Ухвала
від 08.06.2016 по справі 491/84/15-к
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

Ухвала

іменем україни

08 червня 2016 року м. Київ

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних ікримінальних справ у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при секретарі ОСОБА_4 ,

розглянувши кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014160210000525, щодо

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця та мешканця

АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121КК України,

за касаційною скаргою прокурора, який брав участь у розгляді справи судом апеляційної інстанції, на ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 29жовтня 2015 року,

за участю прокурора ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и л а:

У касаційній скарзі прокурор, не погоджуючись із ухваленим щодо ОСОБА_5 судовим рішенням через істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просить його скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. Свої вимоги прокурор мотивує тим, що суд апеляційної інстанції, залишаючи вирок суду першої інстанції без зміни, належним чином не перевірив усіх доводів апеляційних скарг та не дав належної оцінки тяжкості та наслідкам вчиненого кримінального правопорушення, свого рішення належним чином не мотивував, у зв`язку з чим призначене покарання не відповідає вимогам ст.65 КК України, а судові рішення вимогам статей 370, 419 КПК України.

Вироком Котовського міськрайонного суду Одеської області від 02липня 2015 року, залишеним без зміни ухвалою Апеляційного суду Одеської області від 29жовтня 2015 року, ОСОБА_5 визнано винуватим за ч. 1 ст. 121 КК України та призначено йому за цим законом покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.

За вироком суду ОСОБА_5 визнано винуватим та засуджено за те, що він 29 жовтня 2014 року в м. Ананьїв Ананьївського району Одеської області, на ґрунті неприязних відносин, наніс ОСОБА_7 один удар ріжучою частиною увімкненої бензопили марки Бригадир STANDART в обличчя та два удари в ліву ногу, спричинивши потерпілому тяжких тілесних ушкоджень, які є небезпечними для життя в момент заподіяння та спричинили знівечення обличчя.

Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який не підтримав подану скаргу, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Висновки суду про доведеність винуватості ОСОБА_5 у вчиненні злочину за обставин, викладених у вироку, та правильність кваліфікації його дій за ч. 1 ст. 121 КК України в касаційному порядку не оспорюються.

Щодо наведених у касаційній скарзі доводів прокурора про істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, то вони не ґрунтуються на матеріалах провадження.

Відповідно до вимог ст. 65 КК України суд призначає покарання, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Обґрунтовуючи висновок щодо виду й міри покарання та призначаючи ОСОБА_5 покарання у виді позбавлення волі на певний строк, суд першої інстанції, з яким погодився й суд апеляційної інстанції, як убачається з вироку, врахував ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, відсутність обставин, що обтяжують покарання, та наявність обставин, що пом`якшують покарання щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, наявність на утриманні трьох малолітніх дітей, а також дані про його особу, тобто суд дотримався вимог статей 65-67 КК України.

Крім того, доводи прокурора щодо невідповідності призначеного судом першої інстанції покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого, були ретельно перевірені судом апеляційної інстанції, який, розглядаючи апеляційні скарги прокурора та потерпілого на вирок суду першої інстанції, проаналізував їх, дав на них вичерпну відповідь, зазначивши в ухвалі достатні підстави, через які визнав їх необґрунтованими.

Перегляд кримінального провадження в апеляційному порядку здійснювався відповідно до вимог кримінального процесуального закону.

Ухвала суду апеляційної інстанції відповідає вимогам ст. 419 КПК України.

Істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які передбачені ст. 412 КПК України та які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення, не встановлено.

Керуючись статтями 433, 434, 436 КПК України, колегія суддів

у х в а л и л а:

Касаційну скаргу прокурора залишити без задоволення, а ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 29жовтня 2015 року щодо ОСОБА_5 без зміни.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення й оскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

СудВищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Дата ухвалення рішення08.06.2016
Оприлюднено13.03.2023
Номер документу58489423
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —491/84/15-к

Ухвала від 08.06.2016

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 15.01.2016

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Сітарчук О. І.

Ухвала від 29.10.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Стоянова Л. О.

Ухвала від 24.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Стоянова Л. О.

Ухвала від 14.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Стоянова Л. О.

Ухвала від 02.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Стоянова Л. О.

Вирок від 02.07.2015

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Паценюк Г. В.

Ухвала від 24.06.2015

Кримінальне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Паценюк Г. В.

Ухвала від 02.06.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Мандрик В. О.

Ухвала від 18.05.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Мандрик В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні