Постанова
від 21.11.2010 по справі 2а-3839/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 листопада 2010 року Справа № 2а-3839/10/1170

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Хилько Л.І., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом прокурора Вільшанського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Вільшанському районі до Приватного акціонерного товариства «Голованівське автотранспортне підприємство-13539»про стягнення боргу по страхових внесках ,фінансових санкціях та пені -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Вільшанського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Вільшанському районі звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства «Голованівське автотранспортне підприємство-13539»про стягнення боргу по страхових внесках, фінансових санкціях та пені в сумі 40001,89грн.

Ухвалою суду від 25.10.2010 р. на підставі п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС України відкрито скорочене провадження у справі за вказаним позовом.

Враховуючи те, що протягом строку, встановленого п.3 ч.5 ст.183 2 КАС України, до суду не надійшло заперечення відповідача проти позову або ж його заява про визнання позову, суд вважає необхідним здійснення розгляду справи за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Ст. 121 п. 2 Конституції України на органи прокуратури покладається обов'язок представляти інтереси держави в суді у випадках, визначених законом.

Стаття 36-1 Закону України "Про прокуратуру" передбачає можливість звернення прокурора до суду в інтересах держави при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок противоправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Статтею 60 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що прокурор може звертатися до адміністративного суду із адміністративними позовними заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах.

Відповідно до п. 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 р. за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Згідно із ст. 1 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, а також кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього закону. Частиною 2 ст. 5 Закону передбачено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до ч. 6 ст. 17 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхувальник зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною 2 ст. 20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати, на які, відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Пунктом 6 ст. 20 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць. Згідно з ч. 12 ст. 20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону, страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування.

Згідно ч. 1 ст. 15 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 року №1058-ІV, платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники і застраховані особи. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , страхувальниками та відповідно платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до ч.3 ст.15 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду.

На підставі ч. 3 ст. 18 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до звіту про суми нарахованої заробітної плати(грошового забезпечення, доходу)застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України за квітень 2010 року (станом на 21.05.2010 року) за відповідачем рахується борг по страховим внескам в сумі 34395,35 грн.: за ставкою 33,2% в сумі 5516,93 грн., та 2% в сумі 347,06 грн., який є узгодженим зобов'язанням зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, визначеним вимогою про сплату боргу № Ю-120 від 22.04.2010 р. на суму 11074,40 грн., Ю-120 від 06.05.2010 р. на суму 5041,62 грн. отриманою відповідачем та не оскарженою ним у встановленому порядку(а.с. 47-48).

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 р. №№1058-ІV виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

- 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум -у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно;

- 20 відсотків зазначених сум -у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;

- 50 відсотків зазначених сум -у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

У відповідності до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 09.07.2003 р. №1058-ІV, одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Згідно п. 15 ст. 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Матеріалами справи підтверджено, що за відповідачем, внаслідок несвоєчасної сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, рахується борг по сплаті штрафних (фінансових) санкцій в розмірі 5606,99 грн.., який є узгодженим зобов'язанням зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, визначеним Рішенням № 56 від 20.04.2010р.на суму 454,59 грн., №66 від 05.05.2010 р. на суму 4481,13 грн., №67 від 07.05.2010 р. на суму 333,61грн., №73 від 18.05.2010 р. на суму 336,66 грн. отриманими відповідачем та не оскарженою ним у встановленому порядку(а.с. 13-21).

За таких обставин, суд дійшов висновку, що вказаний борг підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 11, 41, 71, 86, 94, 158 - 162, 1832, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов прокурора Вільшанського району в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України у Вільшанському районі задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Голованівське автотранспортне підприємство-13539» код 24718624, суму боргу по страхових внесках, фінансовій санкції та пені у сумі 40001грн. 89коп . (сорок тисяч одна грн., 89 коп . ) на користь управління Пенсійного фонду України в Вільшанському районі.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 254 КАС України.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2010
Оприлюднено15.06.2016
Номер документу58247677
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3839/10/1170

Постанова від 21.11.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 25.10.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні