Рішення
від 14.06.2016 по справі 908/1397/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/43/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.06.2016 Справа № 908/1397/16

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: Дочірнє підприємство «Газ Мелітополя» публічного акціонерного товариства «Мелітопольгаз» (пр. 50-річчя Перемоги, буд. 17, м. Мелітополь, Запорізька область, 72313; код ЄДРПОУ 39825907),

до відповідача: Комунальна установа «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області (вул.Індустріальна, буд. 89, м. Мелітополь, Запорізька область, 72316; код ЄДРПОУ 38761806),

у присутності представників:

позивача: ОСОБА_1. - дов. №б/н від 05.01.2016;

відповідача: ОСОБА_2 - дов. №18 від 13.06.2016;

ОСОБА_3 - дов. №05 від 03.03.2015;

про стягнення 225693,79грн.,

В С Т А Н О В И В :

До господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява дочірнього підприємства «Газ Мелітополя» публічного акціонерного товариства «Мелітопольгаз» про стягнення з комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області 200406,51грн. заборгованості за поставлений природний газ, 16023,50грн. пені, 1139,69грн. 3% річних та 8124,09грн. втрат від інфляції.

23.05.2016 порушено провадження по справі, призначені дата і час судового засідання.

Позивач наполягає на задоволенні позовних вимог з підстав, викладених в позовній заяві, при цьому повідомив, що спір виник внаслідок неналежного виконання відповідачем взятих зобов'язань за договором №Б047 постачання природного газу від 12.02.2016 в части повної та своєчасної оплати наданих послуг, в наслідок чого утворилась заборгованість за період з січня по березень 2016 року. Затримка оплати вартості поставленого газу обумовила нарахування сум пені, 3% річних та втрат від інфляції. Разом з цим, позивач просить судові витрати, пов'язані із розглядом справи віднести на відповідача.

Відповідач у відзиві на позовну заяву суму заборгованості нарахованої за спожитий газ за період з січня по березень 2016 року у розмірі 200406,21грн. визнає.

Усно у судовому засіданні представники відповідача пояснили, що комунальна установа «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області є бюджетною установою, яка фінансується виключно за рахунок коштів місцевого бюджету, всі закупівлі послуг здійснюються через процедуру відкритих торгів, в наслідок чого виникають труднощі щодо вчасною оплати наданих послуг.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, а також ретельно дослідивши додатково надані сторонами докази, встановив наступні обставини:

Статтею 11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) закріплено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Відповідно до п. 2 цієї статті підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Зобов'язанням, відповідно до п.п.1, 2 ст.509 ЦК України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

12.02.2016 між дочірнім підприємством «Газ Мелітополя» (надалі - Постачальник), публічним акціонерним товариством «Мелітопольгаз» (надалі - Газорозподільне підприємство) та комунальною установою «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області (надалі - Споживач) укладено договір №Б047 постачання природного газу (надалі - Договір).

Згідно п. 1.1 вказаного Договору, Постачальник зобов'язується передати у власність (поставити) Споживачу у 2016 році природний газ для використання у якості палива або сировини, а Споживач зобов'язується прийняти та оплатити вартість газу у розмірах, строки та порядку, що визначені Договором.

У п. 10.1 Договору сторони узгодили, що Договір набуває чинності з дати його підписання уповноваженими представниками сторін та скріплення їх підписів печатками сторін (за наявності) та відповідно до п.3 ст. 631 ЦК України умови Договору застосовуються до відносин сторін, які виникли між ними з 01.01.2016. Договір діє в частині постачання газу до 31.03.2016, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення.

В силу положень ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 ЦК України передбачено, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Обсяг та умови постачання газу регулюються розділом 2 Договору, відповідно до якого за підсумками розрахункового періоду Споживач до 05 числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов'язаний надати Постачальнику копію відповідного акта про фактичний об'єм розподіленою (про транспортованого) газу Споживачу за розрахунковий період, що складений між Оператором ГРМ та Споживачем, відповідно до вимог Кодексу ГРМ. На підставі отриманих від Споживача даних та/або даних Оператора ГТС та/або на підставі даних оператора ГРМ Постачальником протягом трьох робочих днів готує два примірники акта приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаний уповноваженим представником Постачальника. Споживач протягом двох днів з дати одержання акта приймання-передачі газу зобов'язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акта приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником Споживача та скріплений печаткою Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану та обґрунтовану відмову від підписання актів приймання-передачі газу. У випадку відмови від підписання актів приймання-передачі газу Споживачем, об'єм поставленого (спожитого) газу встановлюється Постачальником в односторонньому порядку, на підставі даних Оператора ГТС та/або на підставі даних оператора ГРМ. У випадку не повернення Споживачем підписаного оригіналу акту приймання-передачі, або ненадання письмової обґрунтованої відмови від його підписання до 10 числа місяця, наступного за звітним, такий акт вважається підписаним Споживачем, а об'єм спожитого газу встановлюється Постачальником відповідно до даних Оператора ГТС та/або на підставі даних оператора ГРМ.

Дочірнім підприємством «Газ Мелітополя», публічним акціонерним товариством «Мелітопольгаз» та комунальною установою «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області складені, підписані уповноваженими особами та скріплені печатками акти приймання-передачу природного газу:

- від 31.01.2016 за січень 2016 року в обсязі - 10962 куб.м.;

- від 29.02.2016 за лютий 2016 в обсязі - 6027 куб.м.;

- від 31.03.2016 за березень 2016 в обсязі - 6496 куд.м.

Стаття 692 ЦК України визначає обов'язок покупця оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

У розділі 3 Договору сторони домолись, що розрахунки за поставлений Споживачеві газ здійснюється за цінами, що вільно встановлюються між Постачальником та Споживачем. Ціна газу становить 7191,5000грн., за 1000 куб.м., крім того ПДВ 1438,3000 грн., всього з ПДВ - 8629,8000грн. Ціна, зазначена в п.3.2. Договору, може змінюватись протягом дії Договору. Зміна ціни узгоджується шляхом підписання додаткової угоди до цього Договору. Місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу та загального об'єму поставленого (спожитого) газу, визначеного згідно з розділом 2 Договору.

Згідно з розділу 4 Договору розрахунковий період за Договором становить один календарний місяць - з 09.00 години (за Київським часом) першого дня місяця до 09.00 години першого дня наступного місяця включно. Оплата газу здійснюється Споживачем шляхом перерахування грошових коштів на банківський рахунок Постачальника в наступному порядку: 100% місячної вартості запланованого об'єму постачання газу сплачується до 25 числа місяця, що передує місяцю постачання. Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини планового об'єму постачання газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну гагу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці. Остаточний розрахунок по оплаті місячної вартості газу (п.3.5. Договору) здійснюється до 10 числа місяця, наступного за місяцем постачання газу. Датою оплати (здіснення розрахунку) є дата зарахування коштів на банківський рахунок Постачальника.

Відповідно розділу 5 Договору, Постачальник має право отримувати від Споживача оплату поставленого газу відповідно до умов розділів 3, 4 Договору (п.5.1.1.), а Споживач, в свою чергу зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі оплачувати Постачальнику вартість спожитого газу на умовах, визначених цим Договором (п. 5.4.2.).

Стаття 193 Господарського кодексу України (надалі ГК України) передбачає, суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Аналогічне положення закріплено в ст. 526 ЦК України. Так, зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно умовам договору та вимогам цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а у разі відсутності таких умов і вимог - згідно звичаїв ділового обігу або іншим вимогам, які звичайно ставляться.

Відповідач взяті на себе зобов'язання за договором в частині повної та своєчасної оплати вартості отриманого природного газу, належним чином не виконував у зв'язку з чим, на момент вирішення спору залишається неоплаченим поставлений природний газ на суму 200406,21грн.

Відповідач не заперечує проти наявності суми заборгованості у розмірі 200406,21грн.

Відповідно до ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 230 ГК України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідальність Споживача за порушення строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, закріплено в п. 6.2.1 Договору у вигляді стягнення пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» розмір пені за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань обчислюється від простроченої суми та не повинен перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача пеню в сумі 16023,50грн. за період з 10.02.2016 по 12.05.2016.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України божник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

За порушення строків оплати позивач нарахував та заявив до стягнення з відповідача 1139,69грн. 3% річних за період з 10.02.2016 по 12.05.2016 та 8124,09грн. втрат від інфляції за період з лютого 2016 по квітень 2015.

Суми пені, 3% річних та втрат від інфляції ретельно перевірені в судовому засіданні, розрахунок здійснено вірно.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення з комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області 200406,51грн. заборгованості за поставлений природний газ, 16023,50грн. пені, 1139,69грн. 3% річних та 8124,09грн. втрат від інфляції позивачем заявлені правомірно та обґрунтовано, а тому підлягають задоволенню.

Судові витрати у справі слід віднести на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.49, ст.ст.82-85 Господарського процесуального Кодексу України, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунальної установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської міської ради Запорізької області (вул. Індустріальна, буд. 89, м. Мелітополь, Запорізька область, 72316; код ЄДРПОУ 38761806) на користь Дочірнього підприємства «Газ Мелітополя» публічного акціонерного товариства «Мелітопольгаз» (пр. 50-річчя Перемоги, буд. 17, м. Мелітополь, Запорізька область, 72313; код ЄДРПОУ 39825907) 200406 (двісті тисяч чотириста шість) грн.. 21 коп. основного боргу, 16023 (шістнадцять тисяч двадцять три) грн.. 50 коп. пені, 8124 (вісім тисяч сто двадцять чотири) грн.. 09 коп. втрат від інфляції, 1139 (одна тисяча сто тридцять дев'ять) грн.. 69 коп. річних і 3385 (три тисячі триста вісімдесят п'ять) грн.. 41 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В засіданні 14.06.2016 оголошена вступна і резолютивна частини рішення. Рішення в повному обсязі складено і підписане 21.06.2016.

Суддя С.А. Гончаренко

Дата ухвалення рішення14.06.2016
Оприлюднено29.06.2016
Номер документу58464403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1397/16

Судовий наказ від 06.07.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Рішення від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні