Ухвала
від 31.05.2016 по справі 802/811/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

31 травня 2016 р. м. Вінниця

Справа № 802/811/16-а

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Заброцька Людмила Олександрівна, розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до відділу Державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції Вінницької області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії,

в с т а н о в и в :

До Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до відділу Державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції Вінницької області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії.

Ознайомившись з вказаною позовною заявою і доданими до неї матеріалами приходжу до висновку, що вона підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до статті 6 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Адміністративний позов подається до адміністративного суду у формі письмової позовної заяви, яка повинна відповідати загальним вимогам, що встановлені статтею 106 КАС України.

Норми статті 106 КАС України не містять виключень і поширюються на всі випадки звернення до суду з позовною заявою, у зв'язку з чим недотримання положень статті свідчить про невідповідність позовної заяви вимогам Закону.

Частиною третьою статті 106 КАС України передбачено, що до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Частиною 2 статті 87 КАС України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір" від 08.07.2011 № 3674-VI.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Так, згідно з частиною другою статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що за подання фізичною особою до адміністративного суду позову майнового характеру ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати; за подання фізичною особою до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру встановлюється ставка судового збору 0,4 розміру мінімальної заробітної плати.

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як видно зі змісту позовної заяви, позивачем в адміністративному позові заявлено наступні позовні вимоги:

1) Визнати протиправними дії відділу державної виконавчої служби Літинського РУЮ Вінницької області /22300, Вінницька обл., смт. Літин, вул. Фабріціуса, 17 код ЄДРПОУ 35013102/ у відкритті виконавчого провадження ВП № 50607910 по виконанню виконавчого напису, виданого 10.03.2016 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_2, реєстровий № 334 про повернення лізингоодержувачем ОСОБА_1, ідентифікаційний код № НОМЕР_1 на користь лізингодавця ТОВ "Порше Лізинг Україна", 02152, м. Київ, пр. Тичини, буд 1В, код ЄДРПОУ 35571472; ІПН 355714726508, об'єкта фінансового лізингу - автомобіль марки VW, модель Polo Sedan, номер кузова НОМЕР_2, рік випуску - 2012, державний реєстраційний знак НОМЕР_3, вартістю 179 563,07 грн., що був переданий в користування згідно Договору про фінансовий лізинг № 00005966 від 11.10.2012.

2) Скасувати постанову про відкриття виконавчого провадження старшого державного виконавця Гаврилюк С.В. відділу державної виконавчої служби Літинського РУЮ Вінницької області від 25.03.2016.

3) Скасувати постанову про стягнення виконавчого збору старшого державного виконавця Гаврилюк С.В. відділу державної виконавчої служби Літинського РУЮ Вінницької області від 04.04.2016.

4) Зобов'язати відділ державної виконавчої служби Літинського РУЮ Вінницької області передати матеріали виконавчого провадження № 50607910 до відділу державної виконавчої служби Голосіївського РУЮ м. Києва за місцезнаходженням боржника ОСОБА_1 та місцезнаходженням його майна.

Таким чином, позивачем заявлено одну вимогу майнового характеру, судовий збір за звернення з якою становить 587,67 грн. та три вимоги немайнового характеру, судовий збір за звернення з якими становить (551,20*3) 1653,60 грн.

Однак, в порушення вищезазначених норм Закону, позивачем до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору в повному обсязі.

Натомість, до позовної заяви додано клопотання про звільнення від сплати судового збору з підстав скрутного матеріального стану позивача.

Визначаючись щодо заявленого клопотання суд виходив із наступного.

Так, відповідно до частини 1 статті 88 КАС України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Крім того, статтею 8 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, єдиною підставою для вчинення судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторони. Отже, за приписами зазначеної норми, звільнення від сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин.

Так, на підтвердження скрутного матеріального стану позивач до поданого клопотання додає довідку про доходи від 25.03.2015, в якій містяться відомості про нараховану позивачу за період з вересня 2014 року по лютий 2015 року заробітну плату, а також довідку форми №3 про склад сім'ї та прописку ДП "Наш дім" №205 від 24.03.2015.

Дослідивши надані документи, суд зауважує, що інформація, яка міститься в них, не може підтверджувати скрутне матеріальне становище позивача на даний час, оскільки свідчить про майновий стан позивача в період кінець 2014 року - початок 2015 року, а відтак надані документи не є належними доказами виняткових обставин (скрутне матеріальне становище), за яких позивач, у відповідності до ст. 8 Закону України "Про судовий збір" може бути звільнений від сплати судового збору.

Разом з цим, належних та допустимих доказів, які б підтверджували неможливість сплати судового збору на даний час, позивачем до матеріалів позовної заяви не додано.

З огляду на викладене, приходжу до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору.

Таким чином, подана позовна заява не оплачена судовим збором, а отже не відповідає вимогам, передбаченим статтею 106 КАС України.

Згідно з частиною першою статті 108 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 КАС України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків.

З огляду на викладене вважаю, що позовну заяву ОСОБА_1 необхідно залишити без руху, надавши особі, яка її подала, строк для усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 105, 106, 108, 165, 185, 186, 254 КАС України, -

у х в а л и в :

Відмовити в задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Позовну заяву ОСОБА_1 до відділу Державної виконавчої служби Літинського районного управління юстиції Вінницької області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити дії залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п'яти днів з дня отримання копії даної ухвали, шляхом надання суду доказів сплати судового збору в порядку та розмірі встановленому законом.

Копію даної ухвали направити позивачу для відома та виконання.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Заброцька Людмила Олександрівна

Дата ухвалення рішення31.05.2016
Оприлюднено06.06.2016

Судовий реєстр по справі —802/811/16-а

Ухвала від 21.06.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

Ухвала від 31.05.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Заброцька Людмила Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні