Ухвала
від 17.12.2015 по справі 757/46854/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46854/15-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2015 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді із клопотанням про арешт майна, а саме, речей вилучених 09.12.2015 під час проведення обшуку в будинку № 15 по вул. Гоголя у приміщенні № 308, в м. Дніпропетровськ, а саме печатки наступних юридичних осіб:

- ТОВ «Фаст-Пеймент» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ « Беймінг траст» ідентифікаційний код 39554403;

- ТОВ «Мир інновацій» ідентифікаційний код 40053767;

- ТОВ Фінанс-Пей» ідентифікаційний код 39555716;

-ТОВ «Капітали івестментс» ідентифікаційний код 40056834;

- ТОВ «Новітек-центр» ідентифікаційний код 39555716;

- ТОВ «Інвест центр вілянор» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ «Трейд капіталл» ідентифікаційний код 40023510;

- печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Shiny Printer S-854» та печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Color printer 35».

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначає, що Слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове слідство по кримінальному провадженню, внесеному 27 жовтня 2015 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 22015101110000203, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що в період з травня 2014 року по даний час службові особи ТОВ «Є-ПЕЙ» здійснюють сприяння терористичній діяльності так званих «Донецької Народної Республіки» та «Луганської Народної Республіки». Так, у вказаний період часу службові особи ТОВ «Є-ПЕЙ» через підконтрольних фізичних осіб (близько 45 осіб), які проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей та зареєстровані як фізичні особи-підприємці в податкових органах ДНР, у порушення Постанови Правління НБУ № 466 від 06.08.2014 року «Про призупинення здійснення фінансових операцій на тимчасово окупованих територіях України», забезпечують роботу та обслуговування ряду платіжно-технічних комплексів самообслуговування - платіжних терміналів, через які бойовикам незаконних збройних формувань надаються послуги із поповнення рахунків операторів мобільного зв`язку (МТС, life та ін.). Вказані послуги на окупованих територіях надаються через мобільні термінали поповнення рахунків, що функціонують на базі банківської платіжної системи «FLASHPAY» (власник ПАТ «Банк Фамільний» код ЄДРПОУ 20042839, МФО 334840, м. Київ), а також загальнодержавних платіжних систем «Фінансовий світ» (м. Київ) і «City Pay» (м. Київ, інтернет - провайдер TOB «Terra-line»), учасником яких є TOB «Є-ПЕЙ». Поряд із тим, за отриманою інформацією, вищевказані службові особи ТОВ «Є-ПЕЙ» у своїй протиправній діяльності користуються програмним забезпеченням ТОВ «Пегас Крим», яке є офіційним представником російської компанії «ПС PEGAS».

Таким чином, у результаті роботи вказаних терміналів, що функціонують завдяки підтримці з боку службових осіб фінансової компанії «Є-ПЕЙ», бойовики терористичних організацій «ДНР» та «ЛHP» мають можливість поповнювати рахунки мобільних телефонів, перераховувати кошти на карткові рахунки ПАТ «КБ «Приватбанк» та здійснювати інші платежі, необхідні для забезпечення діяльності членів «ДНР» та «ЛHP».

Слідчий зазначає, що на даний час, в рамках здійснення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 22015101110000203, виникла необхідність у виявленні та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання знарядь кримінального правопорушення, а саме: статутних та реєстраційних документів, довіреностей, документів бухгалтерського та податкових обліків, інших документів, які підтверджують наявність фінансово-господарських операцій, документів укладених ТОВ «Є- ПЕЙ» (код ЄДРПОУ 36495136) з власними працівниками, дилерами, касирами- операціоністами, серверу ТОВ «Є-ПЕЙ» (код ЄДРПОУ 36495136), магнітних, електронних та інших носіїв інформації, (паперові носії інформації, ПЕОМ та портативні комп`ютери, термінали зв`язку та інші засоби з`єднання та обміну інформацією між особами та приладами, переносні накопичувачі інформації та інша оргтехніка), які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, та інших речей і документів, які мають значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

10.12.2015 співробітниками СБ України на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва проводився обшук в приміщенні за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Гоголя, 15. Під час проведення обшуку було виявлено та вилучено печатки наступних юридичних осіб:

- ТОВ «Фаст-Пеймент» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ «Беймінг траст» ідентифікаційний код 39554403;

- ТОВ «Мир інновацій» ідентифікаційний код 40053767;

- ТОВ «Фінанс-Пей» ідентифікаційний код 39555716;

- ТОВ «Капіталл івестментс» ідентифікаційний код 40056834;

- ТОВ «Новітек-центр» ідентифікаційний код 39555716;

- ТОВ «Інвест центр вілянор» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ «Трейд капіталл» ідентифікаційний код 40023510;

також вилучено печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Shiny Printer S- 854» та печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Color printer 35».

Разом з цим, досудовим розслідуванням перевіряється інформація, щодо причетності вказаних товариств до сприяння терористичним організаціям «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка».

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що вищезазначені речі та документи, які вилучені під час обшуку, мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також могли бути використані як засоби вчинення кримінального правопорушення і зберегти на собі його сліди.

Відповідно до ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

Зазначені вище вилучені речі використовувались як знаряддя вчинення злочину, зберегли на собі його сліди, тобто вони являються доказами у даному кримінальному провадженні, що є підставою для накладення на них арешту відповідно до вимог ст. 170 КПК України.

Згідно ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а такими заходами в тому числі є арешт майна.

В судовому засідання слідчий клопотання підтримав повністю, посилаючись на викладене в ньому, просив задовольнити, додатково зазначивши, що обшук проводився 09.12.2015.

Представники власників майна в судове засідання не з`явились, будь яких заяв на адресу суду не направили.

На підставі ч. 1 ст. 172 КПК України слідчим суддею визнано можливим розглянути клопотання без участі власників майна, що не з`явились в судове засідання.

Згідно ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст.170 КПК України в редакції Закону № 769-VIII від 10.11.2015, чинній на день подання до суду клопотання про арешт майна - 10.12.2015 та його розгляду слідчим суддею 17.12.2015, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Частиною 3 ст. 170 КПК України закріплено, що підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статті Кримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

За вказаних обставин слідчий суддя вважає наявними сукупність підстав вважати, що майно на яке слідчий просить накласти арешт є доказом злочину, а тому з метою забезпечення кримінального провадження, запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, наявні правові підстави для його арешту, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на речі, вилучені 09.12.2015 під час проведення обшуку в будинку № 15 по вул. Гоголя у приміщенні № 308, в м. Дніпропетровськ, а саме печатки наступних юридичних осіб:

- ТОВ «Фаст-Пеймент» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ « Беймінг траст» ідентифікаційний код 39554403;

- ТОВ «Мир інновацій» ідентифікаційний код 40053767;

- ТОВ Фінанс-Пей» ідентифікаційний код 39555716;

-ТОВ«Капітали івестментс» ідентифікаційний код 40056834;

- ТОВ «Новітек-центр» ідентифікаційний код 39555716;

- ТОВ «Інвест центр вілянор» ідентифікаційний код 39556285;

- ТОВ «Трейд капіталл» ідентифікаційний код 40023510;

- печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Shiny Printer S-854»;

- печатку з відбитком підпису (кліше) марки «Color printer 35», - шляхом заборони відчуження, розпорядження іншим чином, означеним майном.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу57849904
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/46854/15-к

Ухвала від 17.12.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні