Вирок
від 24.05.2016 по справі 583/1596/16-к
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1596/16-к

1-кп/583/139/16

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" травня 2016 р. Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Охтирка Сумської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудовихрозслідуваньза № 22016000000000175 від 11 травня 2016 року по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м.Суми, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_2 , освіта неповна середня, не працюючого, не одруженого, раніше судимого вироком Ковпаківського районного суду м.Суми від 20.02.2014 року за ст.309 ч.1, ст.311 ч.1, ст.69, 70 КК України до покарання у вигляді 6 місяців арешту.

по ст. 205 ч.1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 10 січня 2015 року перебуваючи на другому поверсі нежитлової будівлі за адресою АДРЕСА_3 , у офісі свого знайомого ОСОБА_6 отримав від останнього пропозицію щодо реєстрації (створення) на своє ім`я за грошову винагороду у розмірі 5000 грн. суб`єкта підприємницької діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «ВАНЗУБР» (код ЄДРПОУ 39580653), без мети заняття господарською діяльністю, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

ОСОБА_4 , діючи в порушення ст.ст.81,87,89 ЦК України, ст.ст.56,57,79,80,89 ГК Українита ст.ст. 9,25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зазначених у статутних документах ТОВ «ВАНЗУБР», а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи характер своїх дій, надав згоду ОСОБА_6 зареєструвати на своє ім`я ТОВ «ВАНЗУБР», і стати його одноособовим засновником та директором.

Того ж дня ОСОБА_4 надав ОСОБА_6 оригінал та копію свого паспорту та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, які необхідні для складаннястатутних і реєстраційних документів підприємства.

У той же день ОСОБА_6 перебуваючи за адресою м.Суми, вул. Білопільський шлях, 16, використовуючи паспортні дані ОСОБА_4 , на своєму робочому комп`ютері виготовив статутні документи ТОВ «ВАНЗУБР», які необхідні для реєстрації підприємства в державних установах, у яких ОСОБА_4 був зазначений як засновник вказаного підприємства.

В подальшому перебуваючи в м.Суми ОСОБА_4 разом з ОСОБА_6 прибув до приватного нотаріуса Сумського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою м.Суми, вул. Металургів,5, який повідомив нотаріуса про намір створити та зареєструвати на своє ім`я ТОВ «ВАНЗУБР» і запропонував їй нотаріально засвідчити його підпис у статуті ТОВ «ВАНЗУБР».

Того ж дня статут ТОВ «ВАНЗУБР» було нотаріально посвідчено приватним нотаріусом Сумського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою м.Суми, вул. Металургів,5.

12 січня 2015 року перебуваючи в приміщенні Охтирського міськрайонного управління юстиції (Сумська область, м.Охтирка, вул.Київська,6) ОСОБА_4 надав державному реєстратору документи, а саме: рішення засновників або уповноваженого їм органу про створення юридичної особи, реєстраційну заяву про добровільну реєстрацію, як платника податку на додану вартість, реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, Статут та копію квитанції виданої банком на підставі яких, цього ж дня, державним реєстратором здійснено державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ВАНЗУБР», чим створено суб`єкт підприємницької діяльності за № 1630102 0000 001482

Цього ж дня, на виконання свого умислу на створення фіктивного підприємства, перебуваючи в приміщенні Охтирської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_4 отримав свідоцтво платника податку на додану вартість.

20 січня 2015 року ОСОБА_4 відкрив розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 (мультивалютний) в ПАТ «ПУМБ».

Реєстрація ОСОБА_4 суб`єкту підприємницької діяльності ТОВ «ВАНЗУБР» (код ЄДРПОУ 39580653) в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів: назви юридичної особи, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального податкового номеру платника податків, відкриття поточного рахунку та отримання печатки підприємства сприяло та надало можливість невстановленим особам, прикриваючись зовнішньо законним фактором реєстрації ТОВ «ВАНЗУБР» (код ЄДРПОУ 39580653) здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції та прикривати незаконну діяльність інших суб`єктів підприємницької діяльності.

Так, протягом 2015 року, невстановлені особи відображали в податковій звітності ТОВ «ВАНЗУБР» (код ЄДРПОУ 39580653) від імені ОСОБА_4 та подавали до Охтирської ОДПІ ГУ ДФС у Сумській області податкову звітність з розшифровкою податкового кредиту в розрізі контрагентів додатку № 5 до декларації з ПДВ та у відповідності до руху коштів по рахунку № НОМЕР_1 в ПАТ «ПУМБ» (МФО 334851), де зазначено контрагентів з реквізитами: ПАТ «МХП» або ПАТ «МИРОНІВСЬКИЙ ХЛІБОПРОДУКТ» (код ЄДРПОУ 25412361); ТОВ «МАСТЕР-КАБЕЛЬ КИЇВ» (код ЄДРПОУ 39270608); ТОВ «ДОНСТРОЙ» (код ЄДРПОУ 25327860); ТОВ «МАСТЕР-КАБЕЛЬ Україна» (код ЄДРПОУ 37841178 ); ТОВ «РОМЕНПРОГРЕС» (код ЄДРПОУ 39560946), що підтверджує факт використання ТОВ «ВАНЗУБР» для прикриття їх незаконної діяльності з метою ухилення від сплати податків.

При створенні ТОВ «ВАНЗУБР», ОСОБА_4 , який не має відповідної освіти, досвіду підприємницької діяльності та управлінської діяльності, не мав реального наміру займатися фінансово-господарською діяльністю на вказаному підприємстві, а мав намір на меті створенням даного товариства прикрити незаконну діяльність інших осіб.

В подальшому невстановлені слідством особи, отримавши реєстраційні документи ТОВ «ВАНЗУБР», без реального здійснення господарської діяльності, штучно формували податковий кредит з податку на додану вартість третім підприємствам та завищували валові витрати таким суб`єктам господарської діяльності, в результаті чого до Державного бюджету України не надходило коштів у вигляді сплати вказаних податків.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 1ст. 205 КК України, як фіктивне підприємництво.

Сторони уклали угоду про визнання винуватості, якою ОСОБА_4 , діючи добровільно, ініціював укладення угоди, під час досудового розслідування і щиро каючись, беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, відповідно до обставин і правової кваліфікації, які викладені в даній угоді, погодилися на призначення покарання за ч. 1ст. 205 КК Україниу виді штрафу в розмірі 8500 грн.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 205 КК України, який згідност. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

При цьому судом встановлено, що ОСОБА_4 розуміє права, визначені ч. 4ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч. 2ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, які у підготовчому судовому засіданні йому додатково роз`яснені, визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 205 КК України, підтвердив обставини, викладені у пред`явленому йому обвинуваченні та надав згоду на призначення узгодженого сторонами угоди про визнання винуватості покарання.

Суд переконався у добровільності укладення сторонами угоди про визнання винуватості, тобто, що укладена угода не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, обіцянок, дій будь-яких інших обставин, ніж ті, які передбачені в угоді.

Узгоджені сторонами вид та міра покарання є такими, що відповідають ступеню тяжкості кримінального правопорушення та заявлені в межах санкції ч. 1ст. 205 КК України.

В ході підготовчого судового засідання сторони підтримали клопотання про визнання укладеної угоди, прокурор вважає, що зміст угоди про визнання винуватості відповідає положенням діючого законодавства та підлягає до затвердження, а заявлене клопотання щодо постановлення вироку на підставі угоди до задоволення.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим, в присутності захисника, належить затвердити, а ОСОБА_4 визнати винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 205 КК Україниз призначенням останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст. ст.314,315,373,374,468-475 КПК України, -

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 16 травня 2016 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки, Державної митної служби та Державної прикордонної служби України Департаменту нагляду у кримінальному провадженні прокуратури України ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1ст. 205 КК Україниі призначити йому узгоджене сторонами покаранняу виді штрафу в розмірі вісім тисяч п`ятсот гривень.

Вирок може бути оскаржений виключно з підстав, передбаченихст. 394 КПК України, до апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Охтирського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57891562
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —583/1596/16-к

Вирок від 24.05.2016

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

Ухвала від 18.05.2016

Кримінальне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Ярошенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні