Ухвала
від 25.05.2016 по справі 813/146/16
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2016 року Справа № 876/2195/16

Львівський апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Коваля Р.Й.,

суддів Гудима Л.Я.,

ОСОБА_1,

з участю секретаря судового засідання Федчук М.Р.,

представника позивача ОСОБА_2,

ОСОБА_3, ОСОБА_4,

представника відповідача ОСОБА_5,

представника третьої особи ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові апеляційні скарги Львівської обласної державної адміністрації та релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська Львівської області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 02 березня 2016 року в адміністративній справі № 813/146/16 за позовом релігійної громади Української Автокефальної Православної Церкви м.Мостиська Львівської області до Львівської обласної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська Львівської області про визнання протиправним та скасування розпорядження,

В С Т А Н О В И В :

У січні 2016 року релігійна громада Української Автокефальної Православної Церкви м.Мостиська Львівської області (надалі - РГ УАПЦ м.Мостиська) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду із вказаним позовом та просила визнати протиправним і скасувати розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації (надалі - Львівська ОДА) № 875/0/5-15 від 30 грудня 2015 року «Про статут релігійної громади», яким було зареєстровано зміни до статуту релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська Львівської області (надалі - РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська) і викладено статут у новій редакції.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що за змістом затверджених оскаржуваним розпорядженням змін до статуту РГ УПЦ КП (код ЄДРПОУ 34736320) остання стає правонаступником РГ з кодом ЄДРПОУ 23957456, котра насправді відноситься до УАПЦ й підпорядковується саме їй.

Приймаючи оскаржуване розпорядження, відповідач не взяв до уваги існуючі конфлікти між двома релігійними громадами та не врахував рішення судів з цього приводу, чим призвів до загострення існуючого міжконфесійного конфлікту.

Крім того, це розпорядження було прийняте всупереч забороні, встановленій ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2015 року про забезпечення позову в адміністративній справі № 813/5156/15, що була залишена без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2015 року, на вчинення дій по внесенню змін у відомості про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 02 березня 2016 року позов задоволено.

Не погодившись із прийнятою постановою, її оскаржили Львівська ОДА та РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська; просять скасувати постанову суду першої інстанції і прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Львівська ОДА вважає, що рішення суду першої інстанції прийняте за невідповідності висновків суду обставинам справи; за недоведеності обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважав встановленими; та за неповного з'ясування судом обставин, що мають значення для справи.

Вимоги апеляційної скарги обгрунтовано тим, що суд першої інстанції не надав належної оцінки документам, котрі слугували підставою прийняття оскаржуваного розпорядження та зробив помилковий висновок щодо внесення змін до статуту релігійної громади, котрі не були обговорені на погоджені парафіяльними зборами; при цьому апелянт зазначає, що нова редакція статуту до його реєстрації була затверджена керуючим Дрогобицько-Самбірською Єпархією УПЦ КП ОСОБА_7. Крім того, недоведеним є висновок суду щодо втручання Львівської ОДА в компетенцію релігійної громади.

РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська вважає, що рішення суду першої інстанції прийняте за невідповідності висновків суду обставинам справи, з помилковим застосуванням норм матеріального права та з порушенням норм процесуального права.

Вимоги апеляційної скарги обгрунтовує тим, що суд першої інстанції безпідставно вийшов за межі позовних вимог і скасував розпорядження з підстав, які не були заявлені позивачем; не врахував того, що це розпорядження жодним чином не порушує прав позивача, оскільки останній не надав доказів того, що він є правонаступником РГ УАПЦ в м.Мостиська, що була утворена в 1991 році, чи є тією самою релігійною громадою.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до переконання, що апеляційна скарга не належить до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до частини другої статті 7 та статті 13 Закону України від 23.04.1991 р. № 987-XII «Про свободу совісті та релігійні організації» (надалі - Закон № 987-XII) релігійними організаціями в Україні є, зокрема релігійні громади; релігійна організація визнається юридичною особою з дня її державної реєстрації.

Релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

За приписами частин першої - другої статті 12 Закону № 987-XII статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях.

Порядок реєстрації статутів (положень) релігійних організацій визначений статтею 14 Закону № 987-XII, відповідно до частин першої, третьої та шостої якої для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Автономній Республіці Крим - до Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Орган, який здійснює реєстрацію, в місячний термін розглядає заяву, статут (положення) релігійної організації, приймає відповідне рішення і не пізніш як у десятиденний термін письмово повідомляє про нього заявникам.

Зміни і доповнення статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень).

Як встановлено судом, відповідно до зазначених положень законодавства, враховуючи подані релігійною громадою документи, зокрема витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 20914250 стосовно юридичної особи - релігійної громади із кодом ЄДРПОУ 23957456, що містить запис про державну реєстрацію припинення цієї юридичної особи від 08 липня 2015 року № 14021120013000395, який внесено на підставі рішення засновників, а також дані про юридичну особу-правонаступ-ника - релігійну громаду з ідентифікаційним кодом 34736320, розпорядженням голови Львівської ОДА від 30 грудня 2015 року № 875/о/5-15 «Про статут релігійної громади» було зареєстровано зміни до статуту РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська і викладено статут у новій редакції.

Разом з тим, ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2015 року в адміністративній справі № 813/5156/15, залишеній без змін ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 10 грудня 2015 року, було забезпечено адміністративний позов РГ УАПЦ м.Мостиська шляхом заборони до вирішення справи по суті реєстраційній службі Мостиського районного управління юстиції Львівської області та іншим посадовим особам, які відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, вчиняти дії по:

- внесенню змін у відомості про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування РГ УПЦ КП в м.Мостиська, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів;

- внесенню відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі злиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворення РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці м.Мостиська, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів.

Про наявність вказаної заборони було повідомлено Львівську ОДА шляхом надсилання копії цієї ухвали; ухвала зареєстрована у Львівській ОДА 29 вересня 2015 року за вх.№ 14/8-141999/00/1-15.

Відповідно до речення першого частини п'ятої статті 118 КАС України виконання ухвал з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно.

За приписами статтей 83, 87 Цивільного кодексу України, статті 57 Господарського кодексу України та статті 8 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» статут є одним із видів установчих документів.

Всупереч зазначеному відповідачем було прийняте оскаржуване розпорядження від 30 грудня 2015 року № 875/о/5-15 «Про статут релігійної громади», яким було зареєстровано зміни до статуту РГ УПЦ КП парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська і викладено статут у новій редакції.

Колегія суддів апеляційного суду вважає безпідставними покликання апелянтів на те, що вказана ухвала не стосується відповідача, оскільки статтею 14 Закону № 987-XII реєстрацію статутів (положень), а також змін і доповнень статутів (положень) релігійних організацій покладено, зокрема, на обласні державні адміністрації.

Що стосується порушення прав позивача оскаржуваним розпорядженням, то таке випливає зі змісту позовних вимог в адміністративній справі № 813/5156/15, які також було викладено в ухвалі суду від 21 вересня 2015 року про забезпечення позову, відповідно до яких РГ УАПЦ м.Мостиська просила скасувати внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань записи:

- від 27.04.2015 року № 14021270012000395 «Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу - РГ УПЦ КП в м.Мостиська (код ЄДРПОУ 23957456) - щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації»;

- від 08.07.2015 року № 14021120013000395 «Державна реєстрація припинення юридичної особи - РГ УПЦ КП в м.Мостиська (код ЄДРПОУ 23957456) - в результаті реорганізації».

Із тексту оскаржуваного розпорядження видно, що таке було прийнято, зокрема, на підставі витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 20914250, що містить зазначений вище запис від 08.07.2015 року № 14021120013000395, який оспорюється позивачем.

Надалі, в ході апеляційного розгляду справи було встановлено, що постановою Львівського окружного адміністративного суду від 09 березня 2016 року в адміністративній справі № 813/5156/15 позов РГУ УАПЦ м.Мостиська було задоволено частково і скасовано вищевказані записи від 27.04.2015 р. № 14021270012000395 та від 08.07.2015 р. № 14021120013000395.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 24 травня 2016 року вказану постанову було залишено без змін.

За таких обставин колегія суддів приходить до переконання про підставність позовних вимог РГ УАПЦ м.Мостиська про визнання протиправним і скасування розпорядження та правомірність задоволення таких вимог судом першої інстанції.

У відповідності до статті 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Статтею 200 КАС України передбачено, що суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Із урахуванням викладеного колегія суддів вважає, що постанова суду першої інстанції є законною, доводи апеляційної скарги зроблених судом першої інстанції висновків не спростовують і при ухваленні оскарженого судового рішення порушень норм матеріального та процесуального права ним допущено не було, тому підстави для скасування чи зміни рішення суду першої інстанції відсутні.

Керуючись ст.ст.160 ч.3, 195, 196, 198 п.1 ч.1, 200, 205, 206, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційні скарги Львівської обласної державної адміністрації та релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці у м.Мостиська Львівської області залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 02 березня 2016 року в адміністративній справі № 813/146/16 - без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі.

Головуючий суддя Р.Й.Коваль

Судді Л.Я.Гудим

ОСОБА_1

Ухвала в повному обсязі складена 30 травня 2016 року.

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.05.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58015474
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/146/16

Постанова від 18.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 25.05.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Постанова від 02.03.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 25.01.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні