Рішення
від 16.04.2007 по справі 8/61-1282
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/61-1282

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" квітня 2007 р.Справа № 8/61-1282

Господарський суд Тернопільської області у складі

Судді      Гирили І.М.

Розглянув справу

за позовом: Лановецького районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє від імені Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, вул. Незалежності, 19а, м. Ланівці Тернопільської області

до відповідача: Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область, ідентифікаційний код 05397953          

про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 7 347 грн. 62 коп.

За участю представників сторін:

Позивача: Грицай О.В. –головного спеціаліста-юрисконсульта, доручення №06-485 від 13.04.07р.

Відповідача: не з'явився

В судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його процесуальні права та обов'язки, передбачені статтями 20,22,81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Суть справи:  

Лановецький районний центр зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє від імені Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, вул. Незалежності, 19а, м. Ланівці Тернопільської області звернувся до господарського суду з позовом про стягнення з Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область (ідентифікаційний код 05397953) заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 7 347 грн. 62 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на Закон України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, подану відповідачем за ІІІ квартал 2004 року, Акт звірки розрахунків між позивачем та відповідачем станом на 01.03.07р.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, відзиву на позов не представив, хоча про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, в порядку ст. 64 ГПК України, а тому справа розглядається у відповідності до ст. 75 ГПК України, за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні представник позивача заявлені вимоги підтримав повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши представлені докази в їх сукупності, суд встановив наступне:

Згідно ст. 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду  за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства , установи, організації, інші юридичні особи( у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу  суб'єкта підприємницької діяльності.

Позивач –Лановецький районний центр зайнятості, вул. Незалежності,19а, м. Ланівці, юридична особа,  установа, загальнодержавної форми власності, в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України значиться за ідентифікаційним кодом № 21133231.

Відповідач –Приватне сільськогосподарське підприємство «Промінь», вул. Вишнівецька,29, м. Ланівці Тернопільської області згідно довідки Головного управління статистики у Тернопільській області №31-258 від 06.04.07р, є юридичною особою, в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України значиться за ідентифікаційним кодом №05397953.

Згідно ст.ст. 18,19,34 Закону України “Про зайнятість населення” від 1 березня 1991 року N 803-XII (з послідуючими змінами та доповненнями), який визначає правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також  соціальні  гарантії  з  боку  держави  в реалізації громадянами права на працю, для реалізації державної політики зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, створюється державна служба зайнятості, діяльність якої здійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, державна служба зайнятості здійснює контроль за додержанням законодавства України про зайнятість населення, має право стягувати з підприємств,  установ і організацій, незалежно від форм власності, суми прихованих або занижених обов'язкових зборів та недоїмок до державного фонду сприяння зайнятості населення .

Законом України  „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 року №1533-ІІІ, визначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі –страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.  Страхувальниками є роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески. Страховиком є Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно ст. 4 даного Закону страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Порядок обчислення та сплати страхових внесків визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000 року №339.

Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття для роботодавців та застрахованих осіб встановлюється щорічно Верховною Радою України за подання Кабінету  міністрів України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік. Страхові внески нараховуються на календарний рік для роботодавців –у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Відповідно до п.6.7 даної Інструкції, роботодавці щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, один екземпляр якої подається до центру зайнятості, у якому він перебуває на обліку, до: 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня. Усі примірники розрахункової відомості підписуються керівником і головним бухгалтером підприємства або організації, виконавцем та завіряються печаткою. Другий примірник звіту, завірений центром зайнятості, залишається в бухгалтерії платника страхових внесків.

Як вбачається з матеріалів справи, ПСП «Промінь», всупереч вимог чинного законодавства, не сплачувало внески в повному розмірі і допустило заборгованість по їх сплаті  на суму 7 347,62грн., про що свідчить належним чином засвідчена копія розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за ІІІ квартал 2004 року, яка підписана керівником підприємства та скріплена печаткою юридичної особи, а також Акт звірки розрахунків  станом на 01.03.07р. без заперечень  підписаним повноважними представниками сторін.

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи, що заборгованість відповідача доведено матеріалами справи, а також, зважаючи на те, що відповідач самостійно визначив у розрахунковій відомості суму заборгованості перед фондом (що свідчить про її визнання), на розгляд справи не з'явився і на час розгляду справи не надав суду доказів добровільного погашення заборгованості перед позивачем, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область, ідентифікаційний код 05397953 - 7 347 грн. 62 коп. заборгованості по страхових внесках обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають до задоволення.

Витрати по сплаті державного мита в сумі 102 грн. та  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., згідно вимог ст.ст. 44-49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене, керуючись 1,2,4,12,22,32,33,43,44-49,69,75,82,84,85,115-117 Господарського процесуального кодексу України, Законом України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, Законом України “Про зайнятість населення” господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область (ідентифікаційний код 05397953) на користь Лановецького районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що діє від імені Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, вул. Незалежності, 19а, м. Ланівці Тернопільської області (ідентифікаційний код 21133231) 7 347(сім тисяч триста сорок сім) грн. 62 коп. заборгованості по сплаті страхових внесків.

3. Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область (ідентифікаційний код 05397953), в доход Державного бюджету України 102 (сто дві) грн. державного мита.  

4. Стягнути Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь", вул. Вишнівецька, 29, м. Ланівці, Лановецький район, Тернопільська область (ідентифікаційний код 05397953) в доход Державного бюджету України на р/р 31214259700002 у ГУДКУ  у Тернопільській області, МФО 838012, ЄДРПОУ 23588119, одержувач: УДК у м. Тернополі, 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Рішення господарського суду набирає законної сили в десятиденний строк з дня його прийняття (підписання рішення).  

6. Накази видати стягувачам після набрання судовим рішенням законної сили.

7. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення16.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу578281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/61-1282

Рішення від 16.04.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні