Постанова
від 03.06.2016 по справі 823/467/16
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 червня 2016 року справа № 823/467/16

10 год. 15 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Рідзеля О.А.,

при секретарі судового засідання - Сосюрі Ф.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області до товариства з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс» про стягнення податкового боргу,

встановив:

05.05.2016 до Черкаського окружного адміністративного суду звернулась державна податкова інспекція у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області (далі - позивач) з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс» (далі - відповідач) в якій просить стягнути кошти товариства з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс», з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника через державну податкову інспекцію у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області податковий борг у сумі 73 601 грн. 70 коп.

Представник позивача у судове засідання не прибув, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи без його участі.

Відповідач свого представника у судове засідання не направив, заперечення не надав про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що відповідач має непогашений податковий борг перед бюджетом у сумі 73601 грн. 70 коп.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд зазначає про таке.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс» (ТОВ «Градобудспецсервіс») зареєстроване, як юридична особа 03.07.2008, ідентифікаційний код 31423596 та перебуває на обліку в державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, ст. 44 Господарського кодексу України, ст. 16 Податкового кодексу України, відповідач як платник податків і зборів зобов'язаний самостійно сплачувати суми податкових зобов'язань, визначених податковими деклараціями, розрахунками та податковими повідомленнями-рішеннями.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (надалі за текстом - Кодекс № 2755).

Згідно ст. 15 Кодексу № 2755 платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до ст. 6 Кодексу № 2755 податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу. Відповідно Кодексу № 2755 плата за землю належить до загальнодержавних податків і зборів.

Кодексом № 2755 визначено обов'язок відповідача як платника податків самостійно обчислювати суму податкового зобов'язання та зазначати її в податковій декларації, що в обов'язковому порядку подається до територіального податкового органу (ст. 16). Відповідно до п. 56.11 ст. 56 Кодексу № 2755 грошове зобов'язання, що самостійно визначене платником податків, не оскаржується.

Згідно п. 57.1 ст. 57 Кодексу № 2755 платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, визначену у поданій ним податковій декларації протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Пунктом 46.1. ст. 46 Кодексу № 2755 встановлено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Згідно п. 49.18. ст. 49 Кодексу № 2755 податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених пп. 49.18.4 та пп. 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

За приписами пп.14.1.72 п.14.1 ст.14 Кодексу №2755 земельний податок - це обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. Відповідно до ст. 269 Кодексу №2755 платниками податку за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі. Згідно ст. 270 Кодексу №2755 об'єктами оподаткування є земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), що перебувають у власності. Відповідн до п. «в» ст. 91 Земельного кодексу України власники земельних ділянок зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок.

Статтею 285 Кодексу № 2755 встановлено, що базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців). Згідно з п. 286.2 ст. 286 Кодексу №2755 платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі. Відповідно до п.287.3 ст.287 Кодексу № 2755 податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Статтею 288 Кодексу № 2755 визначено, що підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем.

Судом встановлено, що податковий борг ТОВ «Градобудспецсервіс» у сумі 73601 грн. 70 коп. виник з орендної плати за землю з юридичних осіб у сумі 34219 грн. 83 коп. та зподатку на додану вартість на суму 39381 грн. 87 коп.

Податковий борг з орендної плати за землю з юридичних осіб у сумі 34219 грн. 83 коп. виник відповідно до:

- податкової декларації з плати за землю від 21.01.2014 № 9001364841 за грудень 2014 у сумі 1537 грн. 82 коп.;

- податкових повідомлень-рішень від 12.12.2014 № 0017411503 на суму 153 грн. 79 коп. та від 12.12.2014 № 0017401503 на суму 2078 грн. 75 грн., прийнятих на підставі акту про результати перевірки своєчасності сплати узгоджених податкових зобов'язань до бюджету від 10.12.2014 № 5632/23-01-15-03/31423596;

- податкового повідомлення - рішення від 19.11.2014 № 0015651503 на суму 1916 грн. 27 коп., прийнятого на підставі акту про результати перевірки своєчасності сплати узгоджених податкових зобов'язань до бюджету від 18.11.2014 № 5072/23-01-15-03/31423596;

- податкової декларації з плати за землю від 28.01.2015 № 9004883146 з щомісячним платежем з січня по листопад 2015 року у сумі 1 920 грн. 74 коп., за грудень 2015 року - 1 920 грн. 77 коп.;

- податкової декларації з плати за землю від 08.02.2016 № 9011311086 з щомісячним платежем з січня по листопад 2016 року у сумі 2752 грн. 47 коп.

Податковий борг з податку на додану вартість у сумі 35089 грн. 23 коп. виник відповідно до податкових декларацій з податку на додану вартість:

- від 15.12.2014 № 9072279464 на суму 22215 грн.;

- від 14.01.2015 № 9077565939 на суму 27786 грн.;

- від 14.04.2015 № 9067184693 на суму 136 грн.;

- від 06.05.2015 № 9086854758 на суму 135 грн.;

- від 09.06.2015 № 9117999805 на суму 566 грн.;

- від 11.08.2015 № 9168540577 на суму 366 грн.;

- від 14.09.2015 № 9189532546 на суму 1954 грн.;

- від 15.10.2015 № 9211553535 на суму 10182 грн.;

- від 06.11.2015 № 9226861962 на суму 21137 грн.;

- від 14.12.2015 № 9252139033 на суму 3638 грн.;

- від 06.01.2016 № 9267662650 на суму 4986 грн.;

- від 16.02.2016 № 9017433414 на суму 36 грн.;

- від 11.03.2016 № 9032381266 на суму 121 грн.

Згідно пп. 129.1.1 п.129.1 ст.129 Кодексу № 2755 після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

У зв'язку з простроченням погашення податкового зобов'язання відповідачу нарахована пеня у сумі 4292 грн. 64 коп.

Таким чином, загальна сума боргу 73601 грн. 70 коп. (34219 грн. 83 коп. + 35089 грн. 23 коп. + 4292 грн. 64 коп.)

Відповідно до ст. 41 Кодексу № 2755 органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів.

Згідно ст. 59 Кодексу № 2755, позивачем направлено відповідачу податкову вимогу форми «Ю» від 21.01.2015 № 65-25, що отримана уповноваженою особою відповідача 04.02.2015.

Підпунктом 14.1.156 п. 14.1 ст. 14 Кодексу № 2755 податковий борг - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Підпунктом 20.1.34. п. 20.1. ст. 20 Кодексу № 2755 визначено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до довідки державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області від 25.04.2016 № 11603/23-01-23-0127 товариства з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс» має відкриті рахунки у банках (а.с.8).

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Зважаючи на обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, докази щодо їх підтвердження, керуючись актами законодавства щодо цих правовідносин, суд дійшов висновку, що у позивача є підстави для примусового стягнення з відповідача коштів у рахунок погашення податкового боргу у сумі 73601 грн. 70 коп. з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та знаходить позов таким, що належить задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати, здійснені позивачем - суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 14, 86, 94, 159-163, 167, 185-187, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути кошти з рахунків у банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю «Градобудспецсервіс» (18036, м. Черкаси, вул. 14 Грудня, 6, ідентифікаційний код 31423596) на користь Державного бюджету України через державну податкову інспекцію у м. Черкасах Головного управління ДФС у Черкаській області (18000, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, ідентифікаційний код 39497534) податковий борг у сумі 73601 (сімдесят три тисячі шістсот одна) грн. 70 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя О.А. Рідзель

Постанову складено у повному обсязі 08.06.2016.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.06.2016
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58243764
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/467/16

Постанова від 03.06.2016

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

О.А. Рідзель

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні