Ухвала
від 16.01.2015 по справі 755/939/15-к
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/939/15-к

1-кс/755/142/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ "16" січня 2015 р.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до документів,

в с т а н о в и в:

Слідчий звернувся до суду в межах кримінального провадження № 32014100040000066 від 18.07.2014 року із клопотання про надання дозволу на отримання інформації, що містить банківську таємницю, яка знаходиться в ПАТ «Банк Восток».

Клопотання мотивоване тим, що службові особи ТОВ «Восток Капітал» (код ЄДРПОУ 38013093) в результаті здійснення фінансово-господарських операцій з придбання та реалізації векселів, емітентами яких виступають ТОВ «Фоззі-Фуд» (код ЄДРПОУ 32294926) та ТОВ «Фоззі» (код ЄДРПОУ 25294089), ухилились від сплати податку на прибуток підприємства на загальну суму 133388,9 тис. грн.

В ході проведення перевірки встановлено, що службовими особами ТОВ «Фоззі-Фуд» (код ЄДРПОУ 32294926) та ТОВ «Фоззі» (код ЄДРПОУ 25294089) векселя складались в рахунок погашення заборгованості по договорам отримання позик від ПАТ «ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» (код ЄДРПОУ 35454345) та ПАТ «ЗНВКІФ «Холдінг Інвест» (код ЄДРПОУ 36861895).

Враховуючи те, що директором ТОВ «Восток Капітал» являється ОСОБА_4 , емітенти: «Фоззі-Фуд» - директор ОСОБА_5 , (за довіреністю ОСОБА_4 , є представником ТОВ «Восток Капітал» для супроводження податкової перевірки) та ТОВ «Фоззі» - директор ОСОБА_6

Позикодавці: ПАТ «ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» - засновник ТОВ «Фоззі Фуд» з часткою у статутному капіталі 99%, голова наглядової ради ОСОБА_7 та ПАТ «ЗНВКІФ «Холдінг Інвест» - засновник ТОВ «Фоззі» з часткою у статутному капіталі 100%, голова наглядової ради ОСОБА_7 .

А також те, що ОСОБА_7 є засновником ПАТ «Фоззі Груп» (код ЄДРПОУ 33870713) яке в свою чергу є засновником ТОВ «Восток Капітал» з часткою у статутному капіталі 50% слід зазначити, що у відповідності до п.п. 14.1.159, п. 14.1, ст. 14 Податкового кодексу України дані особи являються пов`язаними та були обізнані щодо підстав (природи) виписки векселів та достовірності відображення сум у податковій звітності.

Таким чином, службові особи ТОВ «Восток Капітал» занизили доходи які враховуються при визначенні об`єкту оподаткування, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету в особливо великих розмірах.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення, які містять банківську таємницю (оригінали документів відкриття розрахункового рахунку, юридичної справи, прибуткових касових ордерів та копії документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по банківським рахункам вищевказаних підприємств.

Згідно даних податкового блоку Міндоходів України в вищевказаних СПД у ПАТ «ВТБ Банк» (МФО 321767) відкрито рахунки, а саме: ПАТ «ЗНВКІФ «Холдінг Інвест» (код ЄДРПОУ 36861895) рахунок № НОМЕР_1 (українська гривня); ПАТ «ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» (код ЄДРПОУ 35454345) рахунок № НОМЕР_2 (українська гривня).

Зазначені банківські документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме завдяки ним можливо дослідити ланцюг руху коштів від вкладника до отримувача коштів, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів на платіжних дорученнях та інших банківських документах, щодо відкриття та обслуговування рахунків особам, які відповідальні за управління та розпорядження рахунками, а також інші відомості, які підлягають дослідженню.

Відомості, що містяться в документах юридичної справи, прибуткових касових ордерах та копіях документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по рахункам вищевказаних підприємств, відкритих у ПАТ «ВТБ Банк», використовуватимуться як докази у кримінальному провадженню та свідчать про фактичне надходження та списання коштів, перерахованих суб`єктами господарської діяльності, які мають ознаки фіктивності.

Відповідно до статті 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність», - інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду та на письмовий запит від імені Державних органів за підписом їх керівників, але згідно постанови НБУ № 267 від 14.07.2006 року, таємниці на письмовий запит розкриваються дані, щодо надходження та списання коштів з рахунку, але без зазначення контрагентів та призначення платежу.

Відповідно до п. 5 ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах та документах належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Одержати в інший спосіб відомості, які містить банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо, так само і отримати доступ до документів стосовно вищевказаних СПД, які являються клієнтами в банківській установі ПАТ «ВТБ Банк».

Оригінали документів вказаних вище СПД, що містять банківську таємницю та знаходяться в ПАТ «ВТБ Банк» необхідно вилучити, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, так як у інший спосіб отримати документи та відомості, що становлять банківську таємницю неможливо, так само і встановити фактичне надходження та списання коштів по рахункам вказаних СПД відкритих у ПАТ «ВТБ Банк», а також ідентифікувати осіб, відповідальних за відкриття та обслуговування рахунків, проведення фінансових операцій по них, провести експертні дослідження оригіналів документів.

Тобто довести вищевказані обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, іншим способом не передбачається можливим.

Згідно ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність і відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до положень ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 року із змінами і доповненнями, інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею. Банківською таємницею, зокрема, є операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Згідно ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 року із змінами і доповненнями інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Наведені документи мають істотне значення для розслідування кримінального провадження №32014100040000066.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно п. 19 ст. 3 КПК України, сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглянуто без виклику ПАТ «ВТБ Банк», у володінні якого знаходяться вище вказані документи.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши документи додані до клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначена інформація знаходиться у ПАТ «ВТБ Банк», а також така інформація має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та з урахуванням можливості використати цю інформацію як доказ, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись статями 110, 163165, 309, 369372 та 395 КПК України,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого СВ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчому СВ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю та їх вилучення стосовно наступних клієнтів: ПАТ «ЗНВКІФ «Холдінг Інвест» (код ЄДРПОУ 36861895) рахунок № НОМЕР_1 (українська гривня); ПАТ «ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» (код ЄДРПОУ 35454345) рахунок № НОМЕР_2 (українська гривня), що знаходяться в банківській установі ПАТ «ВТБ Банк», що знаходиться за адресою: м. Київ, б-р Т.Шевченка/вул. Пушкінська, 8/26 а саме: копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання за період з моменту відкриття по теперішній час включно, грошових коштів по рахункам), із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях; справи з юридичного оформлення рахунків, в тому числі, анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер підприємства вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи „Клієнт банк, всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства, а також карток зі зразками підписів службових осіб і відбитку печатки підприємства; виписок з номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи „Клієнт банк між комп`ютером банку і комп`ютером вказаного підприємства, з зазначенням часу і дати проведення вказаних з`єднань на паперовому та магнітному (електронному) носіях; заяв на отримання чекових книжок, всіх платіжних документів (платіжних доручень, заявок на видачу готівки, грошових чеків, квитанцій, меморіальних ордерів та інших) по рахунках підприємства; договорів доміціляції векселів, копій векселів з відміткою про їх погашення; документів, які містять інформацію щодо проведення моніторингу по операціям, що йому підлягають з доданням підтверджуючих документів, які були отримані від клієнта в ході проведення; вхідну та вихідну кореспонденцію між банківською установою та клієнтом банку; договорів про відкриття підприємством рахунку в цінних паперах з додатками та додатковими угодами, а також заяв на відкриття рахунку у цінних паперах, анкет рахунку у цінних паперах та анкет розпорядників рахунку та анкет керуючих рахунками Депонента в цінних паперах, карток із зразками підписів розпорядників рахунку та відбитком печатки, довідки з банку про відкриття поточного рахунку, довіреностей розпорядникам рахунку у цінних паперах, копії паспортів та документів про присвоєння органами державної податкової служби номеру платника податків, розпорядників рахунку у цінних паперах; документів, складених на виконання умов договору про відкриття рахунку у цінних паперах: про зарахування, списання, переказ цінних паперів, актів-рахунків прийому-здачі депозитарних послуг, письмових розпоряджень Депонента про перерахування на його поточний рахунок доходів в грошових коштах отриманих по цінних паперах, письмових запитів Депонента на отримання виписок про стан рахунків в цінних паперах на окрему дату чи за конкретний період, а також інших виписок та (або) інформаційних довідок, звітів, що стосуються договірних відносин з приводу надання послуг Зберігача цінних паперів, письмових розпоряджень Депонента про проведення операцій за рахунком у цінних паперах та документів, які є підставою для здійснення депозитарних операцій; документів з даними про осіб, які отримували виписки, інформаційні довідки та (або) звіти по рахунку в цінних паперах підприємства та про дати їх отримання; витягів із внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які регламентують відносини Депонента і Зберігача щодо порядку виконання умов договірних відносин які стосуються цінних паперів, з якими ознайомлений Депонент, а також копій витягів із змінами до внутрішніх нормативно-правових документів Зберігача, які направлялися Зберігачеві після укладення; всіх наданих Депонентом на вимогу Зберігача документів та відомостей, пов`язаних з виконанням Зберігачем функцій первинного фінансового моніторингу; копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують рух цінних паперів по рахунку в цінних паперах, що належить вищевказаним СПД, із зазначенням дати та часу операцій, повних назв контрагентів, які продавали та придбавали цінні папери, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номери рахунків, назв та видів цінних паперів, їх емітентів та номінальну вартість, вартість даних цінних паперів по операціях їх купівлі-продажу та всієї наявної інформації про дані операції з цінними паперами на паперовому та магнітному (електронному) носіях; документів, які підтверджують факт придбання та продажу вказаним підприємством цінних паперів (договорів, актів прийому-передачі, звітів та інше), в оригіналах і в повному обсязі, а в разі відсутності оригіналів, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів виїмки, що підтверджують вилучення оригіналів. У разі відсутності будь-яких з вище перелічених документів, зазначити письмово окремим листом про причину не надання документів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення16.01.2015
Оприлюднено20.03.2023

Судовий реєстр по справі —755/939/15-к

Ухвала від 16.01.2015

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні