Постанова
від 01.06.2016 по справі п/811/30/16
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2016 року Справа № П/811/30/16

Кіровоградський окружний адміністративний суд, у складі судді Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 (позивачі) до Реєстраційної служба Бобринецького районного управління юстиції Кіровоградської області (далі - відповідач-1), державного реєстратора Реєстраційної служби Устинівського районного управляння юстиції Кіровоградської області Райніч Оксани Сергіївни (відповідач-2), третя особа без самостійних вимог на стороні відповідачів селянське (фермерське) господарство "ОСОБА_6", про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до суду з позовною заявою, в якій просять:

- визнати протиправним і скасувати рішення державного реєстратора Райніч О.С. про державну реєстрацію змін до Статуту СФГ "ОСОБА_6" від 10 липня 2015 року, в редакції затвердженій Протоколом зборів членів господарства від 09 липня 2015 року;

- скасувати державну реєстрацію змін до Статуту СФГ "ОСОБА_6" від 10 липня 2015 р., в редакції затвердженій Протоколом зборів членів господарства від 09 липня 2015 року.

В обґрунтування позовних вимог позивачі посилається на те, що 10.07.2015 р. відповідачем-2, яка тимчасово виконувала обов'язки державного реєстратора Бобринецького районного управління юстиції, на підставі протоколу зборів членів господарства від 09.07.2015 р. було здійснено державну реєстрацію змін до статуту СФГ "ОСОБА_6". Згідно вказаних змін до Статуту переобрано голову та змінено склад членів господарства. Однак, позивачі вважають, що реєстрацію вказаних змін до Статуту було проведено з порушенням закону, оскільки подані державному реєстратору документи прийняті не уповноваженим органові та не відповідають вимогам закону.

Представник позивачів у судове засідання не з'явився, проте подав суду клопотання про розгляд справи без його участі (а.с.181).

Відповідач-1 позовні вимоги не визнав, подав заперечення згідно якого зазначив, що 09.07.2015 р. проведено загальні збори членів СФГ "ОСОБА_6", які оформлені протоколом про внесення змін до Статуту. Вказані документи були подані державному реєстратору реєстраційної служби Устинівського районного управління юстиції Райніч О.С., яка тимчасово виконувала обов'язки державного реєстратора реєстраційної служби Бобринецького районного управління юстиції, на підставі яких було проведено державну реєстрацію змін до установчих документів, пов'язаних зі зміною членів господарства і голови господарства. При цьому державний реєстратор не наділений повноваженнями перевіряти достовірність проведених зборів і присутність на них членів господарства, а тому позовні вимоги є необґрунтованими (а.с.53-55).

Представник відповідача-1 у судове засідання не з'явився.

Відповідач-2 позовні вимоги також не визнала та зазначила, що 10.07.2015 р. в другій половині дня до державного реєстратора звернувся засновник СФГ ОСОБА_6 з пакетом документів для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних зі зміною членів господарства та голови господарства. Пакет документів містив реєстраційну картку ф.3; протокол загальних зборів членів СФГ; дублікат статуту; зміни до статуту в 2-ч екз.; документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; квитанцію на суму 60,9 грн., як передбачено ст.29 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". У даному випадку для реєстрації подано зміни до статуту (додаток) з відміткою про те, що зазначений документ є невід'ємною частиною відповідного установчого документу, до якого вносяться зміни та був підписаний засновником ОСОБА_6. Протокол зборів членів СФГ ОСОБА_10 "Про внесення змін до статуту" від 09.07.15 на реєстрацію подано в оригіналі, підписано головуючим на засіданні, секретарем. До пакету документів про внесення змін до установчих документів долучено наказ про призначення ОСОБА_6. головою господарства без реєстраційної картки форми 4, тому шляхом корегування проведена зміна керівника вищезазначеного господарства. Водночас, згідно вимог ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи (а.с.92-93).

Відповідач-2 у судове засідання не з'явилася.

Представник третьої особи у судове засідання також не з'явився.

Згідно з ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відтак, суд дійшов висновку про здійснення розгляду справи в порядку письмового провадження за наявними матеріалами.

При цьому, згідно до вимог ч. 1 ст. 41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши матеріали справи, суд зазначає таке.

Згідно до реєстраційної справи СФГ "ОСОБА_6", витребуваної ухвалою суду від 28.01.2016 р. та надісланої Бобринецьким районним управління юстиції листом від 12.03.2016 р. № 04-15/25 встановлено наступне.

СФГ "ОСОБА_6" зареєстроване як юридична особа 23.03.2001 року.

10.07.2015 р. ОСОБА_6 державному реєстратору Райніч О.С. (Наказ про покладення обов'язків від 15.06.2015 р. № 469/к), для проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи" СФГ ОСОБА_6 подано наступні документи:

реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

рішення про внесення змін до установчих документів (Примірник оригіналу);

статут;

додаток до установчих документів (два примірника);

копія квитанції, виданої банком;

документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів.

Зокрема, державному реєстратору подано наступні документи:

1. Протокол зборів членів СФГ ОСОБА_10 про внесення змін до Статуту СФГ ОСОБА_10 від 09.07.2015р., згідно якого ухвалено: ввести до складу СФГ "ОСОБА_6" ОСОБА_7; на підставі п.9.4 виключити зі складу членів господарства ОСОБА_3, ОСОБА_2, ОСОБА_4; переобрати на посаду голови СФГ "ОСОБА_6" ОСОБА_6; надати ОСОБА_6 виключне право подати на реєстрацію прийняті зміни до статуту СФГ "ОСОБА_6", або є відкликати подану заяву.

2. Зміни до Статуту СФГ "ОСОБА_6", затверджені протоколом зборів членів господарства від 09.07.2015 р.;

3. Квитанцію №41 від 10.07.2015 р. про сплату 60,90 грн.;

На підставі поданих документів відповідачем-2 10.07.2015 р. здійснено державну реєстрацію змін (реєстраційна дія від 10.07.2015 р., вчинена о 14:08 год.) до установчих документів СФГ "ОСОБА_6", згідно яких змінено голову та склад членів господарства, зокрема головою став його засновник - ОСОБА_6; членами господарства залишились ОСОБА_1 та ОСОБА_8; включено до складу членів господарства ОСОБА_7; а всіх інших осіб - ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 - було виключено із членів господарства.

Після вчинення вказаної реєстраційної дії державному реєстратору подано Наказ №36 від 10.07.15 р. про призначення головою СФГ "ОСОБА_6" ОСОБА_6. У зв'язку з цим, державним реєстратором 10.07.2015 р. о 14:30 год. здійснено коригування реєстраційної дії, вчиненої 10.07.2015 р. о 14:08 год. "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи" та внесено зміни до ЄДР щодо керівника та особи, яка має право вчиняти юридичні дії СФГ, а саме внесено зміни керівника з ОСОБА_1 на ОСОБА_6.

Так, вирішуючи спір між сторонами, суд виходив з того, що державний реєстратор при здійсненні будь-яких реєстраційних дій керується Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-IV від 15.05.03, який є спеціальним Законом, що регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Відповідно ч.1 ст. 4 Закону № 755-IV (в редакції, станом на день вчинення спірних дій) - державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Частина 3 ст.4 Закону України №755-IV вказує, що зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи-підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом

Частиною 1 ст. 6 Закону України № 755-IV закріплено, що державний реєстратор, в т.ч., проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до ч.3 ст.8 Закону України № 755-IV установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Згідно до ч. 1, 3, 7 ст. 29 Закону України № 755-IV, для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) такі документи:

заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи;

примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів;

оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або інформація про оприлюднення повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів;

два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

документ, що підтверджує внесення адміністративного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів, якщо інше не встановлено цим Законом.

У разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного із таких документів:

рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників);

заяви фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників);

заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства;

рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) із складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Отже, законодавством передбачено обов'язкове подання, зокрема, заяви фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників); рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) із складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Однак, такі документи, з огляду на наявні в матеріалах справи докази, державному реєстратору не надано. Крім того, при здійсненні державної реєстрації змін до установчих документів (реєстраційна дія від 10.07.2015 р., вчинена о 14:08 год.) не дотримано вимоги ст.ст.19, 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Згідно ч.6 ст.19 Закону України № 755-IV державний реєстратор залишає без розгляду документи, подані для внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, якщо, в т.ч., документи подані особою, яка не має відповідних повноважень.

Ч.11 ст. 29 Закону України № 755-IV вказує, що державний реєстратор зобов'язаний залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо: документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації; документи не відповідають вимогам, які встановлені частинами першою, другою, четвертою, п'ятою та сьомою статті 8, частиною п'ятою статті 10 цього Закону; документи подані не у повному обсязі; документи подано особою, яка не має на це повноважень; до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій.

Наказом Територіального управління юстиції у Кіровоградській області №13/к від 11.01.2016 р. "Про притягнення до дисциплінарної відповідальності ОСОБА_9." до державного реєстратора ОСОБА_9 застосовано дисциплінарне стягнення - оголошено догану. Згідно до змісту вказаного наказу вбачається, що при проведення 10.07.2015 р. реєстраційної дії відносно СФГ "ОСОБА_6" державним реєстратором Райніч О.С. не дотримано ч.11 ст.29 (подання документів особою, яка не має на це повноважень) та порушено ст.19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (а.с.66).

Доказів оскарження даного наказу суду не надано.

Постановою Пленуму Верховного суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" від 24.10.2008 р. №13 передбачено, що рішення загальних зборів та інших органів управління господарського товариства, що за своєю правовою природою є актами, дійсні, якщо у судовому порядку не буде встановлено інше (п.10).

Як зазначалось, 10.07.2015 р. відповідачем-2, на підставі Протоколу зборів членів СФГ "ОСОБА_6" від 09.07.2015р., було здійснено державну реєстрацію змін до статуту СФГ "ОСОБА_6", згідно яких переобрано Голову та змінено склад членів господарства.

В провадженні господарського суду Кіровоградської області перебувала справа № 912/3131/15 за позовом ОСОБА_2 до СФГ "ОСОБА_6", за участю третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача - ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_3, ОСОБА_4, на стороні відповідача - ОСОБА_6, про:

- визнання недійсним рішення зборів СФГ "ОСОБА_6", проведених 09.07.2015 р.;

- визнання недійсними зміни до статуту СФГ "ОСОБА_6" в редакції, прийнятій та затвердженій рішенням зборів членів господарства від 09.07.2015 р. та зареєстрованих реєстраційною службою Бобринецького РУЮ Кіровоградської області 10.07.2015 р..

Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 17.12.2015 р. у справі № 912/3131/15, залишене без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 25.03.2016 р., позов задоволено повністю. Визнано недійсним рішення зборів членів СФГ "ОСОБА_6", оформлене протоколом від 09.07.2015 р.. Визнано недійсними зміни до статуту СФГ "ОСОБА_6" в редакції, що прийнята та затверджена протоколом зборів членів господарства від 09.07.2015 та зареєстрована РС Бобринецького РУЮ від 10.07.2015 р. (а.с.121-125, 159-162).

Як вбачається зі змісту даного судового рішення, судом у справі № 912/3131/15 досліджувалися обставини на які посилаються позивачі у даній справі. Так, суд зазначив, що під час прийняття рішення зборів членів СФГ, проведених 09.07.2015 та внесення змін до статуту СФГ в редакції, прийнятій та затвердженій рішенням зборів членів господарства 09.07.2015, допущено порушення ст.ст. 61, 64 Закону України "Про господарські товариства" та статуту СФГ.

Частиною 1 статті 72 КАС України передбачено те, що обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

На підставі ч.1 ст.31 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його юридичній особі - відповідачу для вжиття заходів до приведення установчих документів у відповідність із прийнятим судовим рішенням, а також державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

У разі якщо під час внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи державний реєстратор встановлює, що в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про реєстраційні дії, проведені після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування її державної реєстрації, державний реєстратор зобов'язаний повідомити про це суд, який прийняв таке судове рішення.

На підставі повідомлення державного реєстратора суд, який прийняв судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, приймає додаткове рішення про скасування також реєстраційних дій, проведених після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Тобто, у разі скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, реєстраційні дії, проведені після цього, також підлягають скасуванню.

Оскільки рішення зборів членів СФГ "ОСОБА_6", оформлене протоколом від 09.07.2015 року, а також зміни до статуту СФГ "ОСОБА_6" в редакції, прийнятій та затвердженій протоколом зборів членів господарства від 09.07.2015 р. у судовому порядку були визнані недійсними, тому суд вважає, що і записи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про зміну голови та складу членів господарства, вчинені 10.07.2015 р., підлягають скасуванню у зв'язку з тим, що без цих рішення відсутній документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів.

Відповідно до вимог статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно до вимог ч.1 статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відтак, суд дійшов висновку про обґрунтованість та доведеність заявлених вимог позивачів, тому позов підлягає задоволенню.

Згідно із частиною 1 статті 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора Райніч Оксани Сергіївни про державну реєстрацію змін до статуту Селянського (фермерського) господарства "ОСОБА_6" (код за ЄДРПОУ 31377681) від 10 липня 2015 року, в редакції, затвердженій Протоколом зборів членів Селянського (фермерського) господарства "ОСОБА_6" (код за ЄДРПОУ 31377681) від 09 липня 2015 року.

Скасувати державну реєстрацію змін до статуту Селянського (фермерського) господарства "ОСОБА_6" (код за ЄДРПОУ 31377681) від 10 липня 2015 року, в редакції, затвердженій Протоколом зборів членів "ОСОБА_6" (код за ЄДРПОУ 31377681) від 09 липня 2015 року.

Присудити ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 кожному судовий збір у сумі 487 (чотириста вісімдесят сім) грн. 20 коп. з Державного бюджету України за рахунок бюджетних асигнувань Реєстраційної служба Бобринецького районного управління юстиції Кіровоградської області .

Постанова суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду Л.І. Хилько

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.06.2016
Оприлюднено06.06.2016
Номер документу58068559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/30/16

Постанова від 01.06.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 14.01.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні