Рішення
від 16.04.2009 по справі 16/65/09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.09 Справа № 16/65/09

Ніколаєнко Р.А.

За позовом товариства з обмеженою відповідальніст ю “БУДЬ”, 69035, м.Запоріжжя, вул.Сє дова, 7, код ЄДРПОУ 35673005

до відповідача - прива тного підприємця ОСОБА_2 , АДРЕСА_1, ідент.№ НОМЕР _1

третя особа на стороні п озивача без самостійних вимо г на предмет спору - ОСОБА _3, АДРЕСА_2, ідент.№ НОМ ЕР_2

про визнання права влас ності

Суддя Ніколаєнко Р.А.

Представники сторін:

від позивача - Нічо га Н.В. (дов.б/н від 16.04.2009)

від відповідача - ОСО БА_5 (ліквідатор, постанова г осподарського суду Запорізь кої області від 16.01.2009 у справі № 16/357/08)

від третьої особи - ОС ОБА_3 особисто

СУТЬ СПОРУ:

ТОВ “БУДЬ” заявлено поз ов про визнання за ним права в ласності на об' єкт незаве ршеного будівництва - незав ершену будівництвом прибудо ву А1 з підвалом під незаверше ною будівництвом прибудовою А1, яка розташована за адресою : АДРЕСА_3.

Ухвалою господарського су ду від 02.04.2009 заяву прийнято до р озгляду, порушено проваджен ня у справі № 16/65/09 з призначення м судового засідання на 16.04.2009, ц ією ж ухвалою до участі у спра ві залучено третю особу без с амостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_3 В засіданні 16.04.2009 за з годою сторін та третьої особ и оголошено вступну і резолю тивну частини рішення.

На обґрунтування заявлени х вимог, заснованих на положе ннях ст.ст.321, 331, 386, 392 Цивільного ко дексу України, позивач поясн ив, що під час звернення до дер жавних органів для оформленн я прав власності на майно та о тримання необхідних дозвіль них документів ТОВ “БУДЬ” ст ало відомо, що відповідач без підставно претендує та заявл яє права на майно, яке належит ь ТОВ “БУДЬ”, а саме - незаверш ену будівництвом прибудову А 1 з підвалом під незавершеною будівництвом прибудовою А1. З азначив, що це майно є власніс тю ТОВ “БУДЬ”, оскільки було п ередано йому у власність уча сником товариства ОСОБА_3 як вклад до статутного капіт алу.

Відповідач відзив на позов та витребувані докази суду н е представив, доводів позива ча не спростував.

Третя особа по суті позову н е заперечує.

Дослідивши матеріали та об ставини справи, заслухавши п редставників позивача, судом встановлено наступне.

Відповідно до ст.113 ЦК Украї ни господарським товариств ом є юридична особа, статут ний (складений) капітал якої п оділений на частки між учасн иками. Господарські товарис тва можуть бути створені у формі повного товариства , командитного товариства, товариства з обмеженою а бо додатковою відповідал ьністю, акціонерного товари ства.

ТОВ “БУДЬ” зареєстроване я к суб' єкт підприємницької д іяльності - юридична особа 2 3.01.2008 виконавчим комітетом Зап орізької міської ради за адр есою: 69035, м.Запоріжжя, вул .Сєдова, будинок 7.

Учасником господарс ького товариства відповідно до ст.114 ЦК України може бути фі зична або юридична особа. Гос подарське товариство, крім повного і командитного тов ариств, може бути створене од нією особою, яка стає його єди ним учасником.

Єдиним учасником ТО В “БУДЬ” є гр-н ОСОБА_3, прож . АДРЕСА_2, ідент.номер НО МЕР_2, який на момент реєстра ції Товариства вніс 100 % внеску належним йому майном - перед ав в Статутний фонд незаверш ену будівництвом прибудову ч астини комплексу кондитерс ького цеху, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3.

На вказаний об' єкт у встановленому порядку вигот овлено технічну документаці ю.

Вказане майно на мо мент його передачі до Статут ного фонду ТОВ “БУДЬ” належа ло гр-ну ОСОБА_3 на підстав і договору купівлі-продажу н едобудованої прибудови, укла деного 24.05.2005 року між ним, як пок упцем, та Релігійною громадо ю Української православної церкви Святого Миколая у м.Запоріжжі, як продавцем, і п освідченого приватним нота ріусом Запорізького міськог о нотаріального округу Запор ізької області Лучко Н.Г. 24.05.2005 року, зареєстрованого в Де ржавному реєстрі правочинів 24.05.2005 за № 614164.

Відповідно до вимог ст.328 ЦК України право власності наб увається на підставах, що не з аборонені законом, зокрема і з правочинів. Право власност і вважається набутим правомі рно, якщо інше прямо не випл иває із закону або незакон ність набуття права власнос ті не встановлена судом.

Стаття 115 ЦК України вста новлює, що Господарське това риство є власником:

1) майна, переданого йому у часниками товариства у влас ність

як вклад до статутного (скла деного) капіталу;

2) продукції, виробленої товариством у результа ті

господарської діяльності;

3) одержаних доходів;

4) іншого майна, набутого н а підставах, що не забороне ні

законом.

Вкладом до статутн ого (складеного) капіталу гос подарського товариства мо жуть бути гроші, цінні папери , інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Грошова оцінка вклад у учасника господарського товариства здійснюється з а згодою учасників товарис тва, а у випадках, встановле них законом, вона підлягає незалежній експертній пер евірці.

Відповідно до п.4.1. Стат уту ТОВ “БУДЬ” Товариство є в ласником майна, що йому перед ав Учасник у власність, як вк лад до Статутного капіталу; в ідповідно до п.4.2 Статуту внес ками Учасника Товариства мо жуть бути будинки, споруди, об ладнання та інші матеріальні цінності.

Згідно з висновком про ри нкову вартість об”єкта оцінк и, проведеного Дочірнім підп риємством приватної багато профільної фірми “Віктор” будівельно-транспортним об” єднанням “Вікторбуд”, станом на 30.11.2007 року ринкова вартість незавершеної будівництвом прибудови частини комплекс у кондитерського цеху, що зна ходиться за адресою: АДРЕСА _3, складає 276398 грн.

Таким чином, ТОВ “БУД Ь” є власником незавершено ї будівництвом прибудови А№ з підвалом під незаверш еною будівництвом прибудов ою А№, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3, вартіст ю 276398 грн. , що не визнаєтьс я відповідачем.

Відповідно до ст. 316, 317, 319 Циві льного кодексу України право м власності є право особи на р іч (майно), яке вона здійснює в ідповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інш их осіб. Власникові належить право володіння, користуван ня та розпорядження майном. В ласник володіє, користується , розпоряджається своїм майн ом на власний розсуд.

Статтею 321 ЦК України встан овлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавле ний цього права чи обмеже ний у його здійсненні.

За приписами ст.328 Цивільног о кодексу України право влас ності набувається на підстав ах, що не заборонені законом.

Стаття 331 ЦК України передб ачає, що у разі необхідності особа, зазначена в абзаці пе ршому цієї частини, може ук ласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва , право власності на який р еєструється органом, що здій снює державну реєстрацію п рав на нерухоме майно на підс таві документів, що підтвер джують право власності або користування земельною діл янкою для створення об'єкт а нерухомого майна, проектн о-кошторисної документації , а також документів, що містят ь опис об'єкта незавершеного будівництва.

Згідно з положеннями ст.392 Ц К України Власник майна може пред'явити позов про визна ння його права власності, якщ о це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень сторін що до прав ТОВ “БУДЬ” на належне йому майно має місце втручан ня з боку відповідача, що з' ясувалося при оформленні не обхідної дозвільної докумен тації, що перешкоджає у реал ізації прав власника.

Виходячи з фактичних обста вин справи, наданих пояснень , суд знаходить вимоги позива ча обґрунтованими, такими, що не суперечать закону та таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Відповідно до ст.49 Го сподарського процесуальног о кодексу України з відповід ача на користь позивача слід стягнути 2763,98 грн. витрат на де ржавне мито та 118,00 грн. витрат н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу.

На підставі викладен ого, ст.ст.49, 82, 84, 85 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни, суд

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за товариством з об меженою відповідальністю “Б УДЬ” (69035, м.Запоріжжя, вул.Сєдов а, 7, код ЄДРПОУ 35673005) право власн ості на об' єкт незавершен ого будівництва - незаверше ну будівництвом прибудову А1 з підвалом під незавершеною будівництвом прибудовою А1, я ка розташована за адресою: АДРЕСА_3.

Стягнути з приватного підп риємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1 , ідент.№ НОМЕР_1) на корис ть товариства з обмеженою ві дповідальністю “БУДЬ” (69035, м.За поріжжя, вул.Сєдова, 7, код ЄДРП ОУ 35673005) 2881,98 грн. судових витрат. П ісля набрання рішенням закон ної сили видати наказ.

Суддя Р.Нікол аєнко

Рішення оформлено та підп исано 21.04.2009.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.04.2009
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу5830070
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/65/09

Ухвала від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Рішення від 16.04.2009

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Постанова від 11.03.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

Ухвала від 20.02.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні