Рішення
від 13.04.2009 по справі 34/49-09-1198
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКО Ї ОБЛАСТІ



ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" квітня 2009 р. Справа № 34/49-09-1198

за позовом Представ ництва по управлінню комунал ьною власністю Одеської місь кої ради

до відповідача: Фізично ї особи-підприємця ОСОБА_1

про розірвання договор у оренди, виселення та стягне ння на суму 2980,61 грн.

Суддя Фаєр Ю.Г.

Представники

від позивача: Яровий В.П. , діючий на підставі довірено сті від 26.12.2008р. №01-13/14972;

від відповідача: ОСОБА_1 - особисто.

СУТЬ СПОРУ: Представн ицтво по управлінню комуналь ною власністю Одеської міськ ої ради звернулося до господ арського суду Одеської облас ті з позовною заявою від 18.03.2009р. вих№01-13/2621 (вх№1923 від 24.03.2009р.) про роз ірвання договору оренди №3-46/2005 від 04.04.05р., виселення фізичної о соби-підприємця ОСОБА_1 з нежитлового напівпідвально го приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, стягн ення з відповідача орендної плати на суму 2770,88грн. та 209,73грн. п ені.

Відповідач позов визнав в ч астині розірвання договору о ренди та виселення, заперечу є проти стягнення заборгован ості. В судовому засіданні 13.04.0 9р. надав суду заяву про наданн я розстрочки виконання рішен ня на 14 місяців.

Розглянувши матеріали спр ави, суд встановив.

04.04.2005р. між Київською районно ю адміністрацією (Орендодаве ць) та фізичною особою-підпри ємцем ОСОБА_1 (Орендар) укл адено договір оренди нежитло вого приміщення №1-46/2005, відпові дно до умов якого орендодаве ць зобов' язався передати, а орендар прийняти у строкове платне користування нежитло ве приміщення, загальною пло щею 47,5кв.м, розташованих за адр есою: АДРЕСА_1, на підставі розпорядження Київської рай адміністрації №487 від 04.04.05р. під комп' ютерний клуб.

Пунктом 1.2 строк дії договор у оренди встановлено з 04.04.2005р. д о 04.03.2006р.

Згідно п.2.2 зазначеного дого вору за орендоване приміщенн я Орендар зобов' язується сп лачувати орендну плату відпо відно до розрахунку, приведе ного у додатку 1 до договору, щ о становить за перший після п ідписання договору оренди мі сяць 346,85грн. без урахування ПДВ та індексу інфляції. При цьом у, розмір орендної плати за ко жний наступний місяць визнач ається шляхом коригування ро зміру орендної плати за мину лий місяць на щомісячний інд екс інфляції, що друкується М інстатом України.

Згідно п.2.4 договору Орендар вносить орендну плату щоміс ячно до 15 числа поточного міся ця, незалежно від результаті в його господарської діяльно сті.

Згідно з п.4.7 договору після з акінчення строку дії договор у чи у випадку його достроков ого розірвання, Орендар зобо в' язався у 15-ти денний термін передати Орендодавцю приміщ ення за актом у належному ста ні, не гіршому ніж на момент пе редачі його в оренду та відшк одувати Орендодавцеві збитк и у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової ) об' єкта оренди.

Відповідно до пункту 4.10 дого вору у випадку припинення ді ї цього договору у зв' язку і з закінченням строку чи дост рокового розірвання договор у, Орендар сплачує Орендну пл ату по день підписання акту п риймання- передачі приміще ння.

Відповідно до п.5.2 договору з а несвоєчасне внесення оренд ної плати Орендар сплачує пе ню у розмірі подвійної облік ової ставки НБУ, що діяла у пер іод, за який сплачується пеня .

Пунктом 5.3 вказаного догово ру визначено, що у разі невнес ення орендарем орендної плат и на протязі 3-х місяців з дати закінчення терміну платежу, договір підлягає розірванню у відповідності з чинним зак онодавством.

Згідно п.7.6. договір може бути розірваний на вимогу однієї із сторін за рішенням арбітр ажного суду у випадках перед бачених чинним законодавств ом.

Згідно рішення Одеської мі ської ради від 27.06.2006р. №56-V „Про вп орядкування роботи виконавч их органів Одеської міської ради з виконання функцій оре ндодавця нежилих приміщень, що знаходяться в комунальній власності територіальної гр омади м. Одеси" Представництв у по управлінню комунальною власністю Одеської міськрад и були передані функції орен додавця нежитлових приміщен ь, які раніше знаходились в уп равлінні районних адміністр ації Одеської міської ради.

26.06.06р. між сторонами підписан е додаткове погодження до до говору оренди нежитлового пр иміщення №1-46/2005 від 04.04.2005р., згідно якого у тексті змінено назву орендодавця з Київської рай онної адміністрації м.Одеси на Представництво по управлі нню комунальною власністю Од еської міської ради, згідно з рішенням Одеської міської р ади №56-V від 27.06.06р., продовжено ст рок дії договору до 28.09.07р., а так ож на підставі постанови Каб інету Міністрів України від 27.12.06р. №1846 зроблено перерахунок орендної плати.

Статтею 17 Закону України „П ро оренду державного та кому нального майна” від 10.04.1992р. (з на ступними змінами та доповнен нями) встановлено місячний т ермін, протягом якого орендо давець або орендар можуть за явити про припинення або змі ну умов договору після закін чення його строку.

Згідно ч.2 ст.17 вищезазначено го Закону України у разі відс утності заяви однієї із стор ін про припинення або зміну у мов договору оренди протягом одного місяця після закінче ння терміну дії договору він вважається продовженим на т ой самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень сторін, по зивачем не направлялися відп овідачу повідомлення про при пинення договору оренди, що н е заперечується й відповідач ем, який не отримував від пози вача такого повідомлення.

Згідно зі ст.782 Цивільного ко дексу України, орендода вець має право відмовитись в ід договору оренди та вимага ти повернення орендованого м айна, якщо орендар не сплачує орендну плату протягом трьо х місяців поспіль, та договір оренди вважається розірвани м з моменту одержання оренда рем повідомлення орендодавц я про відмову від договору ор енди.

Враховуючи порушення орен дарем порядку внесення плати за користування приміщенням , Представництво по управлін ню комунальною власністю Оде ської міської ради, звернуло сь на адресу Орендаря з повід омленням від 01.12.2008р. вих№01-15/1540 про відмову від договору, в якому запропонувало здійснити фак тичну передачу Представницт ву спірний об' єкт за актом п риймання-передачі, та оплати ти заборгованість з орендної плати та пені.

Враховуючи те, що вищевказа не повідомлення повернулося з поштовою відміткою на конв ерті про сплив терміну збері гання, Представництво не мож е реалізувати своє право щод о відмови від договору в одно сторонньому порядку і змушен е звернутися за захистом сво їх прав до суду. У повідомленн і зазначається, що Представн ицтво залишає за собою право звернутися до суду з вимогою про розірвання договору оре нди у разі неможливості вруч ення повідомлення.

Не отримавши відповіді на н адіслану пропозицію, Предста вництво по управлінню комуна льною власністю Одеської міс ької ради звернулося до суду із позовом про розірвання до говору оренди №3-46/2005 від 04.04.05р., ви селення фізичної особи-підпр иємця ОСОБА_1 з нежитловог о напівпідвального приміщен ня, розташованого за адресою : АДРЕСА_1, стягнення з відп овідача орендної плати на су му 2770,88грн. та 209,73грн. пені відпов ідно до розрахунку позивача станом на 21.01.09р.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши представникі в позивача, суд дійшов виснов ку про обґрунтованість заявл ених позовних вимог з огляду на наступне.

Стаття 41 Конституції Україн и, ст.319 Цивільного кодексу Укр аїни гарантують право власни ка на свій розсуд володіти, ко ристуватися та розпоряджати ся належним йому майном.

Відповідно до ст.175 Господар ського кодексу України майново-господарськими визн аються цивільно-правові зобов'язання, що виникають м іж учасниками господарських відносин при здійсненн і господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певн у господарську дію на корист ь другої сторони або утр иматися від певної дії, а упра влена сторона має право вимагати від зобов'язаної ст орони виконання її обов'язку . Майнові зобов'язання, які вин икають між учасниками господ арських відносин, регулюютьс я Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.509 Цивільно го кодексу України зобов' яз анням є правовідношення, в як ому одна сторона (боржник) зоб ов' язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) пе вні дії (сплатити гроші), а кре дитор має право вимагати від боржника виконання його обо в' язку. При цьому, зобов' яз ання виникають з підстав, вст ановлених ст.11 цього Кодексу, у тому числі із договору.

Згідно вимог ст.ст.525, 526 Цивіль ного кодексу України зобов' язання має виконуватися нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу. Одностороння відмова в ід виконання зобов' язання а бо одностороння зміна його у мов не допускається. В свою че ргу, порушенням зобов' язанн я, відповідно до ст.610 Цивільно го кодексу України, є його нев иконання або виконання з пор ушенням умов, визначених змі стом зобов' язання (неналежн е виконання).

Відповідно до п.п.1,2 ст.762 Цивіл ьного кодексу України за кор истування майном з наймача с правляється плата, розмір як ої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено дог овором.

Приймаючи до уваги, що майно , яке виступає предметом дого вору, належить до комунально ї власності, до спірних право відносин застосовуються так ож норми Закону України „Про оренду державного та комуна льного майна”.

Згідно з ч.3 ст.18 Закону Украї ни "Про оренду державного та к омунального майна", п.5 ст.762, п.1 с т.530 Цивільного кодексу Україн и орендар зобов'язаний своєч асно та в повному обсязі внос ити плату за користування пр иміщенням.

Частиною 3 ст.26 Закону Україн и „Про оренду державного та к омунального майна” передбач ено, що на вимогу однієї із сто рін договір оренди може бути достроково розірвано за ріш енням суду у разі, зокрема, нев иконання сторонами своїх зоб ов' язань.

Відповідно до ст.651 Цивільно го кодексу України договір м оже бути змінено або розірва но за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істот ного порушення договору друг ою стороною та в інших випадк ах, встановлених договором а бо законом.

В абзаці другому пункту 13 ро з' яснення президії Вищого а рбітражного суду України від 25.05.2000р. №02-5/237 „Про деякі питання п рактики застосування Закону України „Про оренду державн ого та комунального майна” з азначено, що підставою для ро зірвання договору може бути належним чином доведене неви конання орендарем хоча б одн ого з його зобов' язань, пере дбачених ст.18 Закону України „ Про оренду держаного та кому нального майна”.

У відповідності до ст.188 Госп одарського кодексу України з міна та розірвання господарс ьких договорів в односторонн ьому порядку не допускаються , якщо інше не передбачено зак оном або договором. Сторона д оговору, яка вважає за необхі дне змінити або розірвати до говір, повинна надіслати про позиції про це другій сторон і за договором. Сторона догов ору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання дого вору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У раз і якщо сторони не досягли зго ди щодо зміни (розірвання) дог овору або у разі неодержання відповіді у встановлений ст рок з урахуванням часу пошто вого обігу, заінтересована с торона має право передати сп ір на вирішення суду.

Якщо судовим рішенням дого вір змінено або розірвано, до говір вважається зміненим аб о розірваним з дня набрання ч инності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинн ості не встановлено за рішен ням суду.

Враховуючи неодержання по зивачем відповіді на пропози цію у встановлений законом с трок з урахуванням часу пошт ового обігу, ним обґрунтован о, у відповідності з п.4 ст.188 Гос подарського кодексу України , передано спір на вирішення с уду.

Відповідно до вимог ст.ст.32, 3 3 Господарського процесуальн ого кодексу України, кожна ст орона повинна довести ті обс тавини, на які вона посилаєть ся як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. При ц ьому, доказами у справі є будь -які фактичні дані, на підстав і яких господарський суд у ви значеному законом порядку вс тановлює наявність чи відсут ність обставин, на яких ґрунт уються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення господарс ького спору.

Як вбачається із матеріалі в справи, а саме з розрахунку з аборгованості, відповідачем в порушення вищезазначених приписів закону та договору, договірні зобов' язання з с воєчасної сплати орендних пл атежів не виконувались, а з се рпня 2008р. взагалі не сплачувал ися, внаслідок чого станом на 21.01.09р. за фізичною особою-підпр иємцем ОСОБА_1 утворилась заборгованість з орендної п лати на суму 2770,88грн. яку відпов ідачем до теперішнього часу не сплачено.

Відповідно до п.2 ст.202 Господ арського кодексу України гос подарське зобов' язання при пиняється, зокрема, у разі йог о розірвання або визнання не дійсним за рішенням суду.

Відповідно до вимог ч.4 ст.291 Г осподарського кодексу Украї ни та вимог ст.785 Цивільного ко дексу України, якими передба чено, що у разі припинення дог овору найму наймач зобов' яз аний негайно повернути наймо давцеві річ у стані, в якому во на була одержана, з урахуванн ям нормального зносу, або у ст ані, який було обумовлено в до говорі.

Відповідно до ч.1 ст.549, п.3 ч.1 ст .611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов' яза ння настають наслідки, встан овлені договором або законом , зокрема сплата неустойки - грошової суми, яку боржник по винен сплатити кредиторові у рази порушення ним зобов' я зання. Згідно ч.3 ст.549 Цивільног о кодексу України, пенею є неу стойка, що обчислюється у від сотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов' язання за кожний день простр очення виконання. При цьому, в ідповідно до ст.ст.1, 3 Закону Ук раїни “Про відповідальність за несвоєчасне виконання гр ошових зобов' язань” від 22.11.199 6р. платники грошових коштів сплачують на користь одерж увачів цих коштів за простро чку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою ст орін. Розмір пені, передбаче ний ст.1 вказаного Закону, обч ислюється від суми простроче ного платежу та не може перев ищувати подвійної обліково ї ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до ч.2 ст.615 Цивіль ного кодексу України односто роння відмова від зобов' яза ння не звільняє винну сторон у від відповідальності за по рушення зобов' язання.

З огляду на вищевикладене, с уд вважає позовні вимоги Пре дставництва по управлінню ко мунальною власністю Одесько ї міської ради про розірванн я договору оренди №3-46/2005 від 04.04.05р ., виселення фізичної особи-пі дприємця ОСОБА_1 з нежитло вого напівпідвального примі щення, розташованого за адре сою: АДРЕСА_1, стягнення з в ідповідача орендної плати на суму 2770,88грн. та 209,73грн. пені, підт вердженими матеріалами спра ви, обґрунтованими та такими , що підлягають задоволенню.

Під час розгляду справи від повідачем надано заяву про р озстрочення виконання рішен ня строком на чотирнадцять м ісяців, з посиланням на переб ування на обліку в Одеському міському центрі зайнятості з 30.07.08р. як безробітного, скрутн е фінансове становище і немо жливість сплати одночасно вс ієї суми заборгованості. Над ано суду довідки Одеського м іського центру зайнятості ві д 24.03.09р. №1776/14/03 та від 27.03.09р. №1856/14/03.

Згідно ч.6 ст.83 Господарськог о процесуального кодексу Укр аїни господарський суд, прий маючи рішення, має право відс трочити або розстрочити вико нання рішення.

В свою чергу, вирішуючи пит ання про відстрочку чи розст рочку виконання рішення, гос подарський суд повинен врахо вувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ст упінь вини відповідача у вин икненні спору, наявність інф ляційних процесів у економіц і держави та інші обставини с прави.

Враховуючи наявні обстав ини справи, суд вважає за можл иве розстрочити виконання рі шення суду на чотирнадцять м ісяців в частині стягнення о рендної плати на суму 2770,88грн. т а 209,73грн. пені відповідно до гр афіку погашення боргу.

Згідно статей 44, 49 Господарсь кого процесуального кодексу України слід стягнути з відп овідача на користь позивача витрати по сплаті державного мита на суму 187грн. та інформац ійно-технічного забезпеченн я судового процесу на суму 118г рн.

Керуючись ст.ст.44, 49, 75, 82-85 Госпо дарського процесуального ко дексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Розірвати договір оренди нежитлового приміщення №1-46/2005, укладений 04.04.2005р. між Представн ицтвом по управлінню комунал ьною власністю Одеської місь кої ради та фізичною особою-п ідприємцем ОСОБА_1.

3. Виселити фізичну особу-пі дприємця ОСОБА_1 (65122, м.Одеса , АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) з нежилого напівпідвального п риміщення, загальною площею 48,7м2, що розташоване за адресою : м.Одеса, АДРЕСА_1, на корис ть Представництва по управлі нню комунальною власністю Од еської міської ради (65039, м. Одес а, вул. Артилерійська, 1, р/р37326027001909 в ГУДКУ у Одеській області, МФ О 828011, код ЄДРПОУ 26302595).

4. Розстрочити виконання ріш ення господарського суду Оде ської області від 13.04.09р. по справі №34/49-09-1198 в частині стягне ння орендної плати на суму 2770,88 грн. та 209,73грн. пені зі стягненн ям з фізичної особи-підприє мця ОСОБА_1 (65122, АДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на користь Пре дставництва по управлінню ко мунальною власністю Одесько ї міської ради (65039, м.Одеса, вул. Артилерійська, 1, р/р37326027001909 в ГУДК У у Одеській області, МФО 828011, ко д ЄДРПОУ 26302595) щомісячно:

з 15.05.2009р. у сумі 209(двісті дев' ять)грн. 73коп.

з 15.06.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.07.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 17.08.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.09.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.10.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 16.11.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.12.2009р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.01.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.02.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.03.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.04.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 17.05.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 15коп.

з 15.06.2010р. у сумі 213(двісті тринад цять)грн. 08коп.

5. Стягнути з фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1 (65122, А ДРЕСА_1, код НОМЕР_1) на кор исть Представництва по управ лінню комунальною власністю Одеської міської ради (65039, м. Од еса, вул.Артилерійська, 1, р/р3732602 7001909 в ГУДКУ у Одеській області , МФО 828011, код ЄДРПОУ 26302595) витрати по сплаті державного мита у с умі 187(сто вісімдесят сім)грн. т а інформаційно-технічного за безпечення судового процесу у сумі 118(сто вісімнадцять)грн .

Рішення господарсько го суду, підписане 16.04.09р., набира є чинності в порядку ст.85 ГПК У країни.

Накази в идати в порядку ст.116 ГПК Украї ни.

Суддя Фаєр Ю.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.04.2009
Оприлюднено19.07.2010
Номер документу5850625
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/49-09-1198

Рішення від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Фаєр Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні