Ухвала
від 24.06.2016 по справі 905/2047/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

          

24.06.2016р.                               № 905/2047/16                                                                                                                                                       Суддя господарського суду Донецької області Мельниченко Ю.С., розглянувши матеріали

за позовом: Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут вагонобудування» м. Кременчук, Полтавська область

до відповідача: Регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», м. Красний Лиман, Донецька область

про стягнення 36 720 грн. 00 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державне підприємство «Український науково-дослідний інститут вагонобудування» м. Кременчук, Полтавська область, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до відповідача, Регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», м. Красний Лиман, Донецька область, про стягнення 36 720 грн. 00 коп.

Вирішуючи питання про прийняття даної позовної заяви до розгляду, суд виходить з наступного.

Відповідно до порядку надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів, встановленого ч.1 ст.56 Господарського процесуального кодексу України, позивач при поданні позову зобов'язаний надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

За приписами п.2 ч.1 ст.57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення сторонам копій позовної заяви і доданих до неї документів.

Так, в силу статті 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Отже, належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів можуть вважатися документи, що підтверджують надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) та опис вкладення із зазначенням.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом було встановлено, що в якості доказу направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками, позивачем надано опис вкладення від 17.06.2016р., з якого не вбачається направлення на адресу Регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» саме позовної заяви з додатками.

Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність належних доказів відправки копії поданого до суду позову з додатками в адресу відповідача, що є передбаченою п. 6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України підставою для повернення позовної заяви без розгляду.

Крім того, за приписами п.2 ч.2 ст.54 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити: найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб'єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків за його наявності.

Згідно ст. 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Таким чином, із приписів даної правової норми випливає, що позивачами та відповідачами в господарському процесі можуть бути юридичні особи.

Згідно ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч.ч. 1 та 3 та 4 ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності.

Відповідачем у даній справі є філія, яка юридичною особою не є, тому не може бути відповідачем у даній справі.

Після усунення обставин, які зумовили повернення позовної заяви, позивач має право повторно звернутися з позовом до господарського суду в загальному порядку.

З огляду на викладене, керуючись ст. 80, ч.ч. 1 та 3 та 4 ст. 95 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 21, 34, п. 2 ч. 2 ст. 54, ч. 1 ст. 56, п. 2 ч. 1 ст. 57, п. 1 ч. 1 ст. 62, п. 6 ч. 1 ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд –

У Х В А Л И В:

Повернути позовну заяву Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут вагонобудування» м. Кременчук, Полтавська область до Регіональної філії «Донецька залізниця» ПАТ «Укрзалізниця», м. Красний Лиман, Донецька область, про стягнення 36 720 грн. 00 коп. і додані до неї документи без розгляду.

Додаток (для позивача): позовна заява від 17.06.2016р. №05-09-14.2/05 на 3 арк. та доданні до неї документи, у т.ч. платіжне доручення № 684 про сплату судового збору від 16.06.2016р. на суму 1 450 грн. 00 коп.

Суддя Ю.С. Мельниченко

          

Дата ухвалення рішення24.06.2016
Оприлюднено05.07.2016
Номер документу58625530
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2047/16

Ухвала від 03.10.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 24.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні