Рішення
від 22.06.2016 по справі 227/236/16-ц
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.06.2016 227/236/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

22 червня 2016 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді - Корнєєвої В.В.,

при секретарі - Заварзіній Я.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Добропілля в порядку заочного розгляду цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із позовною заявою про стягнення з відповідача заборгованості за договором кредиту у розмірі 54 092,30 грн., яка складається з: 27 484,74 грн. - прострочена заборгованість по кредиту; 4 810,04 грн. - відсотки; 21 797,52 грн. - сума дострокового стягнення кредиту, мотивуючи позовні вимоги порушенням з боку відповідача зобов'язань з повернення кредиту.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, однак, надав через канцелярію суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій позовні вимоги підтримує, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Позивачем зазначено місце проживання відповідачів: Донецька обл. м. Харцизьк, вул. Сібірська, буд.42. В зв'язку з проведенням АТО в Донецькій області, в т.ч. в м. Харцизьк, суд позбавлений можливості звернутися до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

При цьому у суду є обґрунтовані підстави вважати, що останнім відомим місцем реєстрації та проживання відповідача ОСОБА_1 є адреса, за місцем реєстрації: Донецька обл., м. Харцизьк, вул. Сібірська, буд. 42 оскільки позивачем до позовної заяви було долучено копію паспорта відповідача - громадянина України серії ВВ № 674674 виданого Харцизьким МВ УМВС України в Донецькій області, 15.12.1998 року (а.с. 48-56, том 1), а відповідача ОСОБА_2: Донецька обл., м. Харцизьк, вул. Сібірська, буд. 42 оскільки позивачем до позовної заяви було долучено копію паспорта відповідача - громадянина України серії ВВ № 674673 виданого Харцизьким МВ УМВС України в Донецькій області, 15.12.1998 року (а.с. 57-65, том 1). Вищезазначена адреса, відповідно до Розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про визначення територіальної підсудності справ» № 2710/38-14 від 02.09.2014 року, знаходиться під територіальною юрисдикцією Добропільського міськрайонного суду Донецької області.

Разом із тим, оскільки суд позбавлений можливості достеменно встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача, судом у відповідності до ч. 9 ст. 74, п. 4 ч. 3 ст. 122 ЦПК України, відповідачів було викликано оголошенням у пресі - в газеті В«Урядовий Кур'єрВ» № 115 від 18.06.2016 року (а.с. 17-21, том 2) та газеті «Донеччина» № 21 від 17.06.2016 року (а.с. 13-14, том 2). Доказів поважності своєї неявки або заяви про розгляд справи у відсутність відповідача, до суду надано не було.

З огляду на наведене, керуючись ст.ст. 169, 224 ЦПК України, суд вважає, що відповідач належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, а тому, за згодою позивача, є підстави заочного розгляду справи у відсутність відповідача, на підставі наявних у справі доказів, направивши після розгляду справи копію рішення за місцем реєстрації відповідача.

Судом встановлено, що 16.09.2013 року між Відкритим акціонерним товариством «Універсал Банк» та ОСОБА_1 було укладено кредитний договір № CL 141535(а.с.89 том 1).

Публічне акціонерне товариство «Універсал Банк» є правонаступником всіх прав та обов'язків Відкритого акціонерного товариства «Універсал Банк» - 22 червня 2009 року рішенням загальних зборів акціонерів, ВАТ «Універсал Банк» було перейменовано в Публічне акціонерне товариство «Універсал Банк», що підтверджується п. 1.1 Статуту ПАТ «Універсал Банк» (а.с. 69-73, том 1)

Відповідно до п. 1.1 кредитного договору кредитор надає позичальнику кредитні кошти у сумі та на умовах, визначених в договорі та додатках до нього, а позичальник зобов'язується погасити кредит, сплатити проценти за користування ним, відповідні комісії, неустойку та інші платежі на умовах та в порядку, визначених договором та відповідними додатками до нього.

Відповідно до п. 1.2 кредитного договору виконання позичальником своїх зобов'язань за договором може бути забезпечено порукою, заставою, іпотекою або іншим видом забезпечення виконання зобов'язань.

Відповідно до п. 1.3 кредитного договору цільове призначення кредиту, що надається позичальнику, визначено у відповідному додатку до договору.

Відповідно до п. 1.5 кредитного договору сторони домовилися, що порушення позичальником термінів/строків сплати будь-яких грошових зобов'язань за договором є істотним порушенням умов договору. В разі виникнення будь-якого із істотних порушень умов договору кредитор має право вимагати сплати пені та/або штрафу та/або вимагати дострокового виконання позичальником всіх його грошових зобов'язань згідно умов договору.

Згідно п. 2.1 кредитного договору позичальник зобов'язується сплачувати проценти, комісії та неустойку (штраф, пеню) відповідно до умов договору та відповідних додатків до нього. Сторони погодили, що розмір та тип процентної ставки за договором визначається та зазначається у відповідних додатках до договору за кожним видом зобов'язання окремо, причому сторони визнають, що дійшли взаємної згоди щодо розміру та типу процентної ставки за кожним видом зобов'язання окремо і вважають встановлений тип процентний ставки для кожного зобов'язання погодженим сторонами договору, єдиним і незмінним.

Відповідно до п.п. 2.2, 2.3 кредитного договору проценти на фактичний залишок за кожним окремим видом зобов'язання позичальника обчислюються, виходячи з фактичної кількості днів у місяці та році, що складається з 360 днів, включаючи дату надання кредиту, в яку вони починають нараховуватися, але не включаючи дату фактичного повного погашення кредиту та нараховуються на щоденній основі на суму несплаченого щоденного залишку кредиту.

Відповідно до п. 2.4 кредитного договору у випадку несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання позичальника за договором кредитор має право стягнути з позичальника пеню, а позичальник при цьому зобов'язується сплатити таку пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми простроченого платежу за кожен день прострочення виконання зобов'язання відповідно до вимог чинного законодавства України, у тому числі нормативних актів НБУ.

Відповідно до п. 2.5 кредитного договору у випадку невиконання та/або неналежного виконання зобов'язання позичальника за договором кредитор має право стягнути з позичальника штраф, а позичальник при цьому зобов'язується сплатити такий штраф в розмірі 350 гривень за кожен випадок такого невиконання або неналежного виконання зобов'язання.

Відповідно до п. 1 додатку № 2 до кредитного договору сума кредиту, яку позичальник отримує від кредитора відповідно до договору та додатку до договору та зобов'язується повернути її кредитору складає 71 330,00 грн.

Відповідно до п. 2 додатку № 2 до кредитного договору цільове призначення кредиту: на задоволення особистих потреб позичальника як споживача ,а саме: на придбання позичальником автомобіля: марка MITSUBISHI, модель - ASX, ЗА № 1309-09002 від 09 вересня 2013 року, укладеного з ТОВ «Ніко Донбас» вод ЄДРПОУ 38586552 та на погашення заборгованості позичальника перед страховою компанією щодо сплати страхової премії за договором УБК № 0000035 від 13 вересня 2016 року, укладеного між позичальником та ПрАТ «Ренесанс Життя» кож ЄДРПОУ 33948564.

Відповідно до п. 3 додатку № 2 до кредитного договору строк кредитування: 36 місяців.

Відповідно до п. 5.1 додатку № 2 до кредитного договору за користування кредитними коштами позичальник зобов'язується сплачувати кредитору згідно умов договору проценти в розмірі 0,01 % річних.

Відповідно до п. 6.2 додатку № 2 до кредитного договору позичальник зобов'язується, починаючи з 15 квітня 2015 року і надалі до моменту повного виконання всіх зобов'язань позичальника за договором, щомісячно в дату сплати щомісячного платежу, вказану нижче, сплачувати кредитору згідно умов договору комісію за обслуговування кредитної заборгованості у розмірі: 0,9 % від основної суми кредиту.

Відповідно до п. 9.2 додатку № 2 до кредитного договору позичальник зобов'язується не пізніше дати укладення Договору докласти всіх зусиль та здійснити всі необхідні дії щодо укладення договору застави вищевказаного автомобіля, що придбається за рахунок кредиту за цим Договором, який має бути посвідчений у нотаріальній формі та забезпечувати виконання всіх зобов'язань Позичальника за цим Договором.

Відповідно до договору застави транспортного засобу від 16.09.2013 року, посвідченого приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_3, Заставодавець ОСОБА_1 з метою забезпечення викладених нижче зобов'язань передає в заставу Заставодержателю рухоме майно - транспортний засіб, опис якого наведено в пункті 1.3 цього Договору, а саме: транспортний засіб марки MITSUBISHI, модель - ASX, рік випуску 2013, колір синій, тип ТЗ легковий універсал, номери агрегатів: шасі JMBXNGA1WDE713552, двигун 1590, кузов JMBXNGA1WDE713552, державний номер НОМЕР_1. Предмет застави є власністю Заставодавця на підставі Договору № 1309-09002 від 09 вересня 2013 року, укладеного з ТОВ «Ніко Донбас», зареєстрований 13.09.2013 року, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу серії САТ255020 виданого Центром ДАІ 1403 і немає жодних договірних змін строків позовної давності щодо правочинів, на підставі як Заставодавець набув право власності на предмет застави(а.с.33)

Відповідно до п. 1.1.1 договору застави за домовленістю сторін, станом на дату укладення цього Договору, вартість Предмету застави складає 199 104,00 гривень.

Відповідно до п. 1.2.1 договору застави зобов'язання щодо повернення Боржником в повному обсязі кредитних коштів, отриманих та/або таких що будуть отримані відповідно до умов Основного договору, у межах суми кредиту/ліміту кредитної лінії в сумі 71 330,00 гривень, на зазначений в Основному договорі рахунок у терміни, встановлені графіком погашення кредиту згідно відповідного Додатку/додаткової угоди до Основного договору, але в будь-якому випадку не пізніше 15 вересня 2016 року, враховуючи умови Основного договору стосовно автоматичної пролонгації строку користування кредитом/кредитною лінією на умовах Основного договору, якщо тільки не застосовується інший термін повернення кредиту відповідно до умов Основного договору та/або згідно умов іншої угоди між Заставодержателем та Боржником.

Відповідно до п. 1.1 договору поруки № CL141535/P від 16 вересня 2013 року поручитель ОСОБА_2 поручається перед кредитором за виконання ОСОБА_1 усіх його зобов'язань перед Кредитором, що виникли з Кредитним договором № CL141535 від 16 вересня 2013 року, укладеного між Кредитором та Боржником, в повному обсязі як існуючих в теперішній час, так і тих, що можуть виникнути в майбутньому. Поручитель відповідає перед Кредитором за порушення зобов'язання Боржнико(а.с.25).

Як вказує позивач, відповідач належним чином свої зобов'язання за Договором не виконував, кредит в порядку та сумах, зазначених вище, не погашав, у зв'язку із чим станом на 30.10.2015 року, відповідно до наданого позивачем розрахунку заборгованості у відповідача виникла заборгованість у розмірі 54 092,30 грн., яка складається з: 27 484,74 грн. - прострочена заборгованість по кредиту; 4 810,04 грн. - відсотки; 21 797,52 грн. - сума дострокового стягнення кредиту (а.с. 68).

Відповідно до ст.1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфу 1 глави 71 цього кодексу, а саме положення про позику.

Згідно ст. 1048 ЦК України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір та порядок процентів встановлюється договором.

Статтею 1049 ЦК України встановлено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій саме сумі, що були йому передані позикодавцем) у строк та порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У відповідності до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами. Згідно ст.ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином, суд дійшов висновку про порушення відповідачем встановленого у кредитному договорі строку повернення грошових коштів, а й отже з нього на користь позивача підлягає стягненню заборгованість за кредитом, а також, з урахуванням положень ст. 1048 ЦК України, заборгованість по процентам за користування кредитом.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Згідно приписів ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Враховуючі викладені обставини, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог, які в свою чергу підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Згідно п.6 ч.3 ст.79 ЦПК України, до витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача.

У відповідності до ч. 9 ст. 74, п. 4 ч. 3 ст. 122 ЦПК України, відповідача було викликано до суду оголошенням у пресі - в газеті В«Урядовий Кур'єрВ» № 115 від 18.06.2016 року, витрати за публікацію оголошення у розмірі 420,00 грн., що підтверджується копією рахунку № 7692 від 10 червня 2016 року, було понесено позивачем.

Відповідно до ст.ст. 79, 88 ЦПК України, з відповідача також слід стягнути на користь позивача судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 378,00 грн. та витрати пов"язані з публікацією в пресі оголошення про виклик до суду 420,00 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 526, 530, 611, 1048, 1049, 1054 Цивільного кодексу України, ст. ст. 10, 11, 74, 79, 88, 122, 169, 197, 224-226 ЦПК України суд -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії ВВ № 674674, ІПН НОМЕР_2 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії ВВ № 674673, ІПН НОМЕР_3 на користь Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк» заборгованість по кредитному договору № CL 141535 від 16.09.2013 року у розмірі 54 092,30 грн., яка складається з: 27 484,74 грн. - прострочена заборгованість по кредиту; 4 810,04 грн. - відсотки; 21 797,52 грн. - сума дострокового стягнення кредиту.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії ВВ № 674674, ІПН НОМЕР_2 на користь Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк», ЄДРПОУ 21133352, витрати по сплаті судового збору у розмірі 689,00 грн. (шістсот вісімдесят дев'ять гривень 00 копійок) та витрати пов'язані з публікацією у пресі в розмірі 210,00 грн. (двісті десять гривень).

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт серії ВВ № 674673, ІПН НОМЕР_3 на користь Публічного акціонерного товариства «Універсал Банк», ЄДРПОУ 21133352, витрати по сплаті судового збору у розмірі 689,00 грн. (шістсот вісімдесят дев'ять гривень 00 копійок) та витрати пов'язані з публікацією у пресі в розмірі 210,00 грн. (двісті десять гривень).

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданої протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Донецької області через Добропільський міськрайонний суд Донецької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.В. Корнєєва

Дата ухвалення рішення22.06.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58614575
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —227/236/16-ц

Ухвала від 09.06.2016

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва В. В.

Рішення від 22.06.2016

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні