Ухвала
від 16.06.2016 по справі 910/8183/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16.06.2016Справа № 910/8183/16

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой»

До 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс»

2. Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганськдіпрошахт»

Про стягнення 422 383,08 грн

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача: Гриневський В.В. - представник за довіреністю № 15 від 28.04.16.

Від відповідача-1: Білак Я.Ю. - представник за довіреністю № б/н від 18.05.16.

Від відповідача-2: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганськдіпрошахт» про стягнення 422 383,08 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.05.16. порушено провадження у справі № 910/8183/16; розгляд справи призначено на 19.05.16. о 12-20.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.5.16. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи було відкладено на 07.06.16. о 10-40.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.06.16. на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи було відкладено на 16.06.16. о 14-30.

Представник позивача в судовому засіданні 16.06.16. подав заяву на підставі ст. 78, 80 Господарського процесуального кодексу України, в якій відмовляється від позовних вимог щодо стягнення 1000 грн. з Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганськдіпрошахт», та просить суд припинити провадження в цій частині на підставі п. 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідач-1 не заперечує проти даної заяви, та просить суд її задовольнити.

Розглянувши в судовому засіданні 16.06.16. заяву позивача про відмову від позову в частині стягнення 1000 грн. з Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганськдіпрошахт», суд дійшов висновку про її задоволення з огляду на наступне.

Заява позивача про відмову від позову підписана п. Гриневським В.В., що діє на підставі довіреності № 15 від 28.04.16., який має право, зокрема, відмовлятися від позову.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом.

Приписами ст. 22 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарський суд не приймає відмови від позову, зменшення розміру позовних вимог, визнання позову відповідачем, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси.

Зважаючи на п. 4.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції», у випадках відмови позивача від позову (пункт 4 частини першої статті 80 ГПК) господарському суду слід керуватись частиною шостою статті 22 ГПК, тобто перевіряти, чи не суперечить ця відмова законодавству та чи не порушує вона інтереси інших осіб.

Суд роз'яснює позивачу, що згідно ст. 80 ГПК України у випадках припинення провадження у справі № 910/8183/16 повторне звернення до Господарського суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав не допускається.

Позивач зазначає, що йому відомі та зрозумілі наслідки припинення провадження у справі.

Оскільки звернення до суду з позовом, як і відмова від нього чи його частини, є формою реалізації прав позивача, відмова Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» від позову в частині стягнення 1000 грн. з відповідача-2 не суперечить діючому законодавству України, не порушує чиї-небудь права, свободи чи інтереси та приймається судом, що у відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України зумовлює припинення провадження у справі.

Крім того, 16.06.16. Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» та Товариство з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс» через відділ діловодства Господарського суду міста Києва подали спільну заяву на підставі ст. ст. 78, 80 ГПК України про затвердження мирової угоди, та припинення провадження у справі № 910/8183/16 на підставі п. 7 ст. 80 ГПК України.

Представники сторін в судовому засіданні 16.06.16. підтримали вищевказану заяву, та просили суд її задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача-1 в судовому засіданні 16.06.16. просить суд не розглядати заяву про виклик в судове засідання головного інженера Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» для дачі пояснень по справі.

Розглянувши в судовому засіданні 09.06.16. подану заяву та текст мирової угоди, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до частини 3 статті 78 Господарського процесуального кодексу України, мирова угода може стосуватися лише прав і обов'язків сторін щодо предмету позову.

Зі змісту наведеного вбачається, що умови мирової угоди мають стосуватися лише правовідносин сторін, які є об'єктом спору. Умови мирової угоди не можуть поширюватися на осіб, які не є сторонами спору. Умови мирової угоди не можуть стосуватися вимог, що не заявлялися в позовній заяві.

За своїм змістом мирова угода - це договір, який укладається між сторонами з метою припинення спору та вирішення всіх спірних питань, за для яких і було подано позов, на умовах, погоджених сторонами. Мирова угода не приводить до вирішення спору по суті. Сторони не вирішують спору, не здійснюють правосуддя, що є прерогативою судової влади, а досягнувши угоди між собою, припиняють спір. Така угода призводить до врегулювання спору шляхом визначення її сторонами певних дій, які та чи інша сторона угоди має вчинити.

У зв'язку з цим, укладення мирової угоди, як способу реалізації процесуальних прав, закріплених у вказаних вище процесуальних нормах, є правом сторони, яке, відповідно до процесуального Закону, неможливо реалізувати тільки за наявності умов - якщо такі дії суперечать законодавству, або це призводить до порушення чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів.

Таким чином, умови мирової угоди мають бути викладені чітко та недвозначно з тим, щоб не виникало неясності і спорів з приводу її змісту під час виконання. Господарський суд не затверджує мирову угоду, якщо вона не відповідає закону, або за своїм змістом вона є такою, що не може бути виконана у відповідності з її умовами, або якщо така угода остаточно не вирішує спору чи може призвести до виникнення нового спору. Мирова угода не може вирішувати питання про права і обов'язки сторін, які можуть виникнути у майбутньому, а також стосуватися прав і обов'язків інших юридичних чи фізичних осіб, які не беруть участі у справі або, хоча й беруть таку участь, але не є учасниками мирової угоди. Укладення мирової угоди неможливе і в тих випадках, коли ті чи інші відносини твердо врегульовано законом і не можуть змінюватись волевиявленням сторін.

Дослідивши текст поданої суду мирової угоди, судом встановлено, що її умови стосуються прав та обов'язків сторін щодо предмету позову. Мирова угода укладена в інтересах сторін, не зачіпає інтересів третіх осіб і не суперечить вимогам чинного законодавства.

Судом встановлено, що мирову угоду від Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» та від Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс» підписано повноважними особами.

При цьому, судом роз'яснено представнику позивача правові наслідки затвердження мирової угоди.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена господарським судом.

За таких обставин, суд затверджує мирову угоду у справі № 910/8183/16.

У зв'язку з затвердженням мирової угоди провадження у справі № 910/883/16 підлягає припиненню на підставі п. 7 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. 78, п. 4 ч. 1 ст. 80, та п. 7 ч.1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» від позову щодо стягнення 1000 грн. з Товариства з обмеженою відповідальністю «Луганськдіпрошахт».

2. Затвердити мирову угоду від 09.06.16., укладену між Товариством з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс» в наступній редакції:

МИРОВА УГОДА

м. Київ « 09» червня 2016 року

Дійсна угода укладена між Товариством з обмеженою відповідальністю «ШАХТСПЕЦСТРОЙ» яке є позивачем у справі № 910/8183/16, в особі В.о. Директора Ярошенко В.І., який діє на підставі наказу № 37-КМ від 27.04.2016 року та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТД МЕТАЛ- РЕСУРС», яке є відповідачем-1 у зазначеній справі, в особі Директора Варганової О.М., яка діє на підставі Статуту, ( разом як Сторони) про стягнення суми у розмірі 415092 (чотириста п'ятнадцять тисяч дев'яносто дві) грн. 69 коп. та судовий збір у розмірі 6226 (шість тисяч двісті двадцять шість) грн. 39 коп., що є предметом розгляду у Господарському суді м. Києва, у справі № 910/8183/16.

Відповідно до умов цієї угоди, сторони домовились про наступне:

Між Сторонами було укладено договір №107 від 09.09.2014р. згідно з яким Відповідачі зобов'язався на підставі затверджених сторонами специфікацій на свій ризик, своїми силами поставити товар на користь Позивача.

В результаті зазначених правовідносин, позивачем було сплачено на користь відповідача 1 суму у розмірі 277093,98 грн.

Позивач звернувся до Господарського суду м. Києва з позовом до Відповідача-1, Відповідача-2 про стягнення суми у розмірі 422383,08 грн. та штрафних санкцій за результатами роботи по Договору № 107 від 09.09.2014 р. та Договору поруки № 107П від 10.09.2014 р.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 06 травня 2016 року було відкрито провадження по справі № 910/8183/16 за позовом ТОВ «ШАХТСПЕЦСТРОЙ» до ТОВ "ТД МЕТАЛ-РЕСУРС", ТОВ «ЛУГАНСЬКДІПРОШАХТ» про стягнення суми у розмірі 422383,08 грн.

Заявою № 207 від 10.05.2016 року позивачем було змінено предмет позову та розмір позовних вимог за результатами чого до відповідача-1 було заявлено вимогу про стягнення 415092 (чотириста п'ятнадцять тисяч дев'яносто дві) грн. 69 коп. та судовий збір у розмірі 6226 (шість тисяч двісті двадцять шість) грн. 39 коп.

В процесі розгляду судової справи сторони досягли взаємної згоди укласти мирову угоду, щодо наступного:

1. Позивач відмовляється у повному обсязі від позовних вимог до Відповідача-1 про стягнення розміру інфляційних втрат 126631,97 грн., трьох відсотків річних 11366,74 грн. та основної суми боргу 262475,98 грн., загалом 400474,69 (чотириста тисяч чотириста сімдесят чотири) грн. 69 коп.

2. Відповідач-1 зобов'язується сплатити суму боргу у розмірі 14618 грн. (чотирнадцять тисяч шістсот вісімнадцять) грн. 00 коп. та судовий збір у розмірі 6226 (шість тисяч двісті двадцять шість) грн. 39 коп. до 15 червня 2016 року включно, шляхом перерахування коштів на п/р Позивача № 260094236 в ПАТ «ПУМБ» Головний офіс м. Київ; код за ЄДРПОУ 36103076; ІПН 361030705610; МФО 334851

3. Позивач зобов'язується з моменту підписання цієї Мирової угоди та у випадку належного її виконання не пред'являти у майбутньому жодних майнових та немайнових претензій до Відповідача-1 з приводу виконання договору № 107 від 09.09.2014 р.

4. Після виконання відповідачем 1 п.2. цієї мирової угоди, Сторони домовились докласти зусиль для відновлення первісної документації за Договором № 107 від 09.09.2014 р. протягом двох місяців.

5. В разі невиконання п.2 зазначена угода втрачає юридичну силу і справа підлягає розгляду в загальному порядку.

6. Сторони ознайомлені з цією Мировою угодою, заперечень не мають. Наслідки припинення провадження у справі нам роз'ясненні та зрозумілі.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой»

в особі в.о. директора

Згідно наказу № 37-КМ

від 27.04.2016 року


В.І. Ярошенко

(підпис)

Відповідач-1 Товариство з обмеженою

відповідальністю «ТД Метал-Ресурс в особі директора


О.М. Варганової

(підпис)

2. Дана ухвала є виконавчим документом, набирає законної сили з момент її прийняття та згідно з ст. 22 Закону України «Про виконавче провадження» може бути пред'явлена до виконання протягом року з дня набрання даної ухвали законної сили.

Стягувачем є: Товариство з обмеженою відповідальністю «Шахтспецстрой» (01015, м. Київ, вул. Лейпцизька, буд. 15; Код ЄДРПОУ 36103076)

Боржником є: Товариство з обмеженою відповідальністю «ТД Метал-Ресурс» (49000, м. Дніпропетровськ, пр-кт. Гагаріна, буд. 74, оф. 418; Код ЄДРПОУ 37213490)

3. Провадження у справі № 910/8183/16 припинити.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення16.06.2016
Оприлюднено29.06.2016
Номер документу58464736
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 422 383,08 грн

Судовий реєстр по справі —910/8183/16

Ухвала від 08.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 16.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні