Ухвала
від 20.05.2016 по справі 202/3096/16-к
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3096/16-к

Провадження № 1-кс/0202/1041/2016

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

20 травня 2016 року м. Дніпропетровськ

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про проведення виїзної перевірки,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СВ АНД ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 120150406300002967 від 14.12.2015 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2ст. 197-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до інформації Департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради, за наявною інформацією станом на 13.04.2016 року у інформаційній підсистемі «Фіскальний кадастр» Муніципальної земельної інформаційної системи виявлено реєстраційний запис щодо договору оренди землі №040910400756 укладеного між Дніпропетровською міською радою та ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЭЛРПОУ 33160299) на земельну ділянку за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 (кадастровий номер 1210100000:01:451:0014) строком з 12.01.2009 по 12.10.2014 для проектування та будівництва тимчасових авто мийки, автосалону, адміністративно-побутових приміщень з кафетерієм.

Відповідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у реєстрі відсутні записи про держану реєстрацію права власності на будівлі та споруди розташовані за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24.

Проведеним огляд земельної ділянки, яка розташована за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 встановлено, що територія земельної ділянки використовується ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) під фактичне розміщення авто мийки «Starwash» загальною площею приблизно 0,0780 га. Через територію авто мийки проходить високовольтна повітряна лінія електропередачі.

Відповідно до ст. 22 Закону, охоронні зони об`єктів енергетики встановлюються вздовж повітряних та кабельних ліній електропередачі та навколо електростанцій, електропідстанцій, струмопроводів і пристроїв, для забезпечення нормальних умов експлуатації об`єктів енергетики, запобігання ушкодженню, а також зменшення їх негативного впливу на людей та довкілля, суміжні землі та інші природні об`єкти.

Охоронні зони уздовж повітряних ліній електропередачі встановлюються у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидва боки ліній від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на певній відстані залежно від напруги ліній електропередачі.

Згідно ст. 24 Закону, розміри охоронних та санітарно-захисних зон об`єктів енергетики залежно від їх конструкції та напруги встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Межі охоронних та санітарно-захисних зон об`єктів енергетики зазначаються в містобудівній документації, документації із землеустрою та кадастрових планах.

Розмір охоронних та санітарно-захисних зон уздовж повітряних ліній електропередачі визначається паралельними прямими по обидва боки ліній від крайніх проводів на відстані від 2,0 до 40,0 метра залежно від напруги.

Відповідно до п. 5 Правил, охоронні зони електричних мереж встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі - у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань, зокрема для повітряних ліній напругою 150 кВ - 25 метрів.

Виходячи з вищевикладеного, є достатні підстави вважати, що посадовими особами ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) за відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про її передачу у користування (оренду) та за відсутності вчиненого правочину щодо вказаної земельної ділянки фактично, як авто мийка, використовується земельна ділянка орієнтовною площею 0,0780 га в охоронній зоні високовольтної повітряної лінії електропередачі, що свідчить про самовільне зайняття земельної ділянки, яка розташована в охоронній зоні повітряної лінії електропередачі.

Центральним органом виконавчої влади у сфері земельних відносин є Державна інспекція сільського господарства в Дніпропетровській області на яку покладено повноваження з організації та здійснення державного нагляду (контролю) за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності на території Дніпропетровської області.

Таким чином в ході досудового розслідування, з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, виникла необхідність проведення Державною інспекцією сільського господарства в Дніпропетровській області виїзної перевірки дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 в м. Дніпропетровськ, посадовими особами ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) за місцем фактичного розташування земельної ділянки, будівель та споруд із залученням спеціалістів ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго».

Вказав, що слідчий, прокурор на теперішній час позбавлений права призначати проведення перевірок, а відповідно до п.2 Постанови КМУ від 13 серпня 2014 року «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами» надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду.

18 травня 2016 року слідчому судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора, в якому просив призначити у кримінальному провадженні № 12015040630002967 від 14.12.2015 виїзну перевірку дотримання вимог земельного законодавства за місцем фактичного розташування земельної ділянки при використанні: ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) земельної ділянки за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 в м. Дніпропетровськ, в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі.

У суді прокурор клопотання підтримав, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим кодексом.

Разом із тим, на даний час з КПК України виключено п. 6 ч. 2 ст. 36 та п. 4 ч. 2 ст. 40, якими прокурору, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, та слідчому надавались повноваження призначати ревізії та перевірки у порядку, визначеному законом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року №408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», встановлено, що надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребуються у разі, якщо такі перевірки проходять за рішенням суду та на вимогу службових осіб у випадках, передбачених КПК України.

Зазначеною постановою Кабінет Міністрів України надав дозвіл лише на проведення перевірок за рішенням суду та на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, однак положеннями чинного КПК України не передбачене поняття вимоги, а регламентовані поняття процесуального рішення, які передбачені ст. 110 КПК України.

Крім того, відповідно до підпункту 78.1.11. пункту 78.1ст.78 Податкового Кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється якщо отримано судове рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Відповідно до п.82.2. ст.82 Податкового Кодексу України тривалість перевірок, визначених у статті 78 цього Кодексу (крім перевірок, що проводяться за наявності обставин, визначених у підпункті 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу, тривалість яких встановлена у статті 200 цього Кодексу), не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб`єктів малого підприємництва - 5 робочих днів, для фізичних осіб - підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому восьмому.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали кримінального провадження № 12016040660000072, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки виникла необхідність в проведенні виїзної перевірки дотримання вимог земельного законодавства ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) земельної ділянки за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 в м. Дніпропетровськ.

Клопотання про фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання слідчому судді не надходило і за ініціативою слідчого судді не здійснювалося, що відповідає вимогамст. 107КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.110,309 КПК України, п. 2 Постанови КМУ від 13 серпня 2014 року «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_2 про проведення виїзної перевірки задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 12015040630002967 від 14.12.2015 року виїзну перевірку дотримання вимог земельного законодавства за місцем фактичного розташування земельної ділянки при використанні: ПП «Холдинг Авто-Плюс» (код ЄДРПОУ 33160299) земельної ділянки за адресою: по Донецькому шосе пров. Бурятському в районі будинку № 24 в м. Дніпропетровськ, в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі.

Проведення перевірки доручити Державній інспекції сільського господарства в Дніпропетровській області (496101, м. Дніпропетровськ, просп. Кірова, 28 а, начальник ОСОБА_3 ).

Для участі у проведенні перевірки залучити спеціалістів ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (генеральний директор ОСОБА_4 , 49107, місто Дніпропетровськ, вул. Запорізьке шосе, 22).

Акт перевірки із висновками направити до Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області для долучення до матеріалів кримінального провадження.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57848292
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —202/3096/16-к

Ухвала від 20.05.2016

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Слюсар Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні