Ухвала
від 04.12.2014 по справі 520/16507/14-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/16507/14-к

Провадження № 1-кс/520/1926/14

УХВАЛА

04.12.2014 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора прокуратури Київського району м. Одеси ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання слідчого СВ Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області, погодженого з прокурором прокуратури Київського району м. Одеси про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, невстановлені особи упродовж 2009-2014 років, шляхом реєстрації і перереєстрації в державних органах влади як суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), створили і придбали біля 15 підконтрольних собі підприємств, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) та інші, які оформили на підставних осіб, що дали свою згоду за грошову винагороду бути засновниками і керівниками створених суб`єктів підприємницької діяльності не маючи при цьому на меті здійснювати статутну діяльність таких підприємств.

У ході досудового розслідування, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) є одними з таких підприємств, які були задіяні у злочинній схемі, спрямованій на ухилення від сплати податків, та надання податкової вигоди третім особам.

Крім того, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) має ознаки фіктивних підприємств, а саме: відсутні основні фонди та виробничі потужності, технічний та управлінський персонал, виробничі активи складські приміщення, транспортні засоби, підприємство не знаходяться за місцем реєстрації.

Незаконна діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) полягає у тому, що невстановлені особи під прикриттям вказаних підприємств документально оформляють неіснуючі операції з продажу товарів (робіт, послуг), після чого такі документи передаються замовникам «послуг» (підприємствам контрагентам) для їх відображення в бухгалтерському і податковому обліках з метою незаконного формування податкового кредиту і валових витрат, заниження своїх податкових зобов`язань з податку на додану вартість і податку на прибуток. За такі «послуги» контрагенти перераховували на поточні рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) грошові кошти, які в подальшому знімаються готівкою у банківських установах та поверталися клієнтам.

Так, використовуючи реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) та печатку підприємства, невстановлені особи здійснювали незаконну діяльність, яка спричинила матеріальну шкоду державі.

Крім того встановлено, що невстановлені особи використовували у своїй незаконній діяльності банківський рахунок № НОМЕР_14 (українська гривня, код валюти 980), який відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_15 ) та належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ).

На даний час, з метою встановлення підприємств-контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », які користувалися «послугами» з мінімізації податкових зобов`язань, розміру завданих державі збитків та факту переведення грошових коштів підприємств-контрагентів на розрахунковий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », необхідно отримати доступ до роздруківок руху коштів по рахунку № НОМЕР_14 (українська гривня, код валюти 980), який відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_15 ), який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », а також документів реєстраційної справи по даним рахункам, які містять охоронювану законом банківську таємницю.

При цьому, вказана вище документація має знаходитись у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_15 ).

04.06.2014 року до ЄРДР внесені відомості за № 32014160000000125, за ознаками скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Слідчий звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Одеси з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи тим, що інформація, яка відображає рух грошових коштів по рахункам, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та відомості, які в них містяться можуть бути використані в якості доказів, а також з метою встановлення підприємств-контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », які користувалися «послугами» з мінімізації податкових зобов`язань, розміру завданих державі збитків та факту переведення грошових коштів підприємств-контрагентів на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 ».

У судовому засідання прокурор підтримав клопотання та просив слідчого суддю його задовольнити у повному обсязі.

Представник ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » у судове засідання не викликався, оскільки є ймовірність того, що документи, з якими просить ознайомитися та зняти копії слідчий, можуть бути сховані або знищені, тому, розгляд матеріалів здійснено за відсутності представника.

Дослідивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого слід задовольнити з наступних підстав.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, згідно ст. 162 КПК України, належать:

1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації;

2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю;

3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій;

4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

5) відомості, які можуть становити банківську таємницю;

6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру;

7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних;

9) державна таємниця.

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Метою отримання вказаної інформації є встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які можуть бути використані в якості доказів та їх не вилучення може призвести до недосягнення мети досудового розслідування, зокрема встановлення підприємств-контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 », які користувалися «послугами» з мінімізації податкових зобов`язань, розміру завданих державі збитків та факту переведення грошових коштів підприємств-контрагентів на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 .

Слідчий суддя приходить до висновку, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести дані обставини, окрім як за допомогою цих документів.

Слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159, 162-166, 369 ч.2, 370, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Київського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області, погодженого з прокурором прокуратури Київського району м. Одеси про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати слідчому СВ Київського РВ ОМУ ГУ МВС України в Одеській області ОСОБА_4 або оперативним уповноваженим СДСБЕЗ Київського РВ ОМУ ГУ МВС України за її дорученням, тимчасовий доступ із можливістю вилучення у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (МФО НОМЕР_15 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) :

- інформації, як на паперових так і електронних носіях, про рух грошових коштів з розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДРПОУ), призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції) по рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) № НОМЕР_14 за період з 18.02.2011 по 20.03.2014;

- оригіналів документів:

- обліково - реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) СПД юридичної особи; паспортів уповноважених осіб; договору найму, наказу іншого документа про призначення на посаду директора; довіреності на ім`я особи, яка має право відкриття та розпорядження рахунком, здійснення дій від імені директора);

- картки із зразками підписів і відбитку печатки;

- заяви на відкриття рахунку;

- договору на розрахунково-касове обслуговування клієнта з додатками;

- заяв на видачу чекових книжок;

- інформації, яка міститься у витратних ордерах і корінцях грошових (касових) чеків про отримання службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) або іншими особами готівкових грошових коштів через касу банку, а також інформації, яка міститься у відповідних довіреностях на отримання готівкових коштів по рахункам підприємства;

- інформації, яка міститься в договорах та інших документах, на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) використовувалася система віддаленого доступу типу «Клієнт-банк» (заяви клієнта про встановлення системи, договори на обслуговування системи, акту про введення системи в експлуатацію; документів, які засвідчують встановлення системи, генерацію і повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта, включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів);

- платіжних доручень на перерахування грошових коштів по рахунку № НОМЕР_14 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) за період з 18.02.2011 по 20.03.2014;

- кредитної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_13 ) (кредитних договорів та документів, що складаються під час виконання кредитних договорів);

- зовнішньоекономічних контрактів і документів, що складаються під час їх виконання та оплати.

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів двадцять днів з дня постановлення ухвали.

Попередити посадових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів па підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу58598406
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —520/16507/14-к

Ухвала від 04.12.2014

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Ухвала від 04.12.2014

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні