Постанова
від 13.06.2016 по справі 522/23856/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

13.06.2016

Справа № 522/23856/15-к

Провадження № 1-«кс»/522/11076/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня2016 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого другого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області, погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно клопотання СУ ФР ГУ ДФС в Одеській областіпроводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32015160000000160 від 28.05.2015 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що невстановленими особами, з метою прикриття незаконної діяльності створено фіктивне ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке 07.08.2012 перереєстровано на громадянина Російської Федерації ОСОБА_4 . Так, у період з 14.09.2012 по 10.02.2014 р. в результаті здійснення незаконної діяльності, шляхом документального оформлення безтоварних господарських операцій між підприємствами реального сектору економіки та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на розрахункові рахунки останнього, перераховано грошові кошти у загальній сумі понад 3 900 млн. грн., за нібито придбані товари та надані послуги, які в подальшому з рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перераховувались на розрахунковий рахунок фізичної особи ОСОБА_5 . Після чого, через касу відділення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Одеса, зазначені грошові кошти отримувались довіреною особою ОСОБА_6 у готівковій формі, без відображення вказаних операцій у податковій звітності.

Таким чином у вказаний період в результаті здійснення незаконної діяльності спрямованої на ухилення від сплати податків, шляхом документального оформлення неіснуючих господарських операцій між вказаними суб`єктами господарювання до державного бюджету не надійшли грошові кошти у вигляді обов`язкових податків, зборів та платежів у розмірі понад 3 000 тис. грн., тобто в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », були безготівкові надходження від ряду юридичних осіб, в період з 01.01.2012 по 31.12.2014 р., на загальну суму 3 900,23 млн. грн., з різноманітними призначеннями платежів - «за сільгосппродукцію, експедиторське обслуговування, зернові, метал, ТНВ та надані послуги», частина з яких була повернута та перерахована іншим підприємствам за ТНВ.

Також згідно проведеного аналізу підприємств, які здійснювали перерахування грошових коштів на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за допомогою ІАС ДФСУ «Податковий блок», архів податкової електронної звітності встановлено відсутність відображення в податкової звітності сум та податкових накладних згідно яких можливо встановити товар та дату першої події згідно якої перераховувались грошові кошти на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та відстежити ланцюг постачання товарів, послуг до кінцевого виробника, зазначене свідчить про умисне приховування реального доходу суб`єктів підприємницької діяльності, які задіяні в протиправній схемі спрямованої на умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах використовуючи при цьому низку фіктивних суб`єктів господарської діяльності.

Так з матеріалів досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснила перерахування безготівкових коштів на розрахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в сумі 150 тис. грн. з призначенням платежу «оплата за зернові та за метал» без відображення зазначених операцій в податковій звітності, що свідчить про умисне приховування реального доходу суб`єкту підприємницької діяльності. В подальшому зазначені безготівкові грошові кошти одразу отримувались готівкою за участю довіреної особи в відділені ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

З матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) відкрито наступний банківський рахунок: № НОМЕР_3 (українська гривня).

Встановлено, що джерелами походження грошових коштів на рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », були безготівкові надходження від ряду юридичних осіб, на загальну суму 150 тис. грн., з різноманітними призначеннями платежів.

Крім того, грошові кошти, які знаходилися на банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перераховувались на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відкритий в тій же банківській установі, у вигляді надання поворотної фінансової допомоги, яка відразу отримувалась готівкою за участю довіреної особи.

Таким чином, відомості про рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » містять реальні розрахунки по операціях, які проводилися від імені названого підприємства, та мають доказове значення для встановлення істини у кримінальному провадженні. В роздруківках руху грошових коштів містяться відомості про назви та коди контрагентів, призначення платежів, підстави для здійснення розрахунків з вказівкою на номери та дати договорів, а також платіжних документів. У контрагентів - суб`єктів підприємницької діяльності, які мали фінансово-господарські взаємини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », є документи, які свідчать про фактичні об`єми та види взаємовідносин. Встановити контрагентів можливо тільки, вивчивши роздруківку руху грошових коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Також, при відкриті рахунків до банківської установи надавалися заяви на відкриття рахунків, картки із зразками підписів і відбитками печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Названі документи вказують на правові підстави для відкриття рахунків та причетність осіб, що надали документи, до діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування у кримінальному провадженні, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Крім того, в ході досудового розслідування підлягає проведенню експертиза з питань дослідження підписів і почерку в первинних документах бухгалтерського та податкового обліків, які оформлялися між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » і підприємствами-контрагентами, для чого існує необхідність вилучення оригіналів документів, з метою належного проведення їх експертного дослідження.

Враховуючи вищезазначене та той факт, що перелічені документи містять відомості, які становлять банківську таємницю, та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий просив клопотання задовольнити та провести його розгляд без виклику представників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Вислухавши думку слідчого, вважаю за можливим розгляд клопотання провести без виклику представників АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », оскільки існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку слідчого, вивчивши надані до нього матеріали, вважаю необхідним клопотання задовольнити частково, з наступних підстав.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Надані матеріалі свідчать про те, що документи, які містять інформацію, про рух грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » по рахунку: № НОМЕР_3 (українська гривня) за період з 01.08.2012 р. по 01.03.2014 р., юридична справа ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », платіжні доручення на перерахування коштів, які надавалися службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » при розпорядженні рахунками, банківські виписки про видачу готівки та чеків по рахункам, банківські картки зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток, документація, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », листи, заяви та інші документи надані для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », договори на встановлення системи «Банк-Клієнт», акти виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », вказані системи, та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт», протоколи системи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в яких міститься дата та час з`єднання, електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта, відомості щодо реєстрації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет - провайдера; заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », угоди, договори, контракти, інвойси та інші документи, пов`язаних з проведенням банківських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », копії записів із книги видачі перепусток, про відвідування банку службовими особами товариства, грошові чеки, заявки на отримання готівки, та інші документи, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку, документи кредитної та депозитної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Що стосується вилучення оригіналів документів, то вважаю вказану вимогу необґрунтованою, оскільки слідчим до клопотання не було надано документів, які б свідчили про те, що у даному кримінальному провадженні призначено експертизи на які він посилається.

Крім того, в судовому засіданні слідчим доведено, що в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », володіючи зазначеною вище інформацією має можливість безповоротно її змінити або знищити.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Як вбачається з клопотання та наданих до суду матеріалів, слідчим було обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве доказове значення для встановлення істини по справі, а довести вищенаведені обставини іншим способом не надається можливим.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст.159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу та вилучення зазначених в клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України,

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого другого ВКР СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому другого ВКР СУ ФР ГУДФС в Одеській області ОСОБА_3 , оперативним співробітникам ГУ ДФС в Одеській, слідчим, оперативним співробітникам ГУ ДФС у Київській області або районним підрозділам СУ ФР ГУ ДФС м. Києва та іншим особам, що будуть діяти за його постановою (дорученням), тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю ознайомитись з ними та вилучити належним чином завірені їх копії, які знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), відображених на паперовому та електронному носіях, з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунках на початок і кінець кожного дня по рахунку: № НОМЕР_3 (українська гривня) з 01.08.2012 року по 01.03.2014;

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в тому числі, анкети, реєстраційні документи підприємства, накази про призначення службових осіб, копії паспортів засновників та службових осіб, довіреність на ім`я особи, яка має право відкриття і розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора;

- платіжних доручень на перерахування коштів (включаючи електронні платіжні доручення на паперових носіях), які надавалися службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) при розпорядженні рахунком;

- банківських виписок про видачу готівки та чеків по рахункам № НОМЕР_3 (українська гривня), з 01.08.2012 року по 01.03.2014;

- банківських карток зі зразками підписів службових осіб та відбитками печаток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- документації, яка свідчить про отримання від працівників банку електронної картки зі зразком підпису службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

- листів, заяв та інших документів наданих для відкриття (закриття) рахунку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта, із додатками;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», актів виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Банк-Клієнт»;

- протоколів системи «Банк-Клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР адреса клієнта;

- відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет - провайдера;

- заявок, заяв та інших документів на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з 01.08.2012 року по 01.03.2014;

- угод, договорів, контрактів, інвойсів та інших документів, пов`язаних з проведенням банківських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- копії записів із книги видачі перепусток, де зазначена інформація про відвідування банку службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- грошових чеків, заявок на отримання готівки, заявок на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з рахунку № НОМЕР_3 (українська гривня), з 01.08.2012 року по 01.03.2014;

- документів кредитної та депозитної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави та інших документах кредитної та депозитної справи, документах, підтверджуючі стан проведення розрахунків за цими угодами, а також інших документах, які мають значення речових доказів.

Встановити строк дії ухвали протягом 1 /одного/ місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.06.2016
Оприлюднено13.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/23856/15-к

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 16.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

Постанова від 13.06.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Лабунський В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні