Ухвала
від 20.05.2016 по справі 333/2539/16-к
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2539/16-к

Пр. №1-кс/333/418/16

УХВАЛА

Іменем України

20 травня 2016 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарськогорайонного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя клопотання про обшук будинку у кримінальному провадженні №12016080040002234 від 07.05.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.271 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

20.05.2016 року прокурор Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_2 звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку у будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення складу, навігації інв. № 208221, що належить на праві власності АСК «Укррічфлот» з метою виявлення незаконної підприємницької діяльності без належних дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що 06.04.2016 року до Комунарького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області надійшов рапорт прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 2 з повідомленням про те, що в ході обшуку за адресою АДРЕСА_1 , склад навігації, обладнання, інв. № 208221 виявлено цех з переробки вторинної сировини. При цьому жодних дозвільних документів на здійснення операції з об`єктами підвищеної небезпеки під час обшуку не надавалось. В ході досудового розслідування встановлено, що господарську діяльність за вищевказаної адресою здійснює ФОП ОСОБА_3 . Так, відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до видів діяльності ФОП ОСОБА_3 відноситься неспеціалізована оптова торгівля та виробництво іншої продукції (код КВЕД 46.90 та 32.99 відповідно). Так, допитано в якості свідка ОСОБА_4 яка вказала, що 24.04.2016 вона знаходилась на обшуку за адресою АДРЕСА_1 , у приміщенні нежитлового типу, у якості понятої. Так, в середині даного приміщення ОСОБА_4 побачила лінії з виробництва, чани з рідиною жовтого кольору, механізми, інше виробниче устаткування. Також на території вищевказаного приміщення був присутній характерний запах соняшникової олії. Відповідно до Положення про Державну службу України з питань праці, Державна служба України з питань праці (Держпраці) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики. Держпраці реалізуватиме державну політику у сферах: промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці; здійснення державного гірничого нагляду; з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття - в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Постановою КМ України від 11.02.2015 № 100 утворено як юридичні особи публічного праватериторіальні органи Державної служби з питань працішляхом реорганізації (злиття) територіальних органів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки і Державної інспекції з питань праці. Установлено, що територіальні органи, які утворюються згідно з пунктом 1 цієї постанови, є правонаступниками територіальних органів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки і Державної інспекції з питань праці, що реорганізуються; територіальні органи Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки і Державної інспекції з питань праці, що реорганізуються, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної служби з питань праці.

Згідно із Переліком територіальних органів Державної служби з питань праці, що утворюються (додаток до постанови КМ України від 11.02.2015 № 100), територіальне управління Держгірпромнагляду у Запорізькій області та територіальна державна інспекція з питань праці у Запорізькій області реорганізовується та створюється головне управління Держпраці у Запорізькій області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємницьку діяльність з виробництва м`яса та іншої харчової продукції провадить ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Встановлено, що на виробництві експлуатується машини та механізми підвищеної небезпеки, а також на виробництві здійснюються технологічні процеси, які пов`язані із переробкою м`яса та потребують спеціальних дозволів від органів державного контролю.

Згідно з інформацією з Головного управління Держпраці у Запорізькій області ФОП ОСОБА_3 дозволів на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки не видавалось.

Згідно з інформацією, наданою Запорізькою обласною Державною адміністрацією, ФОП ОСОБА_3 в установленому законом порядку з відповідними заявами про отримання дозволу на спеціальне водовикористання, дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами та дозволу на здійснення операції у сфері поводження з відходами до Департаменту екології та природних ресурсів ЗОДА не звертався.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно об`єкт нерухомості, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на праві власності належить АСК «Укррічфлот».

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено, що ФОП ОСОБА_3 своїми діями грубо порушують вимоги законодавства про охорону працю.

Враховуючи викладене, для запобігання настання тяжких наслідків на виробництві під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, орган досудового розслідування вважає за необхідне провести обшук на об`єкті нерухомості, що знаходиться у АДРЕСА_1 , приміщення складу, навігації інв. № 208221 де, за встановленими даними, здійснюється незаконна підприємницька діяльність та яке на праві власності належить АСК «Укррічфлот» з метою підтвердження фактів можливих протиправних дій (бездіяльності) посадових осіб вищевказаної юридичної особи, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь скоєння кримінального правопорушення, інших предметів й документів, що мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 59501311 від 20.05.2016 року земельна ділянка (кадастровий номер 2310100000:03:038:0091) площа 2,3658 га, адреса: АДРЕСА_1 , цільове призначення розміщення та експлуатація будівель і споруд річкового транспорту, орендар: Публічне акціонерне товариство «Судоплавна компанія «Укррічфлот», код ЄДРПОУ 00017733.

У зв`язку з вищевикладеним, виникла необхідність проведення обшуку в будинку, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чубанова, 3 Г, приміщення складу, навігації інв. № 208221, що належить на праві власності АСК «Укррічфлот» з метою виявлення незаконної підприємницької діяльності без належних дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

У зв`язку з чим прокурор просив суд задовольнити клопотання про проведення обшуку за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чубанова, 3Г.

Прокурор у судовому засіданні підтримав вимоги свого клопотання, зазначивши, що маються усі підстави вважати, що за вказаною адресою є цех переробки вторинної сировини.

Суд, розглянувши подане клопотання, приходить до висновку про його задоволення з наступних підстав.

Клопотання прокурора, оформлене відповідно до вимог ст. 234 Кримінального процесуального кодексу України. До матеріалів клопотання додані копії документів, оригінали яких оглянуті у судовому засіданні, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання та Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження.

Судом було встановлено, що 07.05.2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення за ч.1 ст.271КК України(кримінальне провадження №12016080040002234).

Відповідно до ч.1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.3ст. 234 КПК Україниу разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною четвертоюстатті 234 КПК Українивстановлено, що клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Таким чином, враховуючи, що слідчим та матеріалами справи доведено про наявність вчинення кримінального провадження, той факт, що перелічені у клопотанні речі і документи мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у перелічених у клопотанні речах та документах можуть бути доказами під час судового розгляду, керуючись ст.ст.234-235 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_2 про обшук будинку у кримінальному провадженні №12016080040002234 від 07.05.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.271 КК України - задовольнити.

Надати прокурору Запорізької місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_2 дозвіл на проведення обшуку у будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , приміщення складу, навігації інв. № 208221, що належить на праві власності АСК «Укррічфлот» з метою виявлення незаконної підприємницької діяльності без належних дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57797108
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук будинку у кримінальному провадженні №12016080040002234 від 07.05.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.271 КК України

Судовий реєстр по справі —333/2539/16-к

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Варнавська Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні