Ухвала
від 09.06.2016 по справі 702/627/15-ц
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2016 рокум. Київ Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Парінова І.К. , розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра» на рішення Монастирищенського районного суду Черкаської області від 15 грудня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 23 лютого 2016 року у справі за позовом приватного акціонерного товариства «Райз-Максимко» до ОСОБА_3, товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра», третя особа - реєстраційна служба Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним, скасування його державної реєстрації, визнання договору оренди землі поновленим із попереднім орендарем ,

в с т а н о в и в:

У травні 2015 року приватне акціонерне товариство «Райз-Максимко» (ПрАТ «Райз-Максимко») звернулося до суду із позовом до ОСОБА_3, товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра» (далі - ТОВ «Агровет Атлантик Терра»), обґрунтовуючи вимоги тим, що 05 липня 2009 року між закритим акціонерним товариством «Райз-Максимко» (перейменоване на ПрАТ «Райз-Максимко» згідно з Законом України «Про акціонерні товариства» та протоколом від 12 липня 2010 року № 10) і ОСОБА_3 було укладено договір оренди землі, за умовами якого було передано у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, площею 3,9696 га. Вказаний вище договір було зареєстровано 16 березня 2010 року за № 041079100072 у Монастирищенському районному відділі Чернігівської регіональної філії державного земельного кадастру (далі - Монастирищенський РВ ЧРФ ДЗК). Договір укладено на 5 років, який набирає чинності після підписання його сторонами та державної реєстрації, строк починається з наступного дня після календарної дати або з настанням події, якими визначено його початок, а саме з 17 березня 2010 року. 03 лютого 2015 року ОСОБА_3 під розписку отримала лист-повідомлення про поновлення договору оренди землі з доданим до нього проектом додаткової угоди (у двох екземплярах). У місячний термін з моменту вручення відповідачу листа-повідомлення відповіді на нього позивач не отримав, підписаної додаткової угоди про поновлення договору оренди відповідач йому не надіслала, вимог про повернення орендованої земельної ділянки, повідомлень про передачу зазначеної земельної ділянки в оренду іншому орендареві, скарг або повідомлень про порушення чи неналежне виконання орендарем умов договору оренди землі, від відповідача позивачу також не надходило. Після закінчення строку його дії ПрАТ «Райз-Максимко продовжило користуватися земельною ділянкою, здійснювало її обробку та засіяло її зерновими. 21 грудня 2014 року відповідач уклала договір оренди земельної ділянки з ТОВ «АгроветАтлантик Терра», який 19 березня 2015 року було зареєстровано реєстраційною службою Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області. Посилаючись на порушення його переважного права на поновлення договору оренди, позивач просив:

визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, який 19 березня 2015 року зареєстровано реєстраційною службою Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області;

скасувати державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку, яке 19 березня 2015 року зареєстровано реєстраційною службою Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області;

визнати поновленим договір оренди землі від 05 липня 2009 року, укладений між ОСОБА_3 і ПрАТ «Райз-Максимко», зареєстрований, 16 березня 2010 року у Монастирищенському РВ ЧРФ ДЗК за № 041079100072;

зобов'язати ОСОБА_3 вчинити дії щодо укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі від 05 липня 2009 року, укладеного між ОСОБА_3 та ПрАТ «Райз-Максимко»;

зобов'язати реєстраційну службу Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області здійснити державну реєстрацію додаткової угоди про поновлення договору оренди землі від 05 липня 2009 року.

Рішенням Монастирищенського районного суду Черкаської області від 15 грудня 2015 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Черкаської області від 23 лютого 2016 року, позов задоволено. Визнано недійсним договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер НОМЕР_1), укладений 25 грудня 2014 року між ОСОБА_3 та ТОВ «Агровет Атлантик Терра», зареєстрований реєстраційною службою Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області 19 березня 2015 року. Скасовано державну реєстрацію права оренди на земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1), зареєстровану 19 березня 2015 року реєстраційною службою Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області на підставі договору оренди землі від 25 грудня 2014 року (земельна ділянка кадастровий номер НОМЕР_1). Визнано поновленим договір оренди землі (земельної ділянки кадастровий номер НОМЕР_1) від 05 липня 2009 року, укладений між ОСОБА_3 і ПрАТ «Райз-Максимко», зареєстрований у Монастирищенському районному відділі ЧРФ ДП «Центр ДЗК» 16 березня 2010 року за № 041079100072.

У касаційній скарзі ТОВ «Агровет Атлантик Терра» просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду й постановити нове рішення про відмову у задоволенні позову, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

У касаційній скарзі заявник також порушує питання про поновлення строку на касаційне оскарження рішення суду першої інстанції та ухвалу апеляційного суду.

Клопотання підлягає задоволенню, оскільки наведені заявником обставини свідчать про пропущення процесуального строку з поважних причин.

У відкритті касаційного провадження у справі слід відмовити з таких підстав.

Відповідно до частини 2 статті 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими (частина 1 статті 335 ЦПК України).

Встановлено, що оскаржуванірішення постановлені з додержанням норм матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги висновків судів попередніх інстанцій не спростовують.

Так, задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій, на підставі належним чином оцінених доказів, поданих сторонами (стаття 212 ЦПК України), з урахуванням фактичних обставин справи і вимог статей 10, 60 ЦПК України, обґрунтовано виходили із того, що ПрАТ «Райз-Максимко» відповідно до статті 33 Закону України «Про оренду землі» має переважне право на поновлення договору оренди земельної ділянки як попередній орендар земельної ділянки, оскільки належним чином виконує умови договору та у передбачений законом строк повідомив орендаря про намір скористатися своїм переважним правом на поновлення договору оренди земельної ділянки на новий строк.

Така ж правова позиція викладена у постанові Верховного суду України від 25 лютого 2015 року у справі 6-219цс14.

Згідно з пунктом 5 частини 4 статті 328 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Доводи касаційної скарги і зміст оскаржуваних рішення суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду не дають підстав для висновку про те, що судами допущено порушення або неправильне застосування норм процесуального права, які призвели до неправильного вирішення справи, та зазначені доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Керуючись пунктом 5 частини 4 статті 328 ЦПК України,

у х в а л и в:

Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «АгроветАтлантик Терра» задовольнити.

Поновити товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра» строк на касаційне оскарження рішення Монастирищенського районного суду Черкаської області від 15 грудня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 23 лютого 2016 року.

Відмовити у відкритті касаційного провадження у справі за позовом приватного акціонерного товариства «Райз-Максимко» до ОСОБА_3, товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра», третя особа - реєстраційна служба Монастирищенського районного управління юстиції Черкаської області, про визнання договору оренди землі недійсним, скасування його державної реєстрації, визнання договору оренди землі поновленим із попереднім орендарем , за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю «Агровет Атлантик Терра» на рішення Монастирищенського районного суду Черкаської області від 15 грудня 2015 року та ухвалу апеляційного суду Черкаської області від 23 лютого 2016 року.

Копію цієї ухвали та додані до касаційної скарги матеріали повернути заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Вищого спеціалізованого суду України

з розгляду цивільних і кримінальних справ І.К.Парінова

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення09.06.2016
Оприлюднено13.06.2016
Номер документу58248207
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —702/627/15-ц

Ухвала від 19.10.2016

Цивільне

Верховний Суд України

Гуменюк В.І.

Ухвала від 09.06.2016

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Парінова Ірина Костянтинівна

Рішення від 15.12.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Рішення від 15.12.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Ухвала від 21.10.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Ухвала від 10.11.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Ухвала від 11.09.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Ухвала від 14.08.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

Ухвала від 04.08.2015

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Діденко Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні