Ухвала
від 16.08.2013 по справі 537/4426/13-к
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 537/4426/13-к

Провадження № 1-кс/537/838/2013

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.08.2013 року слідчий суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області - ОСОБА_1, при секретарі - Рева М.І., за участю слідчого - Одарушенка А.А., розглянувши в м. Кременчуці клопотання слідчого другого відділу кримінальних розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся слідчий другого відділу кримінальних розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 з клопотанням, у встановленому законом порядку погодженим з прокурором прокуратури м. Кременчука про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, згідно з яким просив слідчого суддю надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які становлять собою банківську таємницю, а саме до оригіналів документів, а в разі їх відсутності копій документів ПП В«ТехнорубитВ» (код ЄДРПОУ 36224124) по відкриттю та обслуговуванню банківського рахунку №26000019904001 (валюта - українська гривня, російський рубль, долар США, євро) відкритого в філії В«Дніпропетровське РУ ПАТ В«КБВ» ПівденкомбанкВ» (МФО 305266, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, вул.Мирного, б.20-А) та можливість вилучення документів, які містять інформацію про рух грошових коштів, що надходили на рахунки та списувались з них, а також інших документів, які на думку ініціатора клопотання мають значення для встановлення істини по справі. При цьому згідно поданого клопотання ініціював питання про розгляд клопотанням згідно з вимогами п. 2 ст. 163 КПК України без виклику володільця необхідних слідству документів.

В обгрунтування поданого клопотання слідчим вказано, що Слідче управління фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області, проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32013180090000071 від 12.07.2013 року, за фактом умисного ухилення від сплати податку на додану вартість службовими особами ТОВ В«КПЦ КондорВ» (код ЄДРПОУ 34823795), в період часу з 01.05.2012 року по 30.09.2012 року, що спричинило до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ В«КПЦ КондорВ» , в період часу з травня 2012 року по вересень 2012 року мало фінансово-господарські взаємовідносини із підприємством ПП В«ТехнорубитВ» (код ЄДРПОУ 36224124), в результаті яких були порушені вимоги ч.1, 2 ст.215, ч. 1, 5 ст.203, ст.228 Цивільного кодексу України в частині недодержання вимог зазначених статей в момент вчинення правочинів, які не спрямовані на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ними по правочинах, здійснених ТОВ В«КПЦ КондорВ» та п.201.6 ст.201, п.198.1, п.198.2, п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 року (зі змінами та доповненнями), в результаті чого дані, наведені в деклараціях з податку на додану вартість за травень - вересень 2012 року, про обсяги придбання, та податковий кредит - не є дійсними. Таким чином, службовими особами ТОВ В«КПЦ КондорВ» завищено податковий кредит з податку на додану вартість на загальну суму 1 069 763,6 грн.

Дані дії службових осіб ТОВ В«КПЦ КондорВ» , було попередньо кваліфіковано за ч. 1 ст. 212 КК України.

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що ПП В«ТехнорубитВ» (код ЄДРПОУ 36224124) при здійсненні своєї господарської діяльності в 2012 році мало відкритий банківський рахунок, а саме: №26000019904001 (валюта - українська гривня, російський рубль, долар США, євро) відкритого в філії В«Дніпропетровське РУ ПАТ В«КБВ» ПівденкомбанкВ» (МФО 305266, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, вул.Мирного, б.20-А).

На даний час необхідно встановити обставини кримінального правопорушення, а саме перевірити наявність руху грошових коштів по банківським рахункам ПП В«ТехнорубитВ» в 2012 році, у зв'язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до документів по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків ПП В«ТехнорубитВ» відкритих в філії В«Дніпропетровське РУ ПАТ В«КБВ» ПівденкомбанкВ» (МФО 305266, Дніпропетровська область, м.Дніпропетровськ, вул.Мирного, б.20-А), як наслідок чого слідчий подав дане клопотання на розгляд слідчому судді.

Слідчий суддя, дослідивши подане клопотання, матеріали, подані на його обґрунтування, вислухавши ініціатора клопотання, який клопотання підтримав, посилаючи на наявні в його матеріалах документи, приходить до наступних висновків.

Як встановлено слідчим суддею з представлених матеріалів, 12.07.2013 року слідчим відділом фінансових розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області внесено до ЄРДР за № 32013180090000071 відомості за самостійним виявленням слідчим кримінального правопорушення у т.ч. під час досудового розслідування за фактом ухилення від сплати податку на додану вартість в сумі 1 069 763 грн. службовими особами ТОВ В«КПЦ КондорВ» в період часу з травня по вересень 2012 року, що призвело до фактичного ненадходження в бюджет коштів в особливо значних розмірах за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Згідно положень частини 1 статті 159 Кримінально-процесуального кодексу України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити ї (здійснити виїмку).

Частиною 2 статті 160 КПК України встановлено вимоги до змісту клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів.

Так, у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у звВ»язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах та документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та матеріали подані в його обґрунтування приходить до висновку, що слідчим при подачі до суду клопотання належним чином необґрунтовано вимоги клопотання в частині його розгляду без виклику володільця необхідних слідству документів на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, а саме ініціатором клопотання лише процитовано вказане положення статті та при цьому не наведено конкретних обставин на обгрунтування своєї вимоги.

Крім того, з урахуванням загальних положень тимчасового доступу, застосування такого заходу не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе:1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування цього заходу забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для досягнення якого слідчий, прокурор звернувся із клопотанням.

При дослідженні слідчим суддею документів, наданих на обґрунтування клопотанням, не встановлено підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю ПП В«ТехнорубитВ» , адже до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ В«КПЦ КондорВ» , при цьому в клопотанні слідчий вказує на наявність фінансово-господарських взаємовідносин між ТОВ В«КПЦ КондорВ» та ПП В«ТехнорубитВ» , хоча при цьому не представляє слідчому судді будь-яких підтверджень факту існування таких взаємовідносин.

Одночасно слідчим, згідно поданого клопотання не дотримано вимоги положення п. 6 ч. 2 ст. 160 КПК України, а саме не вказано спосіб та можливості використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, доступ до яких необхідно отримати останньому, та не вказано на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Однією з вимог до клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів є зазначення в клопотанні, яке значення у кримінальному провадженні мають речі і документи для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні: події кримінального правопорушення, винуватості підозрюваного, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форми вини, мотиву і мети вчинення кримінального правопорушення; виду та розміру шкоди, яку було завдано кримінальним правопорушенням; обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу підозрюваного, обвинуваченого, обтяжують чи пом'якшують покарання, виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження, обставин, що є підставою звільнення від кримінальної відповідальності. В даному випадку, ініціатором клопотання в обґрунтування пункту 5 ч. 2 ст. 160 КПК України вказано значення документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні як перевірка наявності руху грошових коштів по банківських рахунках ПП В«ТехнорубитВ» , що на думку слідчого судді не відповідає вимогам вказаного положення статті.

У звВ»язку з викладеним, а також неможливістю розглянути по суті дане клопотання за наявними в ньому недоліками, недостатністю представлених матеріалів на його обґрунтування, а також у зв'язку з недоведеністю слідчим положень ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність законних підстав для задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання слідчого другого відділу кримінальних розслідувань Кременчуцької ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: І.І.Дядечко

Дата ухвалення рішення16.08.2013
Оприлюднено08.06.2016
Номер документу58109834
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —537/4426/13-к

Ухвала від 16.08.2013

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Дядечко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні