Ухвала
від 05.05.2016 по справі 466/4225/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/4225/16-к

УХВАЛА

іменем України

«04» травня 2016 року м. Львів

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участю прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_2 , про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016140410000023 від 29 січня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.191 КК України,-

у с т а н о в и в :

04 травня 2016 року слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за місцем проживання колишнього заступника міністра оборони України-керівника апарату ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення документів, які стосуються постачання до Республіки Казахстан технічної документації з проведення капітального ремонту танку Т-72 і експлуатації бронетранспортера БТР-80К, а також документації, яка стосується надання висновку МО України про відсутність заперечень стосовно експорту такої документації, інші предмети, речі, документи та носії інформації (у тому числі комп`ютерна техніка), що мають значення для даного кримінального провадження та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання зіслався на те, що слідчим відділом слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016140410000023 від 29.01.2016 за ч. 5 ст. 191 КК України за фактом розтрати посадовими особами ДП «ЛБТЗ» грошових коштів в сумі 2 776 200 грн. в інтересах ТОВ «НВП «Екопроф».

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що 29.07.2011 ДП «Львівський бронетанковий завод» уклав із ДК «Укрспецекспорт» договір комісії та додаткову угоду №2 щодо постачання до Республіки Казахстан запчастин до бронетанкової техніки та технічної документації з проведення капітального ремонту танку Т-72 і експлуатації бронетранспортера БТР-80К.

На виконання додаткової угоди №2 ДП «ЛБТЗ» 01.10.2011укладено договір з ТОВ «НВП «Екопроф» (м. Київ, ЄДРПОУ 34980106) №335, згідно з яким товариство повинно було виготовити для подальшої реалізації ДП «ЛБТЗ» інозамовнику 33 найменування технічної документації щодо капітального ремонту танку Т-72 та бронетранспортера БТР-80К. Відповідно до умов вищевказаного договору, ДП «ЛБТЗ» повинно було передати товариству 33 найменування технічної документації, а ТОВ «НВП «Екопроф» повинно було її відкоригувати та повернути на підприємство. Встановлено, що визначена в договорі документація для її коригування у період травень-грудень 2011 року на ТОВ «НВП «Екопроф» з ДП «ЛБТЗ» не передавалась. Разом з цим, посадовими особами ДП «ЛБТЗ» були складені фіктивні акти передачі такої документації ТОВ «НВП «Екопроф» та отримання від цього підприємства відкорегованої документації, на підставі яких товариству протягом 2011-2012 років були перераховані грошові кошти в сумі 2 776 200 грн.

Окрім того, при наявності дозволу від МО України щодо передачі в рамках міжнародного договору технічної документації іноземній стороні, ДП «ЛБТЗ», що входило до сфери управління МО України, могло за відповідною заявкою визначені копії документації від КТЦ МОУ отримати безоплатно.

При цьому, для отримання ДК «Укрспецекспорт» висновку МО України щодо можливості здійснення міжнародної передачі товарів, на підставі дозволу від Держекспортконтролю на експорт товарів військового призначення до Казахстану, заводом було надано довідку про походження товару від 20.09.2011 №51/СП, в якій вказано, що документація, яка планується для передачі іноземній стороні (комплектувальна відомість №172.80.001КР), розроблена спеціалістами ДП «ЛБТЗ» та є власністю заводу. Однак за зазначеним реєстраційним номером на підприємстві зареєстровано інший документ, комплектувальної відомості технічної документації з проведення капітального ремонту танку Т-72 та експлуатації бронетранспортера БТР 80К за №172.80.001КР не існує, технічна література щодо капітального ремонту вказаної бронетанкової техніки спеціалістами заводу не розроблялась, а у період існування підприємства передавалась йому від заводів-виробників такої техніки та 482 конструкторсько-технологічним центром МО України. При цьому, власником технічної документації на капітальний ремонт танків Т-72 та БТР-80К є МО України в особі 482 КТЦ МО України.

Таким чином, посадові особи ДП «ЛБТЗ», шляхом зловживання своїм службовим становищем безпідставно витратили грошові кошти в сумі 2 776 200 грн. в інтересах ТОВ «НВП «Екопроф», що завдало економічної шкоди державному підприємству в особливо великих розмірах.

Разом з тим, ДК «Укрспецекспорт» 19.10.2011 на адресу заступника міністра оборони України-керівника апарату ОСОБА_5 скеровано лист щодо надання висновку про відсутність заперечень МО України стосовно постачання технічної документації для капітального ремонту танку Т-72 для потреб МО Республіки Казахстан.

Здійснення розгляду вказаного листа було покладено на Управління військово-технічного співробітництва та експортного контролю МО України. До розгляду вказаного листа в частинах також було залучено ряд структурних підрозділів МО України, у тому числі Департамент розробок і закупівлі озброєння та військової техніки МО України.

За результатами опрацювання вказаного листа Департамент розробок і закупівлі озброєння та військової техніки МО України запропонував Управлінню військово-технічного співробітництва та експортного контролю МО України відмовити ДК «Укрспецекспорт» в експорті технічної документації для капітального ремонту танку Т-72 та експлуатації бронетранспортера БТР-80 з метою запобігання нанесення збитків МО України.

Однак, 02.11.2011 року на адресу ДК «Укрспецекспорт» скеровано лист під №220/6532 за підписом заступника міністра оборони України-керівника апарату ОСОБА_5 , у відповідності до якого МО України не заперечує щодо експорту до держави 398 технічної документації для експлуатації БТР-80К та капітального ремонту танків Т-72.

Установлено, що колишній заступник міністра оборони України-керівник апарату ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення; обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У зв`язку з викладеним, з метою викриття протиправної кримінально-караної діяльності службових осіб ДП «Львівський бронетанковий завод», враховуючи, що в органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що документація, яка стосується постачання до Республіки Казахстан технічної документації з проведення капітального ремонту танку Т-72 і експлуатації бронетранспортера БТР-80К, а також документація, яка стосується надання висновку МО України про відсутність заперечень стосовно експорту такої документації, інші предмети, речі, документи та носії інформації (у тому числі комп`ютерна техніка), що мають значення для даного кримінального провадження, можуть знаходитися за місцем проживання колишнього заступника міністра оборони України-керівника апарату ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , а також з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вказаних документів, речей та носіїв інформації, прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні, зазначеному у клопотанні.

Організацію виконання ухвали просить покласти на начальника слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_6 , слідчих вказаного відділу ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ОСОБА_10 , начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_11 , прокурорів вказаного відділу ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , а також інших осіб, які згідно вимог КПК України будуть наділені на те відповідними повноваженнями.

Дослідивши матеріали, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши пояснення прокурора, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому в особливо важливих справах слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання колишнього заступника міністра оборони України-керівника апарату ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення документів, які стосуються постачання до Республіки Казахстан технічної документації з проведення капітального ремонту танку Т-72 і експлуатації бронетранспортера БТР-80К, а також документації, яка стосується надання висновку МО України про відсутність заперечень стосовно експорту такої документації, інші предмети, речі, документи та носії інформації (у тому числі комп`ютерна техніка), що мають значення для даного кримінального провадження та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Організацію виконання ухвали слід покласти на начальника слідчого відділу слідчого управління військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_6 , слідчих вказаного відділу ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ОСОБА_10 , начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_11 , прокурорів вказаного відділу ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , а також інших осіб, які згідно вимог КПК України будуть наділені на те відповідними повноваженнями.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу57917476
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016140410000023 від 29 січня 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —466/4225/16-к

Ухвала від 05.05.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні