Рішення
від 18.05.2016 по справі 471/459/16-ц
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/459/16-ц

Провадження №2/471/332/16

Номер рядка звіту 38

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2016 року

Братський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючоївЂ“ судді Губанової В.М.

при секретарі Тягнирядно І.Г.

розглянув у відкритому судовому засіданні в селищі Братське справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 08 листопада 2015 року помер його батько ОСОБА_4, після смерті якого відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки, розміром 10,3591 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Кривопустоської сільської ради Братського району Миколаївської області, згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯК №920055, кадастровий номер: 4821482200:02:000:0450, виданий начальником відділу Держкомзему у Братському районі Миколаївської області 19 липня 2012 року.

Крім нього, спадкоємцями є брат та мама, однак вони спадщину не приймали, відмовившись від неї, що підтверджується письмовими заявами.

Він звертався в сільську раду для подання заяви про прийняття спадщини. При зверненні до нотаріальної контори щодо прийняття спадщини йому було рекомендовано звернутися до суду, оскільки втрачено оригінал державного акту на землю. На даний момент він розпоряджається спадковим майном, однак для повного розпорядження своїм майном, йому необхідно прийняти спадщину та оформити майно на своє ім'я. Нотаріальною конторою йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому він і звернувся до суду.

До початку судового засідання позивач надав суду заяву, в якій підтримав заявлені вимоги в повному обсязі та просив справу розглянути в його відсутність.

Відповідачі в судове засідання не зВ»явились, але надали суду заяву про визнання позову та просили справу розглянути у їх відсутність.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

08 листопада 2015 року в с. Крива Пустош Братського району Миколаївської області помер ОСОБА_4, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ФП №219708.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки, розміром 10,3591 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Кривопустоської сільської ради Братського району Миколаївської області, згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯК №920055, кадастровий номер: 4821482200:02:000:0450, виданий начальником відділу Держкомзему у Братському районі Миколаївської області 19 липня 2012 року .

Крім позивача, спадкоємцями є брат ОСОБА_3 та мама ОСОБА_2, однак вони спадщину не приймали, відмовившись від неї, що підтверджується письмовими заявами, завіреними секретарем Кривопустоської сільської ради Братського району Миколаївської області.

Позивач звертався в сільську раду для подання заяви про прийняття спадщини.

В нотаріальній конторі позивачу було рекомендовано звернутися до суду, оскільки втрачено оригінал державного акту на землю. Нотаріальною конторою відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину.

На даний момент позивач розпоряджається спадковим майном, однак для повного розпорядження своїм майном, йому необхідно прийняти спадщину та оформити майно на своє ім'я.

Згідно п.4.20 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться на підставі документів, оформлених відповідно до статті 19 Закону України В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьВ» та витягу з Державного земельного кадастру.

Відповідно п.4 ст.19 Закону України В«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяженьВ» , державна реєстрація прав проводиться на підставі державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку.

Крім того, п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року за № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

В даному випадку при відсутності державного акту зробити це неможливо, в зв'язку з чим позивач звернувся до суду з даною заявою для захисту своїх спадкових прав.

Згідно зі ст.1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Часом відкриття спадщини відповідно до вимог ст.1220 ЦК України є день смерті особи.

Згідно ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Відповідно до п.1 ч.2 вказаної статті, способом захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

З урахуванням зазначеного, суд вважає за можливе визнати за позивачем, право власності на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_4

Тому, на підставі викладеного і керуючись ст. ст.10, 60, 209,213, 215, 218 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності в порядку спадкування-, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, померлого 08 листопада 2015 року на земельну ділянку, розміром 10,3591 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована в межах Кривопустоської сільської ради Братського району Миколаївської області, згідно державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ЯК №920055, кадастровий номер: 4821482200:02:000:0450, виданий начальником відділу Держкомзему у Братському районі Миколаївської області 19 липня 2012 року .

Апеляційна скарга на рішення Братського районного суду Миколаївської області може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Губанова В. М.,

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.05.2016
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58236813
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/459/16-ц

Рішення від 18.05.2016

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Губанова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні