Постанова
від 01.06.2016 по справі 819/557/16
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/557/16

01 червня 2016 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючої судді Подлісної І.М.

при секретарі судового засідання Павловському Ю.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіо ТОН" до Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачівв Тернопільській області, третьої особи без самостійних вимог на предмет спору товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV) про скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Радіо ТОН" звернулось до суду з адміністративним позовом до Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області про визнання протиправним та скасування рішення № 5 від 25 квітня 2016 р. "Про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу", посилаючись на те, що воно є незаконним, таким що порушує права позивача, відтак підлягає скасуванню.

В судовому засіданні представник позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Радіо ТОН" позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Судом проведено заміну відповідача з Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області на належного відповідача Головне управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Тернопільській області.

Представник відповідача Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Тернопільській області позовні вимоги не визнала, проти їх задоволення заперечила з мотивів викладених нею у письмових заперечення, просила відмовити у задоволенні позовних вимог повністю.

Представник третьої особи третьої особи без самостійних вимог на предмет спору товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV) повторно в судове засідання не зявився, про день, час та місце розгляду адміністративної справи був повідомлений вчасно та належним чином.

Суд, заслухавши пояснення сторін, проаналізувавши матеріали справи, з'ясувавши усі обставини та перевіривши їх доказами приходить до переконання, що вказаний адміністративний позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Радіо ТОН" зареєстроване виконавчим комітетом Тернопільської міської ради інд.код 21155577.

Відповідно до ч. І ст.26 Закону України «Про рекламу» контроль за дотримання законодавства України про рекламу щодо захисту прав споживачів реклами здійснює в межах своїх повноважень центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Інспекція з питання захисту прав споживачів у Тернопільській області, відповідно до наданих повноважень, здійснювала функції державного контролю за дотриманням законодавства про рекламу і застосовує до порушників законодавства фінансові санкції, передбачені Законом України «Про рекламу».

28.03.20І6 року в Інспекцію з питань захисту прав споживачів надійшов лист Держспоживінсепекції України №686-8-7/7 від 18.03.2016р. та подання Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення від 16.02.2016 року № 17/381, щодо порушення законодавства про рекламу TOB «Радіо ТОН».

На підставі зазначених документів службовою особою Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області складено протокол порушення законодавства про рекламу №5 від 29.03.20Іброку, про наступне: на адресу Держспоживінспекції України надійшло подання Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 16.02.2016 року № 17/381 щодо ознак порушення законодавства про рекламу при розповсюдженні реклами в ефірі TOB «Радіо ТОН», а саме: за результатами перевірки, проведеної 17.11.2015 року, зафіксовано порушення TOB «Радіо ТОН», м. Тернопіль, частини 1 статті 8 Закону України «Про рекламу», оскільки п 'ять разів упродовж доби (03.11.2015р.) транслювалася реклама концерту гурту «Дизель студіо» без інформації про використання чи невикористання фонограм виконавцями музичних творів.

30.03.2016 року TOB «Радіо ТОН» було повідомлено про виявлене порушення та про надання необхідних документів.

07.04.2016р. Товариством з обмеженою відповідальністю "Радіо ТОН" надано відповідачу наступні документи: свідоцтво про державну реєстрацію, свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість та копії документів щодо виготовлення та розміщення даної реклами.

Встановивши ознаки порушення законодавства про рекламу 07 квітня 2016року Інспекцією прийнято рішення про початок розгляду справи про порушення законодавства про рекламу відносно TOB «Радіо ТОН».

Інспекція листом від 19.04.2016 року №143, повідомила позивача про час і місце засідання справи про порушення законодавства про рекламу.

Протоколом засідання справи про порушення законодавства про рекламу №5 від 25.04.20І6 року встановлено порушення ч.І ст.8 Закону України «Про рекламу», та прийнято рішення про накладення штрафу на розповсюджувача реклами згідно п. 4 ч. 4 ст. 27 зазначеного Закону.

25 квітня 2016 року на підставі матеріалів справи та протоколу засідання від 25.042016 р. №5 та керуючись ст.27 Закону України «Про рекламу», уповноваженою особою Інспекції винесено рішення про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу №5. Яким вирішено на розповсюджувачів реклами за вчинення дій, передбачених п. З ч.2 ст.27, а саме: розповсюджувачі реклами, винні в порушенні встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами накласти штраф в розмірі п'ятикратної вартості розповсюдження реклами. Тому, вирішено накласти на TOB «Радіо ТОН» штраф у розмірі 8333грн. 35коп (вісім тисяч триста тридцять три гривні тридцять п'ять копійок). Дане рішення одержано 25 квітня 2016 року директором TOB «Радіо ТОН».

Відповідно до законодавства України реклама - це інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України «Про рекламу» забороняється рекламувати послуги, пов'язані з концертною, гастрольною, гастрольно-концертною, конкурсною, фестивальною діяльністю, без інформації про використання чи невикористання фонограм виконавцями музичних творів. Ця інформація повинна займати на афішах, інших рекламних засобах щодо конкретної послуги не менше 5 відсотків загальної площі, обсягу усієї реклами. Товариство «Радіо ТОН» розповсюджувало рекламу концерту гурту «Дизель студіо» без інформації про використання чи невикористання фонограм виконавцями музичних творів. Дані порушення зафіксовані в акті №27/ІІ/Тр/ІІС/15-3 планової перевірки дотримання телерадіоорганізацією законодавства України від 17.11.2015 року, та долучено 2 диски із записом ефіру.

Згідно до п. е ч. І ст.59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізація зобов'язана виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства, встановлені законодавством.

П. 3 ч.2 ст. 27 Закону України «Про рекламу» визначено, що розповсюджувачі реклами, винні в порушенні встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами, несуть відповідальність за порушення законодавства про рекламу.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, за поданням державних органів, зазначених у статті 26 цього Закону, або самостійно у випадках, передбачених цією статтею, крім тих, які віднесено виключно до компетенції Антимонопольного комітету України та які регулюються законодавством з питань авторського права та суміжних прав, накладає штрафи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, на розповсюджувачів реклами за вчинення дій, передбачених пунктом 3 частини другої ст.27 - у розмірі п'ятикратної вартості розповсюдження реклами.

Вартість розповсюдженої реклами визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості без урахування суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов'язкових платежів), які встановлені Податковим кодексом України. Відповідно до Додатку №2 до Договору №02р-1 1/2014 від 03.11.2014 року вартість рекламного часу складає 1666,67 грн. за кожен календарний місяць.

Приймаючи оскаржуване рішення № 5 від 25 квітня 2016 р. "Про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу" відповідач виходив з того, що позивач, як розповсюджувачі реклами, винен в порушенні встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами, яке полягає втому, що Товариство «Радіо ТОН» розповсюджувало рекламу концерту гурту «Дизель студіо» без інформації про використання чи невикористання фонограм виконавцями музичних творів.

Даний висновок відповідача є помилковим, таким що не відповідає вимогм чинного законодавства, оскільки допущене позивачем порушення стосується не порушення встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами, а порушення щодо її змісту, в даному випадку інформації про використання чи невикористання фонограм виконавцями музичних творів.

Крім того, позивач своїм листом № 16/04/04-02 від 04 квітня 2016 р. повідомляв відповідача про те, що ТОВ "Радіо ТОН" здійснювало розповсюдження рекламних матеріалів на замовлення рекламодавця товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV), відповідно до договору з посередником, ПП "Фірма "Лямін". Відповідно до ст. 27 Закону України "Про рекламу" відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець. Відповідальність розповсюджувача та/або посередників за зміст реклами в даному випадку чинним законодавством України не передбачено і надав йому на підтвердження цього ряд документів.

З огляду на викладене відповідач приймаючи оскаржуване рішення Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області № 5 від 25 квітня 2016 р. "Про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу" не врахував вимог чинного законодавства про те, що відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець, а не її розповсюджувач та визнав позивача винним у порушенні порядку розповсюдження та розміщення реклами, хоча фактично порушено законодавство щодо змісту реклами.

В судовому засіданні встановлено, що вимоги позивача є підставними, належно обґрунтованими, такими що відповідають нормам чинного законодавства та дійсним обставинам справи, відтак позов підлягає до задоволення повністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

Таким чином на користь позивача слід стягнути з відповідача усі понесені ним судові витрати.

керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити. Визнати протиправним та скасувати рішення Інспекції з питань захисту прав споживачів у Тернопільській області № 5 від 25 квітня 2016 р. "Про накладення штрафу за порушення законодавства про рекламу" .

Стягнути на користь товариства з обмеженою відповідальність "Радіо ТОН" 1 378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) гривень понесених судових витрат по сплаті судового збору, згідно платіжного доручення №369 від 28.04.2016 р. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Тернопільській області.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Подлісна І.М.

Дата ухвалення рішення01.06.2016
Оприлюднено06.06.2016

Судовий реєстр по справі —819/557/16

Постанова від 01.06.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

Постанова від 01.06.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Подлісна І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні