Рішення
від 13.04.2010 по справі 2-1678/2010
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-1678/2010р.

РІШЕННЯ

Іменем України

13 квітня 2010р. Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі: головуючого судді Мельника О.О.

при секретарі Швачко О.О.

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бориспіль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Київської області, про скасування рішення, визнання недійсним свідоцтва про право власності та про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду з зазначеним позовом, і в судовому засіданні підтримала письмовий текст даної позовної заяви про те, що 26.12.2003 року померла ОСОБА_2 Вона(позивачка) є спадкоємцем за заповітом належного померлій майна, і фактично прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 Вже після смерті останньої, за заявою позивачки, виконавчим комітетом Дударківської сільради було прийнято рішення № 39 від 20.04.2004р., яким право власності на житловий будинок № 2 по провул. Корольова в с.Дударків Бориспільського району, де проживала померла, було оформлено на останню. На підставі вищевказаного рішення на ім»я ОСОБА_2 18.11.2004р. Дударківською сільською радою було видано свідоцтво № 308 про право власності на нерухоме майно у вигляді вищевказаного будинку. Однак, при зверненні до нотаріуса з приводу оформлення права власності на дане спадкове майно, нотаріус їй відмовив у вчиненні такої нотаріальної дії, посилаючись на те, що вищевказані рішення та свідоцтва були видані незаконно, вже після смерті власника, та суперечать вимогам ст.25 ЦК України, яка встановлює, що цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та зникає у момент її смерті, а тому позивачка позбавлена можливості оформити право власності на вказане нерухоме майно в порядку спадкування, і просить визнати вищевказані рішення та свідоцтво недійсними та визнати за нею право власності на даний будинок в порядку спадкування за заповітом в судовому порядку, враховуючи, що в інший спосіб набути таке право вона не має можливості.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в своїй письмовій заяві позов визнає, при винесенні рішення покладається на розсуд суду, просить справу слухати у його відсутність.

Представник третьої особи-Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Київської області в судове засідання не з"явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, в своїй письмовій заяві проти оформлення права власності за позивачкою не заперечує та при винесенні рішення покладається на думку суду.

Суд, заслухавши позивачку, дослідивши і оцінивши в сукупності, докази по справі, прийшов до висновку, що позов обгрунтований та підлягає задоволенню.

Встановлено, що 26.12.2003 року померла ОСОБА_2.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку - «А1», з надвірними будівлями та спорудами у вигляді сараю - «Б», літньої кухні - «В», прибудови «Г», вбиральні -«Д» та колодязю - «К», що розташований в с. Дударків Бориспільського району Київської області по провул. Корольова 2.

Відповідно до висновку відділу містобудування та архітектури № 736 від 23.03.2010р. щодо відповідності забудови земельної ділянки, даний житловий будинок побудований за відсутності будівельного паспорта, що відносить його до самочинної споруди, однак з дотриманням діючих норм та правил житлового будівництва, і нормативні відстані відносно червоних ліній щодо розташування будинку витримані, по площам приміщень та розташуванню на земельній ділянці житловий будинок відповідає діючим нормативам та правилам. Нормативні відстані відносно червоних ліній вулиці не витримані лише щодо розташування сараю, але на час будівництва такі відстані відповідали діючим Державним будівельним нормам і правилам забудови.

Позивачка є єдиним спадкоємцем вищезазначеного спадкового майна після смерті ОСОБА_2, за заповітом, що був складений померлою 15 січня 1993 р. та посвідчений секретарем виконавчого комітету Дударківської сільської ради і зареєстрований в реєстрі за № 2, і в 6-ти місячний термін, фактично прийняла спадщину.

Однак, позивачка позбавлена можливості використати надане їй право, як спадкоємцю щодо оформлення права власності на будинок, оскільки рішенням виконавчого комітету Дударківської сільської ради № 39 від 20.04.2004 року, що було прийняте на підставі заяви позивачки, було визнано право власності на вищевказаний будинок за ОСОБА_2 та видане Дударківською сільрадою свідоцтво № 308 про право власності на нерухоме майно(вказаний житловий будинок) на ім»я ОСОБА_2, вже після її смерті. А тому, з цих підстав, постановою державного нотаріуса Бориспільської районної державної нотаріальної контори Київської області ОСОБА_3 про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 26.02.1010р. позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищевказаний будинок.

Вищенаведене підтверджується даними копії свідоцтва про смерть ОСОБА_2М.(а.с.6), копії вищезазначеного заповіту (а.с.7), копії спірного рішення Дударківської сільської ради та копії спірного свідоцтва про право власності на нерухоме майно(а.с.8-9), копії витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно(а.с.10), копії вищезазначеної постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.11) та копії висновку відділу містобудування та архітектури Бориспільської райдержадміністрації № 736 від 23.03.2010 року щодо відповідності забудови земельної ділянки(а.с. 12-13).

Відповідно до ст.25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов»язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження та припиняється у момент її смерті.

Згідно із ст.346 ЦК України однією з підстав припинення права власності є смерть власника.

Тому, враховуючи, що рішення виконавчого комітету Дударківської сільської ради № 39 від 20.04.2004 року та видане 18.11.2004р. Дударківською сільрадою, на його підставі, свідоцтво № 308 про право власності на нерухоме майно(вказаний житловий будинок) на ім»я ОСОБА_2, прийняті вже після її смерті, вслід чого остання не могла набути та не набула права власності на нерухоме майно, дані рішення та свідоцтво, видані на ім»я ОСОБА_2 слід визнати недійсними, як такі, що прийняті у порушення вищевказаних норм цивільного законодавства.

Відповідно ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно із ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов»язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок смерті.

За змістом п.2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, власник подає до БТІ разом із заявою про реєстрацію права власності правовстановлювальні документи, їх копії, а також інші документи, що визначені цим Положенням.

Відповідно до абзацу 5 листа Міністерства юстиції від 12.01.2005 року № 19-32/319 встановлено, що у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлювальний документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника(спадкоємця) І повинно вирішуватися у судовому порядку.

Згідно із ст376 ЦК України житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, шо не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

За змістом ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, і вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність права власності не встановлена судом.

Таким чином, враховуючи, шо позивачка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 однак, внаслідок того, що померла своє право на оформлення право власності на вищевказаний житловий будинок, за життя, не використала, видані після смерті ОСОБА_2 правовстановлюючі документи на житловий будинок на її ім»я визнані судом недійсними, і до складу спадщини входять всі права, що належали спадкодавцю, суд дійшов висновку, що за позивачкою слід визнати право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 на вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, враховуючи, що житловий будинок та більша частина надвірних споруд зведені з дотриманням діючих норм та правил житлового будівництва, нормативні відстані відносно червоних ліній щодо розташування будинку витримані, а розташування сараю відносно червоних ліній вулиці на час будівництва відповідало діючим на той час Державним будівельним нормам і правилам забудови, і Дударківська сільська Рада та Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Київської області проти визнання за позивачкою права власності на житловий будинок з надвірними спорудами та будівлями в повному обсязі не заперечують, права та законні інтереси інших осіб не порушуються, і враховуючи також ту обставину, що в інший спосіб набути таке право позивачка не має можливості, внаслідок відсутності документів, які б підтверджували право власності спадкодавця на зазначене домоволодіння та споруди, та те, що набуття такого права позивачкою не суперечить нормам закону і є таким, що набуте правомірно.

Керуючись ст.ст.25, 328,346,376,1218,1223 ЦК України, п.2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, абз. 5 листа Міністерства юстиції України від 12.01.2005 року № 19-32/319, ст.ст.8, 10, 11, 60, 62-64, 212-215 ЦПК України,

суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати рішення виконавчого комітету Дударківської сільської ради Бориспільського району Київської області № 39 від 20.04.2004 р. «Про оформлення права власності на жилий будинок» - недійсним.

Визнати свідоцтво про право власності № 308 на домоволодіння, що знаходиться в с. Дударків Бориспільського району Київської області, по провул. Корольова 2, видане 18.11.2004р. Дударківською сільською радою Бориспільського району Київської області на ім»я ОСОБА_2 - недійсним.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок - «А1», з надвірними будівлями та спорудами у вигляді сараю - «Б», літньої кухні - «В», прибудови «Г», вбиральні -«Д» та колодязю - «К», що розташований в с. Дударків Бориспільського району Київської області по провул. Корольова 2, після смерті ОСОБА_2, яка померла 26 грудня 2003р. в с. Горобіївка Бориспільського району Київської області, в порядку спадкування за заповітом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційний суд Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київскої області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 (десяти) днів з дня проголошення рішення з подальшою подачею апеляційної скарги на рішення протягом 20 (двадцяти) днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя О.О.Мельник

Дата ухвалення рішення13.04.2010
Оприлюднено23.06.2016
Номер документу58409900
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —2-1678/2010

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 26.08.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Сітарчук О. І.

Рішення від 07.09.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Лінник Г. О.

Рішення від 15.11.2010

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 03.11.2010

Цивільне

Енергодарський міський суд Запорізької області

Ткаченко І. М.

Рішення від 13.04.2010

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Мельник О. О.

Рішення від 13.08.2010

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Каніщєва Н. О.

Ухвала від 03.06.2010

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Матвієнко В. М.

Ухвала від 18.01.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні