Рішення
від 22.06.2016 по справі 159/2362/16-ц
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/2362/16-ц

Провадження № 2/159/892/16

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2016 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Луньової Т.М.,

за участі секретаря - Канашкової О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Голобської селищної ради Ковельського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Управління Держгеокадастру у Ковельському районі про визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації та права на одержання свідоцтва про право власності на земельну ділянку

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулась з позовом до Голобської селищної ради Ковельського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Управління Держгеокадастру у Ковельському районі про визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації та права на одержання на ім'я позивача свідоцтва про право власності на земельну ділянку площею 2500 кв.м., цільовим призначенням якої є ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Голобської селищної ради Ковельського району Волинської області за адресою: с. Калиновник, вул. Тиха,26, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2, яка померла 17 квітня 2014 року, спадщину після смерті якої прийняла ОСОБА_3, яка померла 23 червня 2015 року, спадщину після смерті якої прийняла позивач.

Обґрунтовуючи позовні вимоги посилається на наступні обставини: 17 квітня 2014 року померла ОСОБА_2 після смерті якої відкрилась спадщина на належне спадкодавцеві за життя рухоме та нерухоме майно. Зокрема, поряд з іншим, до спадкової маси увійшла земельна ділянка площею 2500 кв.м., цільовим призначенням якої є ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Голобської селищної ради Ковельського району Волинської області за адресою: с. Калиновник, вул. Тиха,26. Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла її рідна сестра - ОСОБА_3, яка постійно проживала із спадкодавцем ОСОБА_2 на час відкриття спадщини та не заявляла про відмову від спадщини. Прийнявши спадщину після смерті ОСОБА_2, ОСОБА_3 не встигла зареєструвати право власності на успадковане нею нерухоме майно. Єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 залишилась позивач - племінниця спадкодавця, оскільки спадкоємців першої черги ОСОБА_3 не мала, а її сестри - ОСОБА_2 та мати позивача ОСОБА_4 померли у 2014 та 2013 роках відповідно. На підставі заяви позивача приватним нотаріусом Ковельського районного нотаріального округу було відкрито спадкову справу №64/2015 після смерті ОСОБА_3 Позивачеві, як єдиному спадкоємцеві, нотаріусом видано свідоцтво про право на спадщину за законом на частину майна, право власності спадкодавця на яке було підтверджено відповідними правовстановлюючими документами. Однак позивач позбавлена можливості оформити право власності на успадковану нею земельну ділянку площею 2500 кв.м., цільовим призначенням якої є ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Голобської селищної ради Ковельського району Волинської області за адресою: с. Калиновник, вул. Тиха,26, оскільки за життя власник вказаної земельної ділянки ОСОБА_2 розпочала приватизацію земельної ділянки, однак не встигла її закінчити. Зокрема за життя ОСОБА_2 було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо складання Державного акта на право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, отримано позитивні висновки відповідних служб, встановлено межі земельної ділянки в натурі. 06 травня 2012 року рішенням Голобської селищної ради Ковельського району ОСОБА_2 було передано у власність земельні ділянки: для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,2500 га та для ведення особистого селянського господарства площею 0,2500 га в с. Калиновник по вул. Тиха,26 . На земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (кадастровий номер 0722155300:04:001:0030) ОСОБА_2 видано Державний акт серії ЯЛ №993429. За невідомих причин Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2500 га та для ведення особистого селянського господарства площею 0,2500 га ОСОБА_2 виданий не був.

Оскільки приватизація вказаної земельної ділянки не завершена видачею правовстановлюючого документа, нотаріус відмовила позивачеві у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вказану земельну ділянку.

Оскільки спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури спадкування, позивач звернулась до суду з позовом про визнання за нею права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на її ім'я.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_5, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явились. Представник позивача звернулась до суду з письмовою заявою про розгляд справи за її відсутності та відсутності позивача. Позов підтримують у позовному обсязі. Судові витрати прохають залишити за сторонами.

Будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи представник відповідача, Голобської селищної ради, в судове засідання не з'явився, подав суду письмову заяву про розгляд справи за відсутності представника селищної ради, не заперечив проти задоволення позову.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Управління Держгеокадастру, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив.

Суд ухвалює розгляд справи провадити за відсутності сторін.

Дослідивши письмові докази суд дійшов висновку, що позов підставний і підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Відповідно до ст. 125 ЗК право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

- цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною у порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

- свідоцтвом про право на спадщину (ч. 1 і ч. 2 ст. 126 ЗК).

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності:

- ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки;

- виготовлення технічної документації на земельні ділянки;

- визначення меж земельної ділянки в натурі;

- погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами;

- одержання у встановленому порядку Державного акта на землю;

- реєстрація права власності на земельну ділянку.

Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст. 1216 ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК.

Якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

На підставі абз. 2 п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок" (втратив чинність на підставі Закону України від 14 вересня 2006 року № 139-V) є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку (пункт 1 розділу X доповнено абз. 2 згідно із Законом від 16 вересня 2008 року № 509-VI).

Отже, якщо видача державного акта про право власності на землю здійснюється на підставі рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийнятого органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету КМУ від 26 грудня 1992 року "Про приватизацію земельних ділянок", до спадкоємців переходить право отримати державний акт про право власності на земельну ділянку. Зазначений порядок встановлений законодавством у разі набуття права власності на земельні ділянки шляхом їх приватизації громадянами (ч. 3 ст. 116 ЗК).

Матеріалами спадкової справи №64/2015 (зареєстровано в реєстрі за №297) доводиться та обставина, що на підставі ст. 1266 ЦК України єдиним спадкоємцем майна, власником якого на час відкриття спадщини була ОСОБА_3, є позивач ОСОБА_1, яка отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами №26, що знаходиться по вул. Тиха в с. Калиновник Ковельського району Волинської області.

Матеріалами спадкової справи 64/2015 (індекс справи 02-14) до майна померлої 23 червня 2015 року ОСОБА_3 доводиться та обставина, що нерухоме майно, що належало тітці позивача ОСОБА_2, яка померла 17 квітня 2014 року успадкувала її сестра, ОСОБА_3, яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав.

Згідно свідоцтва про смерть серії 1-ТП №263794 від 25 червня 2015 року, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Коростишівського районного управління юстиції у Житомирській області, актовий запис №172, ОСОБА_3 померла 23 червня 2015 року в м. Коростишів Житомирської області.

Згідно ст. 1262 ЦК України у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Згідно ч.3 ст. 1266 ЦК України племінники спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові (сестрі, братові, спадкодавця), якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Частиною 1 ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Матеріалами спадкової справи №64/2015, заведеної після смерті ОСОБА_3, доводиться та обставина, що позивач прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3, звернувшись 09 вересня 2015 року до нотаріуса з відповідною заявою.

Матеріалами вказаної спадкової справи доводиться також і та обставина, що інших спадкоємців в ОСОБА_3 немає.

Згідно рішення Голобської селищної ради №19/13 від 06 травня 2012 року «Про надання у власність земельної ділянки» ОСОБА_2 надано у власність земельну ділянку загальною площею 0,5000 га, в тому числі для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд площею 0,2500 га , для ведення особистого селянського господарства 0,2500 га, в с. Калиновник по вул. Тиха,26.

На підставі вказаного рішення на ім'я ОСОБА_2 видано Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (кадастровий номер 0722155300:04:001:0030) серії ЯЛ №993429.

Матеріалами технічної документації із землеустрою щодо складання Державного акта на право власності на земельні ділянку для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та для ведення особистого селянського господарства , замовником якої є ОСОБА_2 на підставі договору №86 від 20.03.2012 року, доводиться та обставина, що за життя ОСОБА_2 розпочала приватизацію земельних ділянок, наданих їх у власність згідно рішення Голобської селищної ради №19/13 від 06 травня 2012 року «Про надання у власність земельної ділянки», у тому числі на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства 0,2500 га, в с. Калиновник по вул. Тиха,26.

Таким чином, в судовому засіданні здобуто достатньо доказів, які підтверджують підставність позову.

На підставі ст. 15,30,62, 85, 212, 213, 215, 130, 173,174 ЦПК України, ст. 1268-1262,1266,1268 ЦК України, п. 1 розділу X "Перехідні положення" ЗК України, суд

в и р і ш и в :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за позивачем ОСОБА_1 право на завершення приватизації та право на одержання позивачем ОСОБА_1, на її ім'я, свідоцтва про право власності на земельну ділянку площею 2500 кв.м., цільовим призначенням якої є ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Голобської селищної ради Ковельського району Волинської області за адресою: с. Калиновник, вул. Тиха,26, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, яка померла 17 квітня 2014 року, спадщину після смерті якої прийняла ОСОБА_3, яка померла 23 червня 2015 року, спадщину після смерті якої прийняла позивач.

Судові витрати залишити за сторонами.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Волинської області через Ковельський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення, а особами, які не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення - протягом 10-ти днів з дня отримання копії рішення.

Головуюча : Т.М.Луньова

Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено24.06.2016
Номер документу58434588
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —159/2362/16-ц

Рішення від 22.06.2016

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

Ухвала від 15.06.2016

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Луньова Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні