Ухвала
від 16.06.2016 по справі 369/4050/16-к
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/4050/16-к

Провадження № 1-кп/369/271/16

УХВАЛА

Іменем України

16.06.2016 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретареві судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3

за участі підозрюваного ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №10 ОСОБА_5 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні відносно підозрюваного ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянин України, освіта вища, тимчасово не працюючий, раніше не судимий,-

ВСТАНОВИВ

У лютому 2012 року, перебуваючи в м. Києві на території Шевченківського району м. Києва, ОСОБА_4 від невстановленої досудовим розслідуванням особи отримав пропозицію за грошову винагороду зареєструвати в органах державної влади на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" (код за ЄДРПОУ 38098152). Не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства зазначену у статутних документах ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП", а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника та власника вказаного підприємства, ОСОБА_4 погодився на таку пропозицію. З метою реалізації умислу направленого на сприяння невстановленим особам у створенні суб`єкту підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності ОСОБА_4 в той самий день надав не встановленій особі копії свого паспорту та довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру, які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів підприємства. В подальшому невстановлені слідством особи при невстановлених обставинах використовуючи паспортні дані ОСОБА_4 виготовили статутні документи ТОВ"СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" необхідні для реєстрації підприємства в державних установах, у яких ОСОБА_4 був зазначений, як засновник вказаного підприємства.

08.02.2012 року, перебуваючи в м. Києві, на території Печерського району м. Києва, в денний час, ОСОБА_4 попередньо домовившись з не встановленою особою, прибув в місто Київ де підписав надані йому реєстраційні документи ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП", після чого ОСОБА_4 разом з невстановленою особою направились до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 за адресою: м. Київ, вул. І.Кудрі б.10 оф.48 де він повідомив, що має намір створити та зареєструвати на своє ім`я ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" і запропонував нотаріусу нотаріально засвідчити його підпис в статуті вказаного підприємства. Достовірноусвідомлюючи, що зареєстроване на його ім`я підприємство буде використовуватись для прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_4 засвідчив своїм підписом статут ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" (код за ЄДРПОУ 38098152) незаконно набувши статус його власника та засновника, після чого 08.02.2012 року статут ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" було нотаріально посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстровано в реєстрі за №448 від 08.02.2012 року.

В подальшому, 24.02.2012 невстановлені особи здійснили реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" (код за ЄДРПОУ 38098152) в відділі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області за № 13391020000007790, шляхом подання необхідних реєстраційних документів.

Крім того ОСОБА_4 на початку березня 2012 року, попередньо домовившись про зустріч з невстановленою досудовим розслідуванням особою, прибув на м. "Контрактова Площа" після чого вони разом направились до відділення АТ "ОТП Банк" що знаходиться за адресою м. Київ, вул.Костянтинівська 15 де ОСОБА_4 відкрив розрахунковий рахунок №НОМЕР_1 в АТ «ОТП Банк» (МФО 300528), при цьому усвідомлюючи, що фактично не буде здійснювати легальну фінансово-господарську діяльність ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП", як власник та керівник підприємства, а надасть змогу невстановленим особам використовуючи реквізити підприємства документально оформлювати неіснуючі операції пов`язані з наданням послуг, робіт, поставкою товарів, які фактично не мали місце, а будуть відображатись лише документально з метою незаконного формування валових витрат та завищення податкового кредиту з ПДВ іншим підприємствам та сприянню їм в подальшому ухиленні від сплати податків.

Реєстрація невстановленими особами за сприянням ОСОБА_4 суб`єкту підприємницької діяльності ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" (код за ЄДРПОУ 38098152) в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів: назви, юридичної адреси, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального податкового номеру платника податків, відкриття поточного рахунку та отримання печатки підприємства надало можливість невстановленим особам, прикриваючись зовнішньо законним фактором реєстрації ТОВ"СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП" (код за ЄДРПОУ 38098152) здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції та прикривати незаконну діяльність інших суб`єктів підприємницької діяльності.

Від імені ОСОБА_4 невстановлені особи відображали в податковій звітності ТОВ "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП", неіснуючі фінансово-господарські операції та подавали до ДПІ у Києво-Святошинському районі ГУ ДФС у Київській області податкову звітність зрозшифровкою податкового зобов`язання в розрізі контрагентів додатку №5 до декларації з ПДВ, де зазначали контрагенти з реквізитами ТОВ «ТРЕКСОН» (код за ЄДРПОУ 37949493), ПРАТ «СНАЙПЕР» (код за ЄДРПОУ 20616944), ПП «УКРАЇНСЬКИЙ ФОНД НЕЮС» (код за ЄДРПОУ 31242510), ТОВ «НАГОРОДИ УКРАЇНИ» (код за ЄДРПОУ 33546334) та ряду інших для прикриття незаконної діяльності з метою ухилення від сплати податків.

15.04.2016 року на виконання вимог ст. 285 КПК України гр. ОСОБА_4 роз`яснено суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності і право заперечувати про закриття кримінального провадження з цієї підстави.

В судовому засіданні підозрюваний підозрюваний гр. ОСОБА_4 повідомив, що з пред`явленою йому підозрою згодний.

В подальшому, гр. ОСОБА_4 звернувся до СУ ФР ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві із заявою про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минув строк два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до ст.12 КК України - злочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при цьому санкція ч.1 ст.205 КК України передбачає покарання у вигляді від п`ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином, з дня вчинення гр. ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України, а саме з 24лютого 2012 року (дата державної реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи: Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАНДАРТСЕРВІС-ГРУП", код за ЄДРПОУ 38098152,) минув строк понад два роки.

Отже, керуючись ст.ст. 285-287 КПК України, ст. 49 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваний у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Процесуальні витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні. Цивільний позов не заявлявся.

Заходи забезпечення кримінального провадження, а також запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не застосувались.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 285-287 КПК України, ст. 49 КК України; -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про звільнення підозрюваного ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК задовольнити.

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27, ч. 1 ст. 205 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.06.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу58378378
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні відносно підозрюваного ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянин України, освіта вища, тимчасово не працюючий, раніше не судимий

Судовий реєстр по справі —369/4050/16-к

Ухвала від 16.06.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Чернота С. В.

Ухвала від 29.04.2016

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Чернота С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні