Рішення
від 02.07.2009 по справі 32/292
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа № 32/292 02.07.09

За позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю „Буджитлостандарт”

До 1. Київсько ї міської ради

2. Головног о управління земельних ресур сів виконавчого органу Київс ької

міської ради (Київської міської державної адміністрації)

Про визнання п рава власності

Суддя Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від позивача К узнєцова О.Ю. - предст.

Від відповідача-1 не з ' явилися

Від відповідача-2 Ро гожинська І.В. - гол.спец.ві дд.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Ки єва з позовом до відповідачі в та просить визнати право то вариства з обмеженою відпові дальністю „Буджитлостан виз нати право товариства з обме женою відповідальністю „Буд житлостандарт” на оренду зе мельних ділянок на вул. Івана Кудрі, 7 у Печерському районі м. Києва для будівництва, експ луатації та обслуговування ж итлово-адміністративного ко мплексу з вбудованими та при будованими приміщеннями гро мадського і торговельного пр изначення та наземним і підз емним паркінгами згідно з пр оектом відведення та висновк ами, які містяться в ньому, яки й погоджений в порядку, встан овленому законодавством; виз нати укладеним договір оренд и земельної ділянки для буді вництва, експлуатації та обс луговування житлово-адмініс тративного комплексу з вбудо ваними та прибудованими прим іщеннями громадського і торг овельного призначення та наз емним і підземним паркінгами на вул. Івана Кудрі, 7 у Печерсь кому районі м. Києва між товар иством з обмеженою відповіда льністю „Буджитлостандарт” та Київською міською радою в редакції, яка підписана това риством з обмеженою відповід альністю „Буджитлостандарт ” та відповідає вимогам Зако ну України „Про оренду землі ” та Типовому договору оренд и землі, що затверджений Пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 03.03.2004 № 220 та переданими дані земельні ділянки на умо вах, визначених нижчезазначе ним договором, з моменту набр ання чинності судовим рішенн ям; зобов' язати Головне упр авління земельних ресурсів в иконавчого органу Київради ( Київської міської державної адміністрації) зареєструват и договір оренди земельної д ілянки з усіма додатками, що є його невід' ємними частинам и, між Орендодавцем - Київсь кою міською радою та Орендар ем - товариством з обмеженою відповідальністю „Буджитло стандарт”.

Відповідачі надали відзив и на позовну заяву відповідн о до яких Київська міська рад а та Головне управління земе льних ресурсів виконавчого о ргану Київради (Київської мі ської державної адміністрац ії) позов не визнають та прося ть суд відмовити позивачу в з адоволенні його позовних вим ог в повному обсязі зазначаю чи, що Київська міська рада рі шення про надання позивачу с пірної земельної ділянки не приймала, а тому підстави для укладення договору оренди з емельної ділянки відсутні. К рім того, відповідач-2 зазнача в, що позивач не звертався з пр иводу державної реєстрації з азначеної вище угоди до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації).

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, Господарс ький суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Пунктом 12 Перехідних пол ожень Земельного кодексу Укр аїни визначено, що до розмежу вання земель державної і ком унальної власності повноваж ення щодо розпорядження земл ями в межах населених пункті в, крім земель, переданих у при ватну власність, та земель, на яких розташовані державні, в тому числі казенні, підприєм ства, господарські товариств а, у статутних фондах яких дер жаві належать частки (акції, п аї), об'єкти незавершеного буд івництва та законсервовані о б'єкти, здійснюють відповідн і сільські, селищні, міські ра ди, а за межами населених пунк тів - відповідні органи викон авчої влади.

Відповідно до частини 1 стат ті 60 Закону України „Про місце ве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл , селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухо ме майно, доходи місцевих бюд жетів, інші кошти, землю, приро дні ресурси, підприємства, ус танови та організації, в тому числі банки, страхові товари ства, а також пенсійні фонди, ч астку в майні підприємств, жи тловий фонд, нежитлові примі щення, заклади культури, осві ти, спорту, охорони здоров'я, н ауки, соціального обслуговув ання та інше майно і майнові п рава, рухомі та нерухомі об'єк ти, визначені відповідно до з акону як об'єкти права комуна льної власності, а також кошт и, отримані від їх відчуження .

Згідно частини 5 статті 16 Зак ону України „Про місцеве сам оврядування в Україні” від і мені та в інтересах територі альних громад права суб'єкта комунальної власності здійс нюють відповідні ради.

Відповідно до договору куп івлі-продажу від 14.12.2007 товарист во з обмеженою відповідальні стю „Буджитлостандарт” прид бало у власність майновий ко мплекс на вул. Івана Кудрі, 7 у П ечерському районі м. Києва.

Вказаний договір купівлі-п родажу нерухомого майна був нотаріально посвідчений та п ройшов державну реєстрацію в органах БТІ відповідно до по ложень ст. 657 Цивільного кодек су України. З моменту державн ої реєстрації цього договору та введення права власності на вказане майно до Державно го реєстру прав на нерухоме м айно, Товариство стало факти чним та юридичним власником придбаного майнового компле ксу.

Відповідно до ст. 377 Цивільн ого кодексу України та 120 Земе льного кодексу України до ос оби, яка придбала будинок, буд івлю або споруду, переходить право власності (право корис тування) на земельну ділянку .

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земель ного кодексу України громад яни та юридичні особи набув ають права власності та прав а користування земельними ді лянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх по вноважень, визначених цим Ко дексом.

Порядок надання земельних ділянок у користування в м. Ки єві затверджений рішенням Ки ївради від 15 липня 2004 року № 457/1867.

Стаття 16 „Порядок укладенн я договору оренди землі” Зак ону України „Про оренду земл і” зазначає, що особа, яка бажа є отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, п одає до відповідного органу виконавчої влади чи органу м ісцевого самоврядування за м ісцем розташування земельно ї ділянки заяву (клопотання).

На виконання зазначених ви мог законодавства товариств о з обмеженою відповідальніс тю „Буджитлостандарт” зверн улось до Київської міської р ади з клопотанням від 23.10.2007 № К-124 53 про відведення земельної ді лянки для будівництва, експл уатації та обслуговування жи тлово-адміністративного ком плексу з вбудованими та приб удованими приміщеннями гром адського і торговельного при значення та наземним і підзе мним паркінгами на вул. Івана Кудрі, 7 у Печерському районі м. Києва.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Реглам енту розгляду питань щодо на буття та реалізації права ко ристування землею в м. Києві, з атвердженого рішенням Київр ади від 15 липня 2004 року № 457/1867, підс тавою для розроблення докуме нтації із землеустрою є згод а Київського міського голови або заступника міського гол ови - секретаря Київради та те хнічне завдання на розробку відповідної документації із землеустрою, погоджене з Гол овним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київради (КМДА).

Відповідно до п. 4 зазначено ї статті землевпорядна орган ізація може приступати до ро зроблення документації із зе млеустрою після отримання зг оди та затвердження зацікавл еною особою (замовником) техн ічного завдання на розроблен ня відповідної документації із землеустрою.

Київською міською радою бу ла надана відповідна згода (Д -3533 від 19.11.2007), на підставі якої зем левпорядною організацією - Приватним підприємством „Шо п”як” за замовленням товарис тва з обмеженою відповідальн істю „Буджитлостандарт” бул о розроблено проект землеуст рою щодо відведення земельни х ділянок для будівництва, ек сплуатації та обслуговуванн я житлово-адміністративного комплексу з вбудованими та п рибудованими приміщеннями г ромадського і торговельного призначення та наземним і пі дземним паркінгами на вул. Ів ана Кудрі,7 у Печерському райо ні м. Києва (кадастрова справа Д-3533).

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, суд вваж ає, що вимоги позивача підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі статтею 32 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, які м ають значення для правильног о вирішення господарського с пору.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підставу своїх вимог і запе речень.

Частиною 6 статті 123 Земельно го кодексу України встановле но, що проект відведення земе льної ділянки погоджується і з землекористувачем, органом по земельних ресурсах, приро доохоронним і санітарно-епід еміологічним органами, орган ами архітектури та охорони к ультурної спадщини і після о держання висновку державної землевпорядної експертизи п о об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної дер жавної адміністрації або сіл ьської, селищної, міської рад и, які розглядають його у міся чний строк і, в межах своїх пов новажень, визначених цим Код ексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.

Судом встановлено, що вказа ний проект землеустрою було погоджено з Головним управлі нням містобудування, архітек тури та дизайну міського сер едовища, Державним управлінн ям охорони навколишнього при родного середовища в м. Києві , Київською міською санепідс танцією, Державною службою з питань національної культур ної спадщини, Головним управ лінням земельних ресурсів. П роект пройшов також державну землевпорядну експертизу (п озитивний висновок від 26.02.2008 № 7 1/06-06).

Погоджений у встановленом у порядку зазначений проект відведення земельних діляно к товариства з обмеженою від повідальністю „Буджитлоста ндарт” для будівництва, експ луатації та обслуговування ж итлово-адміністративного ко мплексу з вбудованими та при будованими приміщеннями гро мадського і торговельного пр изначення та наземним і підз емним паркінгами на вул. Іван а Кудрі, 7 у Печерському районі м. Києва, був поданий до Голов ного управління земельних ре сурсів для підготовки проект у рішення та передачі до Київ ської міської ради для прийн яття відповідного рішення.

Погоджений проект рішення „Про передачу товариству з о бмеженою відповідальністю „ Буджитлостандарт” земельни х ділянок для будівництва, ек сплуатації та обслуговуванн я житлового комплексу з вбуд ованими та прибудованими при міщеннями офісного і торгове льного призначення та наземн им і підземним паркінгами на вул. Івана Кудрі, 7 у Печерсько му районі м. Києва” був переда ний Головним управлінням зем ельних ресурсів до Київської міської ради для прийняття р ішення (супровідний лист від 17.03.2008 №05-360/9460).

Відповідно до статті 20 Регл аменту Київської міської рад и, опрацьований проект рішен ня, завізований головою і сек ретарем профільної постійно ї комісії Київради та управл інням правової експертизи пр оектів рішень та розпоряджен ь секретаріату Київради не п ізніше ніж за 13 днів до пленар ного засідання Київради пере дається постійною комісією д о управління організаційної роботи для формування поряд ку денного пленарного засіда ння Київради та його розгляд у на Президії Київради. Не піз ніше ніж у дводенний строк пі сля проведення засідання Пре зидії Київради проекти рішен ь та матеріали для розгляду н а пленарному засіданні Київр ади передаються депутатам Ки ївради.

Як зазначалось, стаття 123 Зем ельного кодексу України вста новлює, що державна адмініст рація або сільська, селищна, м іська ради у місячний строк і , в межах своїх повноважень, ви значених цим Кодексом, прийм ає рішення про надання земел ьної ділянки.

Відповідно до частини п' я тої статті 46 Закону України „П ро місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликаєт ься в міру необхідності, але н е менше одного разу на кварта л, а з питань відведення земел ьних ділянок - не рідше, ніж о дин раз на місяць.

Тобто законодавець в імпер ативній формі встановив, що п ри встановленні відповіднос ті проекту відведення земель ної ділянки вимогам законода вства рада (в даному випадку К иївська міська рада) приймає рішення про передачу земель ної ділянки.

Київська міська рада на про тязі одного місяця не прийня ла відповідного рішення, що з азначено в листі Головного у правління земельних ресурсі в від 14.05.2008 № 05-358/17929, тобто вбачаєть ся бездіяльність Київської м іської ради, що призвела до по рушення прав Позивача на офо рмлення землі.

Статтею 181 Господарського к одексу України визначений за гальний порядок укладання го сподарських договорів, відпо відно до якого господарський договір за загальним правил ом викладається у формі єдин ого документа, підписаного с торонами та скріпленого печа тками. Проект договору може б ути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект д оговору викладено як єдиний документ, він надається друг ій стороні у двох примірника х.

Оскільки проект землеустр ою щодо відведення земельних ділянок товариству з обмеже ною відповідальністю “Буджи тлостандарт” не було розглян уто Київською міською радою у встановлений законодавств ом строк і рішення про переда чу в оренду земельних діляно к прийнято не було, товариств о з обмеженою відповідальніс тю „Буджитлостандарт” напра вило до Київської міської ра ди лист від 22.04.2008 № 78 з пропозиціє ю укласти договір оренди, з ур ахуванням умов, визначених п роектом відведення. До вказа ного листа було додано погод жений товариством з обмежено ю відповідальністю „Буджитл остандарт” договір оренди зе мельних ділянок, який відпов ідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типово му договору оренди землі, що з атверджений Постановою Кабі нету Міністрів України від 03.0 3.2004 № 220.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 181 Господарсь кого кодексу України сторона , яка одержала проект договор у, у разі згоди з його умовами оформляє договір і повертає один примірник договору друг ій стороні у двадцятиденний строк після одержання догово ру. За наявності заперечень щ одо окремих умов договору ст орона, яка одержала проект до говору, складає протокол роз біжностей, про що робиться за стереження у договорі, та у дв адцятиденний строк надсилає другій стороні два примірни ки протоколу розбіжностей ра зом з підписаним договором.

Протягом встановленого ст року Київська міська рада не повідомила товариство з обм еженою відповідальністю „Бу джитлостандарт” про результ ати розгляду надісланого дог овору оренди земельних ділян ок.

Частиною 9 статті 123 Земельно го кодексу України встановле но, що відмову органів місцев ого самоврядування або орган ів виконавчої влади у наданн і земельної ділянки в корист ування або залишення клопота ння без розгляду в установле ний строк може бути оскаржен о в судовому порядку.

Зазначена норма Земельног о кодексу встановлює, що у вип адку встановлення відповідн ості проекту відведення земе льної ділянки вимогам законо давства, питання про передач у земельної ділянки вирішуєт ься судом.

Одним із принципів земельн ого законодавства, який визн ачений ст. 5 Земельного кодекс у України є забезпечення гар антій прав на землю.

Відповідно до ч. 3 ст. 152 Земель ного кодексу України захист прав громадян та юридичних о сіб на земельні ділянки здій снюється шляхом визнання пр ав.

Стаття 1 Закону України „Про оренду землі” визначає, що ор енда землі - це засноване на до говорі строкове платне волод іння і користування земельно ю ділянкою, необхідною оренд ареві для проведення підприє мницької та інших видів діял ьності.

Згідно зі статтею 10 Господа рського процесуального коде ксу України спори, що виникаю ть при укладенні господарськ их договорів, можуть бути под ані на вирішення господарськ ого суду.

Відповідно до ст. 187 Господар ського кодексу України спори , що виникають при укладанні г осподарських договорів за де ржавним замовленням, або дог оворів, укладення яких є обов 'язковим на підставі закону т а в інших випадках, встановле них законом, розглядаються с удом. Інші переддоговірні сп ори можуть бути предметом ро згляду суду у разі, якщо це пер едбачено угодою сторін або я кщо сторони зобов'язані укла сти певний господарський дог овір на підставі укладеного між ними попереднього догово ру.

Частиною 5 статті 188 Господар ського кодексу України визна чено, якщо судовим рішенням д оговір змінено або розірвано , договір вважається змінени м або розірваним з дня набран ня чинності даним рішенням, я кщо іншого строку набрання ч инності не встановлено за рі шенням суду.

Ст. 8 Цивільного кодексу Укр аїни визначає, якщо цивільні відносини не врегульовані ц им Кодексом, іншими актами ци вільного законодавства або д оговором, вони регулюються т ими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільн ого законодавства, що регулю ють подібні за змістом цивіл ьні відносини (аналогія зако ну).

Враховуючи те, що відповідн о до ст. 123 Земельного кодексу У країни та ст. 15 Закону України „Про оренду землі” товарист во з обмеженою відповідальні стю „Буджитлостандарт” вчин ило всі передбачені законода вством дії, спрямовані на офо рмлення права на землю, а відп овідно до ст. 125 Земельного код ексу України право користува ння посвідчується договором оренди землі, то за наявності всіх підстав для укладання д оговору та зважаючи на те, що одна із сторін ухиляється ві д укладання договору, інша ст орона, чиє право на оформленн я землі порушується, може зве рнутись до суду та просити су д визнати право користування на землю.

Щодо позовних вимог до Голо вного управління земельних р есурсів виконавчого органу К иївради (Київської міської д ержавної адміністрації) про зобов' язання зареєструват и договір оренди земельної д ілянки між Орендодавцем - Ки ївською міською радою та оре ндарем - товариством з обмеже ною відповідальністю „Буджи тлостандарт” у встановленом у порядку, то дані вимоги тако ж підлягають задоволенню вих одячи з наступного.

Відповідно до ст. 33 Закону Ук раїни „Про місцеве самовряду вання в Україні” до відання в иконавчих органів сільських , селищних, міських рад належа ть реєстрація суб'єктів прав а власності на землю; реєстра ція права користування земле ю і договорів на оренду землі ; видача документів, що посвід чують право власності і прав о користування землею.

Згідно статті 20 Закону Укра їни „Про оренду землі” уклад ений договір оренди землі пі длягає державній реєстрації .

Відповідно до Положення пр о Головне управління земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації) затверджене рішенням Київсь кої міської ради від 19.12.2002 № 182/342, д ане управління організовує в идачу державних актів на пра во власності на землю і право користування землею, оформл ення та видачу договорів оре нди земельних ділянок та зді йснює їх реєстрацію.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги товариства з обмеженою відповідальністю „Буджитло стандарт” є обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню в повному обсязі.

Відповідно до статті 49 Госп одарського процесуального к одексу України на відповідач ів покладаються витрати по с платі державного мита та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу порівну.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, Господарський суд м. Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольн ити повністю.

2. Визнати право това риства з обмеженою відповіда льністю „Буджитлостандарт” (01004, м. Київ, вул. Червоноармійсь ка/Басейна, будинок 1-3/2, літ.„А” , код 35482058) на оренду земельних д ілянок на вул. Івана Кудрі, 7 у П ечерському районі м. Києва дл я будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-ад міністративного комплексу з вбудованими та прибудованим и приміщеннями громадського і торговельного призначення та наземним і підземним парк інгами згідно з проектом від ведення та висновками, які мі стяться в ньому, який погодже ний в порядку, встановленому законодавством.

3. Вважати укладеним договір оренди земельної ділянки дл я будівництва, експлуатації та обслуговування житлово-ад міністративного комплексу з вбудованими та прибудованим и приміщеннями громадського і торговельного призначення та наземним і підземним парк інгами на вул. Івана Кудрі, 7 у П ечерському районі м. Києва мі ж товариством з обмеженою ві дповідальністю „Буджитлост андарт” (01004, м. Київ, вул. Червоно армійська/Басейна, будинок 1-3/ 2, літ.„А”, код 35482058) та Київською м іською радою (м. Київ, вул. Хрещ атик, 36, код 22883141) в редакції, яка п ідписана товариством з обмеж еною відповідальністю „Будж итлостандарт” та відповідає вимогам Закону України „Про оренду землі” та Типовому до говору оренди землі, що затве рджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 та переданими дані земельні ділянки на умовах, визначени х нижчезазначеним договором , з моменту набрання чинності судовим рішенням:

„ДОГОВІР

оренди земельних ділянок

Київська міська рада (м. Киї в, вул. Хрещатик, 36) - далі у тек сті - „Орендодавець”, в особ і Київського міського голови Черновецького Леоніда Мих айловича, який діє на підст аві ст.42 Закону України „Про м ісцеве самоврядування в Укра їні” - з однієї сторони, та то вариство з обмеженою відпові дальністю „Буджитлостандар т” (код ЄДРПОУ 35482058, м. Київ, вул. Ч ервоноармійська/Басейна, 1-3/2, л іт. ”А”, зареєстроване Печерс ькою районною у місті Києві д ержавною адміністрацією 17.10.2007 року за №1 070 102 0000 030289) - далі у текс ті - „Орендар”, в особі Генер ального директора Єлізаро ва Андрія Володимировича, щ о діє на підставі Статуту, - з д ругої сторони, уклали догові р оренди земельних ділянок (д алі у тексті - Договір) про ни жченаведене:

1. Предмет Договору

1.1. Орендодавець передає, а О рендар приймає в оренду (стро кове платне користування) зе мельні ділянки (далі - об' є кт оренди або земельні ділян ки), визначені цим Договором.

2. Об' єкт оренди

2.1. Об' єктом оренди відпов ідно до цього Договору є земе льні ділянки з наступними ха рактеристиками:

- місце розташування - вул. Івана Кудрі,7 у Печерському ра йоні м. Києва;

- розмір - загальною площею 11390 кв.м, з них:

- земельна ділянка №1 (кадаст ровий номер 8 000 000 000:79:065:0014) площею 100 55 кв.м;

- земельна ділянка №2 (кадаст ровий номер 8 000 000 000:79:065:0100) площею 897 кв.м;

- земельна ділянка №3 (кадаст ровий номер 8 000 000 000:79:065:0101) площею 438 кв.м.

- цільове призначення - для будівництва, експлуатації т а обслуговування житлово-адм іністративного комплексу з в будованими та прибудованими приміщеннями громадського і торговельного призначення т а наземним і підземним паркі нгами.

2.2. Нормативна грошова оцінк а земельних ділянок - згідно з витягом з технічної докумен тації про нормативну грошову оцінку Головного управління земельних ресурсів виконавч ого органу Київради (Київськ ої міської державної адмініс трації).

2.3. Земельні ділянки, які пере даються в оренду, не мають нед оліків, що можуть перешкоджа ти їх ефективному використан ню.

3. Строк дії Договору

3.1.Строк дії Договору стано вить:

- щодо земельної ділянки №1 (к адастровий номер 8 000 000 000:79:065:0014) пл ощею 10055 кв.м - 15 (п' ятнадцять) р оків;

- щодо земельної ділянки №2 (к адастровий номер 8 000 000 000:79:065:0100) пл ощею 897 кв.м - 5 (п' ять) років;

- щодо земельної ділянки №3 (к адастровий номер 8 000 000 000:79:065:0101) пл ощею 438 кв.м - 5 (п' ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за земельні ді лянки становить платіж, який Орендар самостійно розрахов ує та вносить Орендодавцеві за користування земельними д ілянками у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за зем ельні ділянки встановлюєтьс я у розмірі 4,5 (чотирьох цілих і п' яти десятих) відсотка від їх нормативної грошової оці нки.

4.3. Розмір орендної плати мож е змінюватись за згодою стор ін шляхом прийняття відповід ного рішення Київською міськ ою радою та внесення змін до ц ього Договору.

4.4. Зміна нормативної грошов ої оцінки земельних ділянок та її індексація проводиться без внесення змін та доповне нь до цього Договору у порядк у та у випадках, передбачених законодавством України.

4.5. Орендна плата вноситься О рендарем за базовий податков ий (звітний) період, який дорів нює календарному місяцю, щом ісячно протягом тридцяти кал ендарних днів, наступних за о станнім календарним днем зві тного (податкового) місяця на рахунок 33219812700007, КЕКД 13050200 у ГУ ДКУ у м. Києві, МФО 820019. Отримувач: УДК у Печерському р-ні м. Києва, ід ентифікаційний код 26077922.

4.6. Зміна отримувача орендно ї плати та його банківських р еквізитів може здійснюватис я Орендодавцем в односторонн ьому порядку і не потребує вн есення змін до цього Договор у. Орендар зобов' язується у точнювати банківські реквіз ити і назву отримувача оренд ної плати.

4.7. Розмір орендної плати мож е переглядатись у випадках, п ередбачених законом, за згод ою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік.

4.8. За несвоєчасне внесення о рендної плати справляється п еня в розмірі 120 (ста двадцяти) в ідсотків річних облікової ст авки Національного банку Укр аїни, діючої на день виникнен ня такого боргу або на день йо го (його частини) погашення, пр и цьому для розрахунку викор истовується більша із зазнач ених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погаше ння суми боргу (частини боргу ) за кожний календарний день п рострочення платежу, включаю чи день такого погашення.

4.9. Контроль за правильністю обчислення і справляння оре ндної плати, нарахування пен і за несвоєчасну сплату орен дної плати та її стягнення зд ійснює районний податковий о рган за місцем розташування земельних ділянок.

5. Умови використання та об меження (обтяження) щодо вико ристання земельних ділянок

5.1. Умови збереження стану о б' єкта оренди:

- на земельних ділянках не д озволяється діяльність, не п ов' язана з цільовим признач енням земельних ділянок. Змі на цільового призначення зем ельних ділянок можлива лише в разі прийняття Київською м іською радою рішення про зат вердження проекту відведенн я земельних ділянок у зв' яз ку зі зміною цільового призн ачення земельних ділянок та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту відведення сплачує Орендар.

5.2. Обмеження та сервітути що до земельних ділянок на день підписання цього Договору в ідсутні.

6. Умови і строки передачі з емельних ділянок в оренду

6.1. Земельні ділянки є перед аними з моменту державної ре єстрації цього Договору.

6.2. Право на оренду Земельних ділянок виникає після держа вної реєстрації цього Догово ру.

7. Умови повернення земе льних ділянок

7.1. Після припинення дії д оговору Орендар повертає Оре ндодавцеві земельні ділянки у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав їх в оренду.

7.2. Орендодавець у разі погір шення корисних властивостей орендованих земельних ділян ок, пов'язаних із зміною їх ста ну, має право на відшкодуванн я збитків у розмірі, визначен ому сторонами. Якщо сторонам и не досягнуто згоди про розм ір відшкодування збитків, сп ір розв'язується у судовому п орядку.

8. Права та обов' язки Стор ін

8.1. Орендодавець має право в имагати від Орендаря:

- використання земельних ді лянок за цільовим призначенн ям згідно з цим Договором;

- дотримання місцевих прави л забудови;

- своєчасного внесення орен дної плати;

- дострокового розірвання ц ього Договору;

- відшкодування понесених з битків, в тому числі не отрима них доходів, відповідно до чи нного законодавства у разі р озірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов' яза ний:

- повідомити в письмовій фор мі Орендаря про намір продат и земельні ділянки третій ос обі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона прода ється;

- не вчиняти дій, які б перешк оджали Орендарю користувати ся земельними ділянками;

- передати в користування зе мельні ділянки у стані, що від повідає умовам цього Договор у.

8.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства Украї ни та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендо давця зводити в установленом у законодавством порядку жил і, виробничі, культурно-побут ові та інші будівлі і споруди ;

- у разі розірвання цього До говору, за погодженням сторі н, має право вимагати відшкод ування нанесених збитків від повідно до чинного законодав ства;

- після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір при умові належного вико нання обов' язків відповідн о до умов цього Договору, Орен дар має за інших рівних умов п ереважне право на поновлення договору;

- переважне право на купівлю земельних ділянок у разі їх п родажу.

8.4. Орендар зобов' язаний:

- приступати до використанн я земельних ділянок в строк, в становлений цим Договором, т а після державної реєстрації Договору;

- використовувати земельні ділянки відповідно до їх ціл ьового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- у строки, встановлені чинн им законодавством, звітувати перед податковими органами району за місцем розташуванн я земельних ділянок про спла ту орендної плати;

- повернути земельні ділянк и Орендодавцю у стані, придат ному для їх подальшого викор истання після припинення дії цього Договору;

- забезпечити вільний досту п до земельних ділянок предс тавнику контролюючих органі в;

- завершити забудову земель них ділянок, в строки встанов лені проектною документаціє ю на будівництво, затверджен ою в установленому порядку;

- забезпечити вільний досту п для прокладання нових, ремо нту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах земельн их ділянок;

- питання пайової участі вир ішити до початку будівництва відповідно до рішення Київр ади від 27.02.2003 №271/431 „Про пайову уча сть (внески) інвесторів (забуд овників) у створенні соціаль ної та інженерно-транспортно ї інфраструктури м. Києва”;

- питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку;

- виконати вимоги, викладені в листах Головного управлін ня містобудування, архітекту ри та дизайну міського серед овища від 26.12.2007 №19-15565, дочірнього підприємства „Інститут Гене рального плану міста Києва” ВАТ „Київпроект” від 20.12.2007 №4068, К иївської міської санепідста нції від 21.01.2008 №196, Державного упр авління охорони навколишньо го природного середовища в м . Києві від 07.12.2007 №05-08/9834, Державної служби з питань національної культурної спадщини від 19.12.2007 № 22-3249/35;

- сплатити до цільового фонд у спеціального фонду міськог о бюджету міста Києва на розв иток будівництва до моменту здачі в експлуатацію кошти в розмірі 5% витрат з будівництв а, виходячи з опосередковано ї вартості спорудження житла , установленої Міністерством регіонального розвитку і бу дівництва України для міста Києва станом на день оплати, н а підставі п.39 рішення Київськ ої міської ради від 17.01.2008 №3/4475 „Пр о бюджет м. Києва на 2008 рік”;

- передати Головному управл інню житлового забезпечення виконавчого органу Київради (Київської міської державно ї адміністрації) 20% загальної площі квартир (крім службово го житла) в цих жилих будинках , на підставі п.38 рішення Київс ької міської ради від 17.01.2008 №3/4475 „ Про бюджет м. Києва на 2008 рік”;

- у складі проекту будівницт ва виконати розрахунки щодо забезпеченості населення об ' єктами соціальної сфери (д итячі дошкільні заклади, заг альноосвітні школи, об' єкти охорони здоров' я тощо) і пер едбачити їх розміщення та бу дівництво одночасно із спору дженням житлового комплексу ;

- передбачити проектом буді вництва місця постійного збе рігання автотранспорту (крім відкритих автостоянок), із кі лькістю машиномісць, відпові дно до державних будівельних норм;

- проектом будівництва житл ових будинків передбачити мі сця постійного зберігання ав тотранспорту (крім відкритих автостоянок) у кількості, не м еншій одного машиномісця на кожну квартиру в цих будинка х;

- земельні ділянки в межах ч ервоних ліній використовува ти з обмеженнями відповідно до вимог містобудівного зако нодавства;

- у п' ятиденний строк після державної реєстрації догово ру оренди земельних ділянок надати копію цього Договору до районного податкового орг ану за місцем розташування з емельних ділянок.

8.5. Сторони також мають інші п рава і несуть інші обов' язк и, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищен ня або пошкодження об'єкта ор енди чи його частини

Ризик випадкового знищенн я або пошкодження об'єкта оре нди чи його частини несе орен дар.

10. Страхування об'єкта орен ди

Сторони домовилися про те , що Орендар має право застрах увати об'єкт оренди.

11. Зміна умов договору та пр ипинення і поновлення Догово ру

11.1. Всі зміни та/або доповнен ня до цього Договору вносять ся за згодою сторін. Згодою аб о запереченням Орендодавця н а зміни та/або доповнення до ц ього Договору, є його рішення , прийняте в установленому за конодавством порядку.

11.2. Витрати, пов' язані з вне сенням зміни та/або доповнен ня до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3.Договір оренди припиняєт ься в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу земельних ділянок д ля суспільних потреб та прим усового відчуження земельни х ділянок з мотивів суспільн ої необхідності в порядку, вс тановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі вл асника земельних ділянок та орендаря;

- ліквідації юридичної особ и - орендаря.

Договір припиняється тако ж в інших випадках, передбаче них законом.

11.4. Припинення Договору шлях ом розірвання.

Договір може бути розірван ий:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку , встановленому законом;

11.5. Договір може бути дострок ово розірваний у разі невико нання або неналежного викона ння Орендарем обов' язків, в изначених у пунктах 8.4 та 5.1 цьо го Договору.

11.6. Поновлення Договору:

- після закінчення строку, н а який було укладено цей Дого вір, Орендар, за умови належно го виконання своїх обов' язк ів, має за інших рівних умов пе реважне право на поновлення Договору. У цьому разі Оренда р повинен не пізніше, ніж за 3 (т ри) місяці до закінчення стро ку дії Договору повідомити п исьмово орендодавця про намі р продовжити його дію;

- у разі поновлення Договору на новий строк його умови мож уть бути змінені за згодою ст орін.

11.7. У разі припинення або роз ірвання цього Договору Оренд ар зобов' язаний повернути О рендодавцеві земельні ділян ки, на умовах, визначених цим Д оговором. У разі невиконання Орендарем обов' язку щодо у мов повернення Орендодавцев і земельних ділянок Орендар зобов' язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитк и.

11.8. Перехід права власності н а орендовані земельні ділянк и до третьої особи, а також рео рганізація юридичної особи-о рендаря не є підставою для зм іни умов або розірвання дого вору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежн е виконання договору та вирі шення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальн ість, визначену цим Договоро м та законодавством.

12.2. У разі невиконання оренда рем умов цього Договору та об ов' язків, передбачених зако нодавством України, Договір може бути достроково розірва ний.

12.3. Сторона, яка порушила зоб ов'язання, звільняється від в ідповідальності, якщо вона д оведе, що це порушення сталос я не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов'язані із в иконанням умов цього Договор у, вирішуються судами Україн и, при неможливості досудово го врегулювання спорів, що ви никають при виконанні умов ц ього Договору.

13. Суборенда земельних діл янок

13.1. Орендар має право переда ти земельні ділянки або їх ча стину у суборенду виключно з а письмовою згодою Орендодав ця.

13.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо пе редачі земельних ділянок або їх частини у суборенду шляхо м прийняття в установленому законодавством порядку відп овідного рішення.

13.3.Умови договору суборенди земельних ділянок повинні о бмежуватися умовами даного Д оговору і не суперечити йому .

14. Прикінцеві положення

14.1. Цей Договір складений у д вох примірниках. Один примір ник - для зберігання у Оренд аря, один - для Орендодавця (з находиться на зберіганні у Г оловному управлінні земельн их ресурсів виконавчого орга ну Київради (Київської міськ ої державної адміністрації).

14.2. Невід' ємною частиною ць ого Договору є:

- плани земельних ділянок;

- кадастрові плани земельни х ділянок;

- акти визначення меж земель них ділянок в натурі (на місце вості);

- акт приймання-передачі зем ельних ділянок.

Орендодавець - Київсь ка міська рада

Орендар - товариство з обмеженою відповідальністю „Буджитлостандарт”

4. Зобов' язати Голо вне управління земельних рес урсів виконавчого органу Киї вради (Київської міської дер жавної адміністрації) (м. Київ , вул. Хрещатик, 32-а, код 261990097) зареє струвати договір оренди земе льної ділянки з усіма додатк ами, що є його невід' ємними ч астинами, між Орендодавцем - Київською міською радою та о рендарем - товариством з обм еженою відповідальністю „Бу джитлостандарт” (01004, м. Київ, ву л. Червоноармійська/Басейна, будинок 1-3/2, літ.„А”, код 35482058) у вс тановленому порядку.

5. Стягнути з Київської місь кої ради (м. Київ, вул. Хрещатик , 36, код 22883141) на користь товариств а з обмеженою відповідальніс тю „Буджитлостандарт” (01004, м. К иїв, вул. Червоноармійська/Ба сейна, будинок 1-3/2, літ.„А”, код 35 482058) 85 (вісімдесят п' ять) грн. ви трат по сплаті державного ми та та 59 (п' ятдесят дев' ять) г рн. витрат на інформаційно-те хнічне забезпечення судовог о процесу.

6. Стягнути з Головного упра вління земельних ресурсів ви конавчого органу Київради (К иївської міської державної а дміністрації) (м. Київ, вул. Хре щатик, 32-а, код 261990097) на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю „Буджитлостандар т” (01004, м. Київ, вул.Червоноармій ська/Басейна, будинок 1-3/2, літ.„ А”, код 35482058) 85 (вісімдесят п' ят ь) грн. витрат по сплаті держав ного мита та 59 (п' ятдесят дев ' ять) грн. витрат на інформац ійно-технічне забезпечення с удового процесу.

Після набрання рішенням з аконної сили видати наказ.

Рішення вступає в законну с илу після закінчення десятид енного строку з дня підписан ня рішення, оформленого у від повідності до ст. 84 Господарсь кого процесуального кодексу України.

Суддя О.О.Хрипун

Дата підписання рішенн я: 09.07.2008

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу5798335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/292

Рішення від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 23.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 18.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 24.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 05.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 10.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Рішення від 02.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні