Постанова
від 22.06.2016 по справі 903/224/15
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

22 червня 2016 року Справа № 903/224/15

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Саврій В.А.

судді Мамченко Ю.А. ,

судді Огороднік К.М.

при секретарі судового засідання Максютинській Д.В.

розглянувши апеляційну скаргу ПАТ "Західінкомбанк" на ухвалу господарського суду Волинської області від 01.06.16 р. у справі № 903/224/15

за заявою голови ліквідаційної комісії комерційно-виробничої фірми "Лучеськ" ЛТД

про визнання банкрутом

за участю представників:

скаржника: представник не з'явився;

Луцької ОДПІ: представник не з'явився;

Арбітражний керуючий:ОСОБА_1, посвідчення № 261,від 09.07.2013р.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 01.06.16 р. у справі №903/224/15 було: затверджено звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс комерційно-виробничої фірми "Лучеськ" ЛТД (м. Луцьк, проспект Молоді, буд. 8А, код ЄДРПОУ 03363766); ліквідовано юридичну особу - комерційно-виробничу фірму "Лучеськ" ЛТД (м. Луцьк, проспект Молоді, буд. 8А, код ЄДРПОУ 03363766); припинено провадження у справі про банкрутство комерційно-виробничої фірми "Лучеськ" ЛТД (м.Луцьк, проспект Молоді, буд.8А, код ЄДРПОУ 03363766); зобов'язано державного реєстратора вчинити дії, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" та спрямовані на припинення юридичної особи - комерційно-виробничої фірми "Лучеськ" ЛТД (м. Луцьк, проспект Молоді, буд. 8А, код ЄДРПОУ 03363766). Згідно ухвали, вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Не погоджуючись з даною ухвалою ПАТ "Західінкомбанк" звернувся до Рівненського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою. ( т.3 а.с. 5-7)

Зокрема, в апеляційній скарзі апелянт звертає увагу суду, що з метою виявлення майна ВКФ «Лучеськ ЛТД» необхідно вжити всіх для цього необхідних заходів, зокрема, подавши відповідні запити у наступні установи: Державної служби інтелектуальної власності, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті Укрморрічінспекція, Філії „Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг", Державної служби інтелектуальної власності України, Державного космічного агентства України, Державної авіаційної служби України про відсутність інформації про наявне майно, що належить ТзОВ „Алювіжен", Державної митної служби України, а саме до Ягодинської митниці, Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, а саме територіального управління Держгірпомнагляду у Волинській області.

Як вбачається із звіту ліквідатора боржника, останній до всіх вищезазначених установ не звертався, не зважаючи на те, що ПАТ „Західінкомбанк", як кредитор звертав увагу на необхідність звернення з відповідними запитами.

Тому скаржник вважає, що на момент винесення судом першої інстанції оскаржуваної ухвали не в повній мірі були вжиті заходи, передбачені ст.41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Також апелянт стверджує, що оскаржуваною ухвалою суду першої інстанції при затвердженні звіту ліквідатора було порушено вимоги ст.42 ЗУ „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", де у ч.4 зазначається, що майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Проте судом був затверджений звіт в якому кошти від реалізації майна, яке перебувало у заставі ПАТ „Західінкомбанк", були спрямовані і на оплату послуг арбітражного керуючого, і на рецензування оцінки майна, яку ніхто не оспорював, і доцільності в додаткових витратах не було, і на оплату послуг біржі, і на господарські витрати.

Так до ПАТ „Західінкомбанк" не надійшли всі кошти від реалізації майна боржника, яке перебувало в забезпеченні у ПАТ „Західінкомбанк". Зазначене майно було реалізоване 18.03.2016 року за ціною, що становить 1019010,00 грн., проте до банку надійшло лише 903498,61 грн. Тобто ПАТ „Західінкомбанк" недоотримав 115511,39 грн.

При цьому скаржник посилається на практику Рівненського апеляційного господарського суду, викладену у постанові від 26.01.2016 року у справі №5019/750/11 прийнятої за наслідками перегляду ухвали суду від 16.12.2015 року у справі про банкрутство ТзОВ „Млинівські макарони".

Додатково зазначає, що 23.07.2014 року рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб №63 розпочато процедуру ліквідації Публічного акціонерного товариства „Західінкомбанк". 30.10.2014 року затверджено реєстр акцептованих вимог кредиторів ПАТ „Західінкомбанк" в сумі 353 810 950,26 грн.. Оскільки основним завданням проведення в банку ліквідаційної процедури є задоволення вимог кредиторів, необхідно здійснити всі заходи для повного їх задоволення.

На підставі викладеного скаржник просить суд скасувати ухвалу господарського суду Волинської області від 01.06.2016р. у справі №903/224/15 та направити справу до господарського суду Волинської області для продовження розгляду по суті.

Ухвалою Рівненського апеляційного господарського суду від 15.06.2016 р. (гол. суддя Саврій В.А., суддя Мамченко Ю.А., суддя Огороднік К.М.) відстрочено скаржнику сплату судового збору до 22.06.2016р., прийнято апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк» до провадження, справу призначено до розгляду на 22.06.2016р. ( т.3, арк.справи 3,4).

22.06.2016р. від скаржника надійшов лист з платіжним дорученням №451 від 08.06.2016р. про сплату судового збору на суму 1378,00 грн.

У судове засідання 22.06.2016р. представник апелянта не з»явився, доводи викладені в апеляційній скарзі не підтримав.

Арбітражний керуючий ОСОБА_1 у судове засідання з»явився, а також представив суду відзив на апеляційну скаргу в якому звернув увагу суду на те, що законодавство України не містить чіткого переліку установ та організацій, в які повинен звернутися ліквідатор з запитами про наявність інформації про майно банкрута. Тому ліквідатор самостійно приймає рішення про необхідність звернення в певні установи, виходячи з аналізу документації банкрута.

При виконанні повноважень спочатку голови ліквідаційної комісії (з липня 2014 року по квітень 2015 року), а потім і ліквідатора КВФ «Лучеськ» ЛТД (з квітня 2015 року по червень 2016 року) арбітражним керуючим вживалися всі можливі заходи щодо пошуку майна банкрута.

Спочатку аналізувалися дані бухгалтерського обліку, баланси, звіти про фінансові результати, інша документація, а потім робилися запити в відповідні установи щодо пошуку майна банкрута відносно якого було найменші підстави вважати, що банкрут міг володіти майном такого роду.

Так було зроблено запити та отримано відповіді з наступних установ: Управління ДАІ МВС України у Волинській області Центр надання послуг пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Луцька, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів, Територіальне управління Держгірпромнагляду у Волинській області, Державна інспекція сільського господарства у Волинській області, Реєстраційна служба Луцького міського управління юстиції, Волинське обласне управління статистики, Управління Держземагентства у Луцькому районі Волинської області; Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку; Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця», Волинська митниця ДФС; Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Волинській області; Виконавчий комітет Луцької міської ради щодо надання інформації чи являється банкрут власником корпоративних прав.

Отримані відповіді з вказаних установ лише підтвердили інформацію, яка містилася в даних бухгалтерського обліку, балансах, звітах про фінансові результати, тощо, що КВФ «Лучеськ» ЛТД було власником наступного майна: приміщення магазину, загальною площею 332,9 кв.м. та земельної ділянки, площею 0,1854 га, які знаходяться за адресою: м.Луцьк, пр.Молоді, 8А.

Арбітражний керуючий зазначає, що теоретично не можливо, що підприємство, яке з часів заснування і до дня припинення здійснення господарської діяльності займалося торгівлею тканин в магазині (в довідці статистики, яка видана Волинським обласним управлінням статистики, перераховані види КВЕД, якими займався банкрут - роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах без переваги продовольчого асортименту, оптова торгівля тканинами), мало в власності космічні апарати, літаки, морські судна, патенти на винаходи.

Крім того, стверджує про зловживання своїми правами кредитора ПАТ «Західінкомбанк», який за час існування ліквідаційної процедури - 15 місяців, не звертався з заявою до ліквідатора, в які, на його думку, установи потрібно звернутися ліквідатору.

Також, арбітражний керуючий звертає увагу - закон вказує, що разом з продажем заставного майна покриваються витрати, пов'язані з утриманням, збереженням та продажем предмета забезпечення, що є логічним, адже не гуманним є те, щоб продавши заставне майно, арбітражний керуючий повинен отримані кошти спрямувати заставному кредитору в повному об'ємі, а витрати пов'язані з утриманням, збереженням та продажем даного предмета забезпечення покласти на інших кредиторів або самого арбітражного керуючого.

Відповідно, при продажу заставного майна, яке перебувало у забезпеченні ПАТ «Західінкомбанк» було понесено витрати, пов'язані з його реалізацією в сумі 93 954,18 гри. (92 628,00 грн. - винагорода організатора аукціону, 350,00 грн. оплата за рецензію на звіт про експертну вартість заставного майна, 100,00 грн. послуги нотаріуса (заміна банківських карток зі зразками підписів з попереднього керівника на ліквідатора), 460,00 грн. - компенсація вартості квитків поїздки арбітражного керуючого в місто Київ (мЛуцьк - м.Київ, м.Київ - м.Луцьк) 18.03.2016 року в день проведення аукціону з продажу заставного майна, 145,65 грн. - поштові послуги (конверти, марки, відправлення листів), пов'язані з реалізацією заставного майна - з листуванням з заставним кредитором, експертною організацією, організатором аукціону, з приводу реалізації заставного майна, 270,53 грн. - автоматично списано ПАТ «Кредобанк» як комісія за обслуговування рахунку та перерахування коштів), відшкодування яких правомірно здійснено з коштів, отриманих від продажу заставного майна .

Арбітражний керуючий зазначає, що плата послуг ліквідатора у розмірі 34228,00 грн. є витратами, пов'язаними із збереженням, утриманням та реалізацією майна, що перебувало в заставі ПАТ "Західінкомбанк", та в силу положень Кодексу законів про працю України та Конституції України ліквідатор має право на відшкодування цих коштів за рахунок майна боржника, що перебувало в заставі ПАТ "Західінкомбанк".

На підставі викладеного просить суд ухвалу господарського суду Волинської області від 01 червня 2016 року у справі №903/224/15 залишити без змін, а апеляційну скаргу ПАТ «Західінкомбанк» - без задоволення.

Представники інших учасників провадження у судове засідання не з'явилися.

Оскільки явка учасників провадження в судове засідання обов'язковою не визнавалася, представники належним чином були повідомлені про день, час і місце розгляду апеляційної скарги, клопотань про відкладення її розгляду до суду не надходило, колегія суддів прийшла до висновку про можливість розгляду апеляційної скарги без участі представників учасників провадження.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, відзиву, вивчивши матеріали справи, наявні в ній докази, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, Рівненський апеляційний господарський суд прийшов до висновку про наступне:

Як встановлено місцевим господарським судом виробничо-комерційна фірма "Лучеськ ЛТД" зареєстрована за юридичною адресою: м. Луцьк, просп. Молоді, буд 8А, код ЄДРПОУ 03363766.

15.07.2014 року учасниками КВФ "Лучеськ" ЛТД ОСОБА_2 та ОСОБА_3, які володіють по 50% статутного капіталу товариства, прийнято рішення про припинення юридичної особи шляхом її ліквідації та призначення голови ліквідаційної комісії - ОСОБА_1 (протокол загальних зборів учасників КВФ "Лучеськ" ЛТД № 1, а.с.с 8).

28.07.2014 року у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" опубліковано повідомлення (№ 2255) про ліквідацію КВФ "Лучеськ" ЛТД (а.с. 9).

За наслідками повідомлення про прийняте учасниками КВФ "Лучеськ" ЛТД рішення про припинення юридичної особи відповідних державних органів, що контролюють сплату податків, зборів (обов'язкових платежів), усіх відомих кредиторів підприємства, розгляду заявлених кредиторами вимог, проведення інвентаризації активів і зобов'язань підприємства, головою ліквідаційної комісії складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 31.12.2014 року, на загальних зборах учасників КВФ "Лучеськ" ЛТД (протоколом № 2 від 23.12.2014 року, а.с. 91-92) вирішено затвердити проміжний ліквідаційний баланс товариства, уповноважити голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1 звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство КВФ "Лучеськ" ЛТД у порядку, визначеному ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою суду від 11.03.2015 року порушено провадження у справі про банкрутство КВФ "Лучеськ ЛТД"

11.03.2015 року на офіційному сайті Вищого господарського суду України оприлюднене оголошення про порушення справи про банкрутство КВФ "Лучеськ" ЛТД.

01.04.2015 року постановою суду визнано банкрутом КВФ "Лучеськ" ЛТД, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, ліквідатором призначено ОСОБА_1.

Відповідно до ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня його призначення здійснює такі повноваження: виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

В результаті проведеної інвентаризації товарно-матеріальних цінностей ліквідатором встановлено, що активи підприємства складає нерухоме майно, яке перебуває в іпотеці ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» згідно договорів іпотеки від 10.08.2007 року, від 30.08.2007 року, зокрема:

- приміщення магазину, загальною площею 332,9 кв.м., який знаходиться за адресою: м. Луцьк, пр. Молоді, 8А. Приміщення частково вигоріло в результаті пожежі, яка сталася через замикання електропроводки. Повністю зруйновані інженерні мережі, оздоблювальні роботи, зруйнована покрівля та металеві форми є непридатними для подальшого використання, підлога засмічена та заросла бур'янами. Приміщення тривалий час не експлуатувалося та не охоронялося. Для подальшої експлуатації будівля потребує проведення ремонтно-будівельних робіт, прокладки інженерних мереж та благоустрою території;

- земельна ділянка площею 0,1854 га, яка знаходиться за адресою: м.Луцьк, пр.Молоді, 8А, призначена для обслуговування магазину, частково загороджена, не може використовуватися повністю, оскільки по ділянці проходять міські телекомунікації (том 2, а.с. 20-25).

З метою визначення наявного майна банкрута, ліквідатором направлено запити до Управління ДАІ МВС України у Волинській області, Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Луцька, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів, Територіального управління Держгірпромнагляду у Волинській області, Державної інспекції сільського господарства у Волинській області, Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції, Волинського обласного управління статистики, Управління Держземагентства у Луцькому районі Волинської області (том 2, а.с. 14, 30, 32, 34, 36, 38, 40-42, 44)

Згідно відповідей Управління ДАІ МВС України у Волинській області, Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Луцька, Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів, Територіального управління Держгірпромнагляду у Волинській області, Державної інспекції сільського господарства у Волинській області, Реєстраційної служби Луцького міського управління юстиції, Волинського обласного управління статистики, Управління Держземагентства у Луцькому районі Волинської області КВФ "Лучеськ" ЛТД є власником земельної ділянки площею 0,1854 га для обслуговування торгового комплексу. За підприємством транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних, меліоративних, причіпних та начіпних машин не зареєстровано. В період з 01.06.2010 року технологічні транспортні засоби не реєструвались. На виконанні відсутні виконавчі документи по стягненню боргів в користь юридичних та фізичних осіб з КВФ "Лучеськ" ЛТД. Надано витяг з бази даних ДФС України про банківські рахунки боржника, які сформовані на підставі повідомлень платників та/або банків станом на 20.07.2015 року (том 2, а.с. 33, 35, 37, 43, 45-46, 64).

Ліквідатором здійснено заходи щодо закриття банківських рахунків боржника (том 2, а.с. 47-48).

Ухвалою суду від 04.08.2015 року за клопотанням ліквідатора ОСОБА_1 зобов'язано Державну реєстраційну службу Луцького міського управління юстиції (м. Луцьк, вул. Винниченка, 67) надати господарському суду Волинської області довідку з Державного реєстру прав (Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Реєстру прав власності на нерухоме майно) про право власності на нерухоме майно, зареєстроване за комерційно - виробничою фірмою "Лучеськ" ЛТД; уповноважено ліквідатора ОСОБА_1 подати запит про надання інформації з Державного реєстру речових прав (Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Реєстру прав власності на нерухоме майно) про право власності на нерухоме майно, зареєстроване за комерційно - виробничою фірмою "Лучеськ" ЛТД (м. Луцьк, проспект Молоді, буд. 8А, код ЄДРПОУ 03363766) та отримати відповідну інформацію в Державній реєстраційній службі Луцького міського управління юстиції.

Ліквідатором ОСОБА_1 отримано інформаційні довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна (том 2, а.с. 51-54).

Вжитими заходами ліквідатором виявлено майно, за рахунок якого можливе погашення вимог заставного кредитора - приміщення магазину загальною площею 332,9 кв.м., який знаходиться за адресою: м. Луцьк, пр. Молоді, 8А та земельна ділянка площею 0,1854 га, яка знаходиться за адресою: м.Луцьк, пр.Молоді, 8А.

Згідно зібраної ліквідатором інформації, статистичних даних боржника, інформація про наявність іншого майна відсутня, не повідомлена така інформація і кредиторами.

Колегія суддів вважає, що ліквідатором, відповідно до ст.ст. 41, 46 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", виконано усі необхідні дії по ліквідації банкрута: вжито всіх заходів на пошук, виявлення, повернення майна боржника, здійснено запити щодо виявлення майнових активів до спеціалізованих державних установ, які здійснюють реєстрацію та облік рухомого та нерухомого майна. Відповідно до поданого ліквідатором боржника звіту за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не виявлено активів боржника, за рахунок яких можливо було б погасити кредиторську заборгованість.

Листом №1290-19 від 08.09.2015 року ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» надав згоду на початок процедури реалізації майна банкрута, яке перебуває в іпотеці у банку, за ціною, що дорівнює сумі всіх вимог кредиторів. У випадку не реалізації майна за сумою всіх вимог кредиторів, вважає за доцільне провести оцінку заставного майна у суб'єкта оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» , уклавши з ним договір, в якому передбачити, що оплату послуг останнього по оцінці здійснюватиме саме ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» (том 2, а.с. 59).

25.09.2015 року між ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» , ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» та банкрутом в особі арбітражного керуючого ОСОБА_1 укладено договір № 278/ЗАХ на виконання робіт оцінки (том 2, а.с. 66-67).

16.10.2015 року між КВФ "Лучеськ" та ТБ "КМФБ" укладено договір № 15-10-16/1 про проведення аукціону (том 2, а.с. 98-103).

28.10.2015 року організатором аукціону - Товарна біржа В«КМФБВ» оприлюднене на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України за №24355 оголошення про продаж майна банкрута за сумою вимог, зазначених в реєстрі (том 2, а.с. 104).

04.11.2015 року організатором аукціону - Товарна біржа В«КМФБВ» оприлюднене на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України за №24576 оголошення, що станом на кінець дня реєстрації заяв - 03.11.2015 року, заяв на участь в аукціоні, а також реєстраційних та гарантійних внесків, не надійшло. Аукціон визнається таким, що не відбувся, у зв'язку з відсутністю учасників аукціону (том 2, а.с. 109).

В листі від 10.11.2016 року ліквідатор повідомив ПАТ "Західінкомбанк" про надання ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» необхідних документів та фотографій, які необхідні для проведення оцінки заставного майна. Після отримання згоди ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» на проведення оцінки даного заставного майна, ліквідатором виготовлено проект трьохстороннього договору на виконання робіт з оцінки. Умови даного проекту договору попередньо погоджено з ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» , зокрема, терміни виконання робіт - 30 днів з моменту підписання договору. Дану угоду підписано ліквідатором та ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» і 25.09.2015 року направлено на адресу виконавця - ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» . До проведення експертної оцінки заставного майна, з метою його рекламування, продажу за найбільш вигідною ціною, пошуку потенційних покупців ліквідатор просив висловити позицію банку щодо подальших дій відносно заставного майна, зокрема, надання банком згоди на продаж заставного майна банкрута - КВФ "Лучеськ" ЛТД згідно положень Закону, а саме проведення повторного аукціону, на якому зменшити вартість майна, яке продається, на 20% щодо початкової вартості попереднього аукціону з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Також, просив надати наявну інформацію про терміни виготовлення експертної оцінки заставного майна, а також посприяти в швидшому виготовленні ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» звіту про ринкову вартість заставного майна (том 2, а.с. 110-111).

Після отримання 28.12.2015 року звіту про оцінку станом на 21.12.2015 року, ліквідатор звернувся в ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» з листом від 28.12.2015 року за № 112/1-15, в якому просив ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» надати згоду на продаж заставного майна на аукціоні за початковою вартістю, визначеною суб'єктом оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» у висновку суб'єкта оціночної діяльності станом на 21.12.2015 року, без можливості зменшення початкової вартості заставного майна на даному аукціоні (том 2, а.с. 157).

Листом за №137-19 від 20.01.2016 року ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» надав згоду на початок процедури реалізації майна банкрута, що перебуває в іпотеці у ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» , за початковою ціною 1 019 010,00 грн., яка визначена суб'єктом оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» у висновку суб'єкта оціночної діяльності станом на 21.12.2015 року, без можливості її зниження (том 2, а.с. 158).

З метою усунення суперечностей та підтвердження об'єктивності визначення вартості заставного майна суб'єктом оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» у висновку суб'єкта оціночної діяльності станом на 21.12.2015 року, арбітражним керуючим 25.01.2016 року укладено договір за №7/1 з Волинською регіональною біржею на виконання робіт по рецензуванню звіту, виконаного ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» . У відповідності до рецензії звіт, виконаний суб'єктом оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» , станом на 21.12.2015 року є коректним (том 2, а.с. 161-167).

12.02.2016 року організатором аукціону оприлюднене оголошення про продаж майна банкрута за початковою ціною 1 019 010,00 грн., яка визначена суб'єктом оціночної діяльності ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» станом на 21.12.2015 року та погоджена заставним кредитором - ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» без можливості її зниження на даному аукціоні (том 2, а.с. 169-173).

Листом за №391-19 від 17.03.2016 року ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» повідомив арбітражного керуючого ОСОБА_1, що початкова вартість заставного майна в сумі 1019010,00 грн., яка визначена ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» , є заниженою та вимагає від арбітражного керуючого ОСОБА_1 вжити заходів з метою відміни торгів, призначених на 18.03.2016 року (том 2, а.с. 179).

17.03.2016 року ліквідатором надіслано лист організатору аукціону Товарній біржі В«КМФБВ» з проханням терміново надати інформацію, чи є достатня для проведення аукціону 18.03.2016 року кількість бажаючих учасників, які подали необхідні документи та сплатили внески, а також просив повідомити, чи є можливість відмінити проведення аукціону 18.03.2016 року на підставах, передбачених чинним законодавством України (том 2, а.с. 180).

17.03.2016 року Товарна біржа В«КМФБВ» повідомила, що до участі в аукціоні допущено двох учасників, які подали заяви та сплатили гарантійні і реєстраційні внески, а також згідно ст. 54 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутомВ» , організатор аукціону має право відмовитися від проведення аукціону не пізніше ніж за десять днів до його початку з негайним розміщенням повідомлення про це в засобах масової інформації, в яких публікувалося оголошення про проведення аукціону, із зазначенням причин (том 2, а.с. 181).

18.03.2016 року відбувся аукціон з продажу майна банкрута, яке згідно із протоколом №16-03-18/01 про проведення відкритих торгів (аукціону) з продажу майна боржника від 18 березня 2016 року (Організатор аукціону - Товарна біржа В«КМФБВ» код ЄДРПОУ 35141681) - Лот 1:

- приміщення магазину "Лучеськ" А-1, загальною площею 332,9 кв.м., що знаходиться за адресою: Волинська область, місто Луцьк, проспект Молоді, 8А (вісім з літерою В«АВ» ),

- земельна ділянка, загальною площею 0,1854 га, кадастровий номер 0710100000:22:061:0029, з цільовим призначенням - для обслуговування торгового комплексу, розташована за адресою: Волинська область, місто Луцьк, проспект Молоді, 8А (вісім з літерою В«АВ» ) було придбано громадянином України ОСОБА_4 за 1 029 200,10 (один мільйон двадцять девять тисяч двісті) грн. 10 коп., без ПДВ .

12.04.2016 року між переможцем торгів ОСОБА_4 та КВФ "Лучеськ" ЛТД укладено договір купівлі-продажу майна, що було предметом продажі на аукціоні 18.03.2016 року (том 2, а.с. 192-195).

Отримані кошти в сумі 1 031 680,79 грн. (1 029 200,10 грн. від продажу майна на аукціоні та 2 480,69 грн. нараховані банком відсотки за перебування коштів від продажу майна на поточному рахунку) були спрямовані на наступні цілі:

- 92 628,00 грн. (9% від ціни продажу) - винагорода організатора аукціону;

- 35 283,65 грн. - відшкодування витрат, які виникли в процесі ліквідації (оплата за рецензію на звіт, виконаний ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» в сумі 350,00 грн., послуги нотаріуса - 100,00 грн., 145,65 грн. - поштові послуги (конверти, марки, відправлення листів), 460,00 грн. - компенсації вартості квитків (м.Луцьк - м.Київ, м.Київ - м.Луцьк, 18.03.2016 року в день проведення аукціону), оплата послуг арбітражного керуючого за період з 01.04.2015 року по 30.04.2016 року).

- 903 498,61 грн. - на погашення кредиторських вимог заставного кредитора ПАТ В«ЗахідінкомбанкВ» .

- 270,53 грн. - автоматично списано ПАТ В«КредобанкВ» як комісія за обслуговування рахунку.

Місцевий господарський суд прийшов до вірного висновку, що заперечення ПАТ "Західінкомбанк" про ненадходження на рахунок банку всіх коштів, отриманих від реалізації заставного майна боржника, відхиляється судом, з огляду на наступне:

Згідно п.п. 1, 2, 3 ст. 115 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Як встановлено судом арбітражним керуючим ОСОБА_1 нараховано грошову винагороду в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень ліквідатора за період з 01.04.2014 року по 31.04.2015 року в сумі 34 228 грн. 00 коп. (з 01.04.2014 року по 31.08.2014 року розмір мінімальної заробітної плати становив 1 218 грн. 00 коп., з 01.09.2014 року по 31.04.2015 року - 1 378 грн. 00 коп.).

Витрати арбітражного керуючого ОСОБА_1 в межах ліквідаційної процедури в сумі 1 055 грн. 65 коп., з яких оплата за рецензію на звіт, виконаний ТОВ В«Експертна компанія В«ПрофесіоналВ» в сумі 350,00 грн., послуги нотаріуса - 100,00 грн., 145,65 грн. - поштові послуги (конверти, марки, відправлення листів), 460,00 грн. - компенсації вартості квитків (м.Луцьк - м.Київ, м.Київ - м.Луцьк, 18.03.2016 року в день проведення аукціону) підтверджуються довідкою приватного нотаріуса ОСОБА_5, фіскальними чеками, квитанціями (том 2, а.с. 202-205).

Відповідно до ст. 115 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

У випадку, коли оплата послуг арбітражного керуючого здійснюється не за рахунок коштів, отриманих від продажу майна боржника, чи коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, така оплата повинна здійснюватись за рахунок коштів кредиторів.

Вказаної правової позиції дотримується також Вищий господарський суд України у постанові від 23.04.2013 року по справі № 5020-544/2011.

За змістом ст.ст. 44, 84 ГПК України витрати на оплату послуг арбітражного керуючого входять до складу судових витрат і їх стягнення повинно здійснюватись у справі, під час розгляду якої такі витрати виникли.

Враховуючи вимоги ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо відшкодування витрат на оплату послуг арбітражного керуючого пропорційно визнаних вимог кредиторів, ліквідатором правомірно стягнуто з кредитора ПАТ "Західінкомбанк" вказані витрати в сумі 34 228 грн. 00 коп. за період з 01.04.2014 року по 31.04.2015 року, оскільки кредиторські вимоги банку становлять 5 700 094 грн. 30 коп., що становить 99,987 % загальних визнаних вимог до боржника.

Грошові вимоги Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області в сумі 748 грн.50 коп. становлять 0,013% визнаних вимог кредиторів. Враховуючи нарахування арбітражним керуючим витрат на оплату послуг лише до 31.04.2015 року, в той час, як ліквідатор здійснює свої повноваження до припинення юридичної особи-боржника, стягнення грошової винагороди з Луцької ОДПІ, в сумі, пропорційній до визнаних кредиторських вимог є його правом.

Враховуючи відсутність будь-якого іншого, не заставного майна боржника, за рахунок якого можна було б здійснити виплату основної грошової винагороди ліквідатору, витрат, понесених ним під час ліквідаційної процедури, арбітражним керуючим ОСОБА_1 правомірно здійснено розподіл коштів, отриманих від реалізації заставного майна боржника, оскільки законодавством встановлено пріоритетне право арбітражного керуючого на одержання винагороди за виконану роботу.

Крім того, судом взято до уваги, що 23.07.2014 року рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 63 розпочато ліквідаційну процедуру ПАТ "Західінкомбанк", строк якої встановлено до 23.07.2016 року. Таким чином, стягнення з кредитора - ПАТ "Західінкомбанк" суми грошової винагороди арбітражному керуючому за здійснення ним повноважень ліквідатора, витрат, понесених ним в процедурі ліквідації боржника, буде неможливим, що потягне за собою порушення прав самого арбітражного керуючого на оплату його послуг.

Вимоги кредиторів не задоволені за недостатністю майна банкрута.

Заяви від юридичних осіб та громадян, які б бажали взяти участь у санації боржника, не надходили.

Відповідно до підпункту 6 п.1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом" господарський суд припиняє провадження у справі, якщо затверджений звіт ліквідатора.

Пунктом 4 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом" передбачено, що у випадках, передбачених пунктами 4-7 частини першої цієї статті, (п. 6 - затверджений звіт ліквідатора) господарський суд в ухвалі про припинення провадження у справі зазначає, що вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений цим Законом строк або відхилені господарським судом, вважаються погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнаються такими, що не підлягають виконанню.

Згідно п. 7 ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржник або визнання його банкрутом" ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про припинення юридичної особи - банкрута.

Згідно ст. 38 ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно п. 28 Інформаційного листа ВГС України від 28.03.2013 року № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідаційна процедура вводиться строком на дванадцять місяців без можливості його продовження.

Таким чином, Законом про банкрутство чітко передбачено граничний строк ліквідаційної процедури, який не може перевищувати 12 місяців і можливість продовження судом цього строку чинним законодавством не передбачена.

У зв'язку з чим, подальше продовження ліквідаційної процедури у будь-якому випадку є порушенням вимог Закону про банкрутство незалежно від наявності підстав, які зумовлюють необхідність такого продовження.

Колегія суддів погоджується з місцевим господарським судом, що заперечення ПАТ "Західінкомбанк" щодо передчасності затвердження звіту не обгрунтовані, відкладення судового засідання лише затягне розгляд справи, сприятиме порушенню ЗУ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо строків проведення ліквідаційної процедури та завдасть збитків кредиторам у вигляді зайвих витрат на здійснення ліквідаційної процедури, зокрема оплати послуг арбітражного керуючого.

Виявлення майна боржника може бути підставою для перегляду справи за нововиявленими обставинами.

Відповідно до ст.43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Доводи скаржника зазначені в апеляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст.ст.104, 106 Господарського процесуального кодексу України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали, тому суд апеляційної інстанції вважає, що ухвала місцевого господарського суду винесена у відповідності до норм процесуального права і її слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись, ст.ст. 33, 43, 99, 101, 103, 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства «Західінкомбанк» на ухвалу господарського суду Волинської області від 01.06.2016 р. у справі №903/224/15 залишити без задоволення, ухвалу суду першої інстанції - без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя Саврій В.А.

Суддя Мамченко Ю.А.

Суддя Огороднік К.М.

Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено04.07.2016
Номер документу58577899
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/224/15

Постанова від 22.06.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 15.06.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 11.05.2016

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 13.05.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 07.04.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 07.04.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Постанова від 01.04.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 11.03.2015

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні