Рішення
від 23.06.2009 по справі 4/402 (20/66)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 4/402 (20/66) 23.06.09

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Українська стра хова компанія «Дженералі Гар ант»особі Рівненської філії

До Відкритого акціонерного т овариства Комерційний банк « Надра»

Треті особи ОСОБА_1

ОСОБА_2

Про Зобов' язання виконати ум ов договору та стягнення 653.19 гр н.

С уддя Борисенко І.І.

Представники:

Від позивача: Горди нська О.М. - дов.

Від відповідача: не з' явились

Від третіх осіб не з' явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суд у з позовом до відповідача - Відкритого акціонерного тов ариства Комерційний банк «На дра»про зобов' язання викон ати умови договору № 10 банківс ького рахунку - списати з ра хунку позивача 18253,00 грн. згідно платіжного доручення № 7 та 14860 ,33 грн. згідно платіжного дору чення № 8 та перерахувати вказ ані кошти на рахунки, вказані в платіжних дорученням № 7, № 8.

Відповідач надав письмов ий відзив на позовну заяву, пр осить відмовити позиву в зад оволенні позовних вимог, оск ільки відповідно до постанов и Правління Національного ба нку України від 10.02.2009р. № 59 з мето ю створення сприятливих умов для відновлення фінансового стану Банку, введено моратор ій на задоволення вимог кред иторів строком на шість міся ців - з 10.02.2009р. до 10.08.2009р.

Розглянувши надані учасни ками судового процесу докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представників стор ін, з' ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні ви моги і заперечення проти поз ову, об' єктивно оцінивши в с укупності докази, які мають з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Гос подарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

28.03.2007р. між Відкритим акціо нерним товариством комерцій ний банк «Надра»та Рівненськ ою філією Відкритого акціоне рного товариства «Українськ а страхова компанія «Дженера лі Гарант»було укладено дого вір № 10 банківського рахунку.

Відповідно до п. 1.1 Договору, Банк відкриває Клієнту поточ ний рахунок № 2650100139700 у гривнях дл я зберігання коштів та здійс нення розрахунково-касових о перацій за допомогою платіжн их інструментів відповідно д о умов договору та законодав ства України, та зобов' язує ться приймати та зараховуват и на рахунок грошові кошти, що йому надходять, виконувати р озпорядження Клієнта про пер ерахування і видачу відповід них сум з рахунку та проведен ня інших операцій з рахунок, щ о передбачені чинним законод авством України. Операції за рахунком здійснюються після отримання від клієнта повід омлення з відміткою про взят тя рахунку на облік органом д ержавної податкової служби.

Згідно п.2.2.1 договору клієнт має право самостійно розпоря джатися коштами на своєму ра хунку з дотриманням вимог чи нного законодавства України , крім випадків обмеження пра ва розпорядження коштами на рахунку за рішенням суду у ви падках, встановлених законом .

Позивач передав Відповід ачу платіжне доручення № 7 на суму 18253,00 грн. та платіжне доруч ення № 8 на суму 14860,33 грн.

Відповідач, перелічені ви ще Платіжні доручення не вик онав, а саме не провів платіжн і доручення № 7 від 26.02.2009р. на суму 18253,00 грн. ОСОБА_1 та № 8 від 26.02.2009 р. на суму 14860,33 грн. ОСОБА_2

Вказані платіжні дорученн я являються страховими відшк одуваннями по договорам стра хування, укладеними Рівненсь кою філією ВАТ «УСК «Дженера лі Гарант» та відповідно гр.. ОСОБА_1 та гр.. ОСОБА_2

Відповідно до п.2.2.3 договору клієнт має право вимагати св оєчасного і повного здійснен ня розрахунків та інших обум овлених цим договором послуг .

Відповідно до п.2.3.3. договору банк бере на себе зобов' яза ння своєчасно здійснювати ро зрахунково-касове обслугову вання клієнта, у відповіднос ті з чинним законодавством У країни. У разі відсутності аб о недостатності коштів на ра хунку клієнта для здійснення операції та сплати відповід ної комісії за РКО на момент п одання розрахункових докуме нтів до банку, здійснювати сп исання коштів з рахунку в меж ах суми встановленого овердр афту, якщо це обумовлено окре мо укладеним договором між к лієнтом та банком, в іншому ви падку повертати розрахунков і документи без виконання не пізніше наступного робочого дня з відміткою про причини п овернення.

Відповідно до п. 3.1. договору за несвоєчасне чи неправильн е списання з вини банку суми з рахунку клієнта, а також за не своєчасне чи неправильне зар ахування суми, яка належить к лієнту, банк сплачує клієнту пеню в розмірі ставки, що не п еревищує розмір подвійної об лікової ставки НБУ від несво єчасно або неправильно зарах ованої (списаної) суми за кожн ий день прострочення, але не б ільше 10% від суми переказу.

Оцінюючи наявні в матеріал ах справи документи та дослі джуючи в судовому засіданні докази, Господарський суд вв ажає уточнені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з на ступних підстав:

28.03.2007р. між Відкритим акціоне рним товариством комерційни й банк «Надра»та Рівненською філією Відкритого акціонерн ого товариства «Українська с трахова компанія «Дженералі Гарант»було укладено догові р № 10 банківського рахунку.

Пунктом 2.3.3. Договору передба чено обов'язок Банку своєчас но здійснювати розрахунково -касове обслуговування Клієн та у відповідності з чинним з аконодавством України.

Відповідно до 4.2. Договору, оп ерації за розрахунковими док ументами в гривнях, що надійш ли до Банку в операційний час , виконуються Банком того ж дн я.

Частиною 1 ст. 134 ГК України вс тановлює, що суб'єкт господар ювання, який здійснює господ арську діяльність на основі права власності, на свій розс уд, одноосібно або спільно з і ншими суб'єктами володіє, кор истується і розпоряджається належним йому (їм) майном, у то му числі має право надати май но іншим суб'єктам для викори стання його на праві власнос ті, праві господарського від ання чи праві оперативного у правління, або на основі інши х форм правового режиму майн а, передбачених ГК України.

Статтею 174 ГК України передб ачено, що господарські зобов 'язання можуть виникати з гос подарського договору та інши х угод, передбачених законом , а також: з угод, не передбачен их законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 ГК Укра їни майново-господарськими в изнаються цивільно-правові з обов'язання, що виникають між : учасниками господарських в ідносин при здійсненні госпо дарської діяльності, в силу я ких зобов'язана сторона пови нна вчинити певну господарсь ку дію на користь другої стор они або утриматися від певно ї дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'яза ної сторони виконання її обо в'язку. Майнові зобов'язання, я кі виникають між: учасниками господарських відносин, рег улюються Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК Ук раїни та cm. 193 ГК України зобов'я зання має виконуватися належ ним чином відповідно до умов договору та вимог цього Коде ксу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та ви мог-відповідно до звичаїв ді лового обороту або інших вим ог, що звичайно ставляться. Од ностороння відмова від зобов 'язання або одностороння змі на його умов не допускається , якщо інше не встановлено дог овором або законом.

У відповідності до п. 1 ст. 530 Ц К України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) й ого виконання, то воно підляг ає виконанню у цей строк (терм ін).

Згідно зі ст.1066 ЦК України за договором банківського раху нка банк зобов'язується прий мати і зараховувати на рахун ок, відкритий клієнтові (воло дільцеві рахунка), грошові ко шти, що йому надходять, викону вати розпорядження клієнта п ро перерахування і видачу ві дповідних сум з рахунка та пр оведення інших операцій за р ахунком.

Відповідно до ст. 1068 ЦК Украї ни банк зобов'язаний зарахув ати грошові кошти, що надійшл и на рахунок клієнта, в день на дходження до банку відповідн ого розрахункового документ а, якщо інший строк не встанов лений договором банківськог о рахунка або законом. Банк зо бов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перераху вати з його рахунка грошові к ошти в день надходження до ба нку відповідного розрахунко вого документа, якщо інший ст рок не передбачений договоро м банківського рахунка або з аконом.

Стаття 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні»№ 2346-ІП від 05.04 .2001 р. також передбачає виконан ня обслуговуючим банком дору чення клієнта, яке міститься в документі на переказ готів ки, протягом операційного ча су в день надходження цього д окументу до банку. Переказ вв ажається завершеним з момент у зарахування суми переказу на рахунок отримувача (п. 30.1. ст . 30 цього Закону).

Ч. 1 ст. 1071 ЦК України передбача є, що банк може списати грошов і кошти з рахунка клієнта на п ідставі його розпорядження.

Згідно зі ст. 1074 ЦК України об меження прав клієнта щодо ро зпоряджання грошовими кошта ми, що знаходяться на його рах унку, не допускається, крім ви падків обмеження права розпо ряджання рахунком за рішення м суду у випадках, встановлен их законом.

Всупереч зазначеним норма м і умовам договору банк не пе рерахував вищевказані кошти , чим порушив зобов' язання п ередбачені Договором.

Матеріалами справи доведе но, що перекази коштів в сумі 1 8253,00 та 14860,33 грн. не проведені відп овідачем, і тому вимога позив ача про зобов' язання відпов ідача списати з рахунку грош ові кошти в розмірі 18253,00 та 14860,33 гр н. підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням з обов'язання є його невиконан ня або виконання з порушення м умов, визначених змістом зо бов'язання (неналежне викона ння).

При прийнятті рішення суд ом взято до уваги:

Постанову Національного б анку України від 10.02.2009р. № 59, якою в ВАТ КБ «Надра»з метою створ ення сприятливих умов для ві дновлення фінансового стану ВАТ КБ «Надра»введено морат орій на задоволення вимог кр едиторів строком на 6 місяців - 10.02.2009р. по 10.08.2009р.

Статтю 85 Закону України «Пр о банки і банківську діяльні сть», якою передбачено, що про тягом дії мораторію забороня ється стягнення на підставі виконавчих документів та інш их документів, за якими здійс нюється; не нараховують ся неустойка (штраф, пеня), інш і фінансові (економічні) санк ції за невиконання чи ненале жне виконання грошових зобов 'язань і зобов'язань щодо спла ти податків і зборів (обов'язк ових платежів).

Тому, вимога позивача про стягнення пені в розмірі 653,19 гр н. не задовольняється судом, о скільки пеня нарахована пози вачем під час дії мораторію.

Із врахуванням викладено го, належить визнати, що позов ні вимоги підлягають задовол енню частково.

Відповідно до ст. 33 ГПК Украї ни, кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог чи заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України, Господарський су д приймає тільки ті докази, як і мають значення для справи. О бставини справи, які відпові дно до законодавства повинні бути підтверджені певними з асобами доказування, не можу ть підтверджуватись іншими з асобами доказування.

В судовому засіданні, допус тимими доказами, які знаходя ться в матеріалах справи поз ивач довів, що його вимоги в ча стині зобов' язання банк вик онати умови договору є обґру нтованими та підлягають задо воленню, в решті частині позо ву слід відмовити з підстав в ищезазначених.

Витрати по оплаті держмита та інформаційно-технічного забезпечення судового проце су згідно ст. 49 ГПК України пок ладаються на сторони пропорц ійно розміру задоволених вим ог.

Керуючись ст.ст. 49, ст.ст. 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити част ково.

Зобов' язати Відкрите ак ціонерне товариство Комерці йний банк «Надра» (04053, м. Київ, ву л.. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456) вико нати умови договору № 10 банків ського рахунку, а саме списат и з рахунку Відкритого акціо нерного товариства «Українс ька страхова компанія «Джене ралі Гарант»(33013, м. Рівне,вул.. Кі квідзе, 24, код ЄДРПОУ 21085420) 18253,00 грн. згідно платіжного доручення № 7 та 14860.33 грн. згідно платіжног о доручення № 8 та перерахуват и вказані кошти на рахунки, вк азані в платіжних дорученнях .

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства Комерці йний банк «Надра»(04053, м. Київ, ву л.. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456) на ко ристь Відкритого акціонерно го товариства «Українська ст рахова компанія «Дженералі Г арант»(33013, м. Рівне,вул.. Кіквідз е, 24, код ЄДРПОУ 21085420) 85 грн. державн ого мита та 118 грн. витрат на ін формаційно-технічне забезпе чення судового процесу.

Накази видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

В частині стягнення пені ві дмовити.

Рішення може бути оскаржен о в апеляційному порядку про тягом 10 днів з дня його прийня ття.

Суддя І.І.Борисенко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення23.06.2009
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу5793128
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/402 (20/66)

Рішення від 23.06.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні