Постанова
від 23.06.2016 по справі 818/676/16
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 червня 2016 р. Справа №818/676/16

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Соколова В.М.,

за участю секретаря судового засідання - Заіченко А.М.,

позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Глухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області про зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі по тексту - позивач, ОСОБА_1) звернулася до Сумського окружного адміністративного суду з позовом до Глухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області (далі по тексту - відповідач, Глухівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Сумській області), в якому просить зобов'язати внести зміни в актовий запис свідоцтво про народження, виданого 03.06.2002, серія НОМЕР_1, виданого виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3".

Свої вимоги позивач мотивує тим, що в актовому записі та свідоцтві про народження її сина - ОСОБА_2 була зроблена помилка у графі батько, по-батькові "ОСОБА_3" замість вірного - "ОСОБА_3", що позбавляє можливості оформити належним чином спадщину на сина, яка залишилась від батька. Виправити вказані помилки в адміністративному порядку немає можливості.

У судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.12), надано пояснення, в яких при розгляді справи відповідач покладався на розсуд суду, справу просив розглянути без його участі (а.с.13).

Суд, заслухавши позивача, перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

У судовому засіданні встановлено, що 18.05.2002 народився ОСОБА_2, мати - ОСОБА_1, батько - ОСОБА_3. В актовому записі про народження ОСОБА_2 № 02 від 03 червня 2002 року, складеному виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області зазначено в графі "по батькові батька" «ОСОБА_3».

Разом з тим, по-батькові чоловіка позивачки - батька її сина ОСОБА_2 в дійсності є ОСОБА_3, що підтверджується: свідоцтвом про смерть від 02 лютого 2016 року, виданого виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області (а.с.6), паспортом громадянина України, виданого Глухівським МРВ УМВС України в Сумській області 25 березня 1996 року та карткою фізичної особи - платника податків, виданою Глухівською ОДПІ 24 липня 2002 року (а.с.8).

Зазначена вище помилка в документі позбавила позивача можливості оформити належним чином спадщину на її сина - ОСОБА_2, яка залишилась від батька.

У зв'язку з виниклими суперечностями в зазначеному документі, позивач звернулася до Глухівського РВ ДРАЦС ГТУЮ у Сумській області з проханням про внесення змін до актового запису про народження та у свідоцтво про народження сина серія НОМЕР_1, виданого 03.06.2002 виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3".

Відповідно до Висновку про відмову № 11/05-65 від 07.04.2016 позивача повідомлено про неможливість внести зміни до актового запису про народження, оскільки підставою для внесення змін до графи «по батькові батька» в актовий запис про народження дитини є актовий запис про шлюб батьків, актовий запис про народження батька та інші актові записи складені на цю особу та які підтверджують вищевказані відомості. У зв'язку з тим, що в актовому записі про шлюб батьків дитини вказано по батькові нареченого «ОСОБА_3» та в актовому записі про народження батька дитини відомості про по батькові батька відсутні, але вказано ім'я батька «ОСОБА_4», підтвердити по батькові батька «ОСОБА_3» неможливо (а.с.9).

Надаючи правову оцінку матеріалам справи, суд виходить з наступного.

Частиною 1 статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 1 липня 2010 року №2398-VІ (далі - Закон №2398-VІ) встановлено, що цей Закон регулює відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону № 2398-VI відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Ст. 9 Закону № 2398-VI передбачає, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Відповідно до ст. 22 Закону № 2398-VI внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Внесення змін до записів актів цивільного стану регулюється також Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 за № 96/5, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за №55/18793 (далі - Правила).

Так, пунктом 1.1 Правил визначено, що внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану у випадках, передбачених чинним законодавством. У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Відповідно до пункту 1.7 Правил, зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису, за винятком випадків, встановлених у пункті 2.28 розділу II цих Правил.

Відповідно до п. 2.13.2 Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, постанова адміністративного суду.

Зважаючи на встановлені в судовому засіданні обставини, а також у відповідності до пункту 1.7 Правил, суд вважає за необхідне позовні вимоги ОСОБА_1 про внесення змін до свідоцтва про народження серія НОМЕР_1, виданого 03.06.2002 виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько вірне по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3" - задовольнити.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 11 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

З огляду на вкладені вище обставини, суд вважає за необхідне для повного захисту прав позивача зобов'язати Глухівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Сумській області внести зміни до актового запису про народження № 02 від 03.06.2002, складеного 03.06.2002 виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько вірне по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3".

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Глухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області про зобов'язання вчинити дії - задовольнити.

Зобов'язати Глухівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області внести зміни в актовий запис про народження № 02 від 03.06.2002, складеного виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько вірне по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3".

Зобов'язати Глухівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області внести зміни у свідоцтво про народження серія НОМЕР_1, виданого 03.06.2002 виконкомом Фотовизької сільської ради Глухівського району Сумської області, вказавши в графі батько вірне по-батькові "ОСОБА_3" замість "ОСОБА_3".

Відшкодувати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) витрати зі сплати судового збору в сумі 551,20 грн. за рахунок бюджетних асигнувань Глухівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області (код ЄДРПОУ 22598156).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

Повний текст постанови складено 29.06.2016 року.

З оригіналом згідно

Суддя В.М. Соколов

Дата ухвалення рішення23.06.2016
Оприлюднено02.07.2016
Номер документу58578634
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/676/16

Постанова від 23.06.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 23.06.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 10.06.2016

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні