Ухвала
від 13.06.2016 по справі 279/3142/16-к
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/3142/16-к

1-кс/279/582/16

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" червня 2016 р. Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Слідчий суддя Коростенського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши клопотання першого заступника керівника Коростенської місцевої прокуратури молодшого радника юстиції ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016060060000095 від 21.01.2016 року, -

В С Т А Н О В И В :

В клопотанні вказано, що в провадженні СВ Коростенського ВП ГУ НП в Житомирській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016060060000095 від 21.01.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службовими особами КВТП «Коростеньхарч», яке протягом 2015 року, здійснювало постачання продуктів до ЗОШ І-ІІІ ступенів на території м. Коростень, Коростенського та Лугинського районів, Житомирської області, було складено завідомо неправдиві офіційні документи, а саме підроблено договори щодо постачання продуктів між КВТП «Коростеньхарч» та рядом фізичних осіб підприємців.

Департаментом праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації в липні 2015 року проводився тендер на харчування дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах розташованих на території Житомирської області. В тендері приймали участь: КВТП «Коростеньхарч» , ТОВ «Візит», а також ТОВ «Арта - Груп», яку в подальшому зняли з участі у проведенні тендеру в зв`язку з не відповідністю кваліфікаційним критеріям.

14.09.2015 року було прийнято рішення про визнання переможцем по лоту № 2 КВТП «Коростеньхарч», директором якого є ОСОБА_4 , тому що у підприємства була найбільш вигідна економічна пропозиція. 28.09.2015 року між ними було укладено договір. Першочергова сума договору становила 15 848 391 гривень (п`ятнадцять мільйонів вісімсот сорок вісім тисяч триста дев`яноста одна гривня). Однак в зв`язку з тим, що харчування в вересні місяці 2015 року не проводилось, 01.10.2015 року було укладено додаткову угоду на суму 11 843 989 (одинадцять мільйонів вісімсот сорок три тисячі дев`ятсот вісімдесят дев`ять гривень). Вище вказані грошові кошти були перераховані суб`єктам підприємницької діяльності з якими укладались договори на їхні банківські рахунки, суми грошових коштів відповідають тим, які вказані в договорах, перерахування коштів здійснювалось за постачання підприємцями продуктів харчування до їдалень ЗОШ № І-ІІІ на території м. Коростень, Коростенського району та Лугинського району.

Згідно документації конкурсних торгів КВТП «Коростеньхарч» здійснювало харчування дітей на території м. Коростень. На території Коростенського та Лугинського районів харчував КГХ Коростенської райспоживспілки. ЗОШ № 9 - ТОВ «Гудок». З вище вказаними підприємствами 29.09.2015 року були укладені відповідні договори, з КГХ Коростенської райспоживспілки сума договору складала 4 455 800 (чотири мільйона чотириста п`ятдесят п`ять тисяч вісімсот гривень), ТОВ «Гудок» - 765 246 (сімсот шістдесят п`ять тисяч двісті сорок шість) гривень.

В кінці кожного місяці підприємство подавало звіт до Департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, в якому зазначено кількість учнів по трьом віковим категоріям, які харчувались, кількість днів, а також акти виконаних робіт в яких зазначалась сума затрачених коштів підприємством.

КВТП «Коростеньхарч» уклало договори з наступними суб`єктами підприємницької діяльності, а саме: ФОП « ОСОБА_5 », сума договору складає 500 000 (п`ятсот тисяч) грн., ФОП « ОСОБА_6 », сума договору складає 500 000 (п`ятсот тисяч) грн, ФОП « ОСОБА_7 » сума договору складає 100 000 (сто тисяч) грн., ФОП « ОСОБА_8 » сума договору складає 350 000 (три п`ятдесят тисяч) грн.

В ході зустрічної перевірки було встановлено, що зазначені вище суб`єкти господарювання, з якими КВТП «Коростеньхарч» уклав відповідні договори не відповідають дійсності. ФОП « ОСОБА_5 », ФОП « ОСОБА_6 », ФОП « ОСОБА_7 », ФОП « ОСОБА_8 », ФОП « ОСОБА_9 » будь-які договори з КВТП «Коростеньхарч» в 2015 році не укладались, в графі найменування товарів, які вказані в договорі не займаються, суму грошових коштів зазначені в договорі не отримували, підписи під даними договорами не ставили, кому належать дані підписи повідомити не можуть.

В ході досудового розслідування встановлено, що КВТП «Коростеньхарч», ід. код 01549871 відкрито розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 (українська гривня), в Фiлiї - Житомирське обласне управлiння ВАТ "Ощадбанк", МФО 311647, по яких міг здійснюватися рух грошових коштів, з підприємствами з якими КВТП «Коростеньхарч» укладало фіктивні договори на поставку продуктів харчування, а тому отримання тимчасового доступу до речей і документів, які містять банківську таємницю, являється єдиним способом довести законність фінансово- господарської діяльності підприємства та його посадових осіб.

Вказані дані можуть бути використані як докази чисельного руху коштів по розрахункових рахунках вказаного підприємства, а без вилучення, огляду та оцінки цих документів неможливо отримати інформацію про наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню.

У зв`язку з цим виникає необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів.

Крім того, слідство має достатньо підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів особою, у володінні якої вони знаходяться та призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального правопорушення та процесуальних дій, які заплановано провести, тому прошу розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Вивчивши матеріали справи судом встановлено, що 21.01.2016 року слідчим відділом Коростенського ВП ГУ НП в Житомирській області дані відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12016060060000095, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, проводиться досудове розслідування.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України інформація, яка знаходиться у операторів та провайдерів телекомунікації про зв`язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо відноситься до охоронюваної законом таємниці.

Дії, передбачені ст. 159 КПК, є заходами забезпечення кримінального провадження, дозвіл на застосування яких надає слідчий суддя суду першої інстанції, при цьому відомості щодо таких дій не становлять державної таємниці.

За правилами ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального про вадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Сторона захисту, потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, здійснює збирання доказів шляхом витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, копій документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій, актів перевірок; ініціювання проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та інших процесуальних дій, а також шляхом здійснення інших дій, які здатні забезпечити подання суду належних і допустимих доказів.

Застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження передбачено ст.159 КПК України, клопотання містить належне обгрунтування зв`язку між вимогами заявленими в ньому та обставинами вчиненого правопорушення. Вказане клопотання необхідно розглядати за відсутністю сторони, у володінні якої знаходиться вказані вище документи, оскільки є достатні підстави вважати, що до зазначеної інформації можуть мати доступ сторонні особи, таким чином в разі будь-якого зволікання з її вилученням, будуть створенні можливості для її втрати, тобто існує реальна загроза для їх зміни та знищення, що в подальшому унеможливить прийняття законного рішення по даному провадженню.

За таких обставин суд заявлене клопотання визнає обгрунтованим і задовольняє.

Керуючись ст.ст. 36, 131, 132, 159, 160-165 КПК України

У Х В А Л И В :

1. Клопотання задовольнити.

2. Надати старшому слідчому СВ Коростенського ВП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_10 , та оперуповноваженому Управління захисту економіки в Житомирській області Національної поліції України ОСОБА_11 (посвідчення ЖТ№040008 видане 14.11.2012) за дорученням слідчого, тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в Фiлiї - Житомирське обласне управлiння ВАТ "Ощадбанк", МФО 311647:

1) Відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронному носіях, по рахунку № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритому в Фiлiї - Житомирське обласне управлiння ВАТ "Ощадбанк", МФО 311647 для КВТП «Коростеньхарч», ід. код 01549871 у прибутковій і видатковій частині, із вказівкою дати, повною розшифровкою контрагентів і призначення платежів з моменту відкриття рахунків по 07.06.2016 року.

2) Документів, що стосуються відкриття та обслуговування № НОМЕР_1 (українська гривня), відкритому Фiлiї - Житомирське обласне управлiння ВАТ "Ощадбанк", МФО 311647:

- обліково-реєстраційної справи КВТП «Коростеньхарч», ід. код 01549871, в тому числі: статуту (установчого договору), карток із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, копії свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, завіреної нотаріально, фотокопій паспортів уповноважених осіб, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені директора КВТП «Коростеньхарч», ід. код 01549871, договору найму чи іншого документу про призначення на посаду директора КВТП «Коростеньхарч», ід. код 01549871 оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок;

- документів, що засвідчують видачу та отримання чекових книжок із зазначенням серійного номеру першого та останнього чеку кожної з чекових книжок, які отримувались підприємством за період з моменту відкриття рахунків по 07.06.2016 року;

- заяви клієнта про встановлення системи "клієнт-банк";

- договору на обслуговування системи "клієнт-банк";

- акту про введення системи "клієнт-банк" в експлуатацію;

- документів, які засвідчують встановлення системи "клієнт-банк";

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів;

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по рахунку № НОМЕР_1 (українська гривня) в період з моменту відкриття рахунків по 07.06.2016 року;

- чеків на отримання готівки по рахунку по рахунку № НОМЕР_1 (українська гривня) в період з моменту відкриття рахунків по 07.06.2016 року;

- відомостей щодо реєстрації клієнта КВТП «Коростеньхарч» на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет- провайдера.

Роз`яснити, що згідно ст.166 КПК України - "1. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. 2. У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу внутрішніх справ за місцем проведення слідчих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу."

Строк дії ухвали один місяць, з дня її прийняття.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу58333601
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —279/3142/16-к

Ухвала від 13.06.2016

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні