. Києві, пр. Генерала Ватутіна, 2-Т, та заборонено ТОВ «Призма Бета» будь-яким способом відчужувати, передавати у заставу, іпотеку або будь-яким іншим способом здійснювати його обтяження. Накладений арешт на майновий комплекс, загальною площею 21 235,8 кв.м, за призначенням: гіпермаркет з автостоянками (у тому числі торговельно-виробничі приміщення, паркінг на 633 машино-місць на першому поверсі) загальною площею 20 805,8 кв. м. (літера «Е»); розподільчий пункт площею 91,6 кв. м. (Літера «Б»); каналізаційну насосну станцію, площею 170,6 кв. м. (Літера «В»); очисні споруди дощової каналізації, площею 167,8 кв.м. (Літера «Г»), який розташований за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2 та заборонено ТОВ «Призма Бета» будь-яким способом відчужувати, передавати у заставу, іпотеку або будь-яким іншим способом здійснювати його обтяження.

03.09.2014 АК Банк «Південний» здійснив позасудове стягнення частини майна ТОВ «Призма Бета» за укладеним договором іпотеки від 29.08.2013 та набував право власності на основну частину майна (торгівельно-розважальний центр та дворівневий паркінг).

12.06.2015 на залишок майна ТОВ «Призма Бета», а саме: дворівневий паркінг, загальною площею 38404,50 кв.м., та інші приміщення, які розташовані за адресою: м. Київ, пр. Генерала Ватутіна, 2 та 2-т, АК Банк «Південний» набув право власності в порядку стягнення за іпотечним договором від 31.08.2013.

01.09.2014 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесені записи щодо наступної іпотеки на майно ТОВ «Призма Бета», укладеної між ТОВ «Призма Бета» та Компанією «Файненсінг сид Інвест Солюшнз Б.В.» (резидент Королівства Нідерландів).

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, вищевказані дії вчинені усупереч ухвали Печерського районного суду міста Києва від 28.04.2014 у справі №757/10364/14-п, якою встановлено заборону вносити будь-які зміни до реєстру.

Слід відмітити, що посвідчення та реєстрацію договору іпотеки від 01.09.2014 між ТОВ «Призма Бета» та Компанією «Файненсінг енд Інвест Солюшнз Б.В.» здійснював приватний нотаріус ОСОБА_4 , яка посвідчувала договори іпотеки 29.09.2013 та 31.08.2013.

Одночасно із початком позасудового стягнення, у вересні 2014 року, майна ТОВ «Призма Бета», Компанії «Файненсінг енд Інвест Солюшнз Б.В.» передано 100% корпоративних прав (часток) ТОВ «Призма Бета».

Правовими підставами передачі часток виступив підписаний 26.08.2014 Компанією «Ассофіт» договір купівлі-продажу всіх часток в ТОВ «Призма Бета» на користь Компанії «Файненсінг енд Інвест Солюшнз Б.В.» за номінальну вартість 35000 грн.

03.09.2014 Державним реєстратором Дніпровського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві ОСОБА_8 внесено в державний реєстр відомості щодо зміни корпоративних прав ТОВ «Призма Бета» з Компанії «Ассофіт» на Компанію «Файненсінг енд Інвест ОСОБА_9 ».

В подальшому 06.10.2014 Компанія «Файненсінг енд Інвест ОСОБА_9 » уклала договір купівлі-продажу всіх часток ТОВ «Призма Бета» за ціною 35000 грн.

17.12.2014 корпоративні права ТОВ «Призма Бета» з компанії «Файненсінг енд Інвест ОСОБА_9 » передані ТОВ «Скай Холдінг».

Цього дня державним реєстратором Відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та легалізації реєстраційної служби Бориспільського міськрайонного управління юстиції ОСОБА_10 в порушення ухвали Окружного адміністративного суду м. Києва №826/14057/14 від 15.09.2014 здійснено реєстраційні дії, наслідком яких було державна реєстрації: зміни власника 100 % корпоративних прав ТОВ «Призма Бета» з Компанії «Файненсінг енд Івест Солюшнз Б.В.» на ТОВ «Скай Холдінг»; зміна місцезнаходження ТОВ «Призма Бета» з м. Луганськ до м. Бориспіль.

На даний час, відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ТОВ «Призма Бета» перебуває у стані припинення.

Крім того, з заяви народного депутата України ОСОБА_11 вбачається що ТОВ «Призма Бета» протягом 2010-2016 років мала взаємовідносини з ТОВ «Найс Медіа» (код 37243881), ТОВ «Лагуна Коуст» (код 37451037), ТОВ «В4В Груп» (37017774), ТОВ «Амбрелла груп» (код 37451215), ТОВ «Я.Д.» (код 36993557), ТОВ «Джонс Ленг Ласаль» (код 34576988), та іншими контрагентами через які, було виведено більше 60 млн. доларів США, частина яких виводилась за допомогою злочинних схем через фіктивні підприємства.

Посилаючись на те, що іншими способами повно, всебічно та об`єктивно спростувати чи підтвердити дані про розтрату коштів ТОВ «Призма Бета» у кримінальному провадженні, є не можливим, прокурор просив клопотання задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

На підставі ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 20.1.4 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити перевірки платників податків в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до п. 75.1 ст.75 Податкового Кодексу України, «контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки».

Вимогами п.п.78.1.11 п. 78.1 ст.78 Податкового кодексу України передбачено проведення позапланової податкової перевірки у разі отримання ухвали суду про призначення перевірки у кримінальному провадженні, що перебуває у провадженні органу досудового розслідування.

Заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на проведення вказаної позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства, оскільки з метою повного та неупередженого розслідування всіх обставин кримінального провадження, отримання належних і допустимих доказів у справі необхідно дослідити ряд питань фінансово-господарської діяльності суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Призма Бета» (код ЄДРПОУ 34001316).

Керуючись ст.ст. 93, 110, 132, 309 КПК України, ст.ст.20, 78 Податкового кодексу України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства в рамках кримінального провадження № 42016100000000022 від 16.01.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення в межах кримінального провадження № 42016100000000022 від 16.01.2016р. позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового законодавства ТОВ «Призма Бета» (код ЄДРПОУ 34001316, Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 127б/10) співробітникам Головного управління Державної фіскальної служби України у Київській області, з метою встановлення порушень норм податкового законодавства, під час якої дослідити питання:

1. Правомірності формування у ТОВ «Призма Бета» податкового кредиту на товари та послуги протягом 2010-2016 років.

2. Правомірності формування ТОВ «Призма Бета» податкового кредиту на товари та послуги контрагентам підприємства, в т.ч. ТОВ «Найс Медіа» (код 37243881), ТОВ «Лагуна Коуст» (код 37451037), ТОВ «В4В Груп» (37017774), ТОВ «Амбрелла груп» (код 37451215), ТОВ «Я.Д.» (код 36993557), ТОВ «Джонс Ленг Ласаль» (код 34576988) та іншими суб`єктами господарювання, протягом 2010-2016 років, у разі недослідження походження у ТОВ «Призма Бета» податкового кредиту на вказаний товар.

3. Чи спричинено посадовими особами ТОВ «Призма Бета» матеріальну шкоду внаслідок неправомірного формування податкового кредиту контрагентам підприємства протягом 2010-2016 років, якщо так, то в якій сумі.

4. Чи мають показники фінансово-економічного стану ТОВ «Призма Бета» за період з 2010 року по теперішній час ознаки доведення до банкрутства, фіктивного банкрутства, прихованого банкрутства?

Встановити термін проведення перевірки п`ятнадцять днів з «04» квітня 2016 року.

Зобов`язати ТОВ «Призма Бета» (код ЄДРПОУ 34001316, Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 127б/10) забезпечення допуску працівникам Головного управління Державної фіскальної служби України у Київській області для проведення перевірки.

Проведення позапланової перевірки доручити Головному управлінню Державної фіскальної служби України у Київській області .

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах клопотання № 757/ 13755/16-к.

Примірник № 2 наданий прокурору ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57796174
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення позапланової перевірки з дотримання вимог податкового законодавства в рамках кримінального провадження № 42016100000000022 від 16.01.2016р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —757/13755/16-к

Ухвала від 25.03.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бабенко С. Ш.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні