Рішення
від 15.06.2016 по справі 916/1370/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" червня 2016 р.Справа № 916/1370/16

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ОДЕСАГАЗ-ПОСТАЧАННЯ" (вул. Одарія, б.1, м. Одеса, 65003)

до відповідача: Понятівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області (с. Понятівка, Роздільнянський район, Одеська область, 67422)

про стягнення 15,16 грн.

Суддя Бездоля Д.О.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 (довіреність від 04.01.2016 р. №21/р-8010);

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: позивач звернувся до господарського суду з позовом до відповідача про стягнення з останнього 1933,22 грн. основного боргу, 1,11 грн. 3% річних та 14,05 грн. пені.

Заявлений позов позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором від 01.04.2016 № 021105 в частині проведення своєчасної оплати за спожитий природний газ.

Відповідач подав до суду письмові пояснення (вх. 08.06.2016 № 2-3067/16), в яких пояснив, що не відмовляється сплачувати позивачу за газопостачання, строки оплати були прострочені у зв'язку з несвоєчасним отриманням відповідачем договору від 01.04.2016 № 021105 від юриста Роздільнянського УЕГГ, на підставі чого головний бухгалтер не мав можливості перевести кошти на рахунок позивача.

Ухвалою суду від 30.05.2016 провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи призначений на 15.06.2016 о 16 год. 15 хв.

Ухвалою суду від 15.06.2016 провадження у справі № 916/1370/16 в частині позовної вимоги позивача про стягнення з відповідача суми основного боргу у розмірі 1933,22 грн. було припинено на підставі п. 1-1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Позивач в судове засідання 15.06.2016 з'явився, підтримав позов в частині стягнення з відповідача 1,11 грн. 3% річних та 14,05 грн. пені, а також просив суд покласти на відповідача судовий збір в сумі 1378,00 грн.

Відповідач в судове засідання 15.06.2016 не з'явився, вимоги ухвали суду від 30.05.2016 виконав, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про поважність причин відсутності суд не повідомив.

Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача, суд -

ВСТАНОВИВ:

01.04.2016 між сторонами був укладений договір № 021105 на постачання природного газу для споживачів, що не є побутовими (для бюджетних установ та організацій).

Відповідно до п. 2.1 договору, постачальник/позивач постачає природний газ споживачеві/відповідачу в обсягах і порядку, передбачених договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

Згідно з п.п. 3.6-3.8 договору обсяг спожитого природного газу підтверджується підписаним сторонами актом прийому-передачі природного газу, що оформлюється на підставі даних комерційних вузлів обліку. Постачальник до 5-го (п'ятого) числа місяця, наступного за звітним, надає Споживачу два примірники оригіналу акту наданих послуг за звітний місяць, які підписані уповноваженим представником Газорозподільного підприємства, погоджені Постачальником та скріплені печатками. Споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов'язується повернути Постачальнику один примірник оригіналу акту, підписаний уповноваженим представником та скріплений печаткою Споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акту наданих послуг.

Згідно з п. 3.9 договору акти прийому-передачі природного газу є підставою для остаточних розрахунків Споживача з Постачальником.

Розділом 5 договору визначені тарифи та порядок розрахунків.

Відповідно до п. 5.1 договору постачання природного газу здійснюється за ціною, що встановлюється між Постачальником та Споживачем та оприлюднюється постачальником на своєму сайті. У випадку необхідності, до ціни на природний газ додаються: податок на додану вартість, тариф на транспортування газу магістральними трубопроводами; тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами, тариф постачальника природного газу. Ціна може змінюватись і є обов'язковою для сторін з дати вступу її в дію і оприлюднення постачальником на власному сайті та в офіційних друкованих виданнях.

Згідно з п. 5.3. договору, сторони домовились, що ціна газу, розрахована відповідно до пункту 5.1 договору, є обов'язковою для сторін з дати набрання нею чинності. Визначена на її основі вартість газу буде застосовуватись сторонами при складанні актів приймання-передачі газу та у розрахунках за газ згідно з умовами договору.

Відповідно до п. 5.5 договору оплата за природний газ здійснюється Споживачем грошовими коштами шляхом поточного перерахування на розрахунковий рахунок Постачальника 100% вартості запланованих обсягів газу на підставі рахунку-фактури. У випадку недоплати вартості послуг за спожитий у розрахунковому періоді природний газ, Споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше 10-го числа місяця, наступного за розрахунковим.

Згідно з п. 5.6. договору, у випадку збільшення підтвердженого обсягу газу протягом розрахункового періоду Споживач здійснює оплату додатково заявлених обсягів газу в п'ятиденний строк після збільшення цього обсягу в установленому договором порядку.

Відповідно до п. 7.2. договору, у разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом V договору, із Споживача стягується пеня у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Пунктом 11.1 договору передбачено, що договір набирає чинності з дня його підписання та укладається в частині постачання природного газу до 31 грудня 2016 року, а в частині оплати за надані послуги - до їх повного здійснення. Даний договір розповсюджує свою дію на відносини, що фактично склались між сторонами з 01 квітня 2016 року.

На виконання умов договору позивач поставив відповідачу у квітні 2016 року природний газ обсягом 238 м 3 вартістю 1933,22 грн., що підтверджується актом прийому-передачі природного газу від 30.04.2016 та поясненнями сторін.

Відповідач оплатив вказаний природний газ несвоєчасно, а саме 31.05.2016, що підтверджується позивачем, складеним ним актом звірки взаєморозрахунків між сторонами та не заперечується відповідачем. При цьому, надана відповідачем незасвідчена копія платіжного доручення від 30.05.2016 № 173 на суму 1933,22 грн. не може бути прийнята судом як доказ у справі, оскільки згідно з ч. 2 ст. 36 ГПК України дане платіжне доручення мало бути надане відповідачем суду або в оригіналі, або в належним чином засвідченій копії.

Враховуючи прострочення виконання відповідачем зобов'язання з оплати природного газу на суму 1933,22 грн., позивач нарахував до стягнення з відповідача за період з 11.05.2016 до 18.05.2016 (7 днів) пеню в сумі 14,05 грн. та 3% річних в сумі 1,11 грн., які і становлять ціну даного позову.

Оцінюючи подані учасниками судового процесу докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, господарський суд вважає, що позов позивача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно з ст.ст. 530, 629 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3% річних у розмірі 1,11 грн. за період з 11.05.2016 по 18.05.2016, що обраховані із суми заборгованості у розмірі 1933,22 грн., суд встановив, що 3% річних розраховані позивачем вірно, а тому позов позивача в частині стягнення з відповідача 1,11 грн. 3% річних підлягає повному задоволенню судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з ч. 2 ст. 217 ГК України у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ст.ст. 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок пені в сумі 14,05 грн. за період з 11.05.2016 по 18.05.2016, що обрахована із суми заборгованості у розмірі 1933,22 грн., суд встановив вірність проведеного позивачем розрахунку, а тому позов позивача в частині стягнення з відповідача пені підлягає задоволенню судом.

Доводи відповідача, що викладені у письмових поясненнях (вх. 08.06.2016 № 2-3067/16), до уваги судом не приймаються, оскільки відповідачем не надано доказів на їх підтвердження.

Згідно з ч. 2 ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають покладенню на відповідача, оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача.

Керуючись ст. ст. 1, 4, 4-3, 22, 32, 33, 34, 43, 44, 49, 82, 82-1, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Понятівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області (с. Понятівка, Роздільнянський район, Одеська область, 67422, код 04380436) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ОДЕСАГАЗ-ПОСТАЧАННЯ" (вул. Одарія, б.1, м. Одеса, 65003, код 39525257) 1 (одну) грн. 11 коп. 3% річних, 14 (чотирнадцять) грн. 05 коп. пені та судовий збір у розмірі 1378 (одну тисячу триста сімдесят вісім) грн. 00 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

Повне рішення складено 21 червня 2016 р.

Суддя Д.О. Бездоля

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.06.2016
Оприлюднено29.06.2016
Номер документу58491049
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1370/16

Ухвала від 21.07.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 14.07.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Рішення від 15.06.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Господарський суд Одеської області

Бездоля Д.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні