Ухвала
від 13.05.2016 по справі 757/22666/16-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22666/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.05.2016 слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням слідчого слідчої групи Головного слідчого управління НП України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницю, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий слідчої групи ГСУ НП України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю.

В обґрунтування клопотання зазначив, що в провадженні ГСУ НП України перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014000000000574 від 06.12.2014, за фактами фіктивного підприємництва, що завдало збитків державі у великих розмірах, та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . ОСОБА_8 та іншими, невстановленими на даний час, особами створено та придбано понад 50 суб`єктів підприємницької діяльності резидентів та нерезидентів, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає в здійсненні імпорту та оптово-роздрібної торгівлі імпортованими товарами, акумулюванням значних сум не оприбуткованих готівкових коштів, та їх подальшого використання в діяльності «конвертаційних» центрів, а також отримання підприємствами імпортерами податкового кредиту, який використовується представниками «конвертаційних центрів» для формування податкового кредиту фіктивних підприємств та підприємств «клієнтів».

При цьому, легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, відбувається з використанням підприємств з ознаками фіктивності та «транзитності», які підконтрольні ряду організаторів «конвертаційних центрів».

В свою чергу, легалізовані безготівкові та готівкові грошові кошти конвертуються в іноземну валюту через банківській установи, фінансові компанії та незаконні пункти валютного обміну, розташовані по всій території України, та перераховуються за межі України на рахунки підконтрольних підприємств нерезидентів.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, та надання дозволу на вилучення їх копій, які містять банківську таємницю, а саме документів щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , з моменту відкриття і по теперішній час, відкритих в ЮЖНОМУ ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Одеса (МФО НОМЕР_6 ).

Зазначені банківські документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме, завдяки ним можливо дослідити ланцюг руху коштів від контрагентів та подальший їх рух, встановити правомочність та законність перерахування грошових коштів, крім того визначити коло осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Відомості, що містяться в документах юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), використовуватимуться як докази у кримінальному провадженні № 12014000000000574 та дадуть змогу вивчити інформацію щодо діяльності вказаної вище юридичної особи, встановити правомочність та законність перерахування грошових коштів.

У зв`язку з тим, що у інший спосіб отримати документи та відомості, що становлять банківську таємницю неможливо, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні банківської установи - ЮЖНОМУ ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Одеса (МФО НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 .

Заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходжу до наступного висновку.

Судовим розглядом встановлено, що в провадженні ГСУ НП України перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014000000000574 від 06.12.2014, за фактами фіктивного підприємництва, що завдало збитків державі у великих розмірах, та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинене в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить інформація, яка становить банківську та/або комерційну таємницю.

Враховуючи обставини вчинення ймовірних злочинів, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 160, 161,162 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та наявність правових підстав для розкриття охоронюваної законом таємниці.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 160, 162, 163, 164, 166, 309, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління НП України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які становлять банківську таємницю, - задовольнити.

Надати старшому слідчому в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_9 , слідчому СГ Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , працівникам оперативних підрозділів за їх дорученням, тимчасовий доступ (з можливістю вилучення належним чином завірених копій) до документів у друкованому та електронному вигляді щодо відкриття та обслуговування розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , які знаходяться у володінні посадових осіб ЮЖНОГО ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Одеса (МФО НОМЕР_6 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , а саме:

- банківських виписок (роздруківок руху коштів) по рахунках вказаної юридичної особи, - в друкованому та електронному вигляді з зазначенням призначення платежів, повних даних платника та отримувача грошових коштів (його коду ЄДРПОУ, номеру рахунку, МФО банківської установи), часу та дати платежу, номеру платіжного документа;

- платіжних доручень, меморіальних ордерів, грошових чеків, договорів, угод, контрактів, доповнень та додаткових угод до них, актів прийому передачі з контрагентами, які свідчать про надходження та використання коштів по банківським рахункам юридичних осіб, в т.ч. документів щодо проведення фінансового моніторингу працівниками банківської установи операцій по рахункам юридичних осіб;

- банківських карток із зразками підписів осіб, копій паспортів, копій ідентифікаційних номерів, доручень, заяв, договорів, довіреностей, статутів, наказів, протоколів, інших документів, які надавались до банку при відкритті та обслуговуванні розрахункових рахунків юридичної особи;

- договорів щодо автоматизованого обслуговування поточних рахунків з обов`язковим зазначенням ІР-адрес з яких були зроблені сеанси зв`язку, дати, часу та номерів телефонів з яких було зроблено дзвінки.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 в матеріали судового провадження за клопотанням.

Примірник 2 виданий слідчому СГ ГСУ НП України ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.05.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу58062331
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які становлять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —757/22666/16-к

Ухвала від 13.05.2016

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні