Ухвала
від 20.02.2014 по справі 537/936/14-к
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 537/936/14-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.02.2014 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю ініціатора клопотання ОСОБА_3 , розглянувши в залі суду в м. Кременчуці клопотання в.о. начальника другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся в.о. начальника другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області капітан податкової міліції ОСОБА_3 з погодженим у встановленому законом порядку з прокурором прокуратури м. Кременчука клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в будівлях та прилеглій території за адресою: АДРЕСА_1 , який належить державі в особі ЛВЗ, з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів фінансово-господарської діяльності, як в електронних так і в паперових носіях, а саме печаток, угод, додаткових угод, додатків до угод, актів приймання товару, накладних, податкових накладних, рахунків, листів, актів приймання-передачі та інших документів ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Атаргатіс А» (код ЄДРПОУ 38433695), ТОВ «Гесен» (код ЄДРПОУ 38599375) та ТОВ «Вейкомпані» (код ЄДРПОУ 38019353) та інших підприємств, в період часу з 01.01.2013р. по 31.12.2013р., а також технічних засобів у тому числі комп`ютерна техніка та електронні носії інформації в яких містяться вищезазначені документи в електронному вигляді, чорнових записів, грошових коштів речей та цінності, які набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування поданого клопотання слідчим вказано, що матеріалами кримінального провадження встановлено, що службові особи ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» (код ЄДРПОУ 30941194) в період 2013 років, під час здійснення фінансово-господарської діяльності відображали по бухгалтерському та податковому обліку взаємовідносини, з суб`єктами господарювання, що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Атаргатіс А» (код ЄДРПОУ 38433695), ТОВ «Гесен» (код ЄДРПОУ 38599375) та ТОВ «Вейкомпані» (код ЄДРПОУ 38019353), від яких формували податковий кредит та валові витрати.

Дані дії службових осіб ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» при реєстрації кримінального провадження кваліфіковано за ч. 1 ст. 212 КК України.

Також в ході досудового слідства встановлено, що Кременчуцькою ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області проведено позапланову виїзну перевірку ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаємовідносинам із ТОВ «Атаргатіс А» за період травень 2013 року та із ТОВ «Гесен» за період липень 2013 року.

За результатами перевірки ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» по взаємовідносинам із ТОВ «Атаргатіс А» за березень 2013 року донараховано 81 400 грн. ПДВ та ТОВ «Гесен» за липень 2013 року донараховано 174 816 грн. ПДВ, всього на загальну суму ПДВ 255 720 грн., на що складено акт №5776/16-03-22-02-12/30941194 від 20.12.2013 року.

Також в ході досудового слідства встановлено, що ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» в податковій декларації з ПДВ за березень 2013 року, також неправомірно відобразило взаємовідносини із ТОВ «Атаргатіс А» на суму податкового кредиту з ПДВ 333 333грн.

Крім цього встановлено, що у березні 2013 року ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ», в податковій звітності (податкової декларації з ПДВ), також неправомірно відобразило взаємовідносини із ТОВ «Вейкомпані» (код ЄДРПОУ 38019353, стан 28 триває процедура припинення) на загальну суму податкового кредиту з ПДВ 611 666грн.

Враховуючи викладене сума ПДВ, яка занижена до сплати службовими особами ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» становить 1 199 000 грн.

В ході досудового слідства встановлено, що діяльність: ТОВ «Атаргатіс А» (код ЄДРПОУ 38433695), ТОВ «Гесен» (код ЄДРПОУ 38599375) та ТОВ «Вейкомпані» (код ЄДРПОУ 38019353) була спрямована на здійснення операцій пов`язаних з наданням податкової вигоди для третіх осіб. Їх контрагенти, що направляли фінансово-грошові потоки, працювали в одному сегменті ринку, службові особи підприємств фінансово-господарською діяльністю фактично не займалися.

Директором ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» являвся (в період 2013 року) ОСОБА_4 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 та вказаний будинок належить ОСОБА_5 , відповідно до довідки з комунального підприємства «Кременчуцького міжміського бюро технічної інвентаризації» № 61/4521 від 14.02.2014 р..

Також по кримінальному провадженню є достатні дані вважати, що вказані документи можуть бути знищені, оскільки перевірка планова (позапланова) не проводилась Кременчуцькою ОДПІ.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення правопорушення, відшукання та їх вилучення, приймаючи до уваги, що наявні матеріали кримінального провадження дають достатні підстави вважати, що в будинку за адресою: АДРЕСА_2 знаходяться документи, печатки, штампи, незаповнені бланки первинних документів підприємств, знаряддя злочину, речі і цінності та кошти здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі, у тому числі документи по взаємовідносинам з іншими суб`єктами господарської діяльності, а саме: первинні документи, печатки, штампи, незаповнені бланки первинних документів по взаємовідносинах з контрагентами, а також іншими СГД, які використовуються в схемах мінімізації податкових зобов`язань; комп`ютерна техніка для їх виготовлення, в тому числі ноутбуки, принтери, сканери, копіювальна техніка; печатки та штампи; банківські пластикові картки для обслуговування карткових, розрахункових, депозитних та кредитних рахунків, електронні носії інформації (флеш-карти, накопичувачі на жорсткому магнітному диску, оптичні лазерні диски, магнітні дискети та стрічкові накопичувачі), а також юридично-правові документи, грошові кошти, речі і цінності, які набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення; інші документи, предмети і речі, які вказують на порушення законодавства в період з 01.01.2013 року по 31.12.2013 року, що можуть бути використані як докази під час досудового слідства і суду по кримінальному провадженню та які мають значення для встановлення істини в кримінальному провадженні та з метою недопущення їх знищення, приховування, невидачі документів, забезпечення цивільного позову по кримінальному провадженню виникла необхідність в проведенні обшуку, в зв`язку з чим слідчий звернувся з даним клопотанням до слідчого судді.

В судовому засіданні ініціатор клопотання та його мотиви підтримав, просив слідчого суддю його задовольнити, крім того повідомив, що в результаті проведення оперативно -розшукових заходів та інших слідчих дій маються відомості, що за адресою м. Кременчук, вул. Шевченка, 128 можуть знаходитися речі документи, які мають значення для встановлення важливих обставин у розслідуємому кримінальному провадженні та можуть бути знищені.

Заслухавши ініціатора клопотання, вивчивши матеріали, подані в його обгрунтування слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчим суддею достовірно встановлено, що СВ фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області 07.02.2014 року внесено до ЄРДР відомості за № 32014170090000007 за матеріалами правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень за фактом ухилення від сплати податку на додану вартість на загальну суму 1 200 120 грн. 02 коп. службовими особами ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» в період часу з 01.03.2013 року по 31.07.2013 року під час здійснення фінансово-господарської діяльності по взаємовідносинам із ТОВ «Атаргатіс А», ТОВ «Гесен» та ТОВ «Вейкомпані» з правовою кваліфікацією дій за ч. 1 ст. 212 КК України.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі і цінності, здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться у певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

При цьому при вирішенні клопотання по суті важливе значення має саме наявність достатніх відомостей, які б вказували на вказані вище обставини.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення, 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;3) відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах , можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. При цьому рішення слідчого судді про відмову в задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку ухвалюється з урахуванням досліджених в порядку ст. 94 КПК України доказів та інших матеріалів, якими слідчий обґрунтовує клопотання.

При дослідженні клопотання та матеріалів, поданих в його обґрунтування, слідчим суддею встановлено, що вимоги вказаного вище положення статті підтверджується зокрема поясненнями слідчого в судовому засіданні, наданими документами клопотання, а саме витягом з кримінального провадження № 32014170090000007, актом про результати позапланової виїзної перевірки Приватного акціонерного товариства «Кременчуцький лікеро-горілчаний завод» з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаємовідносинам з ТОВ «АТАРГАТІС А» за період травня 2013 року та ТОВ «Гесен» за період липня 2013 року, відповідно до якого встановлено порушення податкового законодавства службовими особами ПАТ «Кременчуцький ЛГЗ», а також те, що в перевіряємий період директором вказаного підприємства був гр. ОСОБА_4 , протоколом допиту свідка ОСОБА_6 від 12.02.2013 року, довідкою КП «Кременчуцьке МБТІ» від 14.02.2014 року за № 61/4521, відповідно до якої нерухоме майн за адресою АДРЕСА_1 належить державні в особі ЛГЗ з цілою часткою у праві власності.

Враховуючи викладене, наявні матеріали клопотання, які підтверджують викладені в ньому обставини, слідчий суддя вважає за клопотання задовольнити та надати ініціатору клопотання дозвіл на проведення обшуку в будівлях та прилеглій території за адресою АДРЕСА_1 , який належить державі в особі ЛГЗ, з метою виявлення та вилучення зазначених в клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 237 КПК України , слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання в.о. начальника другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати в.о. начальника другого відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ Головного управління Міндоходів у Полтавській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку в будівлях та прилеглій території за адресою: АДРЕСА_1 , який належить державі в особі ЛВЗ, з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів фінансово-господарської діяльності, як в електронних так і в паперових носіях, а саме печаток, угод, додаткових угод, додатків до угод, актів приймання товару, накладних, податкових накладних, рахунків, листів, актів приймання-передачі та інших документів ПрАТ «Кременчуцький ЛГЗ» по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Атаргатіс А» (код ЄДРПОУ 38433695), ТОВ «Гесен» (код ЄДРПОУ 38599375) та ТОВ «Вейкомпані» (код ЄДРПОУ 38019353) та інших підприємств, в період часу з 01.01.2013р. по 31.12.2013р., а також технічних засобів у тому числі комп`ютерна техніка та електронні носії інформації в яких містяться вищезазначені документи в електронному вигляді, чорнових записів, грошових коштів речей та цінності, які набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, відомості про яке внесено до ЄРДР за № 32014170090000007.

Ухвала діє до 20 березня 2014 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу57874839
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —537/936/14-к

Ухвала від 20.02.2014

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні