Рішення
від 01.10.2009 по справі 32/505
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 32/505 01.10.09

За позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Благовестб удпроект»

До 1. Товариства з обмежено ю відповідальністю «Добровє ст Груп»

2. Комунального підприємст ва «Київське міське бюро тех нічної інвентаризації та реє страції права власності на о б' єкти нерухомого майна»

Про визнання дійсним догово ру та визнання права власнос ті

Суддя?Хрипун О.О.

Представники сторін:

Від Позивача Крас ько О.В. - предст.,

Від Відповідача-1 не з' яви лися,

Від Відповідача-2 Чепов О .О. - предст.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмежено ю відповідальністю «Благове стбудпроект»звернулось до Г осподарського суду міста Киє ва з позовною заявою до Відпо відачів про визнання дійсним договору купівлі-продажу б/н від 11 серпня 2009 року, укладеног о між Товариством з обмежено ю відповідальністю «Благове стбудпроект»та Товариством з обмеженою відповідальніст ю «Добровєст Груп»; визнання за Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Благовест будпроект»права власності н а нежитлову будівлю, загальн ою площею 1 148,40 кв.м, що знаходить ся за адресою: місто Київ, пров улок Західний, 3 Д; зобов' язан ня Комунального підприємств а «Київське міське бюро техн ічної інвентаризації та реєс трації права власності на об ' єкти нерухомого майна»зар еєструвати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Благовестбудпроект»право власності на вказану нежитл ову будівлю.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Відповідач-1 ухилився від нотаріального посвідчен ня договору купівлі-продажу б/н від 11 серпня 2009 року, у зв' яз ку з чим Відповідачем-2 відмов лено Позивачу в прийнятті до кументів для реєстрації прав а власності на спірне нерухо ме майно.

Відповідач-1 - Товариство з о бмеженою відповідальністю « Добровєст Груп»- надав відзи в на позовну заяву, в якому заз начив, що позов визнає в повно му обсязі, а викладені в ньому вимоги такими, що підлягають задоволенню. Товариство з об меженою відповідальністю «Д обровєст Груп»просило розгл ядати справу без участі його повноважного представника.

Відповідач-2 - Комунальне пі дприємство «Київське міське бюро технічної інвентаризац ії та реєстрації права власн ості на об' єкти нерухомого майна»- у відзиві на позовну з аяву зазначив, що є неналежни м відповідачем у справі, оскі льки законних прав та інтере сів Позивача не порушував. В с удовому засіданні повноважн ий представник Відповідача-2 проти позову заперечував, ос кільки Позивачем до Комуналь ного підприємства «Київське міське бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна»не було подано належним чином оформленого п равовстановлюючого докумен ту.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставників сторін, Господарс ький суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

11 серпня 2009 року між Тов ариством з обмеженою відпові дальністю «Благовестбудпро ект»та Товариством з обмежен ою відповідальністю «Добров єст Груп»укладено договір ку півлі-продажу нерухомого май на б/н (далі - Договір), відпов ідно до умов якого Відповіда ч передає у власність Позива ча, а останній приймає нежитл ову будівлю, загальною площе ю 1 148,40 кв.м, що знаходиться за ад ресою: м. Київ, провул. Західни й, 3 Д.

Зі змісту реєстраційного п освідчення № 029559 від 18.01.2008 вбачає ться, що право власності на за значений об' єкт нерухомост і належить Товариству з обме женою відповідальністю «Доб ровєст Груп»на підставі ріше ння Господарського суду міст а Києва № 16/449 від 21.12.2007 за позовом Товариства з обмеженою відпо відальністю «Добровєст Груп »до Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Фортеця ЛТ Д»про визнання правочину дій сним та визнання права власн ості на майно, та записано в Ко мунальному підприємстві «Ки ївське міське бюро технічної інвентаризації та реєстраці ї права власності на об' єкт и нерухомого майна»в реєстро вій книзі №д.28 п-44 за реєстровим № 152-П.

Відповідно до п. 2.1 Договору ц іна продажу нежитлової будів лі складає 4 200 000,00 грн. з ПДВ.

Так, на виконання умов Догов ору Позивачем платіжними дор ученнями № 19 від 27.08.2009 та № 25 від 22.09 .2009 перераховано на розрахунк овий рахунок Відповідача-1 5 000, 00 грн. та 4 195 000,00 грн. відповідно я к оплату за нерухоме майно зг ідно з Договором б/н від 11.08.2009.

09 вересня 2009 року між сторона ми підписано Акт приймання-п ередачі нежитлової будівлі з агальною площею 1 148,40 кв.м, що зна ходиться за адресою: м. Київ, п ровулок Західний, 3 Д.

Пунктом 8.1 Договору сторони передбачили, що останній вст упає в силу з моменту його під писання повноважними предст авниками та скріплення (засв ідчення) печатками підприємс тв.

Після підписання уповнова женими представниками цього Договору та скріплення (засв ідчення) печатками відповідн их підприємств, сторони (пись мово) укладають Акт прийому-п ередачі Нерухомості, що підп исується уповноваженими пре дставниками та скріплюється (засвідчується) печатками пі дприємств (п. 3.1 Договору).

Згідно з положеннями 1.4, 3.2 До говору право власності на не житлову будівлю виникає у По зивача після виконання в пов ному обсязі п. 3.1 Договору, тобт о після підписання уповноваж еними представниками сторін та скріплення (засвідчення) п ечатками підприємств Догово ру та Акту приймання-передач і нерухомого об' єкту, які є п ідставою для проведення держ авної реєстрації відповідно го права власності на вказан ий об' єкт.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Ц К України передбачено, що одн ією із підстав виникнення ци вільних прав та обов'язків є д оговори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 стат ті 202 ЦК України правочином є д ія особи, спрямована на набут тя, зміну або припинення циві льних прав та обов'язків.

Двосторонній правочин є до говором (частина 2 статті 202 ЦК У країни).

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господ арського кодексу України гос подарським визнається зобов 'язання, що виникає між суб'єкт ом господарювання та іншим у часником (учасниками) віднос ин у сфері господарювання з п ідстав, передбачених цим Код ексом, в силу якого один суб'єк т (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господарськ ого чи управлінсько-господар ського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роб оту, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощ о), або утриматися від певних д ій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредито р) має право вимагати від зобо в'язаної сторони виконання ї ї обов'язку.

Договором є домовленість д вох і більше сторін, спрямова на на встановлення, зміну або припинення цивільних прав т а обов' язків (ч. 1 ст. 626 Цивільн ого кодексу України).

Договір є укладеним, якщо ст орони в належній формі досяг ли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет Договору, умови, що визначені законом як істотні або є необ хідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щод о яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 Цивільного коде ксу України).

Аналогічні положення міст яться і в статті 180 Господарсь кого кодексу України.

Зміст господарського дого вору становлять умови догово ру, визначені угодою його сто рін, спрямованою на встановл ення, зміну або припинення го сподарських зобов' язань, як погоджені сторонами, так і ті , що приймаються ними як обов' язкові умови договору відпов ідно до законодавства.

Господарські договори укл адаються за правилами, встан овленими Цивільним кодексом України з урахуванням особл ивостей, передбачених цим Ко дексом, іншими нормативно-пр авовими актами щодо окремих видів договорів (ч. 7 ст. 179 Госпо дарського кодексу України).

При укладенні господарськ ого договору сторони зобов'я зані у будь-якому разі погоди ти предмет, ціну та строк дії д оговору (ч. ч. 1, 2, 3 ст. 180 Господарс ького кодексу України).

Проаналізувавши спірний д оговір, судом встановлено, що сторони договору досягли до мовленості щодо усіх істотни х умов договору (предмет, ціна , порядок оплати, порядок пере дачі майна).

Відповідно до ст. 657 Цивільно го кодексу України договір к упівлі-продажу нерухомого ма йна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріально му посвідченню та державній реєстрації.

Умова п. 8.8 та п. 8.9 Договору та в имогами чинного законодавст ва передбачено нотаріальне п освідчення Договору купівлі -продажу нерухомого майна б/н від 11.08.2009, при цьому витрати за й ого нотаріальне посвідчення покладено на сторони соліда рно в рівних частинах.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Добровєст Гр уп»від нотаріального посвід чення Договору ухилилось.

Згідно з ч. 1 ст. 220 ЦК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріаль не посвідчення договору таки й договір є нікчемним.

За приписами статті 204 ЦК Укр аїни правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або я кщо він не визнаний судом нед ійсним.

Таким чином, зазначена норм а проголошує презумпцію прав омірності правочину. Така пр езумпція може бути спростова на лише у двох випадках: 1) непр авомірними вважаються такі п равочини, які за своїм змісто м, формою чи іншими елементам и в імперативній формі визна ються законом недійсними з м оменту їх вчинення (нікчемні правочини); 2) неправомірними визнаються також правочини, недійсність яких встановлює ться судом на вимогу заінтер есованої особи у передбачени х законом випадках (оспорюва ні правочини).

Однак, частиною 2 статті 220 Ци вільного кодексу України вст ановлено, якщо сторони домов илися щодо усіх істотних умо в договору, що підтверджуєть ся письмовими доказами, і від булося повне або часткове ви конання договору, але одна із сторін ухилилася від його но таріального посвідчення, суд може визнати такий договір д ійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення дог овору не вимагається.

Суд вважає, що підписання До говору Позивачем та Відповід ачем-1 свідчить про погодженн я сторонами всіх істотних ум ов договору та вчинення ними необхідних та достатніх дій , направлених на укладання до говору.

Крім того, судом встановлен о, що згідно з актом приймання -передачі від 09 вересня 2009 року Відповідач-1 передав, а Позива ч прийняв об' єкт нерухомост і, що свідчить про вчинення ст оронами відповідних дій на в иконання умов спірного догов ору, а тому підтверджує визна ння Відповідачем-1 зазначено го договору укладеним.

Серед іншого, матеріалами с прави підтверджено, що Позив ачем проведено повний розрах унок з Відповідачем згідно з умовами цього Договору за не житлову будівлю, загальною п лощею 1 148,40 кв.м, що знаходиться з а адресою: м. Київ, провул. Захі дний, 3 Д.

Статтею 328 Цивільного кодек су України встановлено, що пр аво власності набувається на підставах, що не заборонені З аконом, зокрема з правочинів . Право власності вважається набутим правомірно, якщо інш е прямо не випливає із закону або незаконність набуття пр ава власності не встановлена судом.

Оскільки сторони домовили ся щодо усіх істотних умов До говору, що підтверджується п исьмовими доказами, і відбул ося часткове виконання Догов ору, але одна із сторін ухиляє ться від його нотаріального посвідчення, суд вважає за мо жливе визнати Договір купівл і-продажу нерухомого майна б /н від 11.08.2009 дійсним.

Відповідачем-1 правових під став для відмови у задоволен ні позовних вимог Позивачу н е наведено.

З урахуванням викладеного суд вважає вимоги Позивача в частині визнання дійсним До говору купівлі-продажу б/н ві д 11 серпня 2009 року, укладеного м іж Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Благовест будпроект»та Товариством з о бмеженою відповідальністю « Добровєст Груп», законними, о бґрунтованими, доведеними на лежними доказами та такими, щ о підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 334 ЦК Україн и право власності на майно за договором, який підлягає нот аріальному посвідченню, вини кає у набувача з моменту тако го посвідчення або з моменту набрання законної сили ріше нням суду про визнання догов ору, не посвідченого нотаріа льно, дійсним.

Статтею 316 ЦК України визнач ено, що правом власності є пра во особи на річ (майно), яке вон а здійснює відповідно до зак ону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. 317 ЦК України вл асникові належать права воло діння, користування та розпо ряджання своїм майном.

Власник володіє, користуєт ься, розпоряджається своїм м айном на власний розсуд. Влас ник має право вчиняти щодо св ого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійс ненні своїх прав та виконанн і обов'язків власник зобов'яз аний додержуватися моральни х засад суспільства. Усім вла сникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав . Власність зобов'язує. Власни к не може використовувати пр аво власності на шкоду права м, свободам та гідності грома дян, інтересам суспільства, п огіршувати екологічну ситуа цію та природні якості землі . Держава не втручається у зді йснення власником права влас ності. Діяльність власника м оже бути обмежена чи припине на або власника може бути зоб ов'язано допустити до корист ування його майном інших осі б лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Особли вості здійснення права власн ості на національні, культур ні та історичні цінності вст ановлюються законом (стаття 319 Цивільного кодексу України ).

Пунктом 1 статті 134 Господарс ького кодексу України передб ачено, що суб'єкт господарюва ння, який здійснює господарс ьку діяльність на основі пра ва власності, на свій розсуд, о дноосібно або спільно з інши ми суб'єктами володіє, корист ується і розпоряджається нал ежним йому (їм) майном.

Якщо договір про відчуженн я майна підлягає державній р еєстрації, право власності у набувача виникає з моменту т акої реєстрації.

Відповідно до ст. 182 ЦК Україн и право власності та інші реч ові права на нерухомі речі, об меження цих прав, їх виникнен ня, перехід і припинення підл ягають державній реєстрації . Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів що до нерухомості є публічною, з дійснюється відповідним орг аном, який зобов'язаний надав ати інформацію про реєстраці ю та зареєстровані права в по рядку, встановленому законом .

Згідно з ч. 1 ст. 3 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме май но та їх обмежень»речові пра ва на нерухоме майно, їх обмеж ення та право чини щодо нерух омого майна підлягають обов' язковій державній реєстраці ї в порядку, встановленому ци м Законом.

Відповідно до ст. 19 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію речових прав на нерухоме м айно та їх обмежень»підставо ю для державної реєстрації п рав, що посвідчують виникнен ня, перехід, припинення речов их прав на нерухоме майно, обм еження цих прав, зокрема, є ріш ення суду стосовно речових п рав на нерухоме майно, обмеже нь цих прав, що набрало законн ої сили.

Пунктом 10 Додатку 1 до пункту 2.1 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав влас ності на нерухоме майно, що за тверджене наказом Міністерс тва юстиції України від 07.02.2002 № 7/5, який визначає перелік прав овстановлюючих документів, н а підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об' єкти нерухомого майна, т акими документами, серед інш ого, є договори, за якими відпо відно до законодавства перед бачається перехід права влас ності, зокрема купівлі-прода жу.

Частина 4 ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію ре чових прав на нерухоме майно та їх обмежень»встановлює, щ о державна реєстрація прав є публічною, здійснюється міс цевим органом державної реєс трації прав, який зобов' яза ний надавати інформацію про зареєстровані речові права т а їх обмеження в порядку, вста новленому законом. Пунктом 5 П рикінцевих положень цього За кону передбачено, що до створ ення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до фо рмування Державного реєстру прав у складі державного зем ельного кадастру реєстрація об' єктів нерухомості прово диться комунальними підприє мствами бюро технічної інвен таризації.

Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав вла сності на нерухоме майно пер едбачено, що державну реєстр ацію прав власності на нерух оме майно здійснюють підприє мства бюро технічної інвента ризації (далі - БТІ) у межах ви значених адміністративно-те риторіальних одиниць. Здійсн ення державної реєстрації пр ав власності на нерухоме май но в межах одного населеного пункту кількома БТІ не допус кається (пункт 1.3 Положення). Де ржавна реєстрація права влас ності на нерухоме майно (далі - реєстрація права) - це вне сення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв' язку з виникненням, існ уванням або припиненням прав а власності на нерухоме майн о, що здійснюється БТІ за місц езнаходженням об' єктів нер ухомого майна на підставі пр авовстановлюючих документі в коштом особи, що звернулася до БТІ (пункт 1.4 Положення).

Відповідно до п. 2 рішення Ки ївської міської ради від 20.06.2002 № 74/74 «Про затвердження Тимчасо вого положення про державну реєстрацію об' єктів нерухо мого майна та права власност і на них в місті Києві»держав ну реєстрацію об' єктів неру хомого майна та права власно сті на них в місті Києві здійс нює Комунальне підприємство «Київське міське бюро техні чної інвентаризації та реєст рації права власності на об' єкти нерухомого майна».

Враховуючи, що об' єкт неру хомого майна знаходиться в м ежах міста Києва, державну ре єстрацію права власності на нього має здійснювати Комуна льне підприємство «Київське міське бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна».

Статтею 321 Цивільного кодек су України закріплено, що пра во власності є непорушним. Ні хто не може бути протиправно позбавлений цього права чи о бмежений у його здійсненні.

Власник майна має право вим агати усунення перешкод у зд ійсненні ним права користува ння та розпоряджання своїм м айном (ст. 391 ЦК України).

Власник майна може пред'яви ти позов про визнання його пр ава власності, якщо це право о спорюється або не визнається іншою особою, а також у разі в трати ним документа, який зас відчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Статтею 15 Цивільного кодекс у України встановлено, що кож на особа має право на захист с вого цивільного права у разі його порушення, невизнання а бо оспорювання.

Частина 1 ст. 33 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни передбачає, що кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ч. 2 ст. 34 Господарськ ого процесуального кодексу У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування .

Враховуюче викладене, суд д оходить до висновку про обґр унтованість заявлених Позив ачем вимог та відповідність їх чинному законодавству, у з в' язку з чим, позов підлягає задоволенню частково.

Державне мито, судові витра ти на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 32-34, 44, 49, 82-85 Госп одарського процесуального к одексу України, Господарськи й суд міста Києва

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити по вністю.

Визнати дійсним Договір к упівлі-продажу б/н від 11 серпн я 2009 року, укладений між Товари ством з обмеженою відповідал ьністю «Благовестбудпроект »(69005, Запорізька обл., м. Запоріж жя, просп. Маякоського, б. 7, код 35366704) та Товариством з обмежено ю відповідальністю «Добровє ст Груп»(03067, м. Київ, провул. Захі дний, б. 3 Д, код 35489598).

Визнати за Товариством з об меженою відповідальністю «Б лаговестбудпроект»(69005, Запор ізька обл., м. Запоріжжя, просп . Маякоського, б. 7, код 35366704) право власності на нежитлову буді влю, загальною площею 1148,40 кв.м, щ о знаходиться за адресою: міс то Київ, провулок Західний, 3 Д .

Зобов' язати Комунальне п ідприємство «Київське міськ е бюро технічної інвентариза ції та реєстрації права влас ності на об' єкти нерухомого майна»(01001, м. Київ, вул. Трьохсвя тительська 4-в) зареєструвати за Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Благовест будпроект»(69005, Запорізька обл ., м. Запоріжжя, просп. Маякоськ ого, б. 7, код 35366704) право власності на нежитлову будівлю, загаль ною площею 1148,40 кв.м, що знаходит ься за адресою: місто Київ, про вулок Західний, 3 Д.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «До бровєст Груп»(03067, м. Київ, прову л. Західний, б. 3 Д, код 35489598) на кори сть Товариства з обмеженою в ідповідальністю «Благовест будпроект»(69005, Запорізька обл ., м. Запоріжжя, просп. Маякоськ ого, б. 7, код 35366704) 25 500,00 грн. державно го мита та 236,00 грн. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

Видати наказ після набранн я рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання та може бути оскаржен е у порядку та строки, визначе ні Господарським процесуаль ним кодексом України.

Суддя О.О.Х рипун

Дата підписання ріш ення: 07.10.2009

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.10.2009
Оприлюднено23.07.2010
Номер документу5821340
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —32/505

Ухвала від 23.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 11.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 21.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 08.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Ухвала від 06.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Митрохіна А.В.

Рішення від 01.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Рішення від 04.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 24.10.2007

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Капацин Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні