Ухвала
від 02.06.2016 по справі 295/7846/16-к
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/7846/16-к

1-кс/295/3213/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2016 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №42015060000000009 від 30.01.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч. 3 ст.212 КК України про арешт майна та додані до клопотання матеріали кримінального провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся із клопотанням про арешт майна, посилаючись на те, що службові особи ТОВ «КОМПАНІЯ «ОМЕГА ЛЮКС» упродовж 2013-2014 років, діючи з метою умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), які входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, під час розмитнення товарів в порушення вимог митного законодавства України та Закону України «Про Митний тариф України» № 584 від 19.09.2013 подали до митних органів недостовірні відомості щодо коду товару «відходів та брухту легованої сталі», що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів (митних платежів) на суму 4 932 324 грн. Досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Києва функціонує група осіб, яка використовуючи реквізити СГД з ознаками «ризикових», в т.ч. ТОВ «КОМПАНІЯ «ОМЕГА ЛЮКС», надають послуги щодо експортного та імпортного оформлення ТМЦ використовуючи схеми ухилення від сплати податків.

У ході розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ«КОМПАНІЯ «ОМЕГА ЛЮКС» (код ЄДР38569822), у продовж 2013-2014 років, діючи з метою одержання неправомірної вигоди, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), які входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, під час митного оформлення товарів в порушення вимог митного законодавства України та Закону України «Про Митний тариф України» №584 від 19.09.2013 внесли та подали до митних органів недостовірні відомості щодо коду товару «відходів та брухту легованої сталі», що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів (митних платежів) на суму 4932324грн.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території м. Києва функціонує група осіб, яка використовуючи реквізити СГД з ознаками «ризикових», в т.ч. ТОВ«КОМПАНІЯ «ОМЕГА ЛЮКС», надають послуги щодо експортного та імпортного оформлення ТМЦ використовуючи схеми ухилення від сплати податків, а також надають реально діючим СГД послуги по ухиленню від сплати податків шляхом незаконного формування податкового кредиту від СГД з ознаками «ризикових». Суть схеми по незаконному формуванню податкового кредиту з ПДВ, полягає в створенні ланцюга «транзитних» СГД, що начебто купують товари (формують податковий кредит) від СГД, в яких виникає податковий кредит при імпорті (експорті) товарів, від СГД, які продають товари (послуги) за готівку, а документально оформлюють продаж на СГД з ознаками «ризикових». В подальшому, незаконно створений податковий кредит перекладається (продається) реально діючим СГД шляхом проведення безтоварних фінансово-господарських операцій. Крім того, з метою створення уявної видимості придбання товарів (послуг) та оплати за їх постачання (надання), по рахункам підприємств проводиться перерахування безготівкових коштів з подальшим зняттям їх з рахунків підконтрольних СГД та поверненням в готівковому вигляді реально діючим СГД за мінусом відсотків.

Встановлено, що група осіб, що надає реально діючим СГД послуги по ухиленню від сплати податків використовує реквізити значної кількості «транзитних» СГД серед яких, крім ТОВ«КОМПАНІЯ «ОМЕГА ЛЮКС», є ТОВ«АЛЬЯНС ТРЕЙД КОМПАНІ», ТОВ«БІЛД КОМПАНІ ЛТД», ПП«КІНОС», ТОВ«БРОКБУДКЕПІТАЛ», ПП«ДІСЛАВ», ТОВ«ТРЕЙДБОР», ТОВ«КОМПАНІЯ ЛАКШЕРІ СТАЙЛ», ТОВ«БАСТА ТРЕЙД», ТОВ«КАМЕЛІЯ ГРУП», ТОВ«ДІ-НЕКС», ТОВ«ІНВЕСТ-ТРЕЙД-ГРУПП», ТОВ«УСПІХ ЮА», ТОВ«КОМПАНІЯ ЛАКШЕРІ КЕПІТАЛ», ТОВ«КАПРОД», ПП«ХІМІНВЕСТ», ТОВ«СТИЛЬ МЕДІА», ТОВ«ЕКОДИТ», ТОВ«ЕКОЛАЙН-СТ», ТОВ«ФІНАНСОВО-ПРОМИСЛОВА ГРУПА «ДІОНІКА», ТОВ«ВЕНЕЦІЯ ГРУП», ТОВ«ПРО СЕРВІС», ТОВ«ЕКО-СЕРВІС», ТОВ«УКРЕЛЕКТРОСЕРВІС І БУД», ТОВ«СПЕЦТОРГ-ТРЕЙД», ТОВ«БК «АКСАТА МОНОЛІТ», ПП«БЮРО ОХОРОНИ «РЕГІОН-ВАРТА», ТОВ«КІНГ КОМПАНІ», ТОВ«ОПТОВА БАЗА «ЧАЙ-АГРОПРОДУКТ», ТОВ«КОМПАНІЯ «СОРБІТ», ТОВ«АЙПІТРЕЙД», ТОВ«ФІБРОЛІТ-12», ТОВ«КАТРЕЙДІМПЕКС», ТОВ«ЛОНСТАР», ПП«Н П «Х І М І Ч», ТОВ«ВЕЛАРІС», ТОВ«САНТЕХРЕСУРС», ТОВ«АЛАНТА-ПРОМ», ТОВ«ТЕНЗА ТРЕЙД ЮНІОН», ТОВ«Д І С Л А В», ТОВ«ПАН-ТЕКС», ТОВ«Г.Н.Т. НОВА ГРУП», ТОВ«Г.Н.Т. НОВА ТРЕЙД», ТОВ«АКСОН ГРУП», ТОВ«УКР СЕРВІС ГРУП», ПП«ПРОМ-ТЕХ-СНАБ», ТОВ«ТЕРМАЛАЙН», ТОВ«ГРАНТ БУД», ТОВ«ФОЛІНЕНС», ТОВ«АНТЕКА», ТОВ«ФЬЮЖЕНС», ТОВ«ЛЮКСАР СІСТЕМЗ», ТОВ«АЛАМАН-БАЙГА», ТОВ «Крона-Прайм» та інші СГД, з метою надання послуг по незаконному формуванню податкового кредиту для платників ПДВ реального сектору економіки. Таким чином, по вказаному ланцюгу фіктивних та транзитних підприємств проводиться лише документообіг та перерахування коштів по рахунках відкритих в ПАТ «Банк Кредит Дніпро», АТ "Піреус Банк МКБ", ПАТ "ПУМБ" ПАТ «Марфінбанк», ПАТ «Фінексбанк» та інші.

Вказані підприємства пов`язані між собою особами, які фактично використовують їх реквізити для формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, схематичністю формування незаконного податкового кредиту з ПДВ, службовими особами, реквізити яких використовуються з метою прикриття незаконної діяльності, працівниками, які згідно наданої звітності нібито працюють на СГД, іншими спільними ідентифікуючими ознаками.

За таких обставин, податкові зобов`язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість від діяльності підприємств-платників ПДВ різних регіонів України, незаконно перекладались на підприємства з ознаками фіктивності і до бюджету не сплачувались. У подальшому в період 2014 2016 років, вказані кошти в сумі понад 500 млн.грн., відповідно до договорів купівлі-продажу/надання послуг, накладних, рахунків фактур та інших документів, були перераховані на рахунки вищевказаних фіктивних та транзитних суб`єктів підприємницької діяльності, після чого зняті з рахунків готівкою або перераховані по ланцюгу формування податкового кредиту.

Разом з тим встановлено, що ТОВ «Крона-Прайм» засновник, директор та головний бухгалтер в одній особі Підприємство не має основних засобів, власних або орендованих офісних та складських приміщень тобто всіх складових частин для забезпечення проведення законної фінансово-господарської діяльності.

Окрім цього, у ході досудового розслідування встановлено, що фінансово-господарська діяльність ТОВ «Крона-Прайм» спрямована на надання послуг по незаконному формуванню податкового кредиту для платників ПДВ.

Разом з тим встановлено, що ТОВ «Крона-Прайм» код ЄДР 39996681 відкрито банківські рахунки у ПАТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749), а саме: № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 (українська гривня, євро, долар США, російський рубль).

В клопотанні слідчий вказує, що кошти, які могли б знаходитись на розрахункових рахунках ТОВ «Крона-Прайм», а також ті, що могли надійти (можуть надійти) на рахунок підприємства за фіктивними угодами з продажу товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), є предметом кримінально-протиправних дій та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування. Кошти на банківському рахунку ТОВ «Крона-Прайм» є доказом вчинення злочину і може підлягати спеціальній конфіскації, оскільки вказані кошти використовуються для незаконного формування податкового кредиту з ПДВ для реально-діючих суб`єктів господарської діяльності по ланцюгу постачання.

Дослідивши клопотання та долучені до нього копії з матеріалів кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Розгляд клопотання проведено без виклику в судове засідання представника ТОВ «Крона-Прайм», а також службових осіб Київської Фiлiї ПАТ «ПФБ» відповідно до вимог ч. 2 ст. 172 КПК України, оскільки, у разі повідомлення власників майна про наміри накласти арешт на їх майно, вони можуть його знищити, пошкодити або вчинити дії по відчуженню.

Відповідно до ч. 1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Зі змісту ч. 2 ст. 170 КПК України вбачається, що арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Частина 11 ст. 170 КПК України визначає, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

В силу ч. 7ст. 170 КПК Українизаборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у випадках, якщо існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, відчуження майна.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що кошти на банківських рахунках, на які просить накласти арешт слідчий, є доказом вчинення кримінального правопорушення і можуть підлягати спеціальній конфіскації, оскільки вказані кошти можуть використовуватись для незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість для реально-діючих суб`єктів господарської діяльності по ланцюгу постачання, тобто підтверджені підстави, передбачені ст. ст. 170, 171 КПК України для задоволення клопотання та накладення арешту на грошові кошти ТОВ «Крона-Прайм».

Керуючись ст. 170, 171, 172, 173 КПК України, слідий суддя, -

УХВАЛИВ:

Накласти арешт та заборонити відчужувати кошти з банківського рахунку, відкритого ТОВ «Крона-Прайм» код ЄДР 39996681 у ПАТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749), а саме: № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 (українська гривня) в частині видаткових операцій.

Зобов`язати банківську установу ПАТ "Банк Кредит Днiпро" (МФО 305749), негайно надати співробітникам податкової міліції інформацію про залишок коштів на рахунку: № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 (українська гривня) на момент накладення арешту у вигляді довідки та в подальшому надавати таку інформацію станом на перше число кожного місяця до 01.10.2016 року на адресу СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області: 10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника 7.

Ухвала підлягає негайному виконанню. Оскарження ухвали не перешкоджає її виконанню.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Житомирської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_4 Перекупка

Дата ухвалення рішення02.06.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу58107446
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна та додані до клопотання матеріали кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —295/7846/16-к

Ухвала від 02.06.2016

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні