Рішення
від 02.06.2016 по справі 923/492/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2016 р. Справа № 923/492/16

Господарський суд Херсонської області у складі судді Ситюка В.Г., при секретарі Мальцевій О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом ОСОБА_1 фірми "БАЛАНС", м. Херсон

до ОСОБА_2 міської ради, м. Херсон

про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання додаткової угоди укладеною

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_3, адвокат, договір від 01.06.2016 р., ордер від 01.06.2016 р.,

від відповідача - ОСОБА_4, головний спеціаліст, дов. у справі

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 фірма "БАЛАНС", м. Херсон звернулася до господарського суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 міської ради про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим, визнання додаткової угоди від 23.12.2015 р. до договору оренди земельної ділянки укладеною.

Позивачем подано до суду витребувані матеріали, представником позивача позовні вимоги підтримано з підстав зазначених у позові, посилаючись на укладення 28.09.2008 р. позивачем ОСОБА_1 фірмою "БАЛАНС", м. Херсон та відповідачем ОСОБА_2 міською радою договору оренди земельної ділянки загальною площею 0,0762 га, яка знаходиться на Привокзальній площі у м. Херсоні, який зареєстровано 14.11.2008 р., реєстраційний № 040871300271, його продовження до 09.03.2016 р. та поновлення договору оренди на новий строк - два роки у встановлений законом спосіб і не підписання відповідачем додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки щодо продовження строку його дії. При цьому, вказано на надіслання відповідачу до закінчення строку дії договору повідомлення про наміри продовжити строк договору та проекту додаткової угоди, непідписання додаткової угоди відповідачем і неприйняття останнім у встановлений законом строк після закінчення строку дії договору оренди будь-якого рішення. Вважає договір оренди земельної ділянки поновленим на той самий строк - два роки, відповідно до п. 8 договору оренди та просить задовольнити позовні вимоги і визнати договір оренди земельної ділянки від 28.09.2008 р. поновленим, а додаткову угоду від 23.12.2015 р. до договору оренди земельної ділянки від 28.09.2008 р., укладеною, зазначаючи при цьому на продовження користування земельною ділянкою.

Відповідачем подано до суду відзив на позов та реєстраційні документи, представником відповідача позовні вимоги не визнаються з посиланням на невірно обраний позивачем спосіб захисту, оскільки ухилення чи зволікання у підписанні додаткової угоди до договору оренди підлягає оскарженню в судовому порядку. При цьому факт надходження від позивача повідомлення про продовження строку дії договору оренди земельної ділянки з проектом додаткової угоди і не прийняття на цей час будь-якого рішення не заперечується.

Заслухавши представників сторін, розглянувши та дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються законом.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності). Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді. У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди.

Як вбачається з матеріалів справи, 28.09.2008 р. між позивачем ОСОБА_1 фірмою "БАЛАНС", м. Херсон та відповідачем ОСОБА_2 міською радою укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,0762 га, яка знаходиться на Привокзальній площі у м. Херсоні строком до 01.01.2009 р.

Вказаний договір оренди земельної ділянки зареєстровано в ОСОБА_2 міському відділі ОСОБА_2 регіональної філії ДП "Центр ДЗК" 14.11.2008 р. за № 040871300271.

Додатковою угодою до договору оренди земельної ділянки від 31.01.2013 р. строк дії договору оренди земельної ділянки визначено до 01.01.2014 р.

Додатковою угодою до договору оренди земельної ділянки від 30.12.2013 р. строк дії договору оренди земельної ділянки продовжено на два роки до 09.03.2016 р.

В подальшому, відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" та п. 8 договору оренди позивач повідомив відповідача про намір продовжити дію договору оренди землі від 28.09.2008 р., - заява від 23.12.2015 р., до якої додано проект додаткової угоди.

Відповідачем ОСОБА_2 міською радою у встановлений законом строк заперечення щодо поновлення договору оренди земельної ділянки не подано, додаткову угоду не підписано.

Враховуючи продовження користування земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди та відсутність заперечень орендодавця, позивач вважає договір оренди земельної ділянки поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, а додаткову угоду від 23.12.2015 р. до договору оренди землі - укладеною.

Відповідно до підпункту 2.17 пункту 2 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин", у вирішенні спорів, пов'язаних з поновленням (пролонгацією) договорів оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, судам слід враховувати положення статті 33 Закону України "Про оренду землі" (в редакції Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", який набрав чинності з 12.03.2011). Частиною шостою зазначеної статті передбачено, що договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором, у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою і за відсутності протягом місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі. Відтак господарським судам у вирішенні відповідних спорів необхідно з'ясовувати, зокрема, чи повідомляв орендар орендодавця у встановленому порядку про намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк та чи заперечував орендодавець у строк, визначений законом, проти поновлення договору.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про виконання позивачем умов договору оренди земельної ділянки, що не заперечується орендодавцем (відповідачем), позивач мав і має намір продовжити дію договору оренди земельної ділянки на той самий строк та на тих же умовах, про що направив відповідачу відповідну заяву з проектом додаткової угоди про поновлення та продовження договору оренди земельної ділянки, відсутність заперечень відповідача протягом встановленого строку (один місяць) з приводу поновлення договору оренди земельної ділянки та продовження користування позивачем земельною ділянкою після закінчення строку дії договору оренди.

За таких обставин, враховуючи відсутність листа-повідомлення орендодавця ОСОБА_2 міської ради про заперечення у поновленні договору оренди землі, прийнятого у встановлений законом строк, договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором, з урахуванням додаткових угод до нього, а додаткова угода від 23.12.2015 р. до договору оренди земельної ділянки від 28.09.2008 р., враховуючи її неоформлення і непідписання у встановлений місячний строк визнається судом укладеною.

Також, суд враховує, що відповідно до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Тобто зазначена норма закону передбачає обов’язковість пролонгації договору оренди земельної ділянки (відновлення на той самий строк і на тих самих умовах) за відсутності заперечень орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору і не вимагає наявності рішення орендодавця на поновлення договору оренди землі в якості обов’язкової підстави для його продовження. Необхідна згода орендодавця як сторони за договором вважається отриманою за відсутності його письмових заперечень протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору, тобто шляхом вчинення ним дій - бездіяльності (мовчазна згода) відповідно до ч. 3 ст. 205 ЦК України. Вказана норма права кореспондується і не суперечить загальній нормі цивільного законодавства України, що регулює відносини зміни договорів - ст. 651 ЦК України, згідно якої зміна або розірвання договору допускається за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

За таких обставин, враховуючи наявність прямої вказівки закону щодо обов’язковості укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі та продовження договору оренди землі без прийняття рішення органу місцевого самоврядування, при обставинах, що склалися, суд вважає обраний позивачем спосіб захисту своїх прав, як орендаря земельної ділянки, шляхом подання позову про визнання договору оренди земельної ділянки поновленим та визнання додаткової угоди укладеною є обґрунтованим і правомірним, та таким, що відповідає вимогам ст. 152 Земельного кодексу України та ст. 16 ЦК України, у зв’язку з чим заперечення відповідача судом не приймаються до уваги.

Вказаний висновок суду узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, викладеною в постанові від 25.09.2012 р. у справі № 19/074-11 та аналізу практики застосування судами ст. 16 ЦК України, - лист Верховного Суду України від 01.04.2014 р.

При цьому, суд також враховує, що згідно ч. 3 ст. 179 ГК України укладення господарського договору є обов’язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов’язком суб’єкта господарювання, у випадках передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов’язковості укладення договору для певних категорій суб’єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування, а відповідно до ч. 1 ст. 187 ГК України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов’язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України відносяться на відповідача.

Враховуючи викладене, на підставі ст. ст. 15, 16 ЦК України, ст. 152 ЗК України, ст. 33 Закону України "Про оренду землі", керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,0762 га, яка знаходиться на Привокзальній площі у м. Херсоні, укладений 28.09.2008 р. між ОСОБА_1 фірмою "БАЛАНС", м. Херсон та ОСОБА_2 міською радою, реєстраційний № 040871300271 від 14.11.2008 р. поновленим.

3. Визнати укладеною додаткову угоду від 23.12.2015 р. до договору оренди земельної ділянки загальною площею 0,0762 га, яка знаходиться на Привокзальній площі у м. Херсоні, укладеного 28.09.2008 р. між ОСОБА_1 фірмою "БАЛАНС", м. Херсон та ОСОБА_2 міською радою, зареєстрованого ОСОБА_2 міським відділом ОСОБА_2 регіональної філії ДП "Центр ДЗК" 14.11.2008 р. за № 040871300271, згідно якої вносяться зміни до п. 8 договору і передбачено, що договір оренди укладено на 2 роки, строком до 09.03.2018 р. та після закінчення строку договору орендар має переважне право на укладання його на новий строк і у цьому разі, орендар повинен не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

4. Стягнути з ОСОБА_2 міської ради, 73000, м. Херсон, пр-т Ушакова, 37, ідентифікаційний код 26347681 на користь ОСОБА_1 фірми "БАЛАНС", м. Херсон, вул. Горького, 13, ідентифікаційний код 22742446 - 2756 (дві тисячі сімсот п’ятдесят шість) грн. витрат по сплаті судового збору.

Повне рішення складено 03.06.2016 р.

Суддя В.Г. Ситюк

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення02.06.2016
Оприлюднено09.06.2016
Номер документу58130164
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/492/16

Рішення від 02.06.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ситюк В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні