Ухвала
від 27.05.2016 по справі 756/6665/16-к
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

27.05.2016 Справа № 756/6665/16-к

№ 756/6665/16-к

№ 1-кс/756/88916

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2016 року слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у справі прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , про призначення документальної позапланової перевірки під час здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016101060000052 від 05.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчий СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві, за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури № 5, звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення перевірки.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що в СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016101060000052 від 05.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Віта Верітас» (код ЄДРПОУ 33346854) використовуючи схему ухилення від сплати податків із залученням «підконтрольного» підприємства з ознаками фіктивності ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 39668690) сформувало податковий кредит з податку на додану вартість в порушення п. 201.4, 201.10 ст. 201, п. 198.1, 198.3, 198.6 ст. 198 та п. 200.1 ст. 200 Податкового кодексу України, в результаті чого ймовірно занижено податок на додану вартість за період квітень-травень в сумі 5 647 496 грн., вчинивши умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Відповідно дослідження управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у м. Києві від 31.03.2016 №93/16-30/33346854 про результати фінансових операцій, проведених за участю ТОВ «Віта Верітас» (код ЄДРПОУ 33346854) з питань фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 39668690) за період квітень-травень 2015 року встановлено, що згідно Додатку 5 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» за вказаний період в розділі II «Податковий кредит», ТОВ «Віта Верітас» відображено операції з придбання послуг у контрагента - постачальника ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» на загальну суму ПДВ 5 647 496, 22 грн.

Згідно ІС «Єдиний реєстр податкових накладних» ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» (код за ЄДРПОУ 39668690) виписано податкові накладні з номенклатурою (послуги з обслуговування конструкцій та складових частин будівлі, ремонтно-оздоблювальні роботи, Послуги з ТО систем вентиляції та кондиціонування) в адресу ТОВ «Віта Верітас». Суми податку на додану вартість за податковими накладними включено до податкового кредиту відповідного періоду та відповідає даним податкових декларацій з податку на додану вартість ТОВ «Віта Верітас» за період квітень - травень 2015 року.

Аналізуючи реєстраційні дані, ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» відсутнє за юридичною адресою: м. Київ, вул. Червоноармійська, 114, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру.

Враховуючи вищенаведене, ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» порушено ст. 93 Цивільного кодексу України, п.п.45.2 ст.45 Податкового кодексу України та ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», а саме - за юридичною адресою ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» особи відповідальні за фінансово-господарську діяльність товариства відсутні, фактичне місцезнаходження підприємства встановити немає можливості.

В ході аналізу податкової звітності, поданої ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» до податкового органу та у зв`язку з не поданням балансу підприємства встановлено відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту, а також устаткування, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства. Фактично у ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» відсутнє виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення основного виду діяльності.

При здійсненні подальшого аналізу ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» встановлено, що за період квітень - травень 2015 року єдиними постачальниками товариства були підприємства з ознаками «фіктивності» ТОВ «Алстон» (код ЄДРПОУ 39312417), ТОВ «МК Два» (код ЄДРПОУ 37724784) та ТОВ «Альтех» (код ЄДРПОУ 34413748) на загальну суму ПДВ 5 640 516,00 грн.

Згідно реєстраційних даних ТОВ «Алстон» кількість співробітників - 1 особа. ТОВ «Алстон» має стан платника «9» - до єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність підтвердження відомостей. Фактичне місцезнаходження товариства не встановлено.

Враховуючи вищенаведене, ТОВ «Алстон» порушено ст. 93 Цивільного кодексу України, п.п.45.2 ст.45 Податкового кодексу України та ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», а саме - за юридичною адресою ТОВ «Алстон» особи відповідальні за фінансово-господарську діяльність товариства відсутні, фактичне місцезнаходження підприємства встановити немає можливості.

В ході аналізу податкової звітності, поданої ТОВ «Алстон» до податкового органу та у зв`язку з не поданням балансу підприємства встановлено відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту, а також устаткування, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства. Фактично у ТОВ «Алстон» відсутнє виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення основного виду діяльності.

Аналізуючи податкову звітність ТОВ «Алстон» встановлено, що товариство подало єдину податкову декларацію з податку на додану вартість за податковий період квітень 2015 року до податкового органу за місцем реєстрації з відміткою « до відома», що не має статусу прийнятої.

Тобто, взаємовідносини між ТОВ «Алстон» та ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» з боку ТОВ «Алстон» не задекларовані, що свідчить про відсутність реального проведення діяльності товариства.

Також відповідно до дослідження від 31.03.2016 р. №93/16-30/33346854 встановлено, що згідно реєстраційних даних ТОВ «МК Два», кількість співробітників -1 особа. ТОВ «МК Два» має стан платника «9» - до єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність підтвердження відомостей. Фактичне місцезнаходження товариства не встановлено.

Враховуючи вищенаведене, ТОВ «МК Два» порушено ст. 93 Цивільного кодексу України, п.п.45.2 ст.45 Податкового кодексу України та ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», а саме - за юридичною адресою ТОВ «МК Два» особи відповідальні за фінансово-господарську діяльність товариства відсутні, фактичне місцезнаходження підприємства встановити немає можливості.

В ході аналізу податкової звітності, поданої ТОВ «МК Два» до податкового органу та у зв`язку з не поданням балансу підприємства встановлено відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту, а також устаткування, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства. Фактично у ТОВ «МК Два» відсутнє виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення основного виду діяльності.

Аналізуючи податкову звітність ТОВ «МК Два» встановлено, що товариство подавало податкові декларації з податку на додану вартість за податковий період травень 2015 року до податкового органу за місцем реєстрації з відміткою «до відома», що не має статусу прийнятої.

Тобто, взаємовідносини між ТОВ «МК Два» та ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» з боку ТОВ «МК Два» не задекларовані, що свідчить про відсутність реального проведення діяльності товариства.

Також відповідно до дослідження від 31.03.2016 №93/16-30/33346854 встановлено, що згідно реєстраційних даних ТОВ «Альтех» кількість співробітників - 1 особа. ТОВ «Альтех» має стан платника «9» - до єдиного державного реєстру внесено запис про відсутність підтвердження відомостей. Фактичне місцезнаходження товариства не встановлено.

Враховуючи вищенаведене, ТОВ «Альтех» порушено ст. 93 Цивільного кодексу України, п.п.45.2 ст.45 Податкового кодексу України та ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», а саме - за юридичною адресою ТОВ «Альтех» особи відповідальні за фінансово-господарську діяльність товариства відсутні, фактичне місцезнаходження підприємства встановити немає можливості.

В ході аналізу податкової звітності, поданої ТОВ «Альтех» до податкового органу та у зв`язку з не поданням балансу підприємства встановлено відсутність будь-якої інформації про наявні складські приміщення, наявність автомобільного чи іншого транспорту, а також устаткування, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства. Фактично у ТОВ «Альтех» відсутнє виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення основного виду діяльності.

Аналізуючи податкову звітність ТОВ «Альтех» встановлено, що Товариство подавало податкові декларації з податку на додану вартість за податковий період квітень - травень 2015 року до податкового органу за місцем реєстрації з відміткою « до відома», що не має статусу прийнятої.

Тобто, взаємовідносини між ТОВ «Альтех» та ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» з боку ТОВ «Альтех» не задекларовані, що свідчить про відсутність реального проведення діяльності товариства.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» відсутні об`єкти оподаткування по операціях з придбання та продажу товарів (послуг) у реального вчинення господарських операцій та як наслідок, юридична дефектність відповідних первинних документів за змістом пункту 44.1 ПКУ не дозволяє формувати дані податкового обліку незалежно від спрямованості умислу платників податків - учасників відповідних операцій».

Оскільки реальність вчинення господарських операцій між ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» та підприємствами-покупцями відсутня, а наслідком для податкового обліку є лише фактичний рух активів задекларований на папері, таким чином, у ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» не було підстав для податкового обліку вище вказаних операцій.

Згідно висновків дослідження управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДФС у м. Києві від 31.03.2016 №93/16-30/33346854 про результати фінансових операцій, проведених за участю ТОВ «Віта Верітас» (код ЄДРПОУ 33346854) з питань фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» (код ЄДРПОУ 39668690) за період квітень-травень 2015 року встановлено, що ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» не мало права складати податкові накладні, а ТОВ «Віта Верітас» не мало права на формування сум податкового кредиту з ПДВ по податкових накладних, що в результаті призвело до заниження нарахування податку на додану вартість.

Також, викладені у вказаному дослідженні порушення підтверджено в ході проведення огляду податкових накладних ТОВ «Віта Верітас» та ТОВ «Кантарі-Фінанс Груп» в ІС «Єдиний реєстр податкових накладних», а саме встановлено пересортування номенклатури придбаного та реалізованого ними товару (робіт, послуг).

Особами, відповідальними за фінансово-господарську діяльність ТОВ «Віта Верітас» у періоді, за який проводилося дослідження, були (є): директор КОРОГОДСЬКИЙ Гарі (і.п.н.2213114970); головний бухгалтер ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_1 ).

ТОВ «Віта Верітас» за основним місцем обліку перебуває в МГУ ДФС Центральному офісі з ОВП, об`єкт оподаткування знаходиться за податковою адресою: м.Київ, пр. Оболонський, 1-б.

Проведеним оглядом податкових декларацій з ПДВ ТОВ «Віта Верітас» за період з 01.01.2015 по 31.12.2015 встановлено, що ТОВ «Віта Верітас» формувало податковий кредит з ПДВ у вказаному періоді від ряду СГД, які мають стан платника відмінний від основного, а відповідно операції з вказаними контрагентами є ризиковими.

На підставі вищевикладеного та з метою виконання вимог ст. 91 КПК України, для встановлення розміру завданих державі збитків та недопущення втрат бюджету в подальшому, слідчий звернувся з клопотанням про надання дозволу на проведення документальної позапланової перевірки ТОВ «Віта Верітас» з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства, повноти нарахування та своєчасності сплати податків за період з 01.01.2015 р. по 31.12.2015 р.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з тих підстав, що у ньому викладені.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 75.1ст.75 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Підпунктом75.1.2. ст.75 Податкового кодексу Українивизначено, що документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Відповідно до вимог п.п.78.1.11ст.78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у випадку отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Згідно з ч. 3 розділу ІІ Закону України від 28.12.2014 № 71-V-III передбачено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогамиКримінального процесуального кодексу України.

Відповідно ч. 2ст. 93 КПК Українисторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З урахуванням наведеного, керуючись ст.93,132,309 КПК України, ст.75,78,82 Податкового кодексу України, ч. 3 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін доПодаткового кодексу Українита деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-V-III,слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у справі прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , про призначення документальної позапланової перевірки під час здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016101060000052 від 05.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати слідчому СВ фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_6 дозвіл на проведення у кримінальному провадженні № 42016101060000052 від 05.04.2016 року документальної позапланової перевірки ТОВ «Віта Верітас» (код ЄДРПОУ 33346854) з питань дотримання вимог податкового та іншого законодавства, повноти нарахування та своєчасності сплати податків за період з 01.01.2015 р. по 31.12.2015 р., проведення якої доручити МГУ ДФС Центральному офісу з ОВП.

Строки проведення перевірки визначити терміном 15 (п`ятнадцять) днів, які обраховувати з моменту початку проведення перевірки (прийняття рішення податковим органом про початок проведення перевірки).

При необхідності надати співробітникам МГУ ДФС Центрального офісу з ОВП матеріали кримінального провадження № 42016101060000052, які свідчать про викладені обставини.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили та підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.05.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу58022615
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення документальної позапланової перевірки під час здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016101060000052 від 05.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —756/6665/16-к

Ухвала від 27.05.2016

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Римар Є. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні