Рішення
від 06.06.2016 по справі 920/433/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.06.2016 Справа № 920/433/16 За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз збут», м. Суми;

до відповідача: Відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації Сумської області, м. Білопілля, Сумська область;

про стягнення 2 312 446 грн. 85 коп.

Суддя КОВАЛЕНКО О.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, довіреність №83 від 23.03.2016;

Від відповідача: ОСОБА_2, довіреність б/н, б/д;

При секретарі судового засідання Саленко Н.М.

СУТЬ СПОРУ: позивач просить суд стягнути з відповідача на свою користь 2 312 446 грн. 85 коп., з яких: 2 166 946 грн. 79 коп. основного боргу, 15 699 грн. 88 коп. інфляційних збитків, 8 238 грн. 09 коп. - 3% річних, 121 562 грн. 09 коп. пені, нарахованих у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору на постачання природного газу за регульованим тарифом №2015/ТП-БО-530047 від 26.10.2015, а також покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, подав суду правове обґрунтування позиції по справі №1152 від 06.06.2016.

Відповідач в письмовому відзиві від 12.05.2016 р. №01-18/804 визнав позовні вимоги в частині стягнення з нього суми основного боргу в розмірі 2 166 946 грн. 79 коп., проти задоволення позовних вимог в іншій частині заперечує, посилаючись на відсутність вини з боку відповідача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши та дослідивши докази по справі, суд встановив:

26 жовтня 2015 р. між ТОВ «Сумигаз збут» і Відділом освіти Білопільської районної державної адміністрації було укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом №2015/ТП-БО-530047 (далі за текстом - «Договір»), відповідно до якого позивач постачає відповідачу природний газ в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб відповідача (установи і організації, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів), а відповідач оплачує позивачу вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених Договором.

Зі змісту п. 2.1. Договору вбачається, що за одиницю виміру кількості газу при його обліку приймається один кубічний метр (куб.м), приведений до стандартних умов: температура газу (t) = 20 градусів за Цельсієм, тиск газу (Р) = 760 мм ртутного стовпчика (101,326кПа).

Згідно п. 2.5. Договору за підсумками розрахункового періоду відповідач протягом двох робочих днів погоджує з позивачем акт про фактичний обсяг спожитого (протранспортованого) газу за розрахунковий період, який є підставою для оформлення актів приймання-передачі газу між відповідними суб'єктами ринку природного газу.

Пунктом 3.1. Договору встановлено, що договірні обсяги постачання газу відповідачу наводяться у додатку 3 до Договору.

Відповідно до п.3.6. Договору послуги з постачання газу підтверджуються підписаним позивачем і відповідачем актом приймання-передачі газу, що оформлюється на підставі акта про фактичний обсяг спожитого (протранспортованого) газу за розрахунковий період, складеного відповідачем і позивачем відповідно до вимог п. 2.5. Договору.

Позивач до 5 числа місяця, наступного за звітним місяцем, надсилає відповідачу 2 примірники акта приймання-передачі газу за звітний місяць, підписані уповноваженими представником позивача (п. 3.7. Договору). Відповідач протягом 2 днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов'язується повернути позивачу один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником відповідача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта приймання-передачі. У випадку відмови від підписання акта приймання-передачі газу розбіжності підлягають урегулюванню відповідно до Договору або в судовому порядку. До прийняття рішення судом вартість послуг з постачання газу встановлюється відповідно до даних позивача. (п.3.8. Договору).

Згідно п. 3.9. Договору акти приймання-передачі газу є підставою для остаточних розрахунків відповідача з позивачем.

Відповідно до п. 4.1. Договору розрахунки за реалізований відповідачу газ здійснюються за цінами та тарифами, що встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Сторони домовились, що ціна газу, розрахована відповідно до п .4.1, 4.2. цього Договору, є обов'язковою для сторін з дати набрання нею чинності. Визначена на її основі вартість газу буде застосовуватись сторонами при складанні актів приймання-передачі газу та розрахунках за газ згідно з умовами Договору.

Загальна вартість цього Договору на дату його укладення становить 1 335 422 грн. 55 коп. (п. 4.5 Договору).

Згідно п. 4.6. Договору оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється відповідачем до 20 числа місяця, наступного за звітним шляхом перерахування на розрахунковий рахунок (зазначений в рахунку-фактурі) позивача суми, визначеної двостороннім актом прийому-передачі, виходячи з розрахунку вартості обсягу постачання газу у звітному місяці. Оплата за природний газ, який постачається в грудні місяці, здійснюється відповідачем до 30 (31) числа звітного місяця, шляхом перерахування на розрахунковий рахунок (зазначений в рахунку-фактурі) позивача залишку суми, визначеної двостороннім актом прийому-передачі, який складають уповноважені представники сторін з 23 по 25 числа звітного місяця.; до 20 числа місяця, наступного за звітним, шляхом перерахування на розрахунковий рахунок позивача залишку суми, визначеної двостороннім актом прийому-передачі, який складають уповноважені представники сторін з 01 по 03 числа наступного за звітним місяця, виходячи з кількості газу, поданого у звітному місяці.

Відповідно до вимог Додаткової угоди №1 від 24.12.2015 до Договору сторони домовились про те, що дія Договору продовжується на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку 2016 року, до 29.02.2016 р.

Крім того, Додатковою угодою №2 від 18.01.2016 р. сторони домовились про те, що у зв'язку з продовженням терміну дії Договору на строк, достатній для проведення закупівлі на початку 2016 року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в Договорі ,абзац 5 п. 4.5. викласти в новій редакції: загальна вартість цього Договору на 2016 рік становить 267 084 грн. 51 коп.

Позивач мотивує свої вимоги тим, що він належним чином та в повному обсязі виконав умови Договору та за грудень 2015р. - лютий 2016р. передав відповідачу та протранспортував природного газу на суму 2 166 946 грн. 79 коп., що підтверджується актами приймання-передачі природного газу підписаних представниками сторін та скріплених їх печатками /а.с. 16-18/, проте відповідач в порушення взятих на себе зобов'язань не розрахувався з позивачем за отриманий газ і станом на день розгляду справи його заборгованість становить 2 166 946 грн. 79 коп., що також не заперечується самим позивачем.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей термін.

Враховуючи те, що відповідачем не подано доказів справи боргу або обґрунтованих заперечень, а також визнано суму основного боргу, суд дійшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення з відповідача 2 166 946 грн. 79 коп. основного боргу.

Позивачем також заявлено вимогу про стягнення з відповідача 121 562 грн. 09 коп. пені, нарахованої за період з 21.01.2016 р. по 11.04.2016 р., згідно п. 6.2.2. Договору, де зазначено, що у разі порушення відповідачем строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, з відповідача стягується пеняв розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Відповідач заперечує проти вимог позивача в частині стягнення штрафних санкцій, посилаючись на те, що заборгованість виникла не з його вини, а у зв'язку з виконанням вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» та повторним проведенням відкритих торгів на закупівлю природного газу. Крім того, наголошує на тому, що позивачем було додатково поставлено обсяги газу, що перевищують обумовлені обсяги в Договорі, у зв'язку з чим в кошторисі видатків на 2016 р. не було передбачено грошових коштів для оплати додаткових обсягів природного газу.

В той же час, письмовими матеріалами справи підтверджується факт отримання природного газу без зауважень та з відповідним підписанням актів прийому-передачі, що передбачені Договором.

Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» встановлено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Так, суд не приймає до уваги заперечення відповідача з приводу неоплати отриманого природного газу за відсутності бюджетних коштів на реєстраційному рахунку відповідача, оскільки на підставі ч.2 ст. 617 ЦК України, ч.2. ст. 218 ГК України та рішення Європейського суду з прав людини к справі «Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України» від 18.10.2005 р., відсутність бюджетних коштів, передбачених у видатках державного бюджету України на 2016 рік не виправдовує бездіяльність відповідача і не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання. Аналогічна пропозиція викладена також у постанові Верховного Суду України від 15.05.2012 р. № 11/446.

Таким чином, враховуючи те, що судом встановлено факт порушення грошового зобов'язання по Договору з боку відповідача, суд вважає вимоги позивача про стягнення з відповідача пені в розмірі 121 562 грн. 09 коп. обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки Договором не визначено інший розмір процентів, а також оскільки штрафні санкції нараховані у відповідності до вимог чинного законодавства, суд вважає обґрунтованими позовні вимоги про стягнення з відповідача 15 699 грн. 88 коп. інфляційних збитків, 8 238 грн. 09 коп. - 3% річних та задовольняє їх.

Згідно Закону України «Про судовий збір» та відповідно до вимог ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації Сумської області (41800, Сумська область, м. Білопілля, вул. Шевченка, 27, код 02147701) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз збут» (40000, м. Суми, вул. Береста, 21, код 39586236) 2 166 946 грн. 79 коп. основного боргу, 15 699 грн. 88 коп. інфляційних збитків, 8 238 грн. 09 коп. - 3% річних, 121 562 грн. 09 коп. пені, 34 686 грн. 70 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення підписаний 10.06.2016 р.

Суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення06.06.2016
Оприлюднено16.06.2016
Номер документу58273543
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2 312 446 грн. 85 коп

Судовий реєстр по справі —920/433/16

Рішення від 06.06.2016

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні