Рішення
від 02.06.2016 по справі 520/11138/15-ц
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/11138/15-ц

Провадження № 2/520/924/16

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2016 року

Київський районний суд міста Одеси у складі:

судді Чаплицького В.В.

за участю секретарів Радецької К.В., Непомнющого М.М., Буланової А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД», третя особа - ОСОБА_2 про визнання трудових відносин припиненим, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 пред'явила до суду позов з вимогами: визнати трудовий договір, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» розірваним, з моменту набрання чинності рішенням суду в цій справі; визнати ОСОБА_1 звільненою з посади керівника/підписанта (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» на підставі ст. 38 КЗпП України (з ініціативи працівника), у дату набрання чинності рішенням суду в цій справі; зобов'язати засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» подати до Відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради реєстраційну картку та всі необхідні документи, які передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», про внесення змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД», зокрема, що стосуються виключення ОСОБА_1, посилаючись на обставини викладені в позовній заяві.

Представник позивача заявлені вимоги підтримав, проти заочного розгляду справи не заперечував, просив розглянути справу без його участі.

Представник відповідач та третя особа в судове засідання не з'явились, про час та місце слухання справи повідомлялись належним чином, причини неявки суду не відомі.

Відповідно до ст.ст. 224, 225 ЦПК України судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши матеріали справи та з'ясувавши наявні обставини, дійшов наступного.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, сформованого 25 серпня 2015 року, ОСОБА_1 є керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД», з правом підписувати документи від імені юридичної особи без довіреності. За вказаним витягом засновником (учасником) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» є ОСОБА_2 (а.с. 167-170).

Вбачається, що ОСОБА_1 була обрана та призначена на посаду керівника/підписанта (директора) ТОВ «ЛОНГФОРД» на підставі рішення загальних зборів учасників ТОВ «ЛОНГФОРД» від 10 лютого 2011 року, у зв'язку з чим між нею та ТОВ «ЛОНГФОРД» був укладений письмовий трудовий договір.

Відповідно до ст. 21 КзПП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

У відповідності до положень п. 4 ст. 36 КзПП України однією з підстав розірвання трудового договору є ініціатива працівника.

Статтею 38 КзПП України визначено, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

27 травня 2015 року ОСОБА_1 було направлено до ТОВ «ЛОНГФОРД» та ОСОБА_2, шляхом поштового відправлення, заяву про проведення позачергових зборів, з метою включення до порядку денного питання про звільнення її з займаної директора ТОВ «ЛОНГФОРД», за власним бажанням та проведення необхідних дій щодо державної реєстрації змін пов'язаних із звільненням директора ТОВ «ЛОНГФОРД», із заявою, у якості додатка, про звільнення її з посади директора/керівника ТОВ «ЛОНГФОРД» за власним бажанням з 22 червня 2015 року, про що свідчать відповідні копії відповідних заяв, рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення та описів вкладення (а.с. 159-166).

Згідно ст. 61 Закону України «Про господарські товариства» про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.

Зазначений порядок скликання загальних зборів було дотримано ОСОБА_1 та завчасно повідомлено учасників товариства про скликання загальних зборів, проте засновником ТОВ «ЛОНГФОРД» не було проведено дій щодо звільнення ОСОБА_1, чим було порушено її права як працівника на звільнення та на вільний вибір роботи.

На підставі викладеного, оцінюючі зібрані по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що відповідачем були порушені охоронювані законом трудові права ОСОБА_1, у вигляді не звільнення її з займаної посади за власним бажанням та невнесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відтак, позовні вимоги підлягають задоволенню.

З боку відповідача не надано жодного доказу, який би спростовував пред'явлені позовні вимоги.

Відповідно до ч. 3 ст. 88 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судові витрати пов'язанні з розглядом справи, а саме судовий збір в розмірі 1653 гривні 60 копійок.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 57, 60, 61, 64, 88, 212-215, 218, 224-227 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД», третя особа - ОСОБА_2 про визнання трудових відносин припиненим - задовольнити.

Визнати трудовий договір, укладений між ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» (Код ЄДРПОУ 37507613) розірваним, з моменту набрання чинності рішенням суду в цій справі.

Визнати ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) звільненою з посади керівника/підписанта (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» (Код ЄДРПОУ 37507613), на підставі ст. 38 КЗпП України (з ініціативи працівника), у дату набрання чинності рішенням суду в цій справі.

Зобов'язати засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» (Код ЄДРПОУ 37507613) подати до Відділу державних реєстраторів виконавчого комітету Одеської міської ради реєстраційну картку та всі необхідні документи, які передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», про внесення змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД», зокрема, що стосуються виключення ОСОБА_1.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛОНГФОРД» (Код ЄДРПОУ 37507613) на користь держави судові витрати в розмірі 1653 гривні 60 копійок.

Рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача шляхом звернення із заявою про перегляд заочного рішення протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом десяти днів з дня оголошення ухвали про залишення заяви без задоволення.

Заочне рішення набирає законної сили відповідно до ст.ст. 223, 233 ЦПК України.

Суддя Чаплицький В. В.

Дата ухвалення рішення02.06.2016
Оприлюднено13.06.2016
Номер документу58180349
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання трудових відносин припиненим

Судовий реєстр по справі —520/11138/15-ц

Рішення від 02.06.2016

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 28.03.2016

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 28.08.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 12.08.2015

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні