Рішення
від 16.10.2009 по справі к-5/108-16/102
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТ І

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франк івськ, 76000, тел. 2-57-62

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.10.09 Справа № К-5/108-16/102

Господарський суд Івано-Фр анківської області у складі судді Калашник В.О.

при секретарі судового зас ідання Гурик І. П. , розглянувш и матеріали справи

за позовом: ОСОБА_1 (учас ник).

с.Сваричів, Рожнятівськи й район, Івано-Франківська об ласть,77605

до відповідача: ТзОВ "Рожня тівнафта. "

вул.Вітовського, 20, смт.Ро жнятів, Івано-Франківська об ласть,77600

факт. адреса:с.Цінева, вул.С .Стрільців, 2, Рожнятівський р- н.

третя особа, яка заявляє са мостійні вимоги на предмет с пору: ОСОБА_2.

с.Вільхівка, Рожнятівсь кий район, Івано-Франківська область

про визнаня рішення у часників загальних зборів Тз ОВ "Рожнятівнафта" від 26.06.2008р. не дійсним.

за участю представників ст орін:

Від позивача: не з"явився,

Від відповідача: ОСОБА_3 - директор, (паспорт серія -Н ОМЕР_2 вид.27.12.1999р. )

від третьої особи:- ОСОБА_4 - представник, (довіреність №1089 від 6.07.09р.):

встановив:

В судовому засіданн і, 13.10.2009 року оголошена перерва до 16.10.2009року. Розгляд справи за вершено.

Представник позивача і тр етьої особи з самостійними в имогами на предмет спору в су довому засіданні заявлені ви моги підтримали. Відповідач проти позову заперечує, про щ о вказує в відзиві на позовну заяву за підписом директора ТзОВ "Рожнятівнафта" гр. ОСО БА_3 При цьому відповідач вк азує на те, що згідно зі ст. 145 ЦК України - вищим органом товар иства є загальні збори.

Стосовно визнання недійсн им рішення зборів по п.5 порядк у денного зборів, то відповід ач суду не подав і не спростув ав позов ОСОБА_1 в цій част ині. Вважає, що вимоги позивач а в частині визнання недійсн ими рішення зборів, не підляг ають до задоволення.

Відповідно до ст. 32, 36 ГП К України, доказами у справі є будь-які фактичні дані. Згідн о ч. 2 ст. 34 ГПК України, обставин и, які за законом повинні бути підтверджені певними засоба ми доказування, не можуть під тверджуватися ніякими іншим и засобами доказування… Згідно ст. 4 Закону "Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - підп риємців" внесені дані до Єдин ого реєстру мають пріоритет над іншими реєстрами, а внесені в реєстр дані - засв ідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття аб о позбавлення статусу підпри ємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційни х дій, які передбачені цим Зак оном, шляхом внесення відпов ідних записів до Єдиного дер жавного реєстру.

Відповідно до Витягу з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців № 208132 СР АГ, станом н а 13.10.09 р. юридична особа ТзОВ "Ро жнятівнафта" (ідент. код 25070214) за реєстрована в смт. Рожнятів , вул. Першотравнева, 20, керів ник ОСОБА_3.

Розглянувши матеріали спр ави та вислухавши представни ків сторін, судом встановл ено, що 26.06.08 р. відбулися зага льні збори учасників ТзОВ "Ро жнятівнафта".

Відповідно до ст. 145 ЦК Україн и, вищим органом ТзОВ, є загал ьні збори його учасників. Вка зана норма кореспондується і з п.6.2. Статуту ТзОВ «Рожнятівн афта».

Рішення загальних зборів п риймаються простою більшіст ю від числа присутніх учасни ків, якщо інше не встановлено установчими документами або законом (ст. 98 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Законо м України «Про господарські товариства»п.6.6. Статуту, зага льні збори учасників господа рських товариств є правомочн ими, якщо на них зареєструвал ись учасники, які володіють у сукупності більше як 60 % голос ів від загальної кількості.

Відповідно до частини перш ої статті 41 Закону України «Пр о господарські товариства»а кціонери (їх представники), як і беруть участь у загальних з борах, реєструються із зазна ченням кількості голосів, як у має кожний учасник.

Про повідомлення в порядку ст. 43 Закону України «Про госп одарські товариства»всіх уч асників і прибуття всіх уча сників на загальні збори, під тверджують поштові повідомл ення про вручення, які долуче ні до матеріалів справи.

Із змісту позовної заяви тр етьої особи із самостійними вимогами на предмет спору за сновника (учасника) ТзОВ «Рож нятівнафта»ОСОБА_2 (в суку пності володіє 5,1 відсотка) вб ачається, що повідомлення пр о проведення загальних зборі в засновників (учасників) ТзО В «Рожнятівнафта», вона як за сновник (учасник) товариства , отримала за підписом ОСОБ А_3 (в сукупності володіє 10,1 ві дсотка голосів).

Як вбачається з матеріалів справи, на момент початку збо рів засновників (учасників) Т зОВ «Рожнятівнафта», 26.06.08 р,. був чинний статут товариства із змінами, зареєстрований Рож нятівською райдержадмініст рацією 14.02.02 р.

Згідно цих змін та наданих д ля огляду в судове засідання відомостей реєстрації учас ників № 1, а також журналу реєс трації учасників, на загальн их зборах засновників (учасн иків) зареєструвались для уч асті 89 відсотків учасників, щ о є більшим ніж встановлено ч .1 ст. 60 Законом України «Про го сподарські товариства».

Оскільки, Закон України «Пр о господарські товариства»н е обмежує кількість журналів (відомостей) для реєстрації прибувших учасників на загал ьні збори то доводи третьої о соби ОСОБА_2, яка заявляє с амостійні вимоги на предмет спору, про відсутності квору му на загальних зборах учасн иків, не знайшли свого докуме нтального підтвердження.

Системний аналіз долучени х до справи доказів, засвідчу є, що незважаючи на наявність судового рішення Господарсь кого суду Івано-Франківської області від 08.04.2008 р. по справі № 19/20, (на момент проведення зага льних зборів набрало законно ї сили і не скасоване) ОСОБА _5, що володіє в сукупності 2 2,1 відсотка голосів, без будь-я кого примусу, добровільно за реєструвався, 26.06.08 р., у журналі реєстрації учасників на зага льних зборах учасників.

Тому, відображення в нотарі ально засвідченому протокол і загальних зборів від 26.08.08 р. № 529423, про те що ОСОБА_5: «прису тній, але не зареєструвався» спростовується змістом журн алу реєстрації учасників заг альних зборів, де ОСОБА_5 п роставив власний підпис.

Згідно нотаріально засвід чених протоколів загальних з борів, поданих учасниками п роцесу (№ 529423 та № 529433) засідання у часників ТзОВ «Рожнятівнафт а»відбувалось за адресою смт . Рожнятів, Івано-Франківська область, вул. Першотравнева, 20.

Ст. 626 ЦК України визначає дог овір як домовленість двох аб о більше сторін, спрямована н а встановлення, зміну або при пинення цивільних прав та об ов' язків.

Відповідно до ч. 2 ст. 87 ЦК Укра їни установчим документом то вариства є затверджений учас никами статут. У ньому вказую ться найменування юридичної особи, ...їх компетенція. Поряд ок прийняття ними рішень, пор ядок вступу до товариства….

Відповідно до абз. 3 п.4.2 Статуту, до товариства або ін ших учасників може перейти ч астка або її частина.

Таким чином, проведен ня загальних зборів учасникі в ТзОВ «Рожнятівнафта»відбу лось з дотримання процедури проведення і наявності квору му на зборах учасників. Устан овлена законом найменша кіль кість учасників, присутність , яких є необхідною умовою для відкриття зборів і прийнятт я легітимних рішень ТзОВ «Ро жнятівнафта»26.06.08 р. була наявн а.

Окрім того, згідно із ст.59 дан ого Закону, до компетенції зб орів товариства з обмеженою відповідальністю крім питан ь, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" статгі 41 цього Закону, н алежить:

а)- встановлення розміру, фо рми і порядку внесення учасн иками додаткових вкладів;

б)- вирішення питання про пр идбання товариством частки у часника;

в)- виключення учасника з то вариства.

З питань, зазначених у пункт ах "а", "б" статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з то вариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього прог олосують учасники, що володі ють у сукупності більш як 50 ві дсотками загальної кількост і голосів учасників товарис тва. З решти питань рішення пр иймається простою більшістю голосів.

Тобто, проведення зборів за участі учасників, що володію ть 89 % часток дає підстави для вирішення питань, що зазначе ні в названій нормі.

Суд вважає, що проведені, 26.06.08 р., збори є повноважними, а ріш ення зборів, що оформлені нот аріально посвідченим проток олом № 529423 реєстровий номер № 2696 , 2697, нотаріусом Рожнятівськог о районного нотаріального ок ругу, смт. Брошнів-Осада Рожня тівського району, Івано-Фран ківської області відповідаю ть вимогам закону, окрім пунк ту 5 порядку денного загальни х зборів товариства.

За наведених обстави, позо вні вимоги засновника (учасн ика) ТзОВ «Рожнятівнафта»О СОБА_2 є необґрунтованими.

Позивач вважає, що рішення п рийняте по п. 5 порядку денного загальних зборів товариства - слід визнати недійсним, так як гр. ОСОБА_6 не була зареє стрована як учасник товарист ва (не включена до складу учас ників), а тому вона не мала пра ва відступити свою частку д. ОСОБА_3 і збори не вправі бул и приймати колективне рішенн я з п.5 порядку денного. Суд вва жає вимоги позивача в цій час тині обгрунтованими, виходяч и з слідуючого:

- відповідно до Установчого договору від 02.10.1997р. ОСОБА_7, виступав учасником ТзОВ "Рож нятівнафта".

Вищевказаний учасник пере бував у шлюбі з гр. ОСОБА_6. Відповідно до Свідоцтва про смерть НОМЕР_3 гр. ОСОБА_ 7 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у ві ці 32 роки. Свідоцтвом про прав о на спадщину від 01.04.2005р. (додатк ове до свідоцтва, виданого 02.02.2 005р. по реєстру НОМЕР_4) засв ідчено, що спадкоємцем майна гр. ОСОБА_7 є дружина ОСО БА_6 Спадкове майно, на яке ви дане це свідоцтво складаєтьс я з : частки 4,1% у статутному фон ді ТзОВ "Рожнятівнафта" та нал ежить спадкодавцю ОСОБА_7 на підставі довідки, виданої 22.03.2005р. ТзОВ "Рожнятівнафта" за № 48. (гр. ОСОБА_6 зареєструвал а шлюб з гр. ОСОБА_9 03.03.2005р. і пі сля реєстрації шлюбу отримал а прізвище ОСОБА_6 - свідоц тво про шлюб серії НОМЕР_5 ). 26 червня 2008р. гр. ОСОБА_6 при ймала участь в загальних збо рах товариства "Рожнятівнафт а".

Згідно з п. 4 порядку денного загальних зборів ТзОВ "Рожня тівнафта" - з числа учасників товариства виключено ОСОБ А_7 в зв"язку з його смертю та включено в число учасників ОСОБА_6 (бувшу дружину) з пер едачею їй частки, належної по кійному, що становить 4.1% стату тного капіталу товариства і успадкованої гр. ОСОБА_6 п о закону.

Позивач вважає, що при йняте рішення учасниками тов ариства порушує його права н а належне управління товарис твом.

Відповідно до п.4.7 Стат уту, учасники дають згоду на в ступ спадкоємця. Відповідно до абз. 3 п.4.2 Статуту, до товарис тва або інших учасників може перейти частка або її частин а.

Прийняте рішення уча сниками товариства, порушує його права на належне управл іння товариством.

Відповідно до абз.3 п.4.2. Статуту, до Товариства або ін шим учасникам, може перейти ч астка або її частина, з усіма п равами учасника.

Пунктом 4.7 Статуту ТзОВ «Рож нятівнафта», учасники дають згоду на вступ спадкоємця. Но рма п.4.7. носить диспозитивний характер для учасників Това риства.

Абз.3 п.4.2. Статуту засві дчує, що спадкоємець, може від мовитись від вступу до Товар иства і передати своєю частк у Товариству, яка за рішенням учасників може бути розподі лена між учасниками. І як нас лідок, така відмова учасника від вступу в Товариство, приз веде до збільшення його част ки в Товаристві.

Зміст протоколу збор ів засновників (учасників) Тз ОВ «Рожнятівнафта»засвідчу є, що питання вступу спадкоєм ця на збори учасників не вино силось.

Таким чином, позбавле ння учасника ТзОВ «Рожнятівн афта»ОСОБА_1 (в сукупності володіє 3, 4 відсотка голосів) п рава голосування з даного пи тання є порушенням абз.2 п.4.2. та п.4.7 Статуту товариства.

За змістом ст. 15 Цивільного к одексу України кожна особа м ає право на захист свого інте ресу, який не суперечить зага льним засадам цивільного зак онодавства.

Право позивача ОСОБА_1 з асновника (учасника) ТзОВ «Ро жнятівнафта»на позов, узгод жується із Рішенням Конститу ційного Суду України № 18-рп/2004 в ід 01 грудня 2004 року у справі № 1010/2 004 щодо офіційного тлумачення окремих положень частини пе ршої статті 4 Цивільного проц есуального кодексу України ( справа про охоронюваний зако ном інтерес).

Відповідно до ст. 29 вищевказ аного Закону (ч.3,4) - відбулася з міна складу учасників товари ства і ці зміни підлягають об ов"язковій державній реєстра ції, проте відповідач таких з мін не провів, про що свідчить витяг з Єдиного державного р еєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців від 04.1 1.08 р. та витяг від 13.10.09 р. , де в пере ліку засновників (учасників) юридичної особи ТзОВ "Рожнят івнафта" значиться померлий ОСОБА_7 (станом на день роз гляду справи). Таким чином, від повідач - товариство, не ввівш и ОСОБА_6 в число учасникі в товариства не зареєстрував ши її в установленому законо м порядку в переліку учасник ів - не вправі був розглядати п итання про виведення ОСОБА _6 зі складу учасників ТзОВ "Р ожнятівнафта" і питання про п ередачу її частки гр. ОСОБА _3

Статутом товариства (п.4.7.) пе редбачено, що спадкоємці мож уть вступити до товариства з а згодою зборів учасників. Ча стка нового учасника і він са м не зареєстровані в державн ому реєстрі, а тому передача ц ієї частки іншому учаснику є незаконною і рішення зборів в цій частині теж слід визнат и незаконним.

Позивач під час судового ро згляду справи 13.10.09 р. відмовивс я від визнання недійсним ріш ення зборів від 26.06.2008 р. в цілому . Просив суд визнати протокол засновників (учасників) юри дичної особи ТзОВ "Рожнятівн афта" від 26.06.08 р. лише в частині в изнання недійсним пункту 5 по рядку денного. Стосовно вимо г позивача та третьої особи, я ка заявляє самостійні вимоги , щодо визнання недійсним ріш ення зборів від 26.06.2008 р. в цілому , то суд не вбачає підстав для їх задоволення в зв"язку з нед оведеністю, законності та об грунтованості цих вимог.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України, судові витра ти слід покласти на Відповід ача, пропорційно задоволених позовних вимог.

На підставі вищевказа ного та у відповідності зі ст . ст. 124, 129 Конституції України, с т.ст. 116, 147 ЦК України, ст.ст. 53, 54, 55 За кону України "Про господарсь кі товариства", ст.ст. 25, 27, 29 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців", ст.с т. 80,82,83,88 Господарського Кодексу України, керуючись ст. ст. 33,49,75, 82 -84 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1, (с . Сваричів, Рожнятівський рай он, Івано-Франківська област ь, 77605)- задовільнити частково.

Визнати недійсним р ішення учасників загальних з борів ТзОВ "Рожнятівнафта" ві д 26.06.2008р. по питанню п' ятому по рядку денного, що стосується розгляду заяви гр. ОСОБА_6 про вихід її з числа учасникі в товариства та передачу час тки гр. ОСОБА_3

В решті позовних вимог, пров адження у справі припинити з а відсутності предмету спору .

Стягнути з відповідача - ТзО В "Рожнятівнафта", (вул. Першот равнева, 20. смт. Рожнятів, Івано -Франківська область); факт. ад реса: вул. Січових Стрільців, 2, с.Цінева, Рожнятівський рай он, Івано-Франківська област ь (код ЗКПОУ 25079214) на користь поз ивача - ОСОБА_1, (АДРЕСА_1 (ідент. код НОМЕР_1) - 42 грн. 50 к оп. держмита та 59 грн. витрат на інформаційно-технічне забез печення судового процесу.

Наказ видати позивачу після набрання рішенням зако нної сили та направити Позив ачу.

В задоволенні позо ву третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предме т спору, учасниця ТзОВ "Рожнят івнафта" ОСОБА_2 (с.Вільхів ка, Рожнятівський район, Іван о-Франківська область) - відмо вити.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення десятиденног о строку з дня його прийняття , у разі, якщо в судовому засід анні було оголошено лише вст упну та резолютивну частину рішення, воно набирає законн ої сили після закінчення дес ятиденного строку з дня підп исання повного рішення, офор мленого відповідно до статті 84 Господарського процесуаль ного кодексу України.

рішення підписане 16.10.09

Виготовлено в АС "Діло водство суду"


Гурик Ірина Прокопі вна

Дата ухвалення рішення16.10.2009
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу5841409
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнаня рішення у часників загальних зборів Тз ОВ "Рожнятівнафта" від 26.06.2008р. не дійсним

Судовий реєстр по справі —к-5/108-16/102

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Постанова від 25.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 28.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Постанова від 13.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Овечкін В.Е.

Ухвала від 17.12.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 02.11.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні