Вирок
від 10.06.2016 по справі 623/268/16-к
ІЗЮМСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 623/268/16-к

Номер провадження 1-кп/623/75/2016

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2016 року Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

у складі: головуючого судді Винниченка П.П.

за участю: секретаря Ткаченко Ю.Ю.,

прокурора Молодовського І.О.,

адвокатів Міщенко І.І., Ходячої В.В.,

обвинуваченого ОСОБА_3,

законного представника обвинуваченого ОСОБА_4,

потерпілого ОСОБА_5,

законний представник потерпілого ОСОБА_6,

представника служби у справах дітей Ізюмської міської ради Мойсеєнка В.А.,

представник цивільного відповідача ОСОБА_8,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ізюм Харківської області матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 листопада 2015 року за № 12015220320003043 по обвинуваченню

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Торез Донецької області, громадянина України, українця, з початковою загальною середньою освітою, учня 9-а класу Ізюмської загальноосвітньої школи № 2, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого з батьками за адресою: АДРЕСА_1 раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

23 листопада 2015 року, близько 12-00 години, неповнолітній ОСОБА_3, перебуваючи на третьому поверсі Ізюмської загальноосвітньої школи № 2 за адресою: вул. Кірова, 12, м. Ізюм Харківської області, у ході конфлікту з неповнолітнім ОСОБА_5, умисно завдав один удар в обличчя ОСОБА_5 кулаком правої руки, чим спричинив потерпілому ОСОБА_5 тілесні ушкодження у вигляді перелому нижньої щелепи зліва на рівні 3-4 зубів, яке відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_3, свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України визнав та пояснив, що сварка між ним та потерпілим виникла з вини останнього із-за того, що той сховав і не віддавав його телефон. Він розкаявся у скоєному та пообіцяв суду більше ніколи не скоювати правопорушень.

Вина обвинуваченого ОСОБА_3 в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами:

Показами потерпілого ОСОБА_9, свідків ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, які підтвердили факт сварки між потерпілим та обвинуваченим в ході якої ОСОБА_3 наніс один удар кулаком в обличчя потерпілого ОСОБА_9 після чого потерпілий довго тримався за щелепу. Свої покази вказані особи підтвердили підчас проведення за їх участю слідчих експериментів.

Висновком експерта № 479-ИЗ/15 від 2 грудня 2015 року з якого видно, що у неповнолітнього ОСОБА_5 15 років виявлено перелом нижньої щелепи зліва на рівні 3-4 зубів, що виникло від безпосередньої ударної дії тупим твердим предметом в строк вказаний в постанові. Дані тілесні ушкодження відносяться до середного ступеня тяжкості, як такі що потягли довгий строк розладу здоров`я.

За таких обставин суд вважає, що вина ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України доведена повністю.

Дії ОСОБА_3 суд кваліфікує за ч. 1 ст. 122 КК України - умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження

При призначенні виду і розміру покарання суд враховує ступінь тяжкості скоєного злочину і характер суспільної небезпеки скоєного кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, обставини, які пом`якшують та обтяжують його покарання.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачений ОСОБА_3 визнав себе винуватим, відповідно до ст. 12 КК України, віднесений до злочину невеликої тяжкості.

При призначенні покарання ОСОБА_3, відповідно до ст. 66 КК України, суд враховує, що обвинувачений скоїв злочин у неповнолітньому віці, щиро розкаюється у вчиненні злочину , що є обставинами, які пом`якшують покарання.

Відповідно до вимог ст. 67 КК України обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3, судом не встановлено.

На підставі викладеного, з врахуванням ступеня тяжкості скоєного злочину, обставин справи, особи обвинуваченого, обставин, які пом`якшують і обтяжують покарання, обставин скоєння злочину та відношення до скоєного, суд вважає, що для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів необхідним і достатнім буде призначити покарання в межах санкції обвинувачення з застосуванням умов ст. 75, 104 КК України з звільненням від відбування призначеного покарання із зобов`язаннями, передбаченими ст. 76 КК України.

Цивільний позов по справі, заялений прокурором про відшкодування витрат на лікування потерпілого в умовах стаціонару підлягає задоволенню з законного представника неповнолітнього обвинуваченого, оскільки відповідач не оспорює цей позов.

Розглядаюячи питання цивільного позову, заявленого потерпілим до неповнолітнього обвинуваченого та його матері- законного представника, суд приходить до наступного висновку.

Матеріальна шкода, підтверджена документально, в сумі 4521 грн. 41 коп., підлягає стягненню безпосередньо з обвинуваченого - його законного представника, оскільки шкода здоров`ю потерпілого нанесена умисними діями обвинуваченого.

Розглядаюячи питання цивільного позову, заявленого потерпілим в частині стягнення моральної шкоди в сумі 10 000 грн., судом встановлено, що моральна шкода потерпіллому була завдана, суд вважає, що позов у цій частині підлягає задоволенню частково в сумі 5000 грн. з урахуванням обставин та матеріального стану сторін. При цьому суд приходить до висновку, що дана сума підлягає стягненню у солідарному порядку як з обвинуваченого - його законного представника так і зі школи, яка притягнена до участі в справі в якості співвідповідача.

До такого висновку, суд приходить з наступних причин: сварка і бійка школярів проходили безпосередньо у приміщенні школи на виду у великої кількості дітей, ні чергових ні дорослих не було в коридорі, належна медична допомога потерпілому не була надана і навіть не зафіксоване звернення по таку допомогу, що могло потягти більш важкі наслідки - в вище наведеному суд вбачає вину юридичної особи, якою є школа і тому покладає на неї стягнення про відшкодування моральної шкоди як співідповідача, який має забезпечувати належний порядок у навчальному закладі. Доводи представника школи про заперечення проти позову з тих підстав, шо в школі не має коштів, суд вбачає непереконливою.

Судові витрати та речові докази по справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд

З А С У Д И В :

Визнати ОСОБА_3 винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України та призначити покарання - 1/один/ рік позбавлення волі.

На підставі ст. 75, 104 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбування призначеного покарання з випробуванням, призначивши йому іспитовий строк 1 /один/ рік, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до ст. 76 КК України, зобов'язати ОСОБА_3 в період іспитового строку, не виїжджати на постійне проживання за межі України без дозволу органу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти ці органи про зміни місця навчання або проживання, з`являтись на контрольну реєстрацію.

Стягнути з ОСОБА_13 ( РНОКПП НОМЕР_1) на користь держави в особі КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня № 1» ( р\р 35422201037974 в ГУДКУ Харківської області МФО 851011, код 02003706) кошти у сумі 1292 грн. в рахунок компенсації витрат на лікування потерпілого від кримінального правопорушення ОСОБА_5

Стягнути з ОСОБА_13 ( РНОКПП НОМЕР_1) на користь ОСОБА_5 4521 грн. 41 коп. матеріальної шкоди, пов`язаної з витратами на лікування.

Стягнути у солідарному порядку з ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_1) та Ізюмської загальноосвітньої школи 1-3 ст. № 2 на користь ОСОБА_5 5000 грн. на відшкодування моральної шкоди.

Запобіжний захід ОСОБА_3, до набрання вироком законної сили, не обирати.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Харківської області через Ізюмський міськрайонним суд Харківської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя П.П.Винниченко

Дата ухвалення рішення10.06.2016
Оприлюднено15.06.2016

Судовий реєстр по справі —623/268/16-к

Ухвала від 18.07.2017

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Герцов О. М.

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Герцов О. М.

Вирок від 10.06.2016

Кримінальне

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області

Винниченко П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні